Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový plzeňský pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Nový plzeňský pivovar

Nový plzeňský pivovar [p1494]

Ty bláho, v Plzni máme novej pivovar - Blahovar. A je trošku odlišný od těch stávajících minipivovarů, jejichž varnu vidíte v lokále. Tedy nejedná se o klasický restaurační pivovar, kde můžete sledovat sládka při práci, jak píší v mnohých propagačních materiálech. Naleznete ho na Mozartově ulici, kde si svůj sen zhmotnil pan Vladimír Stuchl, kterého možná pamatujete jako jednoho ze sládků čižického Bizona, kde měl na starosti zejména svrchně kvašená piva. Kolemjdoucí si zatím stěží všimne, že se za vraty skrývá pivovárek, a to v prostorech, kde za první republiky byla oblíbená pekárna.

Čekali byste tu pivovárek?
Čekali byste tu pivovárek?

A přeci. Pět let trvala panu Stuchlovi cesta od počátků domácího vaření k oficiálnímu pivovárku, který spatřil světlo světa začátkem prosince loňského roku. Jednotlivá piva nemají zatím vlastní názvy, zřejmě se budou uvádět pod jednotnou značkou Blahovar. Snad jen dvanáctka by se mohla nazývat Boleveckým ležákem, podle místa činu. Ale to se uvidí časem. Pivovárek je především orientován na širokou nabídku pivních stylů, takže kromě české klasiky se zde nadějete i takových piv jako například Stout, IPA, Scottich Ale, Wit, Bitter, Kellerbier, apod. Sládek mi prozradil, že jeho srdeční záležitostí jsou bavorské ležáky a svrchně kvašená piva anglo-amerického typu.

Sládek a majitel v jedné osobě
Sládek a majitel v jedné osobě

Varnu o objemu 600l si pan Stuchl navrhl sám a vyrobila ji firma Ecoplant Kaznějov, která se svého úkolu zhostila na výbornou. Ohřev varny je přímý plynový, míchání se děje pomocí čerpadla. Spilky jsou plastové nádoby (o objemu 700l) původně sloužící v pivovárku Zlínský švec. Dvě se nachází ve spilce pro spodně kvašená piva a dvě v teplejší spilce pro piva svrchně kvašená. Ležácké tanky pochází ze zahraničí a zatím zde naleznete čtyři, každý po 1000l. Stavebně pivovárek dovedla ke zdárnému konci plzeňská firma Beta.

Varna
Varna

Jak bylo řečeno výše, pivovar nemá vlastní "nálevnu". Zatím se pivo čepuje zejména v hospodách s tzv. "čtvrtou" pípou jako Zlý časy, Kulovej blesk a samozřejmě místní Klub malých pivovarů. Tam je domluveno, že jeden kohout bude patřit právě pivům z Blahovaru. Dále je v plánu pivnice na Roudné, která by se mohla nazývat pivovarskou a brzy bude bolevecké pivo na čepu i v blízkosti plzeňského náměstí. Pan Stuchl se chystá i k účasti na různých pivních akcích v Plzni a okolí, tudíž budete mít příležitost pivo určitě někde ochutnat.

Spilka
Spilka

Pivo si už můžete koupit, zatím jen v sudech. Pivovar má k dispozici vlastní sudy o objemech 10, 20, 30 a 50 litrů. Výhledově se počítá i s plněním do lahví, ale pouze skleněných. Předpokládaný roční výstav je do 1000 hl. Po předchozí domluvě je možná prohlídka pivovárku.

Sklep
Sklep

Dovolte mi Vás pozvat na oficiální představení pivovaru, které se bude konat v sobotu 21. února v Klubu malých pivovarů. Na čepu by mělo být šest boleveckých piv - tři ležáky a tři ejly. Při dobrém pivu si budete moci popovídat s panem Stuchlem, sládkem a majitelem Blahovaru.

Koláž
Koláž

Blahovar - Nový plzeňský pivovar zaměřený na produkci řemeslných piv. Vyznáváme jak tradiční české pivo, tak i speciality z různých zemí s pivní tradicí (Německo, Británie, USA, Belgie). Nebojíme se nových cest a neděláme kompromisy. Naší snahou je dát zákazníkům to nejlepší, co pivní svět nabízí.

Mně tak nezbývá než zvolat pivovarské Dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8084x] [26. leden 2015]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI