Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sázka na čtyři tutovky: 3. Potštejn a 4. Běleč

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Sázka na čtyři tutovky: 3. Potštejn a 4. Běleč

Sázka na čtyři tutovky: 3. Potštejn a 4. Běleč [p1351][p203]

Minule jsme navštívili Dobrušku a Rychnov nad Kněžnou

Vyloženě pokaženým dojmem se prezentoval další pivovar na trase, jímž byl Clock Potštejn . Měl to být onen zlatý hřeb, drahokam našeho zájezdu. Pivovar, co vaří skvěle jak klasiku tak i rozličné speciály, ať už ejly, stouty, pšeničná piva a nebojí se experimentovat. Pechi: „Na loňském Slunci ve skle pro mě největší událost, stejně tak při jarním zastavení se v pivovaru naprostá radost - jednak z krásně opraveného historického pivovárku, jednak z vynikajících piv. Možná ta očekávání byla přehnaná.“ Slečny v restauraci nestíhaly nosit pivo, respektive nenosily vůbec a stála se dlouhá fronta (čtyřicet minut i déle) a než člověk přišel na řadu, tak část „repertoáru“ došla.

Pivovar v Potštejně
Pivovar v Potštejně

12° APA ochutnal asi jenom ten, kdo v tušení nedobrých konců se hned po příjezdu postavil do fronty. 15° Rye IPA asi minula všechny z nás. To vše bylo špatné. Pivovárek je opravdu malý, tak bylo dohodnuto jenom „kouknout do zázemí“, což měl zajistit obsluhující personál. Nakonec jsme se i toho dočkali, byť pojmy jako spilka a ležácké tanky dotyčné slečně vůbec nic neříkaly. Varna je umístěna přímo v lokále, odhadem o objemu 250-300 l. Spilku tvoří uzavřené CKT, proti nimž jsou umístěny tanky ležácké. Objem si netroufnu odhadnout.

Varna v lokále
Varna v lokále

Pechi: „To, že nejlepší pivo, které jsem v Potštejně ochutnal, byla litovelská jedenáctka z cukrárny odvedle, mi prostě hlava nebere. Co se to stalo s potštejnským pivem? Měl jsem možnost koštnout od kolegů 10° světlou - prázdná, vodová (ano, možná člověku po dvanáctce přijde desítka vodová, beru), pšeničné pivo - nepatřičně přechmelené, ale budiž, sládek asi rád experimentuje s chmely, polotmavý Maid zrovna tak (že by záměr skrýt nějakou jinou vadu nebo jen se prostě utrhla ruka?), dvanáctka APA - ta asi jediná snese přísná měřítka, ta mi přišla v pořádku. Potštejnská piva nezavrhuji a rád je po nějaké přestávce zase ochutnám.

Ve sklepě
Ve sklepě

K tomu dodávám, že ta 10° bylo asi zdejší jedině jakž takž pitelné pivo, ptm ležák Maid pak asi nejpříšernější pivo dne. 12° APA, ani 15° IPA mne, bohužel, minula. Tak tahle tutovka opravdu nevyšla.

Do Bělče nad Orlicí dojíždíme již v pozdním odpoledni. Hostinec U Hušků, kde je pivovar doma, je i v tuto dobu a lezavém podzimním počasí obklopen cyklisty. Dlouhé a četné stojany na kola podél zahrádky dávají tušit, že místní osvěžovna s pivovarem je zřejmě cyklistickým rájem. Zasedáme do stylově zařízeného a pro náš zájezd vyhrazeného sálu a postupně v malých skupinkách odcházíme na exkurzi.

Cyklistický ráj
Cyklistický ráj

Pivovárek je vskutku miniaturní, ale může se pochlubit, že byl založen jako 4. minipivovar v České republice, v roce 1993. Provází nás majitel i sládek v jedné osobě, pan Josef Voltr. Varna je dvounádobová, 10 hl, slad odebírá pivovar z Kounic (výhradně plzeňský a bavorský), chmelí se granulemi ŽPČ a Sládka. Kvasnice jsou z hanušovického či pardubického pivovaru. Kvasné nádoby ve spilce jsou 4, po 10 hl. V ležáckém sklepě pak jsou tanky 2x 10 hl a 4x 20 hl.

Varna - sklep
Varna - sklep

A co se týče piv, tak Bělečský Car za jedna a Carevna za jedna s hvězdičkou (to pro Pechiho, já tmavé nemusím), ani medová Včelka rozhodně nebyla špatná. A oběma pohlavím lze i doporučit návštěvu místních WC. Zdokumentován mám, pochopitelně, jen dámský, ale prý i pánové si přišli na své. Další kladná tutovka. Vřele návštěvu doporučujeme. A kam si to namíříme příště?

Na dámském WC
Na dámském WC


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5257x] [29. říjen 2015]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Mosquit

čtvrtek, 29. říjen 2015
11:14

Mosquit

Doplnění k technologii Clocku - varna 10 hl, kvasné CKT 20 hl, ležácké tanky 20 hl a na speciály 10 hl
Restauraci i zázemí vč. sklepa si lze také prohlédnout na streetview:https://goo.gl/maps/Ky2vjmTvQ7q


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI