Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hynku, Viléme, Jarmilo...

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Hynku, Viléme, Jarmilo...

Hynku, Viléme, Jarmilo... [p1076]

...chtělo se mi zvolat dnes dopoledne v Jincích. Leč přítomen byl jen Vilém a ne ledajaký. 18. května 2012 začal psát svoji historii Rodinný pivovar Vilém a já mohl být díky pozvání majitele pana Biskupa přitom. Nový pivovárek se nachází za penzionem - restaurací Eška v opravené bývalé hospodářské budově. Pivo můžete ochutnat samozřejmě především v místní restauraci, ale jsou rozjednány i některé místní podniky a pár restaurací v Praze, kde by mělo jinecké pivo zpestřit nabídku především plzeňského portfolia.

Restaurace Eška
Restaurace Eška

A proč vlastně Vilém? Nové pivo dostalo jméno po knížeti Vilému von Hanou, který roku 1894 prodal hospodu p. Eškovi, který ji provozoval a posléze přebudoval na hotel. Ale pojďme Viléma pokřtít. Hlavní kmotrou byla zpěvačka Hanka Křížková, která dle svých slov vlastně ani pivo nepije, ale chápe potřebu co největšího sortimentu. Dalších dvanáct kmotrů bylo vybráno proto, aby šťastná třináctka přinesla jineckému pivu štěstí. A já věřím, že se mu dařit bude. Má proto všechny předpoklady.

Dej Bůh štěstí!
Dej Bůh štěstí!

Je pokřtěno a to už je čas na to, nač se každý pivař těší. Ta chvíle, kdy poprvé smočí rty v novém zlatavém moku. Vilém je zatím v provedení světlá 12° a polotmavá 13°. Jako první koštuju samozřejmě světlé a je krásně zakalené příjemné svěží chuti. Je zase jiné než ostatní. Někdy se stane, pokud je receptura a technologie u více pivovarů z jedné hlavy, že jsou si pak piva podobná. Tady to neplatí a to je dobře. Polotmavé ochutnávám jen z půlky sklenice a moc mne neoslovuje, nejsem na ta piva dotmava.

Světlý Vilém
Světlý Vilém

Slavnostní posezení je koncipováno na nové zahrádce, která se nachází za restaurací. Ideální pro letní rodinnou návštěvu. Pro děti je připravena prolézačka, trampolína a travnatá plocha. Pro Vás pak kromě piva a jiných nápojů i teplá kuchyně.

Pojďme se podívat na vlastní pivovar, o který přeci dnes jde především. Technologie je dodána firmou Destila Brno a je provedena v nerezu. Jedna várka zde znamená 10hl piva.

Varna
Varna

Jako spilka i ležácký sklep tu slouží CK tančíky o objemu 20 hl v celkovém počtu 10 ks, což je myslím dost velká kapacita na to, aby zde pivo nikdy nedošlo. A kdyby k tomu prý přece jen došlo, pak raději pivo nebudou nabízet, než aby ho prodávali řádně neuleželé, jak se to občas děje a k dobrému jménu pivovaru to rozhodně nepřispívá.

Spilkosklep
Spilkosklep

Garančním sládkem je pan Korbel z Letů u Dobřichovic, který zaučuje nového místního sládka, jehož jméno jsem si přesně nezapamatoval a tak než komolit, nebudu raději uvádět. Pivo se zde, oproti MMX více chmelí a na chuti je to znát. Pivo se stáčí do KEG sudů a plánuje se plnění do PET lahví.

Jinecký pan starý
Jinecký pan starý

Myslím, že v Jincích vyrostl zajímavý pivovárek, který není typickým příkladem restauračního minipivovaru. Držím všem, kteří se o Viléma starají, palce, aby zdejší pivo bylo vyhlášené široko daleko. Ochutnal jsem jej a vypil. Mohu směle říci, že Vilém je dobré pivo!

Střípky od Viléma
Střípky od Viléma

P.S.: Pokud jsem napsal nějakou nepřesnost (přeci jen jsem hlava děravá a po pár Vilémech ještě víc...), prosím pana majitele, aby na ni upozornil a uvedl informace na správnou míru.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 10359x] [18. květen 2012]
[Minipivovary] [comments: 34] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Taata

neděle, 26. květen 2013
19:15

Ještě pln dojmů z kulturního festivalu ze zámku Nebílovy, v rámci kterého se prezentovaly i pivovary Plzeńska a okolí, musím pochválit Jineckého Viléma. Fakt dobrý!! Jak polotmavý, tak světlý. Patřily k tomu nejlepšímu, co se tam točilo. Možná to nej. Gratulace. A nejen můj postřeh.


napsal(a): Taata (hcantiapex(a)seznam.cz) [Odpovědět]

koliba

neděle, 10. červen 2012
15:35

Je úsměvné,že chvíli po otevření pivovaru v Letech jsme se dočetli-nevím,zda to byla všeznalá a nenávistná paní Jana-že jsou v háji a již točí Staropramen....to by se třeba v Berouně nikdy nestalo,to jen u pitomců v některých pivovarech.....


napsal(a): koliba (j.koliba(a)gmail.cz) [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
15:40


posted by: Inzerce

Vašek

neděle, 10. červen 2012
16:28

Vašek

to koliba: Pokud si bereš do držky Janu,můžeš své teorie trošku víc vysvětlit? Poodhal,co tě k tomuto komentáři vedlo,jaké myšlenkové pochody se konaly v tvé hlavě...


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Narmer

neděle, 3. červen 2012
19:39

Narmer

Shodou okolností jsem se dneska vyskytnul v Jincích a ochutnal světlého Viléma. Velmi jsem si pochutnal, neoficiálně koupil (fakt koupil) ologovaný půllitr - tímto děkuji paní výčepní. Propagační materiály jsou v plánu. Lze si dopředu dohodnout exkurzi (je škoda, že v neděli odpoledne nebyl kdo, ale to už by toho štěstí bylo až moc, že? :-) ). V každém případě za mě maximální spokojenost a návštěvu doporučuju.


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Jana

pátek, 25. květen 2012
16:16

Jana

Teď jsem dostala ohledně Jinců tuto zprávu: ...Přijeli tam celníci a všechno jim zaplombovali,takže točí Staropramen.....
Žádné další podrobnosti zatím nevím.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Honza

pátek, 25. květen 2012
17:01

honza

to Jana: Že by vařili pivo bez povolení?


napsal(a): Honza [Odpovědět]

Sekal

sobota, 26. květen 2012
21:31

Sekal

to Honza: To se mi nechce věřit, to není pivovar za dvě mega. Musím říct, že už mne ti celníci s tím právem várečným trochu serou.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Tomáš GRIMM

pondělí, 21. květen 2012
20:38

Majitelům přeji ať se dílo daří a přidám malou radu (vlastní zkušenost) Nedejte na šťoury a rýpaly, ať si každý kdo hned kritizuje vezme svých pár milionů a postaví si vlastí pivovar - tyto rádobyznalce pouštějte jedním uchem dovnitř a druhým ven a hlavně NENECHTE SE TĚMITO LIDMI OTRÁVIT. Dej Bůh štěstí!


napsal(a): Tomáš GRIMM [Odpovědět]

hroch

pondělí, 21. květen 2012
13:57

hroch

Je zajímavé, že u otvírání tohoto pivovaru nikdo v diskuzi neodsoudil postavičky, které byly při otvírání pivovaru. U nedávno otvíraného pivovaru u tří růží se rozjela vášnivá diskuze, a tady hlavní kmotrou byla pivo nepíjící Hanka Křížková v doprovodu dalších \"celebrit\". Mě tedy osobně přišla ta grupa kmotrů z fotky jako náhodná zastávka Amfory,nebo podobného volnočasového sdružení celebrit, při cestě na zápas, kdy se slavnostního výkopu měla zůčastnit HK a jako jedinou ženu ji nastrčili do centra dění.
Jak velký kontrast proti návštěvě prezidenta, jeho ochranky a hlavně zástupu novinářů, kteří to díky personě zvýrazní v mediích, U tří růží.
Jinak pivovaru v Jincích přeji vše nejlepší.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

phrabina

pondělí, 21. květen 2012
16:47

phrabina

to hroch: Kdo je to proboha Hanka Křížková? Já myslel že na fotce je manželka majitele s tlupou místních štamgastů, nebo snad někdo z obce.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

hroch

pondělí, 21. květen 2012
20:42

hroch

to phrabina: herko zpěvačka někdy muzikálová a na fotce je bavič Novotný a Pavel Nový a další


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Rash

pondělí, 21. květen 2012
22:15

Rash

to hroch: přesně tahle myšlenka mne dnes, když jsem se podíval na fotky, taky napadla. ::lol ::lol


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Vašek

úterý, 22. květen 2012
11:16

Vašek

to hroch: Poslední dobou se s těmi "celebritami"při otevírání minipivovarů roztrhl pytel,tak si říkám,jakou "munici" asi zvolej v Břevnově,protože tam se v červnu taky bude otevírat-viz www.brevnovskypivovar.cz


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Haha Bimbi

neděle, 20. květen 2012
20:28

O Viléma mi vůbec nešlo, ale o zkomolení příjmení z Hanau na Hanou. Mlátíte prázdnou slámu, Maxi.


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Max

neděle, 20. květen 2012
20:11

A další, důležitá věc, která mi zde chybí (což je vyjádření k článku, který autor sepsal) a kterou tedy doplním - pane Chodora, Váš článek je velice zajímavý, poutavý a moc pěkně jste ho napsal. Vaše články jsou psané "pivním" srdcem.

Je mi líto, že jsem nemohl být a poznat Vás.


napsal(a): Max [Odpovědět]

JardaK

neděle, 20. květen 2012
15:17

JardaK

Jako spilka i ležácký sklep tu slouží CK tančíky :-?
Na pivo se těším, jako na každý nový mini. Ale tato informace mi k mini zase až tak nepasuje.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Jana

neděle, 20. květen 2012
15:40

Jana

to JardaK:
Ale bohužel je pravdivá. :(


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 20. květen 2012
19:36

Dwarf

to JardaK: proč? co je špatného na uzavřené spilce?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

sladek

pondělí, 21. květen 2012
09:13

to Dwarf: Uzavřená spilka je jistě v pořádku ale zde se asi bude jednat o jednofázové kkvašení v CKT a tím se technologický postup výroby piva blíží průmyslovým pivovarům.


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

JardaK

pondělí, 21. květen 2012
16:54

JardaK

to Dwarf:
sladek a Dan už odpověděl za mě.
Mimochodem, jak se v CKT řeší sbírání deky? Obecná otázka, ne jen na Dwarf.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 21. květen 2012
20:44

Dwarf

to JardaK: já to pochopil tak, že ty nádoby jsou sice podobné, ale přesto oddělené (spilka/sklep), tak jak to bývá i jinde... pokud to tak není, je to špatný... jaxe sbírá deka, to nevím, ale předpokládám, že víko není napevno


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

sladek

úterý, 22. květen 2012
08:12

to JardaK: U CKT propadá deka do piva, odstřeluje se spolu s kvasnicemi


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dan

pondělí, 21. květen 2012
11:44

Dan

to JardaK:
Tak ony by ty CK tančíky samy o sobě problém být neměly. Pokud jsou jedny používány jako spilka a jiné jako ležácké tanky...
Problém je, že tato technologie umožňuje šizení, respektive urychlování, protože do uzavřeného tančíku se dá přidat "ceočko" shora a trochu "tomu pomoci". Ostatně, jsou mini pivovary, které to tak dělají, ale nebudu raději jmenovat.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Vašek

pondělí, 21. květen 2012
12:30

Vašek

to Dan: Taky je nebudu jmenovat,ale upozorním na město,ve kterém se nacházejí-BRNO


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

hroch

pondělí, 21. květen 2012
21:30

hroch

to Dwarf: Na fotkách máš vidět sanitační vlezy nahoře, což je otvor kterým se člověk Sikiho postavy protáhne a může celý vnitřek řádně vydrhnout. Jelikož je uplně v horním víku tak je určitě i nad hladinou a deka jde případně sebrat. Co se týká mikrobiologické kontaminace tak propadnutí deky u zavřeného tanku není problém. Prostě při začátku kvašení CO2 vytlačí vzduch a tak je deka jen v CO2 a nemá se co kazit. Jedná se pouze o vynesené jemné kaly a jejich většina se na dece srazí a při konci hlavního kvašení propadne s kvasinkami na dno a ty se odstřelí. Prostě při dobrém odstředění jemných kalů a dostatečném odstřelení kvasinek aby se snížila hladina to při atmosferickém hlavním kvašení nemusí být zas takový problém. Ale vše je v lidech a dostatku tanků.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Haha Bimbi

neděle, 20. květen 2012
09:22

Kníže se jmenoval Wilhelm von Hanau. Hanavsko je v Hesensku (střed. Německo).


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Jana

neděle, 20. květen 2012
15:55

Jana

to Haha Bimbi:
Když už jsem u toho dějepisu:
A byl to hessenský kurfiřt, který ztratil jako důsledek prusko-rakouské války roku 1866 svou zemi. Přestěhoval se poté na svůj venkovský statek Hořovice u Prahy(dnes zámek Hořovice), který koupil roku 1852 pro svou choť. Byl to jediný majetek, který rodu po prohrané válce zbyl.Zámek Hořovice pak zůstal ( s malou výjimkou)do roku 1945 v majetku potomků kněžny von Hanau, hraběte von Schaumburg.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Haha Bimbi

neděle, 20. květen 2012
18:47

to Jana: Jasně. Já jen, že v článku je stejný překlep jako na webu pivovaru.


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Max

neděle, 20. květen 2012
20:06

to Haha Bimbi:
Jako každé jméno (a to nejen panovníka) se v Česku "počeští", že jde o Wilhelma není pochyb, ale ať už čtete ten či onen článek, je uváděn, jako Vilém. A já osobně si nedokáži představit pivo Wilhelm - pokud by se tak jmenoval, stejně by byl nazýván "Vilém". Jsme Češi, tak proč pojménovávat české, rodinné pivovary v cizím jazyce?
Myslím si, že tady jde o pivo, o kvalitu a ne o název, či zda je spilka otevřená, nebo zavřená, to je šťourání a diskuze o ničem, to se na mě nezlobte.

Ohledně "turistického místa", tak Jince leží na cyklo trase a trase pro motorkáře (přijďte se podívat o víkendu, kolik je v restauraci cyklistů), příjde mi to, že nepřejeme jiným úspěch.

A ohledně sládka, kdo pozorně poslouchal, tak zjistil, že pan "starý" je František Lázňovský (což má do Lázničky daleko).


napsal(a): Max [Odpovědět]

Jana

pátek, 18. květen 2012
21:17

Jana

Pan sládek se jmenuje Láznička. Pivo nikdy předtím nevařil,zaučuje se a baví ho to. S hodnocením piva souhlas - světlé výborné, tmavé nic moc, vodové.
Ve zdejší pivní poušti je to dobrý počin, ale obávám se (jakož i jiní dnes přítomní), že si vzali velké sousto. 100 hl varna ???, ale přeji jim to. Jen bych se domnívala, že místo plánovaných ovocných speciálů, které mají být již příští týden na čepu (pro koho?), by se měli spíš zaměřit na 10° (11°), aby mohli konkurovat všudypřítomným chemičkám. Místo je přece jenom (zatím) trochu z ruky od hlavní turistické oblasti, takže určitě spíš zamířit ze začátku na místní klientelu.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Haha Bimbi

pátek, 18. květen 2012
22:34

to Jana: A jak se pozná turistická oblast? Na západě Brdy, na východě Hřebeny, na severu Český kras... Fabián se nestačí divit. ;)


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

hroch

sobota, 19. květen 2012
07:28

hroch

to Jana: V tvém komentáři je chyba. Varna 10hl je napsáno v článku a i podle fotky to tomu odpovídá.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jana

sobota, 19. květen 2012
09:18

Jana

to hroch:
Ano, sorry. To bude překlep z Vilémova piva. :D

Pro Bimbiho: Já mám na mysli to, že tudy hlavní turistické trasy nevedou, ty směřují k nádraží (cca 1,5 km vzdálenému). Sama jsem v tom kraji velmi často, ale do obce nezajdu-je to z ruky. "Turisty" v autech neuvažuji.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Rosťa

sobota, 19. květen 2012
10:08

Rosťa

to Jana: ... křestním jménem František.


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI