Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní turistika v České republice 5.: Pivní lázně a muzea

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Pivní turistika v České republice 5.: Pivní lázně a muzea

Pivní turistika v České republice 5.: Pivní lázně a muzea

Už víme co si představit pod pojmem pivní cestovní ruch, porozhlédli jsme se po jednotlivých krajích a prošli nebo se projeli po pivních stezkách. Dnes přijměte pozvání do pivních lázní a kdyby se Vám tam nelíbilo, zajdeme do nějakého pivovarského muzea...

Pivní lázně jsou originální léčebnou a rehabilitační procedurou. Lázně zahrnují nejen koupele, léčivé zábaly a masáže, ale i pití piva. Hlavní složkou pivní lázně je voda obohacená o živé kultury pivovarských kvasnic a směsi drcených bylin. Hladinu lázně pokrývá pivní pěna a celkový dojem dokresluje charakteristická vůně čerstvě uvařeného piva. Pivní lázně působí pozitivně na imunitní systém. Cílem procedury je harmonizace funkcí organismu, duševní odpočinek a relaxace. Vyšší teplota lázně urychluje srdeční činnost, čímž podporuje i vyšší aktivitu krevního oběhu a cévního zásobování.

Lázeňská vana v Chodovaru
Lázeňská vana v Chodovaru

První české pivní lázně byly otevřeny v roce 2006 v Chodové Plané. Jsou provozovány v hotelu U Sládka v areálu rodinného pivovaru Chodovar. K pivní lázni je zde používána místní léčebná minerální voda Il-sano, chmel a pivní kvasinky. Pro zvýšení účinku koupele a umocnění relaxačního zážitku je hostům podávána sklenice nepasterovaného Skalního ležáku obsahující živé kultury kvasnic příznivě působících v celém trávicím traktu.

V Moravskoslezském kraji jsou pivní lázně v Ostravě, Štramberku a v Písku u Jablunkova. V Ostravě jsou pivní lázně součástí nabídky pivovaru Pikard. Lázně ve Štramberku jsou známé rovněž pod označením Lašské pivní kúpele, které spolupracují s pivovarem Štramberk.

Budova harrachovských lázní
Budova harrachovských lázní

Pivní lázně provozují přímo samotné pivovary, nebo s nimi provozovatelé úzce spolupracují. A kde jaké naleznete?

PrahaPivní lázně ZOTOPraha
Středočeský kraj1. klášterní pivní lázněDolní Bousov
Plzeňský krajPivní lázněChodová Planá
Karlovarský krajBernardovy pivní lázněCheb
Liberecký krajPivní lázněHarrachov
Pardubický krajPivní lázněSeč u Chrudimi
Olomoucký krajOlomoucké pivní lázněOlomouc
Zlínský krajRožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm
Moravskoslezský krajZámecké pivní kúpele PikardOstrava-Zábřeh
Moravskoslezský krajPivní lázněŠtramberk
Moravskoslezský krajHorský wellnesPísek u Jablunkova

Chmelařské muzeum v Žatci je největší expozicí svého druhu na světě. Spolupracuje s turistickým centrem Chrám chmele a piva v Žatci. Na ploše 4 000 m² muzeum představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Kromě zajímavých sbírek je pozoruhodný i vlastní objekt muzea, který je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století. V muzeu jsou umístěny dobové fotografie, písemné doklady o pěstování chmele a o vaření piva, historické pivovarské nářadí a stroje.

Muzeum v Žatci (Foto: Chrám chmele a piva)
Muzeum v Žatci (Foto: Chrám chmele a piva)

Pivovarské muzeum U Fleků bylo otevřeno v roce 1999 u příležitosti pětistého výročí výroby piva v tomto pivovaru. Jsou zde vystaveny pivovarské stroje, nářadí a nádoby. Nejznámější částí muzea je renesanční místnost, ve které se sušil slad horkým kouřem ze spalovaného dřeva.

Pivovarské muzeum v Kostelci nad Černými lesy je nedílnou součástí Černokosteleckého zájezdního pivováru. V muzeu se nachází rozsáhlá databáze informací o zaniklých pivovarech v České republice. Je zde zmapováno více než 2000 pivovarů v Čechách a téměř 1000 pivovarů na Moravě a ve Slezsku. Majitelé plánují tyto materiály zpřístupnit veřejnosti, a to způsobem, že během prohlídky si návštěvníci mohou v zasedací místnosti s projekčním zařízením vyhledat požadované pivovary.

Černokostelecký pivovár - jedno velké muzeum
Černokostelecký pivovár - jedno velké muzeum

Pivovarské muzeum v Plzni provozuje pivovar Prazdroj. Muzeum dokládá historii plzeňského piva a pivovarnictví. Původní dům z 15. století, ve kterém se muzeum nachází, vytváří atmosférou středověku a odhaluje tajemství výroby a způsobu podávání a pití piva. Muzeum mimo jiné zahrnuje interiér historické hospody z přelomu 19. a 20. století s využitím původního zařízení. V muzeu je rovněž vystaveno nejrůznější sladovnické nářadí, předměty, které se váží k bednářství, laboratoř, kolekce pivních lahví, nádoby na pití piva aj..

Pivovarské muzeum Plzeň (Foto: Plzeňský Prazdroj)
Pivovarské muzeum Plzeň (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Ostravské pivovarnické muzeum se nachází v pivovaru Ostravar. Velkou atrakcí muzea je více než šedesát let starý výčepní pult. Kromě výčepu je v muzeu k vidění i řada jiných zajímavostí spojených s výrobou piva, jako jsou ukázky výroby sudů nebo přepravní sklenice z dvacátých a třicátých let dvacátého století. Expozice je doplněna o historické fotografie.

Krom výše jmenovaných naleznete ještě pivovarská muzea v Chodové Plané - Muzeum ve skále pivovaru Chodovar, v Železné Rudě - Muzeum hotelu Grádl a Dobřanské pivovarské muzeum (všechno Plzeňský kraj). Dále Muzeum v Broumově (Královehradecký kraj), Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví v Dalešicích (Kraj Vysočina) a Muzeum Holba v Hanušovicích (Olomoucký kraj).

Expozice v hotelu Grádl
Expozice v hotelu Grádl

Příště se rozloučíme s diplomovou prací dnes již inženýrky Hany Lepkové a podíváme se na výsledky průzkumu poptávky pivního cestovního ruchu...


Zdroj: Diplomová práce Pivní turistika v České republice

Autor: Ing. Hana Lepková

Katedra Regionální ekonomie a správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, 2012



[Pivní.info] [Zobrazeno 8702x] [9. srpen 2012]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI