Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Domácí pivovar

Jak si doma uvařit pivo


verze pro tisk

Domácí pivovar

Domácí pivovar

Projekt domácího pivovárku vznikl velmi jednoduše. Přišel za mnou kamarád, který si vaří sám pivo na chatě u rodičů klasicky na kamnech, s nápadem, že by chtěl postavit domácí pivovar. Napadlo ho, že bychom mohli postavit zařízení, které by se dalo prodávat podobným nadšencům jako je on. Přistoupili jsme k projektu tak, že chceme zařízení, které není pouze jednou nádobou, tak jak je většina zařízení pro homebrewaře. Rozhodli jsme se jít jinou cestou než většina kutilů, kteří si přidělávaji nádoby na stěny na různé zdvihací zařízení, protože dalším důležitým aspektem pro nás bylo, aby bylo zařízení mobilní. Oni k přečerpávání využívají gravitaci, my jsme byli nuceni použít čerpadlo. Podařilo se nám vyřešit filtraci ve varně při rmutování tak, že můžeme použít čerpadlo k přečerpávání čisté vody bez pevných částic, což cenu čerpadla rapidně snížilo. Čerpadlo dokáže celou varnu přečerpat za něco málo přes minutu a tím nám minimalizuje problém lokálního přehřívání a prakticky kontinuálně míchá mladinu. Jsme ve fázi testování a zdokonalování našeho zařízení.

Nejprve pár technických informací o pivovaru

Pivovar je rozdělen do dvou základních částí – varnu a spodní část, které jsou vzájemně kombinovatelné a tvoří tak velice variabilní systém hlavně z hlediska požadovaného množství vyrobeného piva. Varnu lze díky individuální výrobě dodat v požadovaném optimálním objemu. Spodní část pak je, dá se říci, základna s potřebným zařízením pro fungování varny.

Tyto dvě části jsou smontovatelné a demontovatelné, což velice usnadňuje přepravu a zároveň nabízí možnost pivovar dokonale sanitovat, což je jedna ze základních podmínek pro úspěšné vaření piva.

Sestava pivovaru
Sestava pivovaru

Fungování pivovaru

Proces vaření piva je zahájen vyluhováním sladu. Jak bude každý sládek luhovat záleží na něm samotném, ale vždy je potřeba kvalitního míchání. Proto je pivovar vybaven oběhovým čerpadlem, které nejenže neustále promíchává mladinu, ale zároveň maximálně udržuje rovnoměrnou teplotu v celém objemu varny. Po vyluhování sladu ve varně je potřeba zbavit se mláta. Proto je do varny vložen filtrační koš, který zabraňuje mlátu, aby se dostalo, kam nemá. Pivovar je vybaven lisem, který je demontovatelnou součástí víka a který umožní z mláta zadržovaného ve filtračním koši dostat co nejvíce sladiny. Po vyjmutí filtračního koše s mlátem je sladina přepuštěna do spodní nádoby. Poté je filtrační koš a varna vymyta a sladina je čerpadlem znovu přepuštěna zdola nahoru do varny. Proces rotace sladiny se pak opakuje, dokud není správně odfiltrována.

Pak nastává ve varně chmelovar, při kterém se chmel umístí do speciálního koše, jenž umožňuje jeho plnohodnotné vyluhování a zároveň zabraňuje chmelu proniknutí do okolí, čímž se usnadňuje pozdější proces filtrace mladiny. Z varny je pak mladina po vychlazení ponorným chladičem, který je součástí filtračního koše, vypouštěna přímo do fermentační nádoby. Ohřev je možné provádět dvěma způsoby, nebo jejich kombinací, což je asi nejoptimálnější (ale také nejnákladnější ).

Vnitřek
Vnitřek

Plynový systém ohřevu

Tento ohřev je tvořen vysokovýkonným průmyslovým hořákem s plynulou regulací výkonu. Provozní náklady plynového ohřevu jsou na cca stejné úrovni jako u ohřevu elektrického, ale plynový ohřev je rychlejší. Další výhodou plynového topného systému je rychlost reakce na úpravu výkonu či vypnutí. Tento výkonný plynový systém ohřevu vyžaduje trvalý přísun vzduchu, což znamená, že není možné vařit v uzavřených malých prostorách, ale nejlépe v místě, kde je zajištěn přímý přísun vzduchu, nebo se jedná o větší prostory, kde nehrozí rychlá spotřeba kyslíku. Další možností je samozřejmě práce venku.

Plynový ohřev
Plynový ohřev

Elektrický systém ohřevu

Jedná se o jednoduché, bezúdržbové zařízení instalované přímo na tělo varny, izolované tepelnou izolací a ovládané pomocí otočného regulátoru výkonu. Provozní náklady elektrického ohřevu jsou na cca stejné úrovni jako u ohřevu plynového. Výhodou je možnost práce i v malých prostorách, kde by u plynového ohřevu hrozilo nebezpečí spotřebování kyslíku při hoření.

Elektro přípojka
Elektro přípojka

Univerzální využití

Při vývoji pivovaru jsme byli sami překvapeni, kolik možností využití se nabízí. Asi na všechny možnosti sice existuje na trhu určité zařízení, ale není zde takové, které tyto možnosti sdružuje do jednoho produktu. Tato skutečnost činí z domácího pivovaru mnohostranně využitelné zařízení, jehož pořizovací hodnota se Vám brzy díky tomu navrátí. Vzhledem k tomu, že jsme národ domácích kutilů, není jistě uvedený seznam konečný… (velkoobjemová varna pro kuchyňské využití v domácím i komerčním sektoru (polévky, omáčky, párky, ovar, kukuřice, atd…); vaření teplých nápojů ve velkých objemech v domácím i komerčním sektoru (čaj, káva, svařené víno, punč, grog, atd…); zavařovací hrnec; hrnec na zabíjačku; vyvařování prádla; výrobník teplé vody...

Autor: Petr Klement



[Pivní.info] [Zobrazeno 24930x] [3. březen 2014]
[Homebrewing] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Honza

čtvrtek, 27. duben 2017
16:47

honza

A jak to celé dopadlo? :-)


napsal(a): Honza [Odpovědět]

Jiří

pondělí, 28. listopad 2016
11:54

JIRI

zapoměl jsem přidat kontakt: jirka.horicky@alne.cz


napsal(a): Jiří [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:08


posted by: Inzerce

Jiří

pondělí, 28. listopad 2016
11:39

JIRI

Dobrý den,
vařím si pivo v zavařovacím hrnci a chtěl bych zvýšit objem vaření a váš pivovar mě velice zaujal. chtěl bych poprosit o bližší specifikaci a cenu.
Děkuji a jsem s pozdravem
Jiří


napsal(a): Jiří [Odpovědět]

Jiří

pondělí, 28. listopad 2016
11:41

JIRI

Jiří: ještě mail: jirka.horicky@alne.cz díky


napsal(a): Jiří [Odpovědět]

Tomáš

středa, 21. září 2016
11:44

tomáš

Dobrý den, mám zájem o informace k varně. Děkuji Tomas . 777324034. tkuznik@post.cz


napsal(a): Tomáš [Odpovědět]

Lukáš

středa, 16. prosinec 2015
22:52

Lukas

Dobry den, mel bych zajem o blizsi informace k cene vyse uvedene varny. Prosim ozvete se mi, dekuji Lukas N. 7778888866


napsal(a): Lukáš [Odpovědět]

Štěpán Stárek

úterý, 24. listopad 2015
00:17

Pokud to opravdu funguje , jste už schopni vyrobit kus/sestavu určenou na prodej? Popřípadě pokud tu není někdo kdo by mi zvládnul něco podobného postavit ? Vařit chci , ale na podobné stavby jsem manuálně levej . (o estetiku mi nejde) Kontakt : 776 822 667 Stárek


napsal(a): Štěpán Stárek (velkoobchod(a)chytramama.com) [Odpovědět]

Kuč

úterý, 6. květen 2014
13:37

Kuč

Jaký objem to hodí?


napsal(a): Kuč [Odpovědět]

restart

úterý, 4. březen 2014
18:39

Tak tohle bych chtěl vidět v provozu a porovnat s mojí varou..... P. V.


napsal(a): restart [Odpovědět]

Dan

pondělí, 3. březen 2014
22:49

Dan

Taky by mne zajímalo, jak se vlastně vyndá síto s mlátem. Dalčí věc která mne napadá, že jak se zdá, spaliny od plynového hořáku odchází volně do prostoru těmi kruhovými otvory. To znamená, že plášť a celá horní část má velkou povrchovou teplotu. Přitom pod otvory je instalační krabice se zásuvkou a neprůmyslovými spínači, které ani nemají vhodné krytí.
Taky by mne zajímalo, co je otočný regulátor výkonu.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 3. březen 2014
12:52

Mosquit

Pěkné, ale nějak mi uniká, jak se řeší následující
- dekokční rmutování (odhaduji že nelze)
- ohřev vody na vyslazování (dolní nádoba nevypadá vyhřívaná)
- vyjímání mláta - píšete, že není třeba žádný zvedák apod, ale takto to vypadá, že je třeba zvedat mláto někam do výšky dvou metrů, to je alespoň pro 2 statné muže :)

Celkově nevidím výrazný přínos oproti klasické dvounádobové varně s rmutovým čerpadlem (které dnes stojí cca 15 tisíc, + frekvenční měnič).


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

jaroslavb

pondělí, 30. červen 2014
17:39

to Mosquit:
Já bych se chtěl zeptat,kde bych mohl koupit dvounádobovou varnu s rmutovym čerpadlem za 15000kč jak píšete,zatím vařím z výtažků a rad bych začal s klasikou,ale nemám možnost si sám vyrobit nic takového.Děkuji za odpověď


napsal(a): jaroslavb (jaroslavb(a)topmail.ie) [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 12. prosinec 2014
14:38

Mosquit

jaroslavb:
Dobrý den,
uvedená cena se vztahuje k čerpadlu, doufal jsem, že je to zřejmé z použití slova "které" (to čerpadlo), místo "která" (ta varna).


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI