Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Brněnská anabáze 2

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Brněnská anabáze 2

Brněnská anabáze 2 [p924][p919]

Po návštěvě Líšeňského pivovaru se pro další program podvečera rozhodujeme pro Zelenou kočku. Je krásně teplo a my se těšíme na uliční předzahrádku, ale ta se bohužel nekoná, nechápu. Jdeme tedy dovnitř, pár nefiltrovaných jedenáctek (33,- Kč - na čepu ještě Májový ležák za 39,- Kč), které potvrzují kredit Dalešického piva. Na jedno skákneme do dvojky Richarda a to už je čas prozkoumat druhý nový brněnský minipivovar. Cestou potkáváme hospodu, kde mimo jiné vidíme logo Koutského pivovaru. Poznáte někdo z fotky, o kterou se jedná?

Kde to vlastně jsme?
Kde to vlastně jsme?

Kamarádi jsou překvapeni přítomností západočeského piva v Brně a své nadšení dávají patřičně najevo. Vcházíme tedy, ale je nám sděleno, že jsme podnapilí a že nám rozhodně nenatočí. Hospoda je relativně prázdná. Asi proto, že majitelé či provozovatelé nebo výčepáci nedopřejí pivo kolemjdoucím a vše si nechávají pro sebe... Nevadí, Koutské si mohu kdykoliv vychutnat doma ze sudu a troufnu si říci, že lépe ošetřené.

Magistr, vstupte!
Magistr, vstupte!

Jsme v Magistru. Zde je kouření povoleno, ale to v tomto pozdním čase už nehraje roli. Chuť piva si nevybavuju (asi pro to těžké podnapití :)). Nicméně jídlo, dávám grilovaná žebra, nedosahuje kvalit Kočky či Richarda 2, kde jsem tuto pochutinu měl v minulých letech. Na stolech jsou k dispozici logované tácky, ale přeškrtlé propiskou. Žádám tedy o dva čisté kousky, á 5,- Kč. Na dotaz, zda mohu fotit, se mi dostává laxní odpovědi: "Dělejte si co chcete, mně je to jedno".

Magisterská varna
Magisterská varna

Tak tedy fotím, ale nějak se tu necítím dobře. Snad k tomu přispěla i nelichotivá pověst co se zdejšího piva týče. Ale hlavně, necítím zde takové to nadšení. Možná se to tu jen veze na boomu minipivovarů. Nevím, nemohu soudit, snad při nějaké další návštěvě budu moudřejší. Když to srovnám s Líšní, tak musím konstatovat, že "nerez je někdy lepší mědi..." Alespoň dneska určitě.

Výčep u Magistra
Výčep u Magistra

Druhý den nás čeká cesta domů, kdy se na občerstvení zastavujeme v Jihlavě, v Radničním pivovaru, kde jsem také ještě nebyl. Jeho pivo mám ochutnáno z Nepomuku. Tady na mě moc dojem neudělalo, snad to bude dnes lepší. Radniční komplex nalézáme bez problémů na jihlavském náměstí, které hyzdí nesmyslně umístěná budova Prioru uprostřed. Tady všehoschopní soudruzi opravdu dost ujeli :(

Radniční pivovar a restaurace
Radniční pivovar a restaurace

Sedáme do Radniční restaurace, kde se nám moc nelíbí. Je taková... no tváří se na nás moc noblesně. Ale vždyť tady chybí varna. Před cestou jsem jihlavský pivovárek moc "neštudoval", takže hned nevím co a jak. Jdu tedy omrknout chodbu a nacházím schody do sklepa, u nichž je cedulka pivnice. To bude ono, zvedáme kotvy z restaurace ještě před objednáním a scházíme do sklepení.

Jihlavská minivarna
Jihlavská minivarna

Zde to je o něčem jiném. Krásně klenuté stropy, dřevěné židle a stoly a hlavně měděná varna a výčep. Všemu zde vévodí velké R, abychom ani na minutku nezapomenuli, kde že to vlastně jsme. Po přečtení recenzí na dýňové pivo Pumpkin Ale jsem samozřejmě nemohl odolat jeho ochutnání. Nějaký ten ejl už jsem vypil a hořkost mi také nevadí, takže směle do toho. Je sympatické, že veškeré pivo je zde točeno do ologovaného skla. Pumpkin je přinesen do ejlové sklenice 0,4l (30,- Kč), což mě příjemně překvapilo.

Radniční piva
Radniční piva

Pivo samotné mě však zklamalo, není to určitě můj šálek piva. Nenašel jsem v něm nic dobrého, jsem rád, že jej zdárně dopíjím. Spravuju si tedy chuť půllitříkem Ignáce 12, který mi dnes chutná, a grilovanou klobáskou s domácím chlebem (který má do chleba hodně daleko). Radniční ve mně zanechal pozitivní dojem a já se budu snažit zase někdy, až pojedu kolem, zastavit. Určitě neprohloupím.

Za dva dny jsem navštívil tři, pro mě nové, minipivovary. Kdy se mi něco podobného asi zase povede? Dva z nich stojí za opakovanou návštěvu a třetímu určitě dám další šanci, vždyť v minipivovarnictví může být třeba za měsíc všechno úplně jinak...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8552x] [23. říjen 2011]
[Minipivovary] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

mar

úterý, 25. říjen 2011
21:39

mar

Jihlavské radniční můžu jen doporučit, trochu je škoda pozdější otvíračky u pivnice, ale pivo výborné jak Ignác, tak mě zejména nejvíce chutná polotmavá třináctka Zikmund. Mňam. :)


napsal(a): mar [Odpovědět]

bomberek1

úterý, 25. říjen 2011
11:19

Zajímavý článek,jelikož jsem všechny zde zmíněné pivovary minulý týden prošel malinké doporučení, V Jihlavě Radničním vyhnout se restauraci, ale jít rovnou dolů do pivnice s pivovarem (POZOR otevřeno od 14:00), Richarda - zajet do restaurace v Žebětíně, Líšeň - tam je vše OK,palec vzjůru.Magistr - protrpěli léto, těšili se na studenty na září, musí zabrat. Dalešice - neodpovídá poměr výkon/cena nikde po Brně,ani přímo v pivovaru. Pivnice U Sedláka - dejte brňáci vědět jak to bude s Koutským.(myslím, že Polička U Míče je výborná).Dále prosím o info, jak to vypadá Na 12°.Dík


napsal(a): bomberek1 [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:22


posted by: Inzerce

Exucutor

pondělí, 24. říjen 2011
17:39

to Traper: Momentálně jsou tam také Dalešice 11% a 13%...


napsal(a): Exucutor [Odpovědět]

Traper

pondělí, 24. říjen 2011
16:50

Traper

Správně, fotka je na restauraci U Kadleca. Ale Koutské už netočí, změnili smlouvu na Poličku. Minulý týden tam měli Klostermanna. Jinak mívají další piva z malých a minipivovarů.


napsal(a): Traper [Odpovědět]

DP

pondělí, 24. říjen 2011
14:49

1.fotka je býv. hospoda "u Kadeleca". je to na zast. Hrnčířská. Jinak tam mají i vývěsní štít s Dudákem a Krakonošem.
Ta radniční restaurace v Jihlavě byla myslím i v pořadu Ano šéfe, ale o tom, že mají pod podlahou minipivovar, ani slovo. Možná tam v té době ještě nebyl.


napsal(a): DP [Odpovědět]

tomas

pondělí, 24. říjen 2011
15:10

tomáš

to DP: V Ano šéfe byla ta hogofogo restaurace nahoře a to byla v suterénu na místě pivovaru ještě diskoška.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

sasa

úterý, 25. říjen 2011
09:51

sasa

to tomas:
Škoda že jste se v Magistru víc nesoustředili na pivo. Zajímalo by mě, jestli ještě pořád strkají roztočené půlitry do ledničky.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

pinkano

úterý, 25. říjen 2011
11:44

pinkano

to sasa: Prosím? Roztočené půllitry do ledničky? To je sranda? Jinak máme potvrzeno, že točí z ležáckých tanků přímo, takže pak není samozřejmě pivo nasyceno a nikdy nebude, pokud nebudou stáčet do beček a točit do beček nebo do přetlačných tanků, ze kterých by čepovali.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

sasa

úterý, 25. říjen 2011
14:04

sasa

to pinkano:
To je vážně. Psáno zde: pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/924--magistr-brno.html
Dva kamarádi, kteří v Magistru byli, to potvrdili. Sedli si ale přímo k výčepu a důrazně se ohradili, pak jim to už čepovali normálně


napsal(a): sasa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI