Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Degustace v Chanovicích

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Degustace v Chanovicích

Degustace v Chanovicích

Degustační soutěž minipivovarů Pohádkové pivo na Železné Rudě mi odjakživa uniká, proto jsem vzal s povděkem informaci, že se Franta Strnad nejstarší chystá do mně bližších Chanovic (cca 20 km), kde bude mj. besedovat o pivu, zahraje na harmoniku a uspořádá malou degustaci. Na čepu bude samozřejmě pivo z Horského hotelu Belveder. Železnorudské pivo už jsem dlouho neměl, tak objednávám něco málo PETek do prodejny a na místě ochutnám nějaký ten vzorek.

Pořadatel
Pořadatel

V sobotu 24. listopadu tedy míříme na 18. hodinu do KD Chanovice, kde je normálně na čepu něco z plzeňského gigantu, Dudák 11 a polotmavý Klostermann. Dnes však čepují pivo z Rudy Železné (všechna piva za 30 Kč, třetinka pak za 20 Kč). Začínám polotmavým Belgrádem, který mi přijde takový průměrný. Ale to už se pomalu připravuje degustace pro 30 dobrovolníků, pro které je připraven velký stůl uprostřed sálu. Za degustaci, která spočívá v deseti vzorcích po cca 0,1l a talíři k neutralizování chuti, zaplatíte 100 Kč, což rozhodně není přehnaná cena.

Degustační vzorek
Degustační vzorek

Dneska to není o odborném posouzení chutí a vad v nich, je to spíše přiblížení světa piva laikům. Degustují se piva napříč kategoriemi, takže ochutnáme portfolium od světlých ležáků, přes polotmavá a tmavá piva, ejly až po stout. Boduje se jako ve škole. Nevím, jak ostatní, ale já nakonec hodnotím piva podle druhu, tedy ležáky a ejly zvlášť. Ostatní to asi vzali opravdu jen podle své chuti. František prokládá jednotlivé vzorky písničkami, takže se degustace docela táhne a já mám trošku žízeň :(

Oddegustováno
Oddegustováno

Osazenstvu ze všech vzorků nejvíce chutnal ležák z Krušnohoru (u mě za 2), mně pak nejvíc zaujal hned první vzorek - ležák z Vimperka. Do první pětky se ještě vešly - Ale z pivovaru Domov Louny, Svatý Jan Nepomucký z Přeštic (chutnal mi jako ejl) a domácí Bermudský trojúhelník. Identita ostatních piv nám byla utajena. A dle mého názoru je to škoda. Myslím, že by bylo dobré přiložit seznam degustovaných piv, abychom si mohli tipnout co je co, jistě by to přidalo na atraktivitě.

Nabídka v PET
Nabídka v PET

Některá piva bylo možno sobě zakoupit domů. Ale pojďme raději ochutnat další piva čepovaná. Dvanáctka Švejk je už o poznání lepší, plné nefiltrované pivo. Stejně tak medový Pašerák. Ještě tmavého Grádla, který nezklame a už je čas vyrazit k domovu.

Zábava se pomalu rozjela, takže na nějakou diskusi či přednášku o pivu už nedošlo, tedy aspoň ne za mojí přítomnosti :(



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2603x] [29. listopad 2018]
[Degustace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI