Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Cesta do pohádky


Cesta do pohádky

Cesta do pohádky

Šumavská zabijačka, spousta převážně dobrého piva, k tomu muzika, pivní tombola a v neposlední řadě pohodová domácí atmosféra. Tak nějak by se dala stručně shrnout náplň již čtvrtého ročníku soutěžní degustace "Pohádkové pivo", která se konala loňského 26. listopadu v železnorudském horském hotelu s pivovarem Belveder.

Zatímco v předchozích letech jsem do "Železky" vždycky vyjel už v pátek, abych si to pořádně užil a současně okusil pohostinnost šalandy zdejšího pivního sklepa, tentokrát mi plány nabourala nečekaná služební cesta na opačný konec republiky a já se tak nakonec musel spokojit jenom se sobotou.

Začátek akce byl plánován až na jednu hodinu, mezi osmou a desátou se zde ale měla konat ještě malá pivně-sběratelská burza, kterou jsem chtěl aspoň zčásti stihnout, což se nakonec i povedlo. Dobřanský Míra David už to sice dávno zabalil, Fanda Strnad st. (dále jen Fanda) však vydržel a potěšil, pár desítek nových drobností do sbírky jsem u něho nakonec přeci jen objevil. Následovalo ubytování a pak už se mohlo ochutnávat. Protože jsem věděl, že budu v jedné z degustačních komisí, s pivy jsem se musel krotit, takže jenom dvě malá na žízeň, k tomu celkem dobrý zabijačkový guláš (omáčka výborná a maso sice měkké, libových kusů však jako šafránu a většinu jsem tak musel nechat na talíři) a mohlo se jít na to.

101 vzorků jako minule

Bude to znít trochu neuvěřitelně, ale počet degustovaných 101 vzorků přesně odpovídal počtu na minulém Pohádkovém pivu, do klání se však nezapojilo 32 pivovarů ale jenom 30 (25 tuzemských včetně tří domácích - Joe's Garage, Padochov a Žížák; 4 bavorské - Drachselsrieder, Eck, Ettl a Falter - a jeden slovenský - Sandorf ). Oproti minulému ročníku se již svrchně kvašená piva nehodnotila dohromady, ale byla rozdělena na dvě kategorie: pšeničná a ejly. Z pěti kategorií se tak rázem stalo šest.

Degustační komisi opět tvořilo 5 profesionálů - převážně sládků - a 2 konzumenti z lidu, kteří byli Fandou buď vybráni předem, nebo se mu mohli sami přihlásit, když obcházel stůl od stolu a ptal se, zda by se někdo nechtěl taky zapojit.

Příjemná kvasničná vůně ale i hnilobný zápach

Zatímco loni na mě vyšla kategorie tmavých piv, kde to s 15 vzorky byla pohodička, tentokrát jsem byl nominován do komise na světlá piva do 13 % EPM, kterých se mělo posuzovat hned 28. Na jednu stranu to ve mně trochu vyvolávalo obavy, že mi při tom množství vzorky začnou rychle splývat v jeden, na stranu druhou jsem byl potěšen, neboť světlé ležáky jsou podle mě základ a rozhodovat o tom, kdo je umí a kdo naopak ne, je záležitost velmi prestižní.

Nakonec jsme se sešli v této sestavě: zvíkovsko-protivínský Michal Voldřich (předseda), "dobřanská" Jana Davidová, velkomeziříčský Josef Zatloukal, Honza Michalík, někdejší OZ Vyškova a Koutu na Šumavě a dnes majitel vyškovského pivního šenku Korbelka, hornodubenský Milan Kozlíček, padochovský Igor Nešpůrek a já.

Nalévání degustačních vzorků v podání dobřanského Míry Davida alias čertíka Bertíka
Nalévání degustačních vzorků v podání dobřanského Míry Davida alias čertíka Bertíka

Degustace byla napůl moderovaná - každou sérii vzorků jsme nejprve sami ohodnotili a poté se nás Michal postupně ptal, jakže to vidíme, a zjišťoval tak, zda se shodujeme či ne, a celé to pak završil svým vlastním pohledem na věc.

Loučenský František Halaxa s Josefem Krýslem
Loučenský František Halaxa s Josefem Krýslem

Zatímco laická část většinou hodnotila slovy "smrad po plesnivých jablcích, hodně ovocných chutí a vůní, kyselé příchutě, hniloba", Michal hovořil již mnohem odborněji a případné chyby mnohých vzorků popisoval např. takto: tady je autolyzační příchuť, v tomhle je hodně dimethylsulfidu, zde bych tipoval špatně vymytý kotel, tady je zase znát octové až mléčné kvašení apod. Špatné vzorky sice převažovaly, ale jenom o nich to nebylo, našly se i průměrné, velmi dobré i výborné s příjemnou kvasničnou vůní, plným tělem a vyváženou kombinací hořké a sladké chuti, bylo jich však o poznání méně, což je velmi smutné a přesně to ukazuje na problém našeho současného minipivovarnictví neboli máme sice mnoho minipivovarů, ale kvalitní ležák nabízí málokterý.

Plzeňský Miroslav
Plzeňský Miroslav "Lotr" Kapr s mačicko-kvildským Janem Benadou

"Jsou zde piva olympijská, vynikající, ale také piva, která jsou absolutně nepitelná, takže nechápu, jak je někdo může vyrábět pro další spotřebitele," své dojmy z dnešní ochutnávky pro Klatovský deník posléze shrnul např. Igor Nešpůrek z Padochova. A jak s Igorem v mnoha věcech nesouhlasím, tady musím přitakat.

Černický Petr Krýsl s
Černický Petr Krýsl s "vyškovským" Honzou Michalíkem

S výsledky všech kategorií "Pohádkového piva 2012" jste se mohli seznámit již v tomto bločku, kategorii Světlé pivo do 13% EPM vám však zkusím popsat ještě o trochu víc, jako prémiová si to určitě zaslouží.

Z celkových 28 vzorků (21 dvanáctek, 5 jedenáctek, 1 desítka a 1 třináctka) jsem pouhé dva ohodnotil jedničkou, dále jsem udělil dvě dvojky, devět trojek, pět čtyřek a deset pětek, což shrnuto do tabulky vypadá takto:

konečné pořadí (číslo vzorku) název, % EPM, pivovar celkem bodů od 7 hodnotitelů (1 b. = výborné, 5 b. = nepoživatelné) moje hodnocení (v bodech)
1. (19) Harrach 12% (Velké Meziříčí) 10 1
2. (18) Pegas 12% (Pegas Brno) 11 2
3. (6) Kozlíček 12% (Horní Dubenky) 15 1
4. (7) Ležák starosty Pavla 11% (Kladno) 16 4
5. (15) Prokop 11% (Chyše) 16 4
6. (22) Stočeská 11% (Rokycany) 16 3
7. (23) Ignác 12% (Radniční Jihlava) 16 3
13. (27) Pašerák 13% (Železná Ruda) 19 2

Určitě byste chtěli znát i výsledky od 8. místa níže, a byť byly přímo na místě vyvěšeny a každý zájemce si je tak mohl řádně prostudovat a v případě pivovarských se nad nimi třebas i zamyslet, po dohodě s pořadateli vám je přiblížím pouze formou počtu bodů, tedy: 17 b. - 1x, 18 b. - 2x, 19 b. - 3x (včetně již zmiňovaného Pašeráka), 20 b. - 2x, 22 b. - 2x, 24 b. - 4x, 25 b. - 1x, 26 b. - 1x, 28 b. - 2x, 30b. - 2x a 35 b. - 1x.

Loučenský Jarda Kulhánek s kladenským Petrem Macháčkem ml.
Loučenský Jarda Kulhánek s kladenským Petrem Macháčkem ml.

Tolik upřesnění výsledků hodnocení světlých piv. Ke zbytku kategorií se vyjadřovat příliš nemohu, neboť jsem byl pouze pozorovatelem, když jsem však slyšel kamaráda Jardu, jak si stěžuje na mizernou kvalitu degustovaných pšenic, a dále ing. Krýsla, jak při posuzování sady jedněch vzorků, tuším speciálů, zvedá dva z nich a nahlas říká: "kdyby mi tohle někde přinesli, tak to s chutí vypiju, ale zbylé bych musel vrátit", bylo mi jasné, že netrpěla jenom komise u světlých ležáků, ale úplně všichni.

Nejlepším světlým ležákem byl zvolen velkomeziříčský Harrach (uprostřed sládek Josef Zatloukal)
Nejlepším světlým ležákem byl zvolen velkomeziříčský Harrach (uprostřed sládek Josef Zatloukal)
Nej tmavé bylo z Padochova (uprostřed Igor Nešpůrek)
Nej tmavé bylo z Padochova (uprostřed Igor Nešpůrek)

Po proběhlé degustaci následovalo sečtení bodů, veřejné vyhodnocení výsledků spojené s předáním diplomů a keramického pivního korbelu prvním třem vítězům dané kategorie (většina sládků si ceny přebírala osobně, akorát za Pegase to musel vyřešit Honza Michalík, který z Brna vzorky přivezl, a "Sokolovským", kteří byli jenom z pátku na sobotu a samotného Pohádkového piva se zúčastnit nemohli, by měla být cena předána dodatečně; rolí čertíka Bertíka a sv. Mikuláše s pivní berlou se ujali Míra David s Fandou) a nakonec ještě mikulášská zábava s pivní tombolou, v níž vyhrával téměř každý, neboť cen - litrových až dvoulitrových PETek s pivy - bylo opravdu požehnaně, od každého ze 101 vzorku nejméně dvě.

Jedna z cen za tmavé zůstala i doma (vlevo sládek Láďa Žižka)
Jedna z cen za tmavé zůstala i doma (vlevo sládek Láďa Žižka)
Nej pšenici dělá Purkmistr (uprostřed sládek Petr Krýsl)
Nej pšenici dělá Purkmistr (uprostřed sládek Petr Krýsl)

Pokud bych měl vypsat, co všechno jsem za ten den ochutnal, zabralo by to mnoho řádků a asi bych si na vše nevzpomněl, namátkou tedy alespoň výčet toho, co ve mně zanechalo nějakou stopu - ať už pozitivní, tak negativní: tmavý Richard * tmavý Sandorf * tmavý Hutník * konopný Kvasslav * IPA od Kozlíčka * tmavé Rokycany * pale ale a 20% barley wine Joe´s Garage * světlý, polotmavý i pšeničný Padochov (neoslovilo ani jedno) * tmavý Rankl Sepp 18% * ležák z Kladna * ležák z Oslavan (vůbec nejhorší, co - nejen - mě v Rudě ten den potkalo) * dvanáctka, čtrnáctka, ejl i pšenice od Valáška (díky, Juro Dohnale) * IPA ze Zvíkova a mnohé další včetně komplet nabídky Železné Rudy (nejvíc chutnal tmavý Grádl, nejméně medový Pašerák).

Joe's Garage jako obvykle vítězný
Joe's Garage jako obvykle vítězný
Zaujal i tmavý 18% Rankl Sepp páně Benady
Zaujal i tmavý 18% Rankl Sepp páně Benady

Milé bylo po pár měsících zase pohovořit s mnoha známými tvářemi, např. Liborem Kubalou z Náměště nad Oslavou, Honzou Michalíkem i jeho milou manželkou, kladenským Petrem Macháčkem ml. či loučenským Jardou Kulhánkem, potěšilo však i bližší seznámení se s jihlavsko-radničním sládkem Járou Dorážkou, zvíkovsko-protivínským Michalem Voldřichem či vsetínským Jurou Dohnalem a spoustou dalších.

Příprava pohádkové tomboly aneb PETka, kam se podíváš
Příprava pohádkové tomboly aneb PETka, kam se podíváš

A co mi na celé akci chybělo? Určitě jsem postrádal sníh, pak také více vzorků ve skle (pokud se nemýlím, tak vyjma bavorských, u kterých se to ale dalo očekávat, bylo všechno stočeno do PET, dokonce i Kladno s Permonem, kteří do skla běžně stáčejí) a nějakého Kocoura s Matuškou, které mnozí považují za fenomény dnešní doby, byť se podle mě jedná o nafouklé bubliny. Ale svým způsobem je chápu, velké pivovary také nejezdí tam, kde je velká konkurence a hrozí propadák a s ním spojená degradace jejich zavedených značek... Naopak přebývalo kouření - hlavní část byla sice nekuřácká, ale v prostoru varny a baru se normálně kouřilo, což na pivní akci vůbec nepochopím, o kuřácké závislosti některých mladých sládků (např. jihlavského či kladenského) ani nemluvě.

Tolik sobotní část "Pohádkového piva 2012". Tancovalo a pilo se ještě dlouho do rána, protože nás s Jardou ale za pár hodin čekal ještě jeden pivní výlet, raději jsme to včas utnuli a šli se trochu prospat.

V neděli ráno už jenom snídaně a pak s kopce po sjezdovce hurá na vlak. Sice jsme tak museli oželet společnou prohlídku pivovarského muzea na Gradlu, které se zřejmě brzy přestěhuje někam do centra do města a bude tak přístupnější pro víc lidí, ale už jednou jsme tam byli (viz tato fotogalerie), tak nám to ani tak moc nevadilo.

Tak zase za rok. A kdybyste se chtěli pokochat ještě dalšími fotkami, pár jich najdete zde a nějaké i zde.


Autor je pivním turistou, sběratelem pivních suvenýrů a členem KSPS Praha o.s.
KSPS Praha


[Marek Kamlar] [Zobrazeno 7285x] [30. leden 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Haha Bimbi

čtvrtek, 2. únor 2012
21:23

Mačicko-kvildský PETR Benada?


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Malakin

pátek, 3. únor 2012
09:42

Malakin

to Haha Bimbi: Díky za upozornění, opraveno.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:33


posted by: Inzerce

Petr F.

úterý, 31. leden 2012
11:55

Marku, koukám, jak jsi s Kocourem a Matuškou zase nadzvedl půlku Čech.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Malakin

středa, 1. únor 2012
01:19

Malakin

to Sekal: Ejly rozhodně nechutnám kvůli zářezům na pažbě, spíš jenom ze zvědavosti. Většinou ale zjistím, že to nestojí za nic (výjimkami jsou u nás pouze Strahov, Starokladno a Joe´s Garage, s jejich ejly problém nemám) a zase se vrátím k ležáku. Od Matušky jsem pár piv zkusil - 13ka budiž, na té se při jeho/jejich zkušenostech nedá moc zkazit, pšenice ale téměř pokaždé bída a ejly většinou nezajímavé, někdy dokonce špatné (např. loni na Křivoklátě, tam to zklamalo kdekoho).

to jirka: Chýně byla kdysi zajímavá, to uznávám, jenže dneska už je jiná doba, pouhý průměr už zákazníkovi nestačí.

to Petr F.: I já už pil dobrého Kocoura, nemysli si, jenže z 99 % mám na něho prostě smůlu - např. loni v říjnu zkyslá 12ka v ivním klubu 300 (vracel jsem to), v červnu nepovedená Studentská desítka na Ústeckém jarmarku (nakonec jsem to musel vylít, jak to bylo mizerné), v dubnu nepovedená Zlatá kačena U Vodoucha, pár dní předtím zase nepovedená lahvová 11ka, předtím v únoru v hradeckém Danupu pro nakyslost vrácen stout, k tomu zkyslý rauch na degustaci nakuřovaných piv v Pivní rozmanitosti, týden prošlá Kocouří pšenice U Medvídků (z ledničky to začali likvidovat až na základě mého upozornění, že je to týden po datu spotřeby a tedy zřejmě zkyslé či jinak zkažené), standardně zkyslý Kocour v Tlusté koale atd. atd. Takhle si prostě pivní fenomén dnešní doby nepředstavuju.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.02.2012 ve 07:51:28


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Děkan

středa, 1. únor 2012
08:38

Děkan

to Malakin: Ano, i já vadná piva nedopíjím a někdy i vylévám, ale snažím se rozlišovat kvalitu piva expedovaného z pivovaru a podávaného v hospodě, sám píšete, že několikrát bylo pivo zkyslé, což je většinou problém hospody a hospodského a nikoliv pivovaru, který si v tomto případě nezasluhuje odsouzení, jak často činíte. Bohužel, exitence mnoha píp na hospodě, jak se z toho stává fenomén doby, většinou pivu obecně neprospívá, to je pro mě ta pravá nafouknutá bublina. Je otázkou, do jaké míry může a je ochoten pivovar kontrolovat kvalitu svých piv čepovaných v hospodách. To by možná byla zajímavá otázka pro samotné minipivovary, zda si vůbec pěstují zpětnou vazbu od konzumentů mimo pivovar. Už několikrát jsme se těšili na nově otevřenou hospodu s "malým" pivem, dost často jsme ale rozladěni ošetřením, špatným čepováním a vůbec přístupen personálu. Co naplat, že v brněnském Vegasu můžeme ochutnat vyškovského Jubilera, když se kolem nás valí mraky cigaretového kouře a pivo se slívá ...Za zkažená piva na čepu může především hospoda, dílem z neznalosti a dílem, a to si přiznejme, i z nenažranosti a snahy vydělat za každou cenu. Jinak co se týče "ejlů", tak v loňském roce vysoko hodnotím produkci Strahova, jak jinak, velmi mi chutnaly ejly ze Slaného a v mém regionu pak z jihlavského Radničního a i od pana Kozlíčka z Horních Dubenek.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.02.2012 ve 08:41:19


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

U Slovanské lípy

středa, 1. únor 2012
13:40

u slovanské lípy

to Děkan: Nechci nijak rozporovat, co píšete, ale neplatí to absolutně. Asi před měsícem jsme narazili sud 12 a druhý den to bylo již nakyslé. Stalo se to u 2 sudů, později už se to myslím neopakovalo. DMT na víčku sudu měla končit někdy v březnu...


Sekal

středa, 1. únor 2012
11:19

Sekal

to Malakin: Myslím, že těžiště kocouří produkce není v desítce nebo dvanáctce, které rád vynechám.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Děkan

středa, 1. únor 2012
15:26

Děkan

to U Slovanské lípy: Samozřejmě, nic neplatí absolutně a nic není černobílé, i nám se to přihodilo a právě v tento moment to chce okamžitou a přímou reakci směrem k pivovaru. A ne se snažit pivo prodat za každou cenu, jak se mnohdy děje ač z různých důvodů.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

jirka

pondělí, 30. leden 2012
23:38

Souhlasím,že zde chyběla účast Kocoura,Matušky i třeba Chýně,ale rozhodně tyto minipivovary řadím k špičce v našich končinách.Nafouklou bublinu bych spíš viděl u reklam,kterými nás denně zásobují eurokoncerny.,,Mistrovství evropy"v Táboře je za dveřmi,tam konečně můžeme každý po svém přímo v reálu posoudit rozdíl mezi tou tvou rádoby bublinou a realitou.Mám již odzkoušeno že,to co Markovi ,,nešmakuje",tak na to se směle těším......


napsal(a): jirka (j.steini(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Děkan

pondělí, 30. leden 2012
22:25

Děkan

... nějakého Kocoura s Matuškou, které mnozí považují za fenomény dnešní doby, byť se podle mě jedná o nafouklé bubliny. Ale svým způsobem je chápu, velké pivovary také nejezdí tam, kde je velká konkurence a hrozí propadák a s ním spojená degradace jejich zavedených značek ... no, naštěstí se jedná jen o Vaši bublinu a já narozdíl od Vás smekám před uměním obou Matušků a Varnsdorfských.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.01.2012 ve 22:25:49


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 30. leden 2012
20:22

Sekal

Tos´ musel být jak dělo, když jsi všechno tohle ochutnal. Zajímalo by mne, jestli ipy testuješ kvůli zářezu na pažbě nebo ze zvědavosti. S tím Matuškou nesouhlasím, ač někde světlá 13° bývá strašně přesycená (i jeho vlastní rukou), tak je to pro mne chuťově balada, pšenice totéž. Ales nemusíš, ale je to u nás naprostá špička. Jdu si otevřít Zlatou raketu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

píra

pondělí, 30. leden 2012
19:28

píra

V jedné porotě s Nešpůrkem, jaké to Marku bylo :-)
Nevíš, jestli p. Benada ještě provozuje Mačice, nebo jede jen Kvilda?


napsal(a): píra [Odpovědět]

Maxič

úterý, 31. leden 2012
10:28

Maxič

to píra:
Mačice už rok nejedou. Příští rok má ale začít vařit v Mačicích jeho syn. Určitě se tam pak zastavíme a podáme zprávu...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI