Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lovci Mamutů


Lovci Mamutů

Lovci Mamutů [p972][p979]

Když jsem v červenci navštívil nově vzniklý pivovar v Brně - Líšni, odjížděl jsem z jižní Moravy s vědomím, že mám pivovary v tomto kraji „splněné“. Přesvědčení mi ale nevydrželo dlouho, záhy vyplavala na povrch nejen pivních serverů informace, že v srdci vinařské oblasti Mikulově začal fungovat minipivovar Mamut a v jedné vsi u Hodonína se prý začlo vařit a prodávat pivo Mazák. Zprvu kusé a nepřesné zprávičky se postupně upřesnily a já začal plánovat další cestu na jih Moravy, abych měl opět „splněno“.

Korespondence s majiteli/provozovateli obou pivovarů probíhala po mnoho týdnů a směřovala ke konečnému datu (8. říjen). U obou pivovarů bylo v některých dnech a týdnech trochu nejisté, zda budou mít pivo, ať už z důvodu velké poptávky převyšující mnohonásobně kapacitu ležáckých tanků, či z důvodu konání různých slavností (vinobraní, hody), ale vše nakonec dobře dopadlo.

Obeslal jsem kamarády, v pátek večer posbíral omluvenky a v sobotu v půl 9. jsme v 5 lidech nastoupili v Brně do rychlíku směr Břeclav, kde se k nám připojil 6. člen naší výpravy přijedší z Pardubic. K cestování jsme využili celodenní jízdenky na IDS JMK za 190 Kč, čímž se položka za cestování změnila v pakatel. Na tuto jízdenku mohou v nepracovních dnech jet 2 dospělí (a k nim až 3 děti) a platí ve všech osobních a spěšných vlacích, všech obyčejných rychlících a samozřejmě všech autobusech, tramvajích a trolejbusech celého JM kraje.

Pivovárek sám je v Mikulově velice dobře utajen, z ulice na něj není jediné upozornění a kdo neví, kam má jít, nikdy tam netrefí. My jsme ale věděli, že naším cílem je zvonek na dveřích penziónu Frope v ulici Pod platany, na který jsme zazvonili kolem půl 11. Otevřít nám přišel sám pan sládek a hned nás vedl do provozní místnosti pivovárku, kde je umístěna varna (500 l), vystírací a scezovací káď a výčep. Nádoby jsou vyvedené v nerezu, vyrobené svépomocí, pod kotlem se topí dřevem, míchá se krásným starým dřevěným pádlem (ale už se kreslí a pomalu chystá vznik strojního míchání), celá místnost je pěkně vykachlíkovaná.

Už se nám tu líbí
Už se nám tu líbí

Mladý a sympatický pan sládek nelenil, hned nám začal točit pivo do pěkných ologovaných tenkostěnných sklenic a přitom vyprávěl, jak a proč to všechno začalo, jak to vypadá a kam to celé směřuje. Samotnému komerčnímu vaření samozřejmě předcházela dlouhá léta domácích pokusů o vytvoření dobrého pitelného piva. Až v minulém roce došli 2 kamarádi k přesvědčení, že už není nač čekat a pustěj se do toho. Zařízení pivovárku opravdu vypadá moc pěkně, ale zbývá ještě spousta práce, hlavně ve sklepě. Spilku tvoří v současné době 2 pěkné „hrnečky“ o objemu 500 litrů a v zadní části jsou 2 ležácké tanky o objemu něco přes 1000 litrů, k nimž by mělo v nejbližší době přibýt dalších 5. Trochu nevýhodou zatím je, že spilka i ležácké tanky jsou v jedné neoddělené místnosti. To by se mělo změnit příští rok, na kdy je naplánována přístavba nadzemní části, kde bude spilka a zde dole už pouze ležácké tanky, což umožní oddělit obě oddělení s důrazem na snadnější udržování správných teplot.

Pan sládek a spilka
Pan sládek a spilka

Pivo samotné je vařeno klasicky česky ve stupňovitosti 10° (na 1 rmut) a 12° světlá (na 2 rmuty), ze sladů z Rajhradu, tradičních druhů chmele a vody z městského řádu. Kvasnice berou v Černé Hoře. Vlastní hospodu se stálým odběrem nemají, pivo nárazově dodávají do Hospůdky Pod zámkem (Husova ul.), jinak se vše vypije na různých akcích a slavnostech. Se zvýšením výstavu je samozřejmě v plánu smlouva s několika místními hospodami a restauracemi (což prý ale není vůbec jednoduché domluvit hlavně vzhledem k faktu, že jich spousta má „výhodné“ smlouvy s giganty); s odbytem vzhledem k přímo obrovskému množství turistů nebude hlavně v létě žádný problém. I proto se tu chtějí soustředit na velmi dobře pitelnou poctivou desítku, což ocení nejen hordy cyklistů.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

S rozšířením sklepa se bude též rozšiřovat i portfolio nabízených druhů piv. Velké plány tu mají s vařením ovocných piv, ovšem s vynecháním veškeré chemie, tak typické pro různá zelená, modrá a jánevímjaká piva velkých hráčů, s podílem opravdové ovocné složky dodané během fermentace. Skoro samozřejmostí je vařit pivo tmavé či polotmavé s vyšší stupňovitostí. A až tohle všechno bude fungovat, přijde na řadu svrchní kvašení, ale to je hudba budoucnosti trošku vzdálenější…

Ulovený Mamut
Ulovený Mamut

Pivo samotné, které jsme měli možnost ochutnat přímo na místě, byla výborná dvanáctka (25 Kč), která svou vůní a hlavně svou chutí přeskočila vysokou laťku, kterou kladu na piva z minipivovarů. Dovolil jsem si ho zařadit do první trojky piv, která jsem nově ochutnal. A ve srovnání s propadákem, který nás čekal ještě ten den odpoledne, vyznívá toto hodnocení ještě markantněji.

A proč Mamut? Při hledání názvu piva padaly návrhy všelijaké, cílem bylo něco krátkého, úderného, bez diakritiky a s vazbou na region. Název Mamut padl jako jeden z prvních, byl okamžitě zamítnut jako blbost, ale postupem času se přece jen prosadil např. proti Dietrichsteinovi. Mně osobně se název líbí, v této lokalitě (nejen v Dolních Věstonicích) bylo nalezeno spoustu věcí z období dávno minulých a mamut je typickým příkladem.

Oběd
Oběd

Po zhruba dvou hodinách příjemného pobytu jsme se rozloučili a popošli do města do Hospůdky Pod zámkem na oběd a další konzumaci Mamutů, tentokrát už ovšem v tlustostěnných krýglech zn. Gambrinus. Pivo bylo v trochu horší kondici než přímo v pivovárku, nicméně stále dobré.

Ve 14 hodin sedáme do vláčku a přes Břeclav a Hodonín se přesouváme do Dolních Bojanovic ochutnat pivo Mazák, které mělo být na čepu v Horní hospodě tentokrát v dvanáctkové podobě. Hospodu jsme našli snadno, vstoupili do relativně dost zahuleného výčepu, kde parta místní omladiny trávila odpoledne ve společnosti půllitrů s Géčkem a desítkami panáků.

Horní hospoda
Horní hospoda

Tentokrát jsem přičichnutím nezjistil nic a po odpití několika hlubokých doušků mi jako jediná chuť utkvěl na jazyku sklep. Nikoli sklep pivní, ale sklep zeleninový. No a to bylo všechno. Dal jsem šanci Mazákovi ještě v druhém půllitru, v kterém jsem tuto příchuť už nezaznamenal (asi se již propláchly trubky), ale stejně tak jsem tam nezaznamenal nic jiného, žádný slad, žádný chmel, prostě nic, pusto prázdno.

Dnes čepujeme...
Dnes čepujeme...

Nevím… pokud je to tak děláno schválně s cílem naučit na Mazáka pijáky Géčka, kteří jsou zvyklí na pivní nápoj bez chuti a zápachu, dalo by se to pochopit, ale bude potřeba ještě trochu srazit prodejní cenu. Mě pivo ničím nezaujalo a zvlášť ve srovnání s Mamutem jsem odcházel na autobus do Hodonína s pocitem velkého zklamání.

Do Hodonína jsme dojeli ve velkém lijáku, ale protože do odjezdu vlaku zbývala hodina, vydali jsme se spravit si chuť na osvědčené místo – na Šviháka do pivovaru U Kunce. Já osobně jsem si pošmákl na světlé 11° a tmavé 13°; pivo nemělo chybu a postaralo se o důstojné zakončení naší výpravy za novinkami jihomoravského pivovarnictví.

U Kunce
U Kunce

Shrnutí výletu: Jižní Moravu mám opět „splněnou“, ochutnal jsem 2 nová piva pocházející s velkou pravděpodobností z podobných podmínek, ale velmi rozdílné kvality. Na Mamuta se zase budu těšit a přeju jeho majitelům, aby jim jejich plány vyšly a lidi mohli do této vinařské oblasti jezdit i za výborným pivem; Mazákovi dám při jiné příležitosti šanci a i jemu přeju, aby na něj jeho konzumenti vzpomínali v dobrém. No a Švihák jen potvrdil to, co o něm už dlouho vím :)



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 9905x] [13. říjen 2011]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pondělí, 6. květen 2013
18:01

Dwarf

sám za sebe můžu říct, že jsem Mazáka ochutnal nedávno u Alberta v Brně a v pořádku :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

libor.a

pondělí, 6. květen 2013
11:28

Jo, u Mazáka už je všechno jinak,Horní hospoda byla trapná a kazila jméno dobrému pivu.Teď se čepuje jedenáctka u Lužáku v Lužicích a myslím,že dobře.Kupuju si i piva v PET z pivovaru a jsou výborné.U spodních je zajímavá karamelová dochuť, ale pšenice jsou č.1


napsal(a): libor.a [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
03:19


posted by: Inzerce

vávra

čtvrtek, 2. květen 2013
22:22

Vávra

Já jsem pil Mazáka pšeničného lahvového a výborný. V létě se musím do Bojanovic vypravit, jestli je problém v pivovaru nebo spíš ve výčepu...


napsal(a): vávra [Odpovědět]

Matyseczek

pondělí, 22. duben 2013
21:41

Musím uznat, že jak 12°, tak i pšenice jsou výborné a je mi líto, že jsem toho nepobral více... i když to mám do Mikulova přes půl republiky, rád bych toto pivo ještě letos znovu ochutnal.


napsal(a): Matyseczek [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 5. duben 2013
22:04

Dwarf

nj, tak jižní Moravu zas nemám splněnou... ale snažím se držet krok :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Děkan

úterý, 25. říjen 2011
13:24

Děkan

Dovoluji si přidat pár postřehů z návštěvy tří zmíněných minipivovarů či alespoň z ochutnávky vařených piv, to co se Mazáka týče. Jih Moravy jsme navštívili s přáteli na přelomu září a října a k Dolním Bojanovicím, Hodonínu a Mikulovu jsme ještě přidali Ratíškovice a Bzenec (vinný výlet do Čejkovic záměrně vynechávám). Bylo to náročné. Ale k jednotlivým pivovarům. Ratíškovice - oproti loňsku zlepšení, desítka sice prázdná, vodová, s absencí sladu a chmele, takže zbytečná, ale dvanáctka byla velmi slušná, plnější, lehce sladová, vůně chmelu jemná, v chuti doznívání kratší, ale bylo tam. Docela pitelné pivo, co se týče jídla, porce nebyly nikterak velké a neodpovídaly vyšší ceně. Desítka podávána do "výšek", dvanáctka do "ušáků", slušně vychlazené, zákal velmi jemný až nezřetelný. Bzenec - Podkněžihorské chutnáno U Lokálky naproti vlakovému nádraží, v Bzenci to jediná hospoda s tímto pivem, dvanáctka opět velmi slušná, plné sladové chuti s intenzivní vůní kvasnic, na pozadí slad a chmel, doznívání střední, více zakalená než bývá obvyklé, velmi pitelná. K tomu skvělá obsluha (starší i mladší s trošku "prořízlou" hubou) a výtečné pochutiny a jídlo. Zdrželi jsme se do zavíračky a ještě v jedenáct přemluvili personál, aby zajel pro nový sud. Pivečko bylo sice rozhrkané a silně zakalené, ale na chuti to příliš vliv nemělo. Škoda jen, že neměli po ránu otevřeno a my museli dál. Hodonín - to je jistota, byli jsme již několikrát a většinou velká spokojenost, se širší nabídky se dá vždy vybrat. Tentokrát byl excelentní klasický ležák Švihák, silněji chmelený (konečně!) s hádhernou vůní v nekuřáckém prostředí a přesným řízem, velmi osvěžující. Slušný byl i tmavý ležák, i když i nepatrné stopy karamelu mně vadí, dobré bylo i zázvorové. Jídlo velmi slušné, příjemná obsluha v podobě usměvavých slečen, což nebývá vždy zvykem. Bylo jasno, že do Hodonína se ještě večer vrátíme. Dolní Bojanovice - dle sdělení majitele a sládka pana Michaloviče měl být Mazák na čepu v Horní hospodě, exkurze bohužel nebyla možná. Stejná cedulka jako na výše uvedené fotografii a velmi podobný chuťový zážitek. Pivo nepřipomínalo produkci minipivovaru, bylo jako by sterilní, nezajímavé, šli jsme proto s ním ven, ale i tam v nekuřáckém prostředí si naše smysly moc nepošmákly. Vůně žádná a v chuti ani sladu, ani chmele a dokonce ani kvasnic, jen v jednom místě před polknutím chuť sklepa či zkvašených jablek, možná plíseň, prostě cizí pachuť. Byla jen na chvíli a i tak nám vadila. Druhé jsme nedopili a odjeli jsme na vynikající čejkovické ryzlinky. Večer návrat do Hodonína - Švihák stále vynikající, opět jsme odcházeli jako poslední... V neděli nás čekal Mikulov - byli jsme objednáni a doporučuji to i všem dalším potencionálním návštěvníkům. Byli jsme očekáváni a nutno dodat, že vřele. Naposledy se nám takového vlídného a otevřeného přijetí dostalo v létě u pana Ilgnera ve Šťáhlavech. Přítomní oba sládci nás provedli svým provozem, nabídli posezení na útulném dvorku a když se rozprostřela vůně chmelovaru, bylo moc pěkně. Pivo Mamut nám chutnalo, akorát chmelené, s jemným ale dlouhým zadopatrovým dozníváním, velmi slušný ležák, jen ten pohon céóčkem ze začátku trošku řezal. Ale i to se srovnalo. Obdivovali jsme spostu aktivit majitelů pivovárku - vinice, pivovar, cukrárna, penzion, občas přišla na dvorek nějaká ta návštěva na čepované či pro soudek. Byla to vynikající tečka za tím naším minipivovandrem po jižní Moravě. Tož tak.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 25. říjen 2011
22:36

Dwarf

to Děkan: pěkné :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Rash

čtvrtek, 13. říjen 2011
22:42

Rash

O tom, že krásnému městu Mikulov chybí pivovar jsem mluvil už několik let (od chvíle jeho první návštěvy v roce 2006, kdy jsem zjistil, jak je město pivně zcela chudé). Proto jsem byl velice zklamán, když jsem Mikulov zcela náhodou navštívil letos v polovině července, abych se poté doma dozvěděl, že zde jeden pivovar byl nově otevřen. Tak snad příště.

Neodpustím si jednu poznámku k jinak hezkému článku: pokud užíváme přechodník, tak správný tvar je nikoliv "přijedší", ale "přijev" (ale vím, že tento server je o pivu, ne o češtině, tak se za tento dovětek všem čtenářům i autorovi omlouvám ;) ).
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.10.2011 ve 22:43:07


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 13. říjen 2011
23:01

Dwarf

to Rash: dík za noticku, nad tím slovem jsem dost váhal, protože přechodníky moc neumím :-) ale jinak za čistou češtinu sám bojuju měrou vrchovatou


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Kára.

sobota, 15. říjen 2011
00:32

Kára.

to Rash:No von to taky neni ani tak přechodník jako spíš přídavný jméno od přechodníku odvozený. Přechodník je tedy přijev, přijevši, přijevše, ovšem ten člověk byl přijevší. Trochu špatně je tam jen to d, kerý se tam vloudilo nejspíš od přechodníků slovesa přijít, což je výjimka (přišed, přišedši, přišedše).


napsal(a): Kára. [Odpovědět]

Rash

sobota, 15. říjen 2011
14:59

Rash

to Kára.: Jj. máte vlastně pravdu. V tomto případě se nejedná o přechodník jako takový, ale o přídavné jméno z něj odvozené, a tak správný tvar je, jak píšete: "přijevší". Čeština je krásná řeč. ::lol
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.10.2011 ve 14:59:17


napsal(a): Rash [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI