Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

New England Pale Ale pod drobnohledem

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

New England Pale Ale pod drobnohledem

New England Pale Ale pod drobnohledem

Poslední zasedání Pivní revizní komise před prázdninami se opět uskutečnilo na domovské základně ve Zlejch časech, kde nám maximální komfort poskytl Hanz a přímo i Kvakin, který byl za barem. Tentokrát padla volba na v současné době hodně oblíbený pivní styl New England IPA (NEIPA) nebo také Hazy IPA. Jedná se vlastně o nový pivní styl, který by zjednodušeně řečeno měl být oproti klasické IPA uhlazenější, s plnějším tělem a výraznějšími tóny tropického ovoce. V chuti by měla být potlačena a zjemněna výraznější hořkost charakteristická pro klasický India Pale Ale.

Čekání na vzorky
Čekání na vzorky

Charakteristický je určitý podíl pšeničného sladu použitý při vaření těchto piv. V podstatě u všech námi degustovaných piv aroma tropického ovoce a citrusů opravdu výrazně dominovalo. Všechny vzorky byly hodně dobře pitelné, takže i ten, který se umístil na posledním místě, hravě předčil lépe umístěné a nedávno degustované zelené roztodivnosti (i když samozřejmě nelze srovnávat nesrovnatelné :)).

Vzorky
Vzorky

Pivní revizní komise zasedala v počtu šesti členů (Jana, Střevlas, Sekal, Henri, Míra, Energetik). Míra nejprve pečlivě rozlil všechny vzorky (patří mu tradičně náš dík) a pak sám zasedl k degustačnímu stolu. Celkově PRK degustovala osm vzorků, z toho hned tři patřily jednomu pivovaru. Tím byl Zichovecký pivovar, který dodal Citra Galaxy NEIPA 17°, Juicy Lucy 15° a Nectar of Happiness 17°. Dalšími zástupci pak byli pražský Cobolis Washington 17° NEIPA, Permon Session NEIPA 11°, Pacov Juicy Ale 11°, Černý Potoka Stargazer Hazy IPA 15° a nakonec i Libocký pivovar Grape Juice 12,6°.

Degustace
Degustace

Degustace to byla tentokrát opravdu nadmíru obtížná, protože jednotlivá piva byla velice dobrá, žádný ze vzorků nebyl vyloženě nepitelný nebo nevykazoval nějaké zásadní vady. Ale vezměme to hezky po pořádku. Na posledním místě se umístil sokolovský Permon, který, ač měl v podstatě ze všech piv nejméně alkoholu, tak působil dost těžce a ve vůni trochu zatuchle. O příčku výše se umístil Černý Potoka, jediný létající pivovar mezi degustačními vzorky. Následoval Zichovec Juicy Lucy, Libocký Grape Juice, Washington z Cobolisu a na třetím místě pak byl Pacov s Juicy Ale. Všechno velmi dobrá piva.

Tak které?
Tak které?

Pravda ale je, že dvě piva se nám vyloženě utrhla a o parník se umístila s rozdílem jednoho bodu na prvních dvou místech. Oba vzorky pocházely z produkce Zichoveckého pivovaru. Na druhém místě skončila Citra Galaxy NEIPA (krásně anansové tóny ve vůni) a zlato tentokrát bralo parádní pivo Nectar of Happiness. Neuvěřitelně pitelné pivo, ale svou sílou dost zrádné!

PořadíČ.vz.BodyPivovarpivo
1 8 19 Zichovec 17° NEIPA Nectar of Happiness
2 6 20 Zichovec NEIPA 17°Citra+Galaxy
3 3 26 Pacov 11°Juicy ale
4 1 28 Cobolis NEIPA Washington 17°
5 7 28 Libocký pivovar Grape Juice 12,6°
6 4 28 Zichovec Juicy Lucy 15°
7 5 29 Černý potoka Černý potoka 15°
8 2 35 Permon Session NEIPA 11°
O pořadí na 4.-6. místě rozhodlo hlasování
Neipy
Neipy

PRK se nakonec při neformální debatě shodla, že je to krásná móda tyto nové pivní styly :) Nejen „navoněné New Englandy“, ale i letní kyseláče, různě ochucené Berliner Weisse, Gose atp. Široká pivní rozmanitost se čím dál víc vkrádá do našeho pivovarnictví a to je jen dobře!

Děkujeme pivovarům Cobolis a Pacov za poskytnutí vzorků zdarma a samozřejmě poděkování letí i do Zlejch.



[Jiří Obst] [Zobrazeno 2699x] [25. červen 2019]
[Degustace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI