Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Český sládek na Slovensku


Český sládek na Slovensku

Český sládek na Slovensku [p1455]

Na úvod malá hádanka. Poznáte ho? Malé slovenské městečko, coby kamenem dohodil od řeky Moravy a asi 5 km od Hodonína, dnes s necelými 12 tisíci obyvateli, ve století 19. ale bylo největším městem na Záhorí. V minulosti přes něj vedla tzv. Česká cesta, která spojovala severozápadní Evropu s Balkánem a byla zde první celní stanice na území Uherska. Důležitá poštovní křižovatka, v roce 1771 zřídila v místě rakouská poštovní správa linku, která spojovala Pešť s Prahou, ale také sídlo četných manufaktur, z nichž nejznámější byla ta na výrobu fajáns. To už byl majitelem panství, od roku 1736, František Štěpán Lotrinský (jak známo manžel Marie Terezie), za nějž získalo městečko c. a k. statut.

Vodní příkop kolem Holíčského hradu
Vodní příkop kolem Holíčského hradu

Z původního hradu si Habsburkové vybudovali barokní letní sídlo, kam se rádi (i s četnou společností) vraceli a které se také stalo prvním místem v Uhrách, kde se hrálo šlechtické divadlo. Ale pojďme ještě hlouběji do minulosti – předchůdci habsburského sídla byly renesanční zámek, pevnost s důmyslným obranným systémem, vodní hrad i velkomoravské hradiště. A nedaleko městečka byla dokonce objevena kamenná kultovní stavba, jejíž stáří se odhaduje na cca 5 500 let. První písemná zmínka se datuje rokem 1205, kde se sídlo nazývá Novým Hradem. Ještě jste neuhodli? Tak dál - v této první písemné zmínce se sídlo nazývá, kromě názvu Nový Hrad, též Winar, Wiwar a později pak Wywar.

Holíčský hrad
Holíčský hrad

Tak teď je už jistě každému jasné, že se jedná o Holíč a řeč bude o pivovaru Wywar . Pivovaru, otevřeném 1. srpna 2014, kde vládne český sládek, pan Richard Vetyška.

Do Holíče přijíždíme na kolech od Skalice, města, které by samo o sobě vydalo na dlouhé povídání, jak je malebné a plné historických památek, ale zpátky k pivovaru. Ulici víme, Bratislavská, ale že je dlouhá „jak Lovosice“, jsme netušili. Navíc, pivovar ještě nevešel ve známost některých obyvatel, takže trochu tápeme, než dorazíme do cíle, do areálu, původně zemědělských skladů, kde se pivovar nachází.

Restaurace Jozef II.
Restaurace Jozef II.

Dříve než pivovar tu ovšem vznikla v roce 2012 restaurace Josef II.. Její majitelé, holíčská podnikatelská rodina Kadlecových ovšem, tak jako mnoho jiných podnikatelů, zatoužila po vlastním pivovaru. A sen si splnila. Po sládkovi zalovili Kadlecovi v českých vodách a tak pan Vetyška vyměnil Rožnovské pivní lázně za slovenské městečko Holíč a pivovar Wywar.

Vstup do pivovaru
Vstup do pivovaru

Po příjezdu se hlásím u sládka a jelikož jsme zde dříve, než jsme se domlouvali, jdeme se najíst do Josefa II. Menu za 3,9 € bylo výborné a, jak pozorujeme, místními i přišedšími turisty hodně žádané. Nasyceni pak už kráčíme do království pana Vetyšky. S pivovarem je spojena sklepní pizzerie, samozřejmě s výčepem osmi druhů piva. Ale to už předbíhám. Vedle výčepu dominují dvě měděné nádoby, připomínající varnu. Jsou to však přetlačné tanky, pohled z opačné strany pultu dává za pravdu.

Co to je?
Co to je?
Přetlačné tanky
Přetlačné tanky

Za prosklenou stěnou (tak čistě umytou, že jsem do ní narazila v domnění, že je to vchod) je umístěna samotná technologie, výrobce Strojtep. Čtyřnádobová varna po 20hl, ve spilce 4x 40hl otevřené nádoby a 4x 20hl CKT pro svrchně kvašená piva. V ležáckém sklepě pak tanky o objemech 2x 20hl a 6x 40hl. Slad odebírá pivovar především z Bavorska, od Weyermannů, menší část ze Záhlinic, spodně kvašená piva chmelí ŽPČ a Kazbekem, pro svrchně kvašená se pak používají speciální chmely.

Varna
Varna

Zatímco pan Vetyška v Rožnově vařil především ležáky, ve Wywaru se pouští do nejrůznějších experimentů. Jak sám říká „nejraději vařím ALE různých stylů“, přičemž dává důraz na velké množství použitých chmelů. Jeho „pivní rukopis“ poznáte, piva jsou hodně hořká. Prvním uvařeným pivem ve Wywaru byla světlá 10° Jozef II. A od té doby nese jeho rukopis 20 dalších, některá ve spolupráci se slovenskými létajícími, zde kočovnými, pivovary (Hellstork, Unortodox Brew, Padre Craft Brew).

Spilka
Spilka

Domácí piva nesou názvy rodinných příslušníků majitelů, ostatně, co bylo zrovna na čepu v době mé návštěvy, dokládá foto pivního lístku. 10°, 12° a 13° jsou na čepu pravidelně, na ostatních pípách se piva střídají. Poprvé jsem piva z pivovaru Wywar ochutnala na loňském zářijovém Bratislavském salónu piv a doslova mne nadchla. Stejně tak i teď jsem byla s portfoliem ochutnaných piv velmi spokojená.

Tanky
Tanky

Pšenice mi připomněla spíše witbier, jemně nakyslý, osvěžující. Doslova mne ovšem nadchla cyklistická osmička – 8° světlá ALPA (American Light Pale Ale) - chmelená Kazbekem a Citrou. Lehké, hořké, velmi osvěžující pivo. A ceny piva? Za půllitr od 0,9 do 1,3 €, speciály pak za 1,7 €. Pivo domů si můžete zakoupit ve skleněných 0,7 l láhvích nebo v litrových PETkách. Pro sběratele jsou pak ke koupi etikety i sklo, do budoucna se počítá i s e-shopem. A abyste se měli na co těšit, tak vězte, že na podzim bude v prodeji 30° speciál “Galaxie Wywar“, extra silný Imperial Pale Ale speciál uvařený letos v únoru, o 100 IBU, s novozélandským chmelem Galaxy.

Vzorky čepované...
Vzorky čepované...
...a lahvové
...a lahvové

Že pan Vetyška umí, dokazují i získaná ocenění, které si pivovar a jeho piva, i přes krátké působení na trhu, vydobyla. V Čechách z Tábora a Zvíkova, na Slovensku pak „Výročná cena slovenskej pivovarnickej akademie“ vyhlásila pivovar Wywar jako vítěze kategorie Objav roka 2014.

Nejen pan Vetyška sám, ale i jeho manželka se „motá“ okolo piva, i když trochu jinak, než kolem varny. V Uherském Hradišti provozuje pivotéku „Dobré pivo“ se čtyřmi kohouty, samozřejmě dva jsou s pivy z Wywaru.

Nashledanou ve Wywaru
Nashledanou ve Wywaru

A pokud jste kultury milovnými návštěvníky a hodláte po konzumaci wywarského piva navštívit místní hrad, národní kulturní památku od roku 1970, tak pozor na Bílou paní. Ovšem spíše než ona zmiňovaná dáma straší na hradě léta neúdržby a objekt působí dosti tristním dojmem, i když se pracuje na jeho zvelebení. V současnosti je v jeho části expozice místního muzea.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5972x] [9. červenec 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI