Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Karel se vrátil

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Karel se vrátil

Karel se vrátil [p1145]

Jedenáctku Karla si pamatuju moc dobře. Pívával jsem ji při svých pracovních cestách do Varů a jsem rád, že jsem (stejně jako pivo chebské a domažlické ) díky angažmá u České pošty karlovarské pivo ochutnal. A byla to především jedenáctka Karel, která byla skoro všude na čepu. Jak víme v devadesátých letech se Plzeňské pivovary chovaly jako Heineken dnes a všechny západočeské pivovárky zavřeli - vyjímkou je plánský Chodovar ; díky pane Plevko...

O obnovení výroby piva v Domažlicích (přímo v části jednoho z nejstarších pivovarů v Čechách) se mluví už desítky let, ale skutek utek. Tradiční domažlické značky se tak vaří v Černicích. Chebské Hradní se dostalo na trh před několika málo lety a vařilo se prý dle původní receptury v německém Waldssasenu. Bohužel projekt se zřejmě marketingově nezdařil a tak Cheb zase mohou vesele okupovat velkoznačky. Zbývají nám do výčtu obnovovaných západočeských značek již jen Karlovy Vary, kde byl 30. října 2012 otevřen nový minipivovar, kde si můžete vychutnat svého Karla...

BecherPlatz
BecherPlatz

Pivovárek se nachází v bývalém objektu Karlovarské Becherovky - ve sklepení, kde tento vyhlášený likér zrával. Becherovka se vyrábí už jinde a tento komplex, nazvaný BecherPlatz, zakoupil místní podnikatel Karel Holoubek. Od pana Poláčka z BecherPlatzu jsem dostal zajímavý rozhovor, který jsem si zde dovolil uveřejnit. Nicméně se ke mne prý dostal omylem, protože byl připraven pro reklamu v jistém plátku a jsou tak autorsky chráněny. Tedy místo rozhovoru jen strohé oficiální texty :(

Karel se vrátil...
Karel se vrátil...

Nabídka piv pro rok 2012

Světlé 11 – Pivo plzeňského typu, nefiltrované a nepasterované, vařeno z moravských sladů a českých chmelů, které pivu dodávají silnější hořkost.

Polotmavé 12 – Jantarové nefiltrované a nepasterované pivo s jemnou hořkostí. Je uvařeno ze 4 druhů sladů, které se v pivu vyznačují lehkou oříškovou chutí.

Tmavé 13 – Silnější tmavé pivo vařeno ze 4 druhů sladů s velkým zastoupením barevných sladů, které pivo dělají silně kávové.

Speciál 15 – silné světlé pivo s delší dobou zrání.

Pšeničné 12 – Svrchně kvašené pšeničné pivo s lehce nakyslou chutí. Vařeno ze 4 sladů a přidáním speciálních chmelů, které dávají pivu příjemnou pomerančovou chuť a vůni.

Pivovarské posezení
Pivovarské posezení

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století,kde si můžete u dobré kávy odpočinout v kavárně KaffeeMagazin či nakoupit suvenýry, delikatesy, i pivo KAREL IV. v jednom z našich obchůdků.

Bar
Bar

Z náměstí můžete po dubovýchschodech sejít rovnoudo originální restaurace a pivovaru Karel IV. Tyto schody byly jako většina interiérů vyrobeny ze sudů, ve kterých možná již 150 let zrála Becherovka. V naší kuchyni pro Vás připravujeme klasické české i moderní pokrmy.

Kavárna
Kavárna

Šéfkuchař dbá na to, aby převážná většina produktů byla z našídomácí výroby. Proto můžete ochutnat naše uzenářské, pekařské, cukrářské dobroty,ale i zavařované speciality či naši vlastní pivní zmrzlinu. Ochutnat můžete i naše grilované speciality z grilu Rotissol, ve kterém Vám rádi připravíme kolena, kuřata ale i např. čerstvou rybu z naší kádě.Na baru najdete širokou nabídku alko i nealko nápojů, vín a samozřejmě našeho piva KAREL IV.

Pivovar ve sklepení
Pivovar ve sklepení

Uvidíme, jak bude Karel IV. chutnat. Pokud jste už někdo ochutnal, podělte se snámi o Vaše dojmy a to nejen z piva, ale z celého areálu. Já přeji Karlovi místo na výsluní a aby se už nikdy nemusel vracet...

P.S.: Za fotografie děkuji panu Poláčkovi

P.S.2: Článek byl zkrácen...

P.S.3: Jsem zvědav, zda tento (vynechaný) rozhovor bude v onom plátku označen jako reklamní...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8819x] [18. listopad 2012]
[Minipivovary] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

H.R.

středa, 21. listopad 2012
19:13

H.R.

Jedenáctka je jednoznačně nejlepší, je znát, že se ladila několik měsíců. U ostatních spíš doufám ve zlepšení. Bylinkové pivo má velice silnou netradiční příchuť "becherovky". Pšenice v láhvi mi přišla nejslabší, točená je prý nepitelná. Jídlo z kvalitních surovin si lidé zatím většinou chválí. Restaurace je velmi pěkná, obsluha ochotná, ceny piva i jídla považuji za přiměřené vzhledem k poloze. Zájem zejména místních je zatím velký. I kolem čtvrté hodiny odpoledne téměř plno. Přímo v lokálu se vaří pivo, některé odlehlé stoly mají průhled např. na spilku. Nahoře se prodává 7 druhů piva v lahvi (české pivo) 0,5 a 0,3 a kompletní řada suvenýrů, včetně např. deštníků.


napsal(a): H.R. [Odpovědět]

Petr PCE

úterý, 20. listopad 2012
15:10

Pivo jsem koštoval už v půlce října v restauraci Na blbým místě a nemělo chybu !


napsal(a): Petr PCE [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:40


posted by: Inzerce

ladin

úterý, 20. listopad 2012
10:39

Rezervacky na stolech- znamy prazsky nesvar, kdy si servis otipuje hosta (jazyk a ochota dat si jidlo) a podle toho se rozhodne, zda je pro nej misto. Jak to na Vas pusobilo ve Varech? Doufam, ze slo o podobnost ciste nahodnou...

Ceny- slo by upresnit? Dle beerborce se splhame nekam k 40 Kc a navic za 0,4 l. Kolik stoji male?

Karlovarske hotely- kdysi jsem slysel tento sen u Permona, ted ve Varech pribyl jeste Karel a uz se mluvi i o Kynsperku. Hm...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Azkaban

úterý, 20. listopad 2012
11:32

to ladin: Byl sem tam pres obedy, zadny problem tam s rezervackama nebyl, navic je to dost velky prostor, takze si nemyslim ze by meli porad obsazeno...0,4 11° stala 34, 0.4 Polotmavá 12° za 36, 0.4 15°special a 0.5 Pšenice za 40 Kč...Malé bylo vetsinou za polovic...Ceny podobne jako v Praze, neni to zadná spelunka a obsluha kmitala...ja byl celkem spokojeny...jediny z ceho bych mel trochu strach je osetreni piva za vycepem...


napsal(a): Azkaban [Odpovědět]

yerka

úterý, 20. listopad 2012
13:04

yerka

to ladin: Za to, co jsem tam minulý pátek vypil (viz níže), jsem měl útratu 157 Kč, no a k tomu bylo přidáno spropitné.....Myslím, že p. Azbakan ty ceny popsal přesně.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

úterý, 20. listopad 2012
13:06

yerka

to yerka: Omlouvám se p. Azkabanovi za popletený nick.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

moreli

úterý, 20. listopad 2012
14:06

moreli

to ladin: Byl sem v v pivovaru v sobotu přes poledne, pár rezervaček na stole bylo, ale co sem viděl byly to rezervace pro někoho kdo opravdu přišel na oběd. Žádné rezervace jen tak na oko. Jinak klientela stoprocentně česká, nepočítamli jednoho asiata, který tam přišel s českým přítelem.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

yerka

úterý, 20. listopad 2012
14:26

yerka

to moreli: Já tam byl 16.11.2012 mezi 15.45 - 16.30 a rezervaček ve velkém sále bylo opravdu hodně a po dobu pobytu jsem dotyčné přijít neviděl. Pokud to byly rezervačky na večer, možná byly na stolech moc brzo......


napsal(a): yerka [Odpovědět]

moreli

úterý, 20. listopad 2012
15:18

moreli

to yerka: To že na stole rezervace třeba od 18hodim, neznamené že ke stolu není možné v 15 hodin sednout a cca 20 minut před 18 odejít. Já to tak běžně dělám. Pravda je, že rezervace je v to případě na stole brzy a personál si tak usnadňuje práci, a i na příchozí bez rezervace to nepůsobí dobře.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

yerka

úterý, 20. listopad 2012
19:16

yerka

to moreli: Jasně, také to tak dělám, že se personálu dovolím. když je tam rezervace třeba od 18.00 a já tam jsem v 17.00, ale v těch Varech byly jen cedulky "rezervé" bez časového údaje.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

framax

pondělí, 19. listopad 2012
17:47

framax

Karel IV. - pivovar v Karlových Varech.
Osobně jsem z tohoto pivovaru nadšen. Velmi pěkné prostředí a podle mne pivo 11°velmi dobré. Z ostatních piv jsem chutnal jejich speciál, který má základ v bylinách co zůstanou po výrobě Becherovky. Je to pivo jen pro chuť a řekl bych, že dobře provedeno. Ochutnal jsem rovněž pšenici a protože mohu srovnávat pšenici z pivy co ochutnávám (za rohem) v Německu, mohu klidně prohlásit, že jsou na stejné úrovni. Kousek za hranicemi je od nás obchod z nápoji a tam je k dispozici cca 20 druhů pšenice z nichž je každá úplně chuťově jiná. Tahle pšenice z Karlových Varů rozhodně ostudu neudělá.
Sládci v pivovaru jsou dva mladí kluci po škole a tak je jasné, že se učí praxi za pochodu, pod dozorem Ing. Krýsla, jako stavitele tohoto pivovaru.
Jestli byla někde chyba, tak bych to spíše viděl na výčepáky, protože pivovar vaří tak rychle, jak jen to jde a již nyní kapacita nestačí. Mají k dispozici jen 14 ležáckých tanků a to je málo.
No a co se týká rezervaček na stole, tak tam bych to viděl spíše, jako reklamu, že je o pivovar zájem.
.
Jinak ještě jedna novinka z našich končin - dle poslední informace pivovar v Kynšperku na Ohří by měl během měsíce provést první zkušební várku. Podle unformací, které mám k dispozici, měl by zásobovat prakticky jen vlastní hotel a lázeňské domy v K.Varech. To, ale uvidíme časem.


ICQ: 469482366

napsal(a): framax [Odpovědět]

mosht

pondělí, 19. listopad 2012
17:21

Typicke zarizeni pro klientelu z USSR a za tim ucelem taky postavene...


napsal(a): mosht [Odpovědět]

yerka

pátek, 16. listopad 2012
21:14

yerka

Nedávno se tu někdo ptal, jestli už je nějaká zkušenost s novým pivovarem Karel IV. v Karlových Varech. Dnes jsem tam byl, interiér pěkný, ale všude na stolech "rezervačky", kromě velkého sálu, je tam hromada sálků, kam obsluha zavítá velmi sporadicky, viděl jsem lidi i odcházet, když se obsluhy nedočkali. Jinak obsluha při osobním styku je vcelku vstřícná, asi to prostě ještě nemají "ohráblé". Mínusem je velmi hlučná reprodukovaná hudba, která se díky klenutí stropů hodně rozléhá. Co se týče piva, tak jsem měl velmi dobře pitelnou jedenáctku, poměrně nevyladěný patnáctku speciál (chtělo by to možná plnější tělo a vyváženější chuť, oscilovalo to mezi hořkostí a kyselostí), dále hodně slušnou černou třináctku. Ale pšenice byla naprostý strašně kyselý propadák (nemůže být každý jako p. Matuška z Broum), možná by ji pivovar měl ze svého portfolia vypustit? Samozřejmě kritizovat je snadné a uvědomuji si, že jde o začátek, kdy se to vše hledá a ladí. Tak se tam určitě v budoucnu stavím opět, přestože si myslím, že je to podnik počítající spíše s cizojazyčnou klientelou....


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Azkaban

pondělí, 19. listopad 2012
18:19

to yerka: Dneska sem tam byl a tu psenici bych tak tragicky nevidel, podle me slusne pitelna, kysela nebyla...11° velice pitelna...polotmava 12° byla celkem zdechla, nejspis chyba u vycepu...15° celkem slusna, nizkej riz...Velice pekne interiery, prijemna a rychla obsluha. Kdybych nebyl z prahy nejspis bych byl castym hostem...Jediny co me trochu zklamalo je obsah piva v 0.4 a 0.2 skle, za ty ceny bych ocekaval klasickych 0.5 a 0.3


napsal(a): Azkaban [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI