Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Záboj, novinka od Tambora

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Záboj, novinka od Tambora

Záboj, novinka od Tambora [p539]

Po nedávném poměrně úspěšném ležáku Žernov (měl jsem a fakt mi chutnal) je tu další novinka pod názvem Záboj. Wikipedie říká: "Záboj je opera českého skladatele Josefa Leopolda Zvonaře z let 1859–62. Libreto napsal spisovatel Alois Vojtěch Šmilovský na motivy jedné z básní Rukopisu královédvorského. Opera nikdy nebyla scénicky uvedena, byly pouze koncertně provedeny úryvky. Jedná se o jednu z prvních českých oper." A právě k 200. výročí Rukopisu královédvorského byl nový ležák uvařen. V druhém plánu se bude čepovat i v rámci Dnů českého piva.

Logo
Logo

Jedná se o silnější ležák o stupňovitosti 12,8 % EPM, obsah alkoholu je pět procent. Dostal do vínku medovou barvu, silný říz a plnou chuť s výraznější příjemnou hořkostí,“ prozradil sládek Jan Pavlík. Pivo uvařil jednormutovým způsobem ze tří druhů sladů (plzeňský, bavorský, karamelový), chmeleno bylo třemi odrůdami chmele. Od běžného ležáku Tambor se liší zejména výraznější hořkostí a silnějším aroma. Pivo je nepasterované a nefiltrované.

Letáček
Letáček

"Každé námi uvařené pivo má svůj vlastní neopakovatelný příběh," komentoval nové pivo majitel Nasik Kiriakovský. Připomněl tak již existující nápoje, které připomínají hudební skladatele R. A. Dvorského, Jaroslava Jakoubka, majitele původního královédvorského pivovaru Františka Klazara nebo provozovatele již neexistujícího hotelu Kopp.

Nasik Kiriakovský
Nasik Kiriakovský

Slavnostní křest nového piva se uskuteční v restauraci penzionu Za Vodou ve Dvoře Králové nad Labem v sobotu 30. září 2017 od 19 hodin. Kmotrem piva bude starosta města Ing. Jan Jarolím.

Rukopis Královédvorský byl nalezen v působišti pivovaru Tambor, v působišti Pivního.infa zase Rukopis Zelenohorský. Je to náhoda?



[Pivní.info] [Zobrazeno 2855x] [30. září 2017]
[Glosy] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI