Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zelená piva PRK veskrze nepotěšila

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Zelená piva PRK veskrze nepotěšila

Zelená piva PRK veskrze nepotěšila

Po krátké pauze zasedla v prostorách horního baru Zlejch časů (tímto znovu děkujeme Hanzovi a Bertovi za perfektní servis) Pivní revizní komise. V době Velikonoc padla volba na degustaci zelených piv, ať už se jednalo o jarní či přímo velikonoční speciály. Panovala trochu obava, že bude problém sehnat dostatečné množství vzorků, navíc v PRK se vyrojilo mnoho škarohlídů, kteří předpovídali vše možné, jen ne pivní pochutnání, ale nakonec bylo přeci jen rozhodnuto a i vzorků bylo sehnáno dost.

Degustátoři
Degustátoři

Pivní revizní komise zasedala v počtu pěti členů (Jana, Felčar, Energetik, Sekal a Henri). Vzorky rozléval Míra, kterému taktéž děkujeme. Zároveň se sluší poděkovat pivovarům Berounský Medvěd, Podřipský pivovar Ctiněves a Pivovar Řeporyje za dodání vzorků zdarma.

Lahve
Lahve

Celkově se sešlo sedm vzorků: Zelenáč z pivovaru Plasy, Zelené Starobrno, Zelené pivo z Řeporyjí, Zelené pivo z vratislavického Konrada, Zelený ležák z Podřipského pivovaru, Zelený Medvěd z Berouna a Velikonoční zelený ale z pivovaru Krušnohor. Na čepu ve Zlejch byl ještě Primátor Evergreen, který ale nakonec do degustace nebyl zařazen, ale přesto byl některými odvážlivci ochutnán mimo soutěž.

Vzorky
Vzorky

Dá se říct, že vítězem degustace se stal především Míra, který nemusel degustovat a pouze rozléval vzorky. Degustace zelených piv opravdu nepatřila mezi ty nejvyvedenější, co se potěchy chuťových pohárků týká. Ale hezky popořádku. Na posledním místě skončil Krušnohor se svým velikonočním „ejlem“. Pivo nechutnalo opravdu nikomu, bylo těžké, nevábné, prostě nepovedené. Na 5. – 6. místě skončila hned dvě piva - a sice Podřipský zelený ležák a Zelený Medvěd. Obě piva spojovala zejména silně sladká chuť „bonpari“ s trochou mentolu. Co dodat. Snad jen, že rozpij byl tentokrát pro jistotu vynechán, neboť někteří členové degustační komise na samém konci degustace hráli nejen zelenou, ale i zelenkavou barvou.

Degustátoři
Degustátoři

Čtvrté místo obsadil Konrad se svým Zeleným ležákem. Čistá brilantní modř alias E 133 a tím pádem nevábný vizuální dojem, byl přece jen vyvážen trochou té průmyslové říznosti a hořkosti. Dalo se pít. Stejně tak Zelenáč z Plasů, kde je zase třeba ocenit barvu vylouhovaných kopřiv, zkrátka tady to na žádnou modř nevypadalo. Na druhém místě skončilo Zelené Starobrno a zlato tentokrát bral pivovar Řeporyje. Byl zkrátka nejlepší ze špatných piv.

pořadíč.vzorkubodyvzorek, pivovar
1.424Řeporyje ležák 12°
2.325Starobrno ležák 12°
3.129Plasy 10° Zelenáč
4.530 Konrad 12°
5.-6.231Berounský medvěd 13°
5.-6.631Ctiněves ležák 12°
7.737Krušnohor ale 13°

Co říci závěrem. Zelená piva jsou bezesporu v módě a je mnoho lidí, kteří je v hospodách pijí jen proto, že je to „in“. Je to prostě fakt a pivovary se přizpůsobují poptávce. Neberme nikomu tedy tuto zelenou radost, ale mnozí z nás bezesporu mnohem více ocení například kvalitní velikonoční světlou třináctku z Permona, o výborných čtrnáctkách z pivovarů Krakonoš či Poutník nemluvě.

Příště PRK čeká mnohem větší pivní radost – alespoň v to věříme – bude se degustovat New England IPA.



[Jiří Obst] [Zobrazeno 3923x] [9. květen 2019]
[Degustace] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Tonda

úterý, 14. květen 2019
22:52

Za mě asi taky nejlepší zelené, co jsem letos pil byl Valášek. Nejhorší asi Staropramen.


napsal(a): Tonda (fredrik.berglund(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Yeti

pondělí, 13. květen 2019
13:29

"Výborná" 14 z Krakonoše? Tak možná 3-4 roky zpátky, za mě je v poslední době Krakonoš poživatelný pouze v sebeobraně.


napsal(a): Yeti [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:27


posted by: Inzerce

über Bier

pátek, 10. květen 2019
11:39

Mě letos celkem chutnalo zelené pivo z Valáška, ze Vsetína.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. květen 2019
16:26

Chody

Nevím jak Vy, ale já mám ve složení Zeleného krále bylinný extrakt E141, což jsou měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů. Žádná brilantní modř.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 10. květen 2019
18:03

Dwarf

Chody: píšeš to, jako kdyby konzumace mědi byla nějaká výhra proti E133...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

sobota, 11. květen 2019
13:16

Chody

Dwarf: Nevím, nejsem chemik, tak tedy věřím Fér potravině: E133 - škodlivost 5, E141 - škodlivost 1.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 12. květen 2019
12:16

jiri.kana

Dwarf: Měď je esenciální pvek. Měděná varní souprava vypadá hezky. Ale záleží samozřejmě na formě a na dávce. Ona ta voda, která tvoří většinu piva, by ti za určitých okolností taky mohla způsobit zdravotní problém.

Tím ovšem nechci říct, že mě novodobá zelenopivní tradice nějak oslovuje. Z marketingového hlediska je to pozoruhodný jev, ale účastnit se toho nemusím.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.05.2019 ve 12:17:26


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

PIvní Filosof

neděle, 12. květen 2019
12:05

Chody: Podle Anamneza.cz, E 133 "Ve velkých dávkách může zapřícinit dětskou hyperaktivitu a existuje podezření, že jde o lehký karcinogen. Může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce." Nicméně, akceptovatelná denní dávka je 12,5 mg/kg váhy jedince. Otázka je kolík mg E 133 je v 0,5l piva. Sázel bych, že alkohol představuje větší riziko než to barvivo. Jed dělá dávka.


napsal(a): PIvní Filosof (pivnifilosof(a)zoho.eu) [Odpovědět]

Lojza

čtvrtek, 9. květen 2019
12:57

Šest vzorků ze sedmi je v originál lahvích, kde by měl výrobce uveřejnit, co v lahvi je... Celkem by mě zajímalo, čím to kdo barví. V té PETce bude asi Starobrno, že?


napsal(a): Lojza [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 9. květen 2019
17:13

Jana

Lojza:
Ano, v PETce je Starobrno. Jinak, z mého pohledu, jak Podřipské pivo, tak Berounský medvěd (první barven výluhem z řas, druhý, myslím, také + kopřiva) nebyly žádné slaďáky. Obě jsem měla točené a byly výborné. Na rozdíl od toho Starobrna. Všichni jsem se shodli akorát na prvním a posledním pořadí.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI