Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar v Plasích je

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar v Plasích je

Pivovar v Plasích je [p1353]

O připravovaném pivovaru v Plasích jsem psal už loni. Od té doby žádné nové informace na veřejnost neprosákly. Nedalo mi to a zkusil jsem kontaktovat majitele Restaurace a penzionu Rudolf II, který by měl být také majitelem a provozovatelem zdejšího pivovárku. Do telefonu se mi ozval pan Neumann s tím, že technologie pivovárku je prakticky hotova a vše už nějakou dobu leží na bedrech úřadů. Na můj dotaz, zda bych se mohl přijet podívat, odpovídá kladně a tak se můžu při příležitosti cesty na Den ve vzduchu, který se každoročně koná na letišti Plasy, podívat i do připravovaného pivovaru.

Klášter Plasy - vlevo pivovar
Klášter Plasy - vlevo pivovar

Pivovar v Plasích je, byl a bude součástí areálu cisterciáckého kláštera, což je dominanta města. Vlastní pivovar bychom mohli rozdělit na dvě části. První, tzv. teplá, kde bývala varna, sladovna a zázemí pivovaru, je dnes již krásně opravena, resp. má za sebou kompletní památkovou obnovu a vzniká zde Centrum stavitelského dědictví, které provozuje Národní technické muzeum. Pohled na opravený pivovar ve Vás evokuje dobu jeho největší slávy, kdy ve dvacátých letech minulého století jeho výstav činil 32 000 hl/rok, což bylo na tehdejší dobu více jak slušné.

Opravená část pivovaru
Opravená část pivovaru

Jen ožít tovaryši různého řemesla, od bednářů, sladovníků, různých pomocníků po pana starého. No nádvoří se tady bude hemžit už jen návštěvníky. Někteří se půjdou podívat na nějakou tu expozici, ale všichni budou moci svlažit svá hrdla místním mokem. Ale ještě se vraťme do historie. Naproti opravené části se nacházela tzv. studená část pivovaru, tedy lednice, spilky a samozřejmě ležácké sklepy a distribuce. Mezi těmito dvěma části vedl pod komunikací pivovod. A právě na začátku studené části najdeme i pivovárek, který se právě nachází v porodních bolestech.

Druhá část objektu - vzadu budoucí pivovar
Druhá část objektu - vzadu budoucí pivovar

Jak vidíte, na exteriérech je ještě práce jako na kostele, ale uvnitř už se rýsuje jak restaurace, tak výrobní technologie pivovaru. Směrem k ulici je naplánován vchod do objektu a krytá zahrádka, která by měla zaujmout místo bývalé nákladové rampy. My vcházíme dvorem a uvnitř je to již jiný svět.

Pivovar zvenku
Pivovar zvenku

Interiéry jsou připravené, malby na stěnách pod klenutým stropem mj. zobrazují zjednodušený technologický postup výroby piva nebo věrné zobrazení loga Zámeckého pivovaru v Plasech, které se zachovalo na starých účtech. Zařízení budoucí restaurace ještě není na svých místech, ale to už je v celém projektu asi to nejmenší. Veškeré doplňky a komponenty zachovávají původní ráz. Můžete se tak těšit na krásné "retro" dveře, obložky, umyvadla i dlaždičky, které vyrobila jedna místní firma. Vše působí velmi hezky a až to zde ožije, jistě bude radost tu posedět.

Malby na zdech
Malby na zdech

Celému restauračnímu prostoru vévodí 1000 l dvounádobová měděná varna. Působí opravdu dominantně. Na zdárný průběh várek ze zdi dohlíží kníže Metternich, jehož jméno již nese místní mok (i když zatím vařený ve vzdáleném Sokolově). Počítá se, že v základu se bude vařit světlá desítka a dvanáctka a polotmavá třináctka (prý klášterní belgického typu). Dále by se na výčepu měly střídat různé speciály i svrchního kvašení. Celou technologii i výběr sládka má na svědomí firma Krýsl z Plzně. Nablýskaná varna je srdcem pivovaru a pro laiky to může být vše, co od takového podniku mohou očekávat. Vlastní vaření však zabírá jen zlomek času potřebného k tomu, aby se voda, slad, chmel a kvasnice přeměnily v pěnivý mok.

Varna
Varna

Sestoupíte-li za varnou po schodech, čeká na Vás pohled mj. na spilečné nádoby - celkem 3 kusy po 2000 l. Pohledu vévodí logo Knížecího pivovaru. Dále se dostaneme do původního sklepení, kde dozrávalo plasské pivo kdysi. Dnes jsou instalovány ležácké tanky v chladícím kontejneru. Je jich zde celkem 12 - 8x 1000 l a 4x 2000l. Celková kapacita pivovaru je cca 2600 hl ročně. Pivo samozřejmě bude k dispozici v místní restauraci, ale i v ostatních provozech stejného majitele, případně i jinde. To vše dle zájmu a možností.

Spilečné nádoby
Spilečné nádoby

Těsně před novým pivovarem se nachází Zámecká pivnice (dnes na ní najdete loga G a Svijan ), která však bude zrušena a její prostory by měly sloužit jako veřejné WC.

Já doufám, že se úřední šiml v nejbližší době umoudří a umožní pomaličku zhodnocovat jistě nemalou investici do tohoto technologického celku. No a Vy, až pojedete přes Plasy, budete vědět, že je radno se zde zastavit a ochutnat něco místního moku. Hrabě Metternich bude mít z Vás i provozovatelů pivovárku určitě radost.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

P.S.: Moje návštěva proběhla již před skoro dvěma měsíci. Zveřejnění stálo na doplnění od plaských pivovarníků. Bohužel jsem se nedočkal, tak Vám předkládám tuto neodsouhlasenou verzi. Přesto věřím, že v ní je minimum nepřesností. Úředníci si snad dali říci a v Plasích se již prý vaří místní Metternich.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8465x] [27. červenec 2015]
[Minipivovary] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

pondělí, 24. prosinec 2018
21:00

Pivovar otevřel v Plzni značkovou hospodu PIVOVARSKÝ ŠENK ŠEŘÍKOVÁ na Slovanech a to je skvělá zpráva pro Plzeňáky i pro návštěvníky Plzně. V Plzni je pořád málo hospod s dobrým pivem, proto každá, která zde vznikne, udělá velkou radost.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Pivař Petr

neděle, 20. září 2015
20:15

Pivař Petr

Plasy jsem navštívil osobně v pátek 18.9., vše až na rozkopané město zcela v pohodě.
Velice milý a ochotný personál, bezplatná exkurze s ochutnávkou piv na pípě...
Všechna piva řádně hořká, hlavně 3x chmelený Felčar neměl chybu ! Během několika málo týdnů začne fungovat i pivovarská restaurace, už se těším na brzký návrat sem.
Vše úžasně doladěné včetně nádherných toalet s úchvatnými obkladačkami.
Za mě nečekaný zážitek v tomto odlehlém koutu.
Těch mých 270 km mlácení se v českých vlacích stálo za to ...


Adsense

18. duben 2024
11:16


posted by: Inzerce

sasa

pondělí, 21. září 2015
08:45

sasa

Pivař Petr:
To jste byl přímo v pivovaru v Plasech nebo v restauraci Rudolf II.? Moc tomu nerozumím, v pivovaru ještě restaurace nefunguje a pivo už je k dispozici? Nebo stačí přijít do pivovaru a tam je možná exkurze s ochutnávkou?


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Takysemtambyl

pondělí, 21. září 2015
18:17

sasa: Přímo v pivovaru (původním) se pivo nevaří, to se děla naproti v budově kláštera a zároveň je tam hospoda, a to příjemná...


napsal(a): Takysemtambyl [Odpovědět]

Pivař

úterý, 22. září 2015
07:39

Takysemtambyl: Tak všechno je trochu jinak, že ;) Pivo se vaří přímo v bývalém pivovaru, resp. jeho části (původní pivovar není jen sladovna, ve které je expozice architektury, Takysemtambyle ;)Přímo tam jsou technologie a také výčep, kde jde posedět nebo si koupit pivo s sebou, nicméně na jídlo je zatím třeba zajít např. do Rudolfa II, kde také Plasy čepují...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Pivař Petr

úterý, 22. září 2015
18:59

Pivař Petr

Pivař:

Přesně tak, v pivovarském výčepu je umístěna varna a o patro níže též spilka a tanky.
Takže žádné vaření v klášteru a podobné nesmysly !
Výčep otevírá denně kolem 12.hodiny, já trouba si zapomněl vyfotit cedulku s otevírací dobou...
Jinak ve výčepu v pohodě načepují pivo do PETek a jak jsem psal, ochutnávka zdarma...


L. Doležal

neděle, 6. září 2015
23:17

Pivovar jsem navštívil koncem srpna, třináctistupňový Felčar již pro velký zájem nebyl k mání, ochutnal jsem tedy dvanáctistupňového Metternicha. Pivo bylo úžasné, výborně natočené, s jemnou pěnou a chutí. Prostředí restaurace a možnost posedět na kraji areálu kláštera tomu dodávala skvělou atmosféru. Návštěvu pivovaru a restaurace všem doporučuji, sám se, ač to mám téměř přes půl republiky daleko, určitě rád vrátím. Děkuji panu sládkovi za krásný zážitek


napsal(a): L. Doležal [Odpovědět]

Děkan

čtvrtek, 20. srpen 2015
21:58

Děkan

Plasy navštíveny v pátek 14.8.2015 a v restauraci U Rudolfa II na čepu 3 druhy plaského piva. Oficiální otevření bylo na pivovarském náklaďáčku anoncováno na sobotu 15.8.2015.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

marsev

pátek, 14. srpen 2015
14:06

V neděli 9.8.15 navštívena restaurace Rudolf II, kde měli na výběr Vašnostu 10 světlé, Metternicha 12 světlé a polotmavou 13 Felčara. Na přímý dotaz, jestli už vaří sami mi pan vrchní z Rudolfa II. tvrdil, že ano.


napsal(a): marsev [Odpovědět]

Chody

sobota, 15. srpen 2015
21:46

Chody

marsev: Já bych tomu věřil...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

varic

úterý, 11. srpen 2015
13:45

varic

I Metternich á Sokolov se dal pít:)


napsal(a): varic [Odpovědět]

AntiWeetek

pondělí, 3. srpen 2015
15:16

AntiWeetek

Po dnešku už je jisté, kdo zde bude sládkem a já mohu s radostí oznámit, že pivo zde bude vařit můj kamarád Milan Piller. Ti z vás, kdo chodí na různé pivní slavnosti na plzeňsku, jste se s Milanem možná setkali, protože tam býval coby prodejce březnického Heroldu a v poslední době i Radouše. Spolupráce s Radoušem není náhodná, pánové se znají už hezkou řádku let. 29.8. bude Milan se svými pivy na slavnostech v Dýšině, kdo se tam nedostane a přesto by se chtěl na něco pana sládka zeptat, může na tomto telefonním čísle, které sem dávám s jeho svolením Milan Piller 602 571 480.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 28. červenec 2015
19:07

Dwarf

místo G a Svijan veřejné WC - to mě pobavilo :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

AntiWeetek

úterý, 28. červenec 2015
10:37

AntiWeetek

Zdravím, teď sem telefonoval s panem Plačkem z restaurace U Rudolfa a oficiální otvíračka pivovaru bude v pátek 14.8.2015 v 18 hodin. A ve 20.25 jede poslední bus do Plzně, takže akcička je spíše pro místní,kteří pak nemusejí řešit dopravu.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI