Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

KH Gurmáni z Tejna

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

KH Gurmáni z Tejna

KH Gurmáni z Tejna [p1440]

Když se mě kamarád, sběratel pivních tácků, zeptal, zda bych s ním nechtěl vyrazit do Horšovského Týna pro nové tácky, samozřejmě jsem souhlasil. V Horšáku jsem ještě dosud asi nikdy nebyl a vidina pro mne nového ochutnaného piva mne oslovila. Byla by ale asi škoda tam jet jen tak na blind, tedy koupit tácky, koštnout místní mok a zase odjet zpět. Nebylo sice moc času, protože jsme akci plánovali na pozdní odpoledne někdy po práci, ale i tak mne napadlo oslovit pivovárek s žádostí o možnost nakouknout pod pokličku. Žádná velká exkurze, jen pár fotek, nějaké to info, nebudeme moc zdržovat...

Hotel Gurmán
Hotel Gurmán

Je nám vyhověno a před 16 hodinou parkujeme v Tejnu a vydáváme se ke zdejšímu zámku, dominantě to města. Hotel Gurmán , kde se skoro stejnojmenný pivovárek nachází leží v těsném sousedství zámku. Ohlašujeme se na recepci a smíme do sklepení, kde se celý pivovarský provoz nachází. Vítá nás, nejen, zdejší sládek pan Miroslav Houdek. Proč nejen zdejší? Protože stavební firma JK-TREND STAV, která místní pivovar vlastní, má ve svém portfoliu ještě jeden minipivovárek (ukrytý v penzionu U Zlatého srnce v Srní ) a i zde sládkuje pan Houdek.

Varna a pan starý
Varna a pan starý

V jedné místnosti najdete dvousetlitrovou varnu, kterou ohřívá elektrický proud. Dále jsou zde tři spilečné nádoby, každá 500l. V chlazené místnosti pak jsou prozatím dva CK ležácké tanky také po 500l, kde leží jedenáctka a dvanáctka. Speciály dozrávají ve 100l KEG sudech. Technologie a částečný rukopis u recepisů je z dílny Josefa Krýsla z Plzně. Už u pivovárku ze Srní mi zaujalo označení KH. Co to znamená? Vězte, že jsou to první dvě písmena jmen majitele firmy JK-TREND STAV - Knopp a sládka - Houdek.

KH spilka
KH spilka

Dostáváme z tanku na košt světlou dvanáctku a musím uznat, že je výborná. Takové pivo, kdyby vařily všechny nové pivovárky, tak bych o české minipivovarnictví strach neměl. Druhým koštovaným pivem je polotmavá čtrnáctka, která je rovněž výtečná. Není z ní vůbec cítit alkohol, je vysoce pitelná a nemá kávový nádech, ale je jen jemně do karamelova. To je prý dáno použitím sladu Carared. Zdejší pivo dostanete prakticky pouze na místě činu, případně v dalších podnicích ve vlastnictví JK-TREND STAVu. I proto se tady nic neuspěchá (pivo zraje minimálně šest týdnů), pivo tak dostane všechno, co dostat má a to je dobře, že.

V ležáckém sklepě
V ležáckém sklepě

Pivo se nedodává ani do tzv. ochutnávkových pivnic. Musíte si na něj dojet do Horšáku, ne vysedávat ve své hospodě a čekat, až Vám Gurmána naservírují až pod nos. Ano Gurmán je značka místních piv, dle provedení rozlišená přídavným jménem - Jemný (11), Zlatý (12), Tmavý a Pšeničný. Základ sortimentu tvoří tyto čtyři druhy, většinou je na čepu ještě jeden speciál (v době naší návštěvy to byla ona polotmavá čtrnáctka).

Týnské pivo
Týnské pivo

Po prohlídce "sklepení" se vydáváme ještě na košt do restaurace, kde ochutnávám po třetince od 11 a 12. I tady je pivo výborné (i při prázdném lokálu a prakticky nulové výtoči), ale samozřejmě nedosahuje všech kvalit jako to dole. Krom piva je na čepu ještě malinovka a voda ze Srní. Pokud jsem si dobře všiml, tak místní restaurace je kuřácká. Jídelní lístek prověřím při další návštěvě.

Výčep
Výčep

Víte, že si Gurmána můžete koupit i v Plzni? Firma JK-TREND STAV tam totiž vlastní dům naproti parkovacímu domu Rychtářka a v něm se nachází restaurant zdravé výživy Wild Rose. Pivo z Horšovského Týna či Srní zde můžete ochutnat v třetinkových lahvích.

Děkuji panu Houdkovi za přijetí, za příjemně strávený čas i za dobré pivo. Myslím, že Horšovský Týn (v Srní jste již určitě byli) by Vám neměl uniknout. Výlet sem se určitě vyplatí...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6095x] [11. březen 2015]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ňy Wom

středa, 11. březen 2015
11:46

Kouří se myslím pouze v oddělené místnosti u vchodu, místnost u pípy a ta za ní jsou řekl bych nekuř. A piva jsou opravdu radostná. Navíc mne mile překvapil sám Horšák, z toho se vyklubal nečekaně sličný městys.


napsal(a): Ňy Wom [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI