Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Akciové pivovarnictví v Letinech

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Akciové pivovarnictví v Letinech

Akciové pivovarnictví v Letinech [p1396]

Letiny je obec známá především svými lázněmi, které dnes fungují "jen" jako sociální a zdravotní centrum. Dále tady sídlí např. vyhlášené řeznictví a uzenářství pana Matějky. Začátkem prázdnin letošního roku zde ale přibylo něco, co z obyčejné obce dělá cíl výprav lidí majících stejné postižení jako já. V pátek 4. července v 18 hodin byl na místní návsi oficiálně otevřen Akciový pivovar Letiny. Není tajemstvím, že v tomto projektu mají prsty bratři Krýslové (viz. Purkmistr, Joe Garage Beer apod.). Ale pozor, nejedná se o další pivovar plzeňské firmy Lucrecius, nýbrž pivovar je ve vlastnictví stejnojmenné akciové společnosti, kterou tvoří sedm akcionářů, místních patriotů.

Za hodinu otevírají
Za hodinu otevírají

Dostávám kontakt na sládka pana Tomáše Nožičku, který mne těsně před vlastním otevřením provází po zbrusu opraveném komplexu, kde najdete krom pivovaru i restauraci, multifunkční sál, salonek či venkovní posezení. Provozovna ještě není nějak výrazně označena, ale nebojte se, najdete ji. Je na hlavním průtahu obcí, kde stejně musíte jet pomalu kvůli stavu vozovky. Před budovou jsou osazeny sloupy, které mají připomínat chmelnici a plánuje se, že na nich v budoucnu chmel i poroste. Ale to už se dostáváme do srdce pivovaru a povídáme si s panem sládkem.

Sládek ve svém království
Sládek ve svém království

Varnu najdete v průčelí chodby po vstupu do objektu. Jedná se o měděnou dvounádobovou varnu o objemu 500l. Dále zde naleznete klasickou spilku - tři spilečné nádoby, každá o objemu 1000l, které jsou chlazené ledovou vodou. V ležáckém sklepě je pak pivo chlazeno vzduchem, je to taková veliká lednice, kde stojí 4 tanky po 500l a jeden o objemu 1000l (plus ještě tři 1000l tanky jsou ve výrobě). Dodavatelé technologie jsou dva. Varnu a spilky má na svědomí Joe´s Garage Beer a tanky a výčep firma Lukr.

Spilka
Spilka
Ležácký sklep
Ležácký sklep

Sortiment bude tvořit šest vlastních piv: Letinské výčepní světlé 10%, Letinský světlý ležák 12%, Letinský polotmavý ležák 13%, Letinský tmavý ležák 12%, Letinský pšeničný ležák 11% a Letinský hořký speciál (LIPA- Letinská IPA 14%). V průběhu roku pak může být na čepu i nějaký ten sezónní speciál. Na dalších kohoutech bude nealkoholický Lobkowicz, nějaká ta limonáda zde dělaná a v sortimentu restaurací netradiční voda - místní lázeňská jemně perlivá a neperlivá. Sem tam se možná na čepu objeví i nějaká zajímavost z jiných pivovárků (nabízí se třeba geograficky nejbližší Zhůřák ?).

Pivo se zde i lahvuje, a to jak do skla, tak do PET, vždyť v Letinech se nachází zpřízněná fabrika na PET lahve. Tácky, sklo a ostatní nezbytný propagační a restaurační materiál je v Letinských barvách.

Dárek
Dárek

Za chvíli se otevírá, před objektem se už scházejí místní, aby poprvé ochutnali to svoje pivo. Co jsem zahlédl na stolech, tak Letinská desítka se zde čepuje za 22 Kč, dvanáctka pak za 30. Přeci jen jsme na vesnici a tady "musí být" desítka za přijatelnou cenu. Doufám, že jim chutnalo, že si užili i sobotní tancovačku/bál/ples u příležitosti pouti a že budou pravidelně docházet na sousedské posezení u dobrého piva.

Na sále
Na sále

Letinským pivovarníkům a restauratérům přeji, aby se dařilo, i když si myslím, že to nebudou mít v Letinech úplně nejjednodušší. Za sebe jsem rád, že v blízkosti mého bydliště vznikl další pivovárek. Určitě se sem vrátím na košt všeho, co bude k mání (pivo, jídlo, prostředí, obsluha). K tomu však budu potřebovat řidičku na zpáteční cestu...

Dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7026x] [13. červenec 2014]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

JiriK

středa, 16. červenec 2014
12:01

AntiWeetek:
Chric uz bude brzo - viz http://www.propolis-os.cz/


napsal(a): JiriK [Odpovědět]

AntiWeetek

středa, 16. červenec 2014
15:24

AntiWeetek

JiriK: Až na tom severu něco vznikne, já se asi radostí upiju k smrti :)


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
20:18


posted by: Inzerce

Ben

středa, 16. červenec 2014
16:14

AntiWeetek: Dobrý nápad! Proč čekat tak dlouho?


napsal(a): Ben [Odpovědět]

Tomáš Nožička

pondělí, 14. červenec 2014
21:38

Jde pouze o označení, jedná se o svrchně kvašené pivo. "Ležák" si žádá ČZPI a nařízení Evropské unie..


napsal(a): Tomáš Nožička (tomas.nozicka(a)volny.cz) [Odpovědět]

Děkan

úterý, 15. červenec 2014
07:29

Děkan

Tomáš Nožička: Pane sládku, už "Vás" mám v itineráři letošního vandru a ve čtvrtek 31.7. Vás s přáteli navštívíme. Těšíme se na Letiny, hospůdku a Vaše pivečko.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 13. červenec 2014
22:39

Dwarf

opravdu pšeničný ležák??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

AntiWeetek

neděle, 13. červenec 2014
22:14

AntiWeetek

Další pivovárek na Plzeňsku a zase na jih od Plzně... Chody, né že bych ti to nepřál, ale nemohlo by už něco vzniknout také v okrese Plzeň-sever? :)
Dtuztová, Chříč, Plasy...komu se povede prolomit tu pivní poušť na severu, kdo bude první a kdy...


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI