Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostravice: vznik nové pivovarnické tradice


Ostravice: vznik nové pivovarnické tradice

Ostravice: vznik nové pivovarnické tradice [p1201]

Smutno a sucho bývalo v malebném údolí pod Lysou Horou. Místní lid dělný i osazenstvo přespolní trávící v tomto kraji líné kratochvíle po dlouhá léta srkaly z pivních půllitrů mok fádní, jednobarevný a neutrální, jiné volby nemaje. Na mraveniště znuděných žíznivých pivařů shlížely okolní majestátné beskydské hory a hrdé sosny soucitně přikyvovaly svými jehličnatými vrcholky…

Někdy v druhé dekádě 21. století si tohoto neutěšeného stavu všimli dva milovníci piva, kteří se pohybovali v této svatým Václavem zapomenuté oblasti a rozhodli se jen mlčky netrpět, nýbrž něco s tím udělat. Nečekali na zázrak a sami se přičinili o vybudování nového pivovárku v obci Ostravice. Na rozdíl od většiny vsí a městeček se Ostravice nemohla chlubit oficiálně zdokumentovanou pivovarskou tradicí. Krom sporadických pivních experimentů místního trestance Bohuše Lokny z Postřelmova a Bludova, který údajně někdy v 18. století svépomocně připravoval převážně pro vlastní zvýšenou potřebu mok s přídavkem smrkového jehličí, Ostravice vlastní pivo nikdy nezažila.

Beskydský pivovárek
Beskydský pivovárek

To se rázně změnilo dne 5. března 2013 (v den 60. výročí umrtí Josifa Vissarionoviče Stalina), kdy byla v nově otevřeném Beskydském pivovárku připravena historicky první várka místního piva. Po dokonalém uležení se počalo pivo prodávat pivachtivým občanům.

Může vyvstat otázka: Proč zrovna Ostravice? Odpověď je nasnadě. Proč ne?! Geopoliticky vznikne v této lokalitě vytvořením nové značky rozšíření a oživení do té doby jednotvárného pivního trhu. Pivo bude vařeno z místní legendární měkké vody, která je v pivovarnictví vyhledávaným artiklem. A v neposlední řadě je samotná Ostravice frekventovanou turistickou oblastí plnou žíznivých domorodců a hlavně turistů, kteří mívají chuť na pivo při letních horských tůrách i na zimní sjezdovce.

Varna s panem starým
Varna s panem starým

Tak pivovárek začal pravidelně vařit a v jeho těsném sousedství vznikla i skromná pivovarská hospůdka. Někdejší průmyslový areál tak získal nové uplatnění a místní občané i přespolní návštěvníci svou novou pivní značku. Primární filosofie podniku je jasná. Na rozdíl od současných výrobních trendů, které zavile upřednostňují výstav, tudíž kvantitu výrobků nad jejich kvalitou se Beskydský pivovárek snaží o produkci piva poctivého, regulérního a ničím neurychlovaného. Vedle již zmíněné jakostní vody používá k vaření prověřené hanácké slady a věhlasný žatecký chmel. Pivo dostatečnou dobu zraje a je distribuováno v přírodní formě bez nešetrné filtrace a pasterizace. Zařízení pivovaru dokáže ročně navařit až 3000 hl piva. Za 9 měsíců loňského roku minipivovar na Ostravici vystavil asi tisícovku hl, řídíc se starým osvědčeným heslem, že méně je někdy více.

Pivovarská hospůdka
Pivovarská hospůdka

Beskydský 12° ležák vyniká svou hořkostí. Hořké látky nejen povzbuzují chuť k jídlu, ale také stimulují chuťové buňky k vyžadování dalšího okamžitého napití. Proto jej v pivovárku ani nestačí vyrábět. Takřka stejné oblibě se těší i polotmavý truňk tzv. „vídeňského“ typu Zbuj. Tam je hořkost trochu krocena přidáním karamelového sladu.

Moravskoslezané jsou známí svým toporným pivním konzervatismem. Ještě před několika lety tvrdošíjně popíjeli svou „desítku“ nebo „dvanáctku“ a pro jiná piva měli pouze slova pohrdání a despektu. Trvalo věru dlouho, než se nechali přesvědčit k náklonnosti k lichým stupňovitostem (11°, 13°) a k pivům speciálním či ochuceným. Management Beskydského pivovárku teď již déle než tři čtvrtě roku pracuje na výchově lokálních pivařů, aby jim zachutnal i mok svrchně kvašený. 14° Beskydské Hořké patří dnes již do běžného sortimentu provozovny. Kvasí svrchně a je ochucené americkými aromatickými chmely. Pivovárek mimo to pracuje i s chmely z Austrálie a Nového Zélandu. Skoro každý měsíc vznikne v jeho prostorách nějaký silnější speciál. Ať už to bylo pivo Svatomartinské, Mikulášské, Vánoční nebo Sametová 17°, která byla uvařena k 24. Výročí revoluce v roce 1989.

Ze sortimentu
Ze sortimentu

Dnes už se pivovar na Ostravici rozjel naplno. V běžné nabídce má 12° ležák, polotmavou 12° Zbuj, pivo medové, višňové, borůvkové a Beskydské Hořké. V současnosti experimentuje i s truňkem nakuřovaným a smrkovým. Distribuce přesáhla hranice okresu a s ostravickým pivem plněným do KEG sudů, PET lahví, dvoulitrových flašek a v budoucnu snad i do klasického půllitrového skla se tak můžeme setkat v Ostravě, Zlíně i ve vzdáleném pivu zaslíbeném Brně.

Beskydský pivovárek je důkazem toho, že pivo se může úspěšně vařit i v oblastech s hustším zalesněním a řidší populací. Milovník pěnivého nápoje uvítá lokální značku po návratu z horských lesů přesně podle trefného německého přísloví, jehož volný překlad zní: „Není na světě místa, kde bych se rád nenapil!

Autor: Martin Jarošek



[Pivní.info] [Zobrazeno 8096x] [27. leden 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jarda

pátek, 7. únor 2014
22:41

Smrkový je spíš nakuřovaný, takže asi směs ipa a kouře, ale přesto je dobrý, pitelný, stojí za to.
Vypadá jednoduše, ale to vůbec neva....


napsal(a): Jarda (jarda13n(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 30. leden 2014
00:10

Sekal

Měl jsem zatím možnost ochutnat vídeň, medové, sv. ležák, beskydské hořké a smrkáče. Piva velmi dobrá, pouze u smrkáče jsem nepochopil, proč na etiketě zmiňují smrkové jehličí, které ve složení není. Prý recept Bohuše Lokny z 18.století, na etiketě pak že je to IPA a že je použit washingtonský chmel, byl jsem z toho trochu zmaten. Obecně nechápu, proč někdo dělá nakuřované ejly, nakuřovaný slad vždy přebije vše, vůni i chuť. Ale jinak velmi příjemné zjevení na pivní mapě.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:32


posted by: Inzerce

Děkan

středa, 29. leden 2014
07:57

Děkan

Byli jsme loni v horkém létě, příjemná obsluha, výborné pochutiny a velmi slušné pivo. Jinak Beskydské hořké jsem měl možnost ochutnat 2x a v obou případech k výraznější hořkosti mělo daleko, dominoval sladový základ.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

tomino

středa, 29. leden 2014
11:35

tomino

to Děkan:
mě piva z Beskydského pivovárku příliš nevyhovují, právě pro svojí místy až \"ulepenou\" karamelovou sladovost, hlavně v případě Sametové 17 a BH.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.01.2014 ve 09:02:10


napsal(a): tomino [Odpovědět]

sasa

středa, 29. leden 2014
12:06

sasa

to tomino:
Byl jsem v prosinci přímo u zdroje a na ležáku 12° i sametové 17° IPA jsem si velice pochutnal. Horší už to bylo v sousedním Frýdlantu n.O.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 28. leden 2014
16:50

jiri.kana

Mně se jen nějak nepozdávají ty "hrdé sosny"... :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

DanDv

úterý, 28. leden 2014
15:20

Aniž bych dojel na konec článku, bylo mi jasné, že autorem je Martin Jarošek. Jeho psavecký styl je prostě nezaměnitelný :-)
A k pivovaru: přiznám se, že jsem mu nevěřil. Měl jsem podezření, že jde jen o další podnikavecký pokus jak zhodnotit kapitál, pro který není v dnešní krizové době moc kvalitních investičních příležitostí. Proto jsem ke všem pivům z Beskydského pivovárku přistupoval se zdravou skepsí. Nicméně jejich kvalita skepsi brzo proměnila v uznání, které se časem pomalu mění až v nadšení a to věru není u mě běžným jevem.
Ano, beskydská piva jsou opravdu výborná. Ne každému musí jejich výrazná hořkost sednout, ale nam ostravakum to do tych našich zobaku pasuje fajně.
Bo tu je život fakt hořky. Kurňa.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI