Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Podklášterní pivovar Třebíč

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Podklášterní pivovar Třebíč

Podklášterní pivovar Třebíč [p1082]

Zprávičky o chystaném znovuobnovení vaření piva v Třebíči začaly nejen pivním tiskem probleskovat v průběhu roku 2011 a protože mám v tomto městě dobré kamarády, za kterými sem tam jezdím na návštěvu, začal jsem se o to víc těšit na další zajímavý bod na pivní mapě ČR. No a když se na stránkách Centra Lihovar objevila anketa o názvu chystaného pivovaru a značek piv, zúčastnil jsem se. Potom vše na několik týdnů usnulo, až se v mé emailové schránce někdy v polovině března objevila zpráva odeslaná samotným majitelem celého objektu bývalého lihovaru p. Jurajem Urbančíkem s výsledky ankety a výběrem konečných názvů, v nichž jako jméno celého pivovaru figurovalo to, které jsem navrhoval – Podklášterní pivovar (spolu se mnou mělo tento nápad ještě asi 10 dalších lidí, vč. další zvažované varianty Podklášterský). S úspěchem v anketě bylo spojeno několik výhod, např. nějaká piva zdarma, exkurze do technologie a sada etiket, tácků a jiných propagačních materiálů.

Přicházím na místo činu
Přicházím na místo činu

A jak k tomu všemu vlastně došlo? V roce 2010 pan Urbančík, majitel firmy VARIANT (elektroinstalace, zabezpečovací technika), koupil notně zchátralý areál bývalého lihovaru, v jehož nejvíce zachovalé budově fungovala hospoda ne příliš vysoké cenové skupiny. Z té se za pár týdnů stala velmi slušná restaurace s nabídkou dobrého jídla a několika značek točených piv (Bernard, Svijany, „Cesta pivních znalců “). Vyvstala i otázka, co se zbylými budovami, kterými prošla historie. Byl vypracován projekt a zažádalo se o dotaci z EU. Podmínkou k jejímu udělení bylo, že se v areálu musí něco vyrábět a protože výroba lihu není v dnešní době příliš zajímavá a do restaurace se hodí mít dobré pivo, zvítězila myšlenka na vybudování malého pivovárku.

Logo
Logo

V první fázi byla oslovena firma Pivo Praha, ale náhoda tomu chtěla, že se pan majitel při jedné ze svých obchodních cest ocitl na jednání v Plzni a tam na obědě v pivovaru Purkmistr, kde se dal do řeči s p. Krýslem, který se tak stal garantem projektu v Třebíči.

Sklad sladů
Sklad sladů

Celá technologie je umístěna v zadní budově bývalého lihovaru, jejíž dominantou je vysoký komín. V patře nad varnou je sklad sladů a šrotovník, z něhož namletý slad „padá“ přímo dolů do varny. Základní slady se nakupují v Záhlinicích, speciální jsou dováženy z Bamberka. Dvounádobová varna má kapacitu jedné várky 10 hl, spilka se skládá ze 6 nerezových otevřených (avšak s víkem) nádob o stejné kapacitě, každá s vlastním chladícím okruhem (ve stejné místnosti je i vířivá káď) a ve sklepě je zatím 6 tanků o objemu 20 hl.

Varna
Varna

Celé zařízení je zatím koncipováno na 800 hl piva za rok s možným rozšířením až na 3000 hl. V nabídce restaurace jsou a budou piva kvašená spodně i svrchně, stálá nabídka by měla v každém okamžiku obsahovat světlé ležáky 11 a 12, polotmavý speciál 13 a pšeničné pivo 12, k tomu by měla být ještě 2 piva jiná (IPA, Porter, ochucené ležáky) a 2 druhy limonády.

Spilka
Spilka

Piva lze stáčet do sudů a litrových PET lahví. Zajímavostí je 66 metrů dlouhý pivovod vedoucí pivo z přetlačných tanků přímo na pípu do restaurace. Sládka tu dělá Vojta Koukal, mladý kluk těsně po vyučení, zatím s minimem praxe, ale vypadá velmi zapáleně, o technologii ví, co je třeba, na všechny dotazy bez zaváhání odpověděl :)

Pivovod interně
Pivovod interně

Samotné slavnostní otevření pivovaru bylo naplánováno na poslední květnový víkend (pátek i sobota v podvečer). Vstupenka do areálu byla za 270 Kč a obsahovala 6 piv dle vlastního výběru, exkurzi do provozu se sládkem, prohlídku expozice aut zn. Jaguár ze soukromé sbírky pana majitele, propagační materiály pivovaru a večerní hudební produkci třebíčských bluesových legend.

Pivovod externě
Pivovod externě

Já jako výherce jsem si toho všeho užíval bezplatně s nárokem na více piv než „běžný“ příchozí :) Pan majitel se mi osobně věnoval a ochotně mi zodpověděl všechny dotazy, zpětně chtěl znát mé pocity a dojmy. Takže co jsem říkal jednotlivým pivům? Světlá jedenáctka Urban / 27 Kč – vyvážené chutné pivo, které má to, co mít má (dovolím-li si srovnat s 2 dny předtím ochutnaným pivem Kohout - Faltus, je Urban nejmíň o 3 levely výše). Světlá dvanáctka Urban / 29,50 Kč – přičichnutím jsem cítil lehké ovocné podtóny, chuť vyvážená, tělo plné (aneb dobrá dvanáctka na nejen večerní posezení). Polotmavá třináctka Urban / 32,50 Kč – pivo ničím nevybočuje dolů ani nahoru, čekal jsem větší intenzitu tmavého sladu ve vůni i chuti (v dalších navařených várkách, které leží na spilce, už by to mělo být lepší). Pšeničná dvanáctka Kaplan – velmi povedené pivo barvy rozpuštěného slunce správně zakalené s hustou pěnou, lehce trpká chuť, která může trochu odradit vyznavače sladších piv, ale která zrovna mně sedla na jazyk, jak (no, znáte to) :) Pivo je podáváno bez citrónu, což u mě znamená další kladné body (ale kdyby někdo opravdu chtěl, rádi mu ho tam dají).

Ve sklepě je spoustu místa
Ve sklepě je spoustu místa

Posledním pivem na čepu (krom macerátem ochucených ležáků) bylo pivo stylu, kterému jsem za poslední roky doslova propadl - IPA Cornel. A tohle pivo propadlo u mě – ve vůni jsem cítil ejlovinu, ale ne to krásné prolínání jednotlivých intenzit hořkosti, které jsem očekával. A po napití jsem měl jasno – tohle není Jim Beam, totiž IPA… Po napití jsem cítil jakous takous hořkost, ale po polknutí mi neprojela celým tělem žádná extáze z „ipovské“ chuti, dokonce se dá říci, že jsem necítil nic. Možná by se to dalo brát jako „obyčejný“ ALE (čti ejl), ale i tak jsem tam v doznívání pocítil jakousi cizí příchuť, která nemá v pivu co dělat. Ne vždy se všechno povede na jedničku a je možná dobře, že tu zůstal prostor na vylepšení.

Aspoň jsem se mohl ještě vrátit k opravdu povedené pšenici. Cena svrchně kvašených speciálů (postupně by se měly vařit např. Red Ale či Porter) byla stanovena na 36 Kč. Stran výše cen jednotlivých piv jsem byl panem Urbančíkem tázán, co si o tom myslím – můj názor je ten, že jsem to čekal o něco výše, přičemž ale chápu, že pokud je cenová hladina ve městě 22-25 Kč za jedno pivo, je potřeba to vzít v potaz, aby do pivovaru chodili i běžní konzumenti. Na druhou stranu speciály bych klidně podražil z 36 Kč, i proto, že to nejsou piva na větší konzumaci a za ochutnání něčeho speciálního je možno si připlatit.

Urban 11°
Urban 11°

O hosty by mělo být hlavně v letní sezóně postaráno vzhledem k výhodné poloze poblíž zámku, v jehož areálu je světoznámá bazilika sv. Prokopa zapsaná ve světovém kulturním dědictví UNESCO.

Co říci na závěr? Mně se celý koncept i prostředí moc líbí, pivo až na tu jednu výjimku mi chutnalo a už se těším na další (srovnávací) návštěvu.

Takže ať se daří a Dej Bůh štěstí.

Více na stránkách pivovaru a v článku na idnes.cz/Vysočina.


Zbyněk Melichar / Dwarf (autor se řadí mezi pivně poučené laiky a nezávislé pivní turisty).



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 11299x] [29. květen 2012]
[Minipivovary] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

bomber1

sobota, 9. červen 2012
21:03

Dwarfe toto se ti nepovedlo. Koukej to napravit.


napsal(a): bomber1 [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 10. červen 2012
08:10

Dwarf

to bomber1: což dle tebe znamená co?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

17. duben 2024
01:55


posted by: Inzerce

pivo

sobota, 2. červen 2012
00:16

pivo

Ze začátku dobrý článek k osvětě. Ale pak, Bože můj, já ve své skromnosti bych se zdržel hodnocení a machrování typu ejlovina, lehké ovocné podtóny, ALE (čti ejl) atd. Nevím, ale to už je trochu moc. Prostě můj názor...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 2. červen 2012
12:24

Dwarf

to pivo: ten celý článek je zase můj názor :) klidně ho můžeš kritizovat, ale to je tak všechno... já vycházím ze svých zkušeností a popisuju své pocity, nikomu nic necpu...

máš možnost, milý anonyme, navštívit nějaký pivovar a sepsat své pocity na základě svých zkušeností... a třeba ti pak taky někdo napíše, že jen blbě machruješ ;)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.06.2012 ve 12:26:13


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pivo

sobota, 2. červen 2012
23:18

pivo

to Dwarf: Nemám rád zbytečné hrocení a lidi náserky. Nenapsal jsem,že BLBĚ machruješ (když už si teda tykáme), jen jsem nějak háklivý na ty podtóny atd. Každý jsme jiný,naštěstí. A anonyme, no, neschovávám se, není proč. Po pivovarech s kamarády jezdíme,vloni jsme byli dost aktivní (např. Vyškov,Broumov,Dobruška,Rychnov n. Kněžnou,Velké Meziříčí,Pelhřimov,Polička)letos je to ale zatím bída. Občas ve svých komentářích něco z návštěv zmíním,zatím jsem ale nedospěl tak daleko,abych se bezprostředně třeba na PI podělil o svoje zážitky a postřehy,ale třeba na to časem také dojde. Tož tak dnes,k zbytečně naštvanému...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 3. červen 2012
09:38

Dwarf

to pivo: nevím, jak a kdes přišel na to, že jsem naštvanej, jen možná nemáš smysl pro nadsázku :-) ty nemáš něco rád, já nemám něco rád, napsal jsem svůj názor... a s tím anonymem: když se někdo jmenuje "pivo", moc to nikomu neřekne ani když objíždíš pivovary a nevím, proč bych měl pivu vykat ;) ale v pohodě, nějaký vyjasňování přes média nikdy nedopadlo dobře a možná kdybysme seděli proti sobě, bylo by to fajn ;)
tak ať se daří


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Vašek

neděle, 3. červen 2012
10:08

Vašek

to pivo: Neschovávám se,není proč :D
Ano,když si napíšeš takovejhle nick,tak to fakt nejseš anonymní,to hned i ten poslední neznalec hned ví,o koho jde,že? :D
Hádám že budeš z Buštěhradu a vyrábíš poctivé české pivo a pak tyto mrdky nabízíš na farmářských trzích nic netušícím babičkám :D :D


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

pivo

neděle, 3. červen 2012
22:27

pivo

to Dwarf: Ano,nakonec se stejně shodneme a tak to má být, zájem je společný - dobré pivo. Třeba se potkáme, chystáme se na 30.6. do Poličky. Tak třeba tam...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

pivo

neděle, 3. červen 2012
22:44

pivo

to Vašek: Jaký kdo má nick je myslím každého věc a já se do žádného Vaška nenavážím. A o Buštěhradě vím jen to, že se tam konají burzy a ze zpráv, že tamější zámek teď "zviditelnil" pan doktor R. Tož tak aj Buštěhrad...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

kokýs

středa, 30. květen 2012
13:30

Zajímal by mě počet vyhraných piv..Vzhledem k tomu, že jsem navrhnul stejný název, tak chci vědět, nač se můžu těšit:)


napsal(a): kokýs [Odpovědět]

Dwarf

středa, 30. květen 2012
16:57

Dwarf

to kokýs: původní suma 100 piv byla podělena mezi všechny a trochu navýšena, konkrétně na 15 piv :)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

kokýs

čtvrtek, 31. květen 2012
13:42

to Dwarf: Lepší než drátem do oka:D díky


napsal(a): kokýs [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 29. květen 2012
22:02

jiri.kana

"...výroba lihu není v dnešní době příliš zajímavá..."
No, pokud by se jednalo o tzv. biolíh, tak se obávám, že jeho výroba je pořád zajímavá až až. Alespoň pro někoho. Takže je dobře, že se majitel rozhodnul pro ušlechtilejší líh, obsažený v pivu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI