Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Náhoda v Podlesí

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Náhoda v Podlesí

Náhoda v Podlesí [p1249]

Říká se, že „náhoda je blbec“. Ovšem nebýt náhody, tak by svět přišel o mnohé významné objevy, jako třeba penicilín či paprsky X. A taky krajina pod Brdy o pivovar v Podlesí. Zhruba před třemi lety náhoda svedla dohromady tři lidi, milovníky piva a domovařiče. Slovo dalo slovo a založili pivovar. Jednoduše se to napíše, ovšem tak jednoduché to nebylo, prošli si stejným martýriem jako ti, za nimiž nestojí kapitálově silná firma. Finance, ale i problém s hledáním vhodné lokality, kam pivovárek umístit, celníci...

Budova před rekonstrukcí
Budova před rekonstrukcí

Pánové jsou z Příbrami (a okolí), tak volba padla nejprve na město samé. Ovšem minipivovar nemůže saturovat hospody, jak jsou jejich majitelé zvyklí od gigantů, takže ve městě neuspěli. Vstříc jim vyšel majitel objektu s pohostinstvím v Podlesí (cca 3 km od Příbrami) a pronajal prostory na pivovar, jakož i samotnou hospodu. A sen se mohl začít vyplňovat.

Pivovar Podlesí
Pivovar Podlesí

Vlastně ještě jedna náhoda tomu předcházela. Jeden z budoucích majitelů Podleského pivovaru se seznámil s (tehdy ještě též budoucím) spolumajitelem pivovaru v Kounicích. Na tom by nebylo nic zajímavého, náhoda je ovšem svedla dohromady daleko za našimi hranicemi – v Rusku, v Petrohradě a seznámila je - žena. Inu, je vidět, že přísloví „kam nemůže čert, nastrčí ženskou“, má platnost všude po světě. A souhrn výše zmíněných náhod zapříčinil i to, že dva pánové, takto renomovaní inženýři oborů, naprosto odlišných od pivovarnictví, opustili svá dosavadní zaměstnání, neb koníček se stal jejich povoláním současným. A berou to vskutku zgruntu - dali se opět na studium, tentokrát oboru vyvoleného.

Provozovatelé
Provozovatelé

Takže – „osoby a obsazení“: majitelé: Vít Zelenka, který má na starosti provoz a Ivan Černý – sládek. Třetím do party je „externista“ Ondra Sztacho, který vykonává funkci odborného poradce pro speciály. Inspiraci pro ně čerpá ze svých domovarnických zkušeností (působí pod názvem Březohorský domácí pivovar ). Šíří též pivní osvětu (o tom dále).

V pátek 20. prosince jsem si se všemi výše jmenovanými povídala přímo v pivovarské hospodě a ochutnávala první várku prvního piva – „Podleského ale“, který pak byl večer oficielně naražen.

Podleský ale
Podleský ale

Ačkoli vlastní pivo mají až nyní, hostinec otevřeli již 23. června 2013 a od té doby mají za sebou několik úspěšných akcí. Zejména jsou to komentované degustace málo známých či neznámých piv, včetně zahraničních. O ty se právě stará a osvětu šíří Ondra. Na čepu v hospodě je pravidelně 10° Herold a další dvě piva z malých pivovarů. Tentokrát to byla polotmavá 13° z Chotěboře a 16° IPA z Kounic.

Hospoda je nekuřácká, kouřit lze pouze v malém salónku na opačné straně chodby. V objektu je i sál pro 80 osob, který lze využít též jako konferenční (je vybaven technikou). Zdejší kuchyně si již získala renomé a na obědy sem prý jezdí i příbramští. Kladné reference přidávám i já. Menu pořídíte od 70 Kč.

Lokál
Lokál

Dosti teorie, pojďme na prohlídku samotného pivovaru. Varna (o objemu 550 l) je dvounádobová a je výrobkem místního zručného zámečnického mistra, pana Staňka, který je „podepsán“ i na varně v Kounicích. Varna je umístěna před vstupem do lokálu, z něj je na ní průhled. Ve sklepě jsou pak dvě otevřené spilky po 1400 l a čtyři ležácké tanky (2 stojaté a 2 ležaté) po 1 000 litrech, zakoupené v Německu. Odtamtud pocházejí i sudy.

Varna
Varna
Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

„Podleský ale“ je svrchně kvašená světlá 13,8°, vyrobená výhradně z českých surovin: sladu českého a mnichovského (z Kounic), 4x chmelená (2x Sládkem, 2x ŽPČ). Přídavkem jsou pak pšeničné vločky. Pivovar má vlastní studnu s výbornou vodou z brdských lesů. A jaké je pivo? Příjemně hořké, vybízející k dalšímu napití a delšímu posezení s ním. Cena piva je 29 Kč/0,5 l. Stejná cena je stanovena i pro budoucí ležák, na který se návštěvníci mohou těšit v průběhu února. Do budoucna se počítá samozřejmě s rozšířením sortimentu. Roční výstav předpokládají majitelé 300- 500 hl. Pivo se bude čepovat v místě, případný odběr sudovaného (později i PETek) po dohodě.

Dej Bůh štěstí pane sládek
Dej Bůh štěstí pane sládek

Rozhodně se, po úvodním příjemném dojmu, budu na další piva těšit. A určitě moje návštěva zde nebyla poslední. Tak pánové: Dej Bůh štěstí!

Dávná historie
Dávná historie


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10311x] [6. leden 2014]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

KD

pondělí, 13. leden 2014
11:10

Pokud se tam někdo chystáte, tak si nechte minimálně týden zajít chuť - vlastní pivo jim došlo. Na čepu sice výborné pivka Rampušák i černý Herold, ale přeci jen když se člověk těší na ipu...


napsal(a): KD [Odpovědět]

Chody

středa, 8. leden 2014
18:18

Chody

Ochutnal jsem místní ale jen z PET a zdál se mi snad ještě dost mladý. Nicméně se těším na další druhy piv, nemám to daleko, takže bych mohl na jaře zavítat na průzkum...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
23:52


posted by: Inzerce

Jana

středa, 8. leden 2014
19:18

Jana

to Chody:
Na místě chutnalo výborně (Henri jistě potvrdí), ale je fakt, že jsme měli pivo přímo z tanku. V každém případě je to milý podnik, do kopců není daleko, ani na opačnou stranu k nádraží :D.
A Ty že to máš blízko? Přes několik kopců, ne? tak to už trénuj! :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. leden 2014
07:36

Chody

to Jana: Tak do Pb to mam 50 km, což je autem slabá hodinka...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 9. leden 2014
08:56

Jana

to Chody:
Ty máš vlastního řidiče? :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. leden 2014
11:00

Chody

to Jana: Tak musí se to pojmout jako výlet :) Vlakem bych tam opravdu jet nechtěl :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Kelda

pondělí, 6. leden 2014
22:01

Přeji hodně sil k uskutečnění krásného cíle.


napsal(a): Kelda (jirka.z_trutnova(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI