Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za krásami pivního ráje (tentokrát severních Čech)

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Za krásami pivního ráje (tentokrát severních Čech)

Za krásami pivního ráje (tentokrát severních Čech) [p387][p1193][p1196][p1316]

Nejen Cimrman byl ležící spící, ale i většina osazenstva autobusu (o výjimkách později) při návratu z poznávacího zájezdu po severočeských minipivovarech. Po úspěšném loňském zájezdu do pivovarů Čech jižních, obrátil svoji pozornost Klub sběratelů pivovarských suvenýrů Praha na sever, do krajů Ústeckého a Libereckého.

Na sobotu 14. března připravil svým členům i příznivcům návštěvu čtyř pivovarů ve výše uvedených krajích: Křinický pivovar Krásná Lípa, Kocour Varnsdorf, pivovar Cvikov a Zámecký pivovar Frýdlant. Samozřejmostí byly prohlídky útrob pivovarů, nějaké to pivko v pivovarských restauracích a možnost nákupu pivních suvenýrů.

Na zpáteční cestě
Na zpáteční cestě

Ač počasí o tomto víkendu nevěstilo nic příznivého, dokonce jsme se po cestě dočkali i předpovídaného sněžení, uplatnila se stará pravda, že v autobusu a v hospodě neprší. A ty krátké přesuny mezi „suchými“ místy se daly ve zdraví přežít. Nejprve míříme do Krásné Lípy, kde po krátké prezentaci pivovaru a jeho portfolia piv následuje exkurze, vedená sládkem, panem Petrem Taufnerem.

Varna v Krásné Lípě
Varna v Krásné Lípě

Do malých prostor se samozřejmě všichni najednou nevejdou, žíznivá část přítomných se rovnou odebírá nejprve k výčepu a nákupu pivovarských suvenýrů. Pivovar samotný nyní popisovat nebudu, najdete jej zde - /minipivovary/1278-lipa-je-nejen-krasna.html.

Další fotografie z Křinického pivovaru naleznete zde...

Uspokojeni potravou duchovní, jakož i napojeni místními pivy, se přesunujeme směr Varnsdorf.

Pivovar Kocour (v létě)
Pivovar Kocour (v létě)

U Kocoura nás čeká nejprve oběd (a samozřejmě pivka dle vlastního výběru) a posléze exkurze, na které nás provází pan Jiří Machač, zdejší vařič. Přímo v lokále je umístěna varna o objemu 1600 litrů, ve sklepě se nachází jak spilka otevřená (2x 3000 l), tak uzavřené tanky na svrchní kvašení (6x 3 600 l + 1x 1400 l). Ležáckých tanků je úctyhodné množství: 10x 1400 l, 10x 2800 l a 10x 5000 l. Slad odebírá pivovar ze sladoven Soufflet, specielní slady pak od Weyermannů. Chmelí granulemi jak žateckého, tak specielními chmely americkými (pro svrchně kvašená piva). Kvasnice dodává firma Pivo Praha.

Varna ve Varnsdorfu
Varna ve Varnsdorfu

Ostatní fotografie z varnsdorfského Kocoura naleznete zde...

Další zastávkou na naší pouti je vloni nově otevřený pivovar Cvikov. Asi nejen pro mne byl právě tento pivovar „tahákem“ zájezdu. Opět rozděleni na skupiny nejprve vystoupáme 72 poměrně příkrých schodů ke šrotovníku. Pytle se sladem se sem nahoru musí vynášet vlastnoručně, vlastně „vlastnozádově“ a o tuto práci se dělí brigádníci. Naštěstí byly všechny pytle již momentálně vzhůru vynešeny, takže zdatní jedinci, kteří uvažovali o případném zvýšení své kondičky, byli bez práce.

Pivovar Cvikov
Pivovar Cvikov

Cestou míjíme známý nápis, jak „vůl Vojta zavřel pivovar“. To je snad jediná památka na pivovar starý, ten současný se skutečně skví novotou, prošel náročnou revitalizací. Ta bude pokračovat další obnovou celého areálu a postupně se návštěvníci dočkají i pivovarské prodejny, či prostor pro ubytování. Naší skupinu provází a s pivovarem seznamuje pan Jan Cichák. Nádherná, nablýskaná varna o objemu 50 hl pochází z Bavorska a prošla celkovou repasí.

Varna ve Cvikově
Varna ve Cvikově

Spilka má nádoby otevřené, o objemech 5x 50 hl a 2x 1000 hl. Ležáckých tanků pak je 22 po 50 hl. Vaří se na dva rmuty a 3x chmelí granulovaným chmelem (ŽPČ, Premiant). Slad odebírá pivovar ze Zábřehu, specielní slady pak ze slovenské sladovny Sessler. Kvasnice jsou z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického.

V ležáckém sklepě
V ležáckém sklepě

V portfoliu pivovaru je 8° Sklář, 10° Luž a 12° Klíč. Obě posledně jmenovaná piva nesou název okolních kopců. Bohužel, pivovarská restaurace byla onu sobotu zadána pro svatbu, ale o ochutnávku místního piva jsme nepřišli, natočili nám ležák přímo z tanku do nádherného korbelu. A že se má pivovar k světu, dokládá rozšíření jeho piv již do 60 hospod, nejen v okolí.

Výčep
Výčep

Další fotografie z pivovaru Cvikov naleznete zde...

Poslední štací na severu Čech je Zámecký pivovar ve Frýdlantu, kam dorážíme téměř již za tmy. I přes to je vidět, že majitelé mají ještě notný kus práce před sebou, aby objekt uvedli do stavu, který si naplánovali. Sál v patře, kde jsme přivítáni (bohužel, pivem z plastových kelímků) je bývalá sladovna a tam už stavebníci své dílo odvedli. Dřevěný strop s původními trámy je vskutku ku potěše oka.

Na sále
Na sále

Ale pojďme do pivovaru samotného, kde nás provede podsládek, pan Pavel Palouš. Nejprve do staré, ještě nezrekonstruované části, kde jsou zachovány staré spilky. Prý se v nich našlo i pár zvířecích kostřiček zbloudilých tvorů. Nová část je podstatně přívětivější: dvounádobová varna -1000 l, 2 kvasné CKT po 2000 litrech a 4 ležácké tanky po 2000 l. Vaří se na dva rmuty, 4x chmelí. Slad odebírá pivovar z Kounic, specielní pak ze sladovny Wayermann, chmelí se ŽPČ, Sládkem a specielními chmely. Kvasnice jsou z pivovaru Konrad .

Varna ve Frýdlantu
Varna ve Frýdlantu

Pivovar má i certifikát pro pořádání rekvalifikačních kurzů z oboru pivovarnictví. Počáteční zklamání z plastových kelímků se podařilo brzy napravit – informace o možnosti zálohovaného skla přišla sice trochu pozdě, ale spokojení nakonec byli všichni.

Na zdraví!
Na zdraví!

Další fotografie z frýdlantského pivovaru naleznete zde...

Klubu sběratelů, a jmenovitě Pechimu, je třeba poděkovat za perfektně zorganizovaný zájezd. Stejně tak díky našim řidičům. Na druhou stranu je třeba pozdvihnout obočí nad chováním některých mladých účastníků, hostů, nečlenů Klubu, při zpáteční cestě. Pokud toto budou dotyční číst, nechť si uvědomí, že příliš hlasitý hovor a silácké řeči, zapříčiněné silným „opivněním“ nemusí každý obdivovat.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8036x] [29. březen 2015]
[Minipivovary] [comments: 16] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jana piskacova

středa, 8. červenec 2015
09:28

Je možné, že by mi někdo poslal do sbírky pivní etikety ? Dobrovodský Milan Svazarmovská 1692, 756 61 Rožnov p. R. moc děkuji


napsal(a): jana piskacova (janapiskacova(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Elf

středa, 8. duben 2015
10:31

Elf

Myslel jsem, že Pavel Palouš je hlavní sládek a ne podsládek. Ví někdo, jak to tedy je?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
09:43


posted by: Inzerce

Jana

středa, 8. duben 2015
14:57

Jana

Elf:
Tak jsem koukla do poznámek, které jsem si tam dělala: sládkem je tam pan Jiří Strnad a Pavel Palouš podsládkem.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 8. duben 2015
15:20

Roman Holoubek

Jana: Souhlas.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.04.2015 ve 15:20:51


Dwarf

pondělí, 30. březen 2015
08:53

Dwarf

ta fotka s rozmazanejma xichtama je tu proč? BIS nakázala?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 30. březen 2015
09:03

Roman Holoubek

Dwarf: To aby nikdo nepoznal Pechiho :)


pechi

pondělí, 30. březen 2015
10:54

pechi

Roman Holoubek: Romane, já vypadám jinak :)


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Jana

pondělí, 30. březen 2015
11:44

Jana

Roman Holoubek:
Pechiho nee, ale ta BIS by přece jenom mohla zaúřadovat! ::lol


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

pondělí, 30. březen 2015
08:19

Chody

Dále prosím diskusi pouze k tématu článku.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 30. březen 2015
07:03

Malakin

Jano, díky za shrnutí, jen škoda, že jste se ani slůvkem nezmínila o tom, jak vám piva v oněch pivovarech chutnala. Minimálně výrazně diacetylové ležáky v Kocourovi by si to zasloužily. :-) Jinak doufám, že ono nepřístojné chování některých mladších účastníků zájezdu vůči vaší osobě přeci jen nějak překousnete a že s námi vyrazíte i v říjnu, na kdy plánujeme další pivní putování.

Vašku, znovu si přečti poslední odstavec Janina článku, je zde jasně uvedeno, že si stěžuje na chování nečlenů našeho klubu. A co se přítomnosti policie na otvírání pivovaru Lužiny týče, osobně jsem tam nebyl, ale co mi bylo sděleno, přijeli tam výhradně kvůli tobě, tak tu, prosím, nešiř nesmysly. Díky.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

AntiWeetek

pondělí, 30. březen 2015
08:01

AntiWeetek

Malakin: Marku, jestli za něco stojíš, napiš zde, co ti o tom incidentu bylo sděleno a taky kým. Jsou to uměle vytvářené pomluvy a až uvedeš na pravou míru, kdo je šíří, budu se moci proti tomuto šmejdovi bránit.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Jana

pondělí, 30. březen 2015
08:38

Jana

Malakin:
Piva jsem nehodnotila schválně, protože každý pil něco jiného. Já si třeba (po loňských zkušenostech) ležáky u Kocoura nedávala. Díky za doplnění.A nechť doplní ostatní hodnocení toho, co pili. Mně osobně nejvíc chutnalo v Krásné Lípě (ostatně tam jako vždy), ležák ve Cvikově a märzen ve Frýdlantu. Co se týče chování dotyčného (víme o koho jde), tak to nevadilo jenom mně. Pokud nic mít v říjnu nebudu, jistě ráda pojedu.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

AntiWeetek

neděle, 29. březen 2015
23:06

AntiWeetek

Jani to se dalo čekat, zvlášť když akci pořádá tento skandály profláknutý klub. Ještě buď ráda,že tě neokradli, znám tam člověka, kterej krade a co poslouchám, není zdaleka jedinej. V Lužinách na otvíračce musela dokonce proti nevhodnému chování člena jejich spolku zasahovat policie, co tě to jen napadlo s nimi někam jet?
Máš alespoň poučení pro příště, i když ten zkaženej den ti nikdo nevrátí.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

pechi

pondělí, 30. březen 2015
10:59

pechi

Jana: AntiWeetek: Jano, díky moc za článek. Myslím, že v tvém případě nešlo o "zkaženej den". A pro pana VŠ - zkuste jet příště s námi, abyste mohl něco hodnotit a nekydat tak špínu na náš klub.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Jana

pondělí, 30. březen 2015
11:47

Jana

pechi:
Určitě to zkažený den nebyl, naopak. Bohužel se vždy nějaký xoxot najde, který dokáže znepříjemnit život. Příště ho neber.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

AntiWeetek

pondělí, 30. březen 2015
11:49

AntiWeetek

pechi: kdyby váš klub nekydal lži na mě, ani já bych na vás nic nekydal. Každá akce budí reakci, takže doporučuju zamést si před vlastním prahem.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI