Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zhůřák ze Zhůře

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zhůřák ze Zhůře

Zhůřák ze Zhůře [p1297]

Na letošním Slunci ve skle jsem se předběžně domluvil na návštěvě zbrusu oficiálního pivovárku ve Zhůři na jižním Plzeňsku. Po mailové komunikaci se dnem dé stala neděle 27. října. Jak je všeobecně známo majitelem pivovárku Zhůřák je američan Chris Baerwaldt. A pro anglicky mluvící musí být název obce i pivovárku docela oříšek. Ale to už se blíží patnáctá hodina a já odbočuju na konci Zhůře doleva, kde za stromovím vjíždím do vrat a parkuju před zbrusu novou budovou pivovárku, který prozrazuje jen cedulka "Daňový sklad" na dveřích.

Pivovar Zhůřák
Pivovar Zhůřák

Jelikož přijíždím poměrně přesně v domluvený čas, ví Chris o koho jde. Jen se pozdravíme, protože moje angličtina se podobá jeho češtině. Naštěstí je na pomoc přivolána paní Baerwaldt(ová), takže si můžeme popovídat. Pivovárek je krýslovina a je situován prakticky v jedné místnosti. Varna na jedné straně a tanky na straně druhé. Dále je přítomna lednice, kde čekají sudy na své odběratele. Vedle je sklad a malé posezení. Jen tak pro sousedy, rozhodně se nejedná o restaurační pivovar, kde si pivo koupí každý kolemj(e)doucí.

Varná nádoba
Varná nádoba

V současnosti spočívá distribuce v zásobování ochutnávkových pivnic v Praze, Brně či Plzni. Zatím to bohatě stačí a prakticky žádné pivo nezbývá. Balení je proto jen v sudech. Tři tanky dávají tušit, že "na krámu" jsou vždy tři druhy piv. Stálý sortiment zatím není, receptury se střídají, vaří se i na objednávku, dnes v jednom tanku zrálo lehčí pivo pro létající pivovar Nomád. Ač v Čechách vaří se tu prakticky jen svrchně kvašená piva, především ejly. Český či jiný ležák zde asi nikdy nenajdete. I když by to bylo jistě zajímavé pití.

Tanky
Tanky

Dostávám ochutnat tři pivka (Nomáda, Světlušku (czech blond ale) a nějaké silnější tmavé). Všechna piva jsou výborně pitelná. Objednávám soudek Světlušky a jsem zvědav, jak si povede ve větším množství a jak bude chutnat mým kamarádům vesměs zvyklým na české pivo. Ač je Zhůřák oficiální pivovar, není to, prozatím, Chrisova hlavní obživa. Vaření tak spadá vesměs na víkendy či na americké svátky - dnes musí do práce...

Chris Baerwaldt
Chris Baerwaldt

Je pěkné, když si chlap splní svůj sen. A když je tím snem pivovárek, je to přínos i pro druhé. Chris je na českém, západočeském i jižněplzeňském pivním rybníčku takovým zjevením. Je důkazem, že světové pivní styly se mohou vařit i v malé vesničce v blízkosti kolébky piva plzeňského typu. Určitě o mně víte, že na český ležák nedám dopustit, že razím názor, že kvalita pivovaru se nejlépe pozná dle klasické světlé dvanáctky. Ve Zhůři mi ležák nechybí, je to tu o něčem jiném. O nadšení a Chris je nadšen do prozkoumávání chutí stylu ale. Není to o tom, že ejly jsou zrovna moderní a proto je taky zařadíme do sortimentu...

... ve svém království
... ve svém království

Chris i jeho paní jsou sympatičtí lidé, pivo vaří dobré, co víc jim přát? Snad aby pivovárek fungoval dle jejich plánů a představ. Aby jim nejen očekávaná dvojčátka dělala jen radost. Aby se Zhůřák objevil na čepu i v nějaké restauraci na Nepomucku či Blovicku (v Pivní prodejně si ho užijeme cca za tři neděle). Prostě pivovarské Dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8683x] [28. říjen 2013]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI