Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Další pivní oáza na Táborsku...

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Další pivní oáza na Táborsku...

Další pivní oáza na Táborsku... [p1646]

Na podzim roku 2015 ke mně pronikly sporadické náznaky zpráv, že se někde kolem Želče vaří pivo. Potom tok informací ustal a vše se znovu objevilo s koncem letošní zimy. Před 2 týdny jsem ve výpisu BeerBorce Danna objevil zápis: Jiná značka Obora . A to už byl jen kousek k mé osobní návštěvě pivovaru na statku pana ing. Martina Nováka v obci Obora u Malšic, kterou jsem za Danovy velké pomoci (ujal se řízení auta) uskutečnil ve středu 30. března.

Pan majitel stáčí PET
Pan majitel stáčí PET

Martin je původním povoláním dřevař (sám se nazval drvoštěpem), kterého bych po americku nazval farmářem, po česku asi statkářem. Vaření piva se věnoval podomácku v brutaru a protože má rád dobré poctivé pivo a pivní nabídka na Táborsku ho (není se co divit) neuspokojovala, napadlo ho pořídit si vlastní pivovar, pro nějž využil budovu bývalé stáje.

Varna
Varna

Varna má objem 500 litrů, spilku tvoří 3 nádoby po 1300 litrech a sklep má celkový objem tanků 9000 litrů. Předpokládaný roční výstav je kolem 500 hl, ale to ukáže až letošní, první oficiální, sezóna. V plánu je vařit nejen piva spodního kvašení, ale vhodně sortiment doplňovat i o svrchně kvašená piva. V současné době je k dispozici ležák 11% EPM s přídavkem žitného sladu (dle mého soudu výborný).

Tanky
Tanky

Velkou zajímavostí je vlastní chmelnice o rozloze 25 arů, na které Martin pěstuje české odrůdy chmele (ŽPČ, Sládek, Kazbek), čímž má pokrytou veškerou spotřebu pro svá piva spodního kvašení. Pro uvažované ejly, z nichž první už zraje, samozřejmě počítá s nákupem běžně užívaných odrůd chmele, pro jejichž pěstování tu nejsou správné podmínky. Slad je odebírán z Tábora, kvasnice má z Budvaru.

Chmelnice
Chmelnice

Vlastní restauraci či hospodu pivovar nemá, ale pokud se dopředu ohlásíte a domluvíte, určitě nebude problém se na pivo stavit. Do budoucna nicméně plány na zřízení nějakého oficiálního posezení existují. Prostor na to je. K dispozici je i ruční stáčečka na PET lahve. Pivo lze též zakoupit v muzeu Špejchar Želeč.

Prostor k posezení
Prostor k posezení

Za sebe prohlašuji: Jsem moc rád, že ve zdejší pivní poušti máme další místo, kde se vaří poctivé pivo! Dej Bůh štěstí!



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 5499x] [6. duben 2016]
[Minipivovary] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

píra

neděle, 24. duben 2016
23:04

píra

Žitola, ležák s podílem žitného sladu, zakoupen v muzeu Špejchar Želeč. 1,5 l za 60 kč. Zatím neochutnáno...


napsal(a): píra [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 26. duben 2016
19:00

Dwarf

píra: Žitohola :-) ano, muzeum patří majiteli pivovaru...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
18:14


posted by: Inzerce

Lubos

pátek, 8. duben 2016
19:28

Lubos

Ad foto "Pan majitel stáčí PET". Kdybych byl majitelem pivovaru tak bych takovýmto způsobem pivo do lahví nestáčel(abych mu nekřivdil-vypadá to tak, že to stáčí přímo do lahve z výčepního zařízení). Bohužel jsem se s tím setkal i v jiných pivovarech. V jednom takhle stáčeli pivo do 0,7l skleněných lahví s etiketou lahví přímo z výčepního kohoutu v restauraci a když zrovna výčepní neměl na to čas, protože obsluhoval ostatní hosty, tak tam roztočené pivo stálo třeba půl hodiny. Představa, že si takto koupím potom pivo s cenou okolo 100Kč/lahev mě dost vyděsila. Možná to tím vysvětluje proč některá piva koupená v lahvích se podstatně liší od těch, které jsem ochutnal přímo v pivovaru. Jen nechápu, proč to majitelé dělají či tolerují.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 8. duben 2016
19:54

Dwarf

Lubos: v tomto případě se jedná o stáčení přímo z tanku, který je hned za tou stěnou (viz foto Tanky)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 11. duben 2016
13:33

Mosquit

Lubos:
Existují protitlaké stáčečky PET, které se nasazují do výčepního stojanu místo běžného kohoutu.Podle fotky mám pocit, že je to právě tento případ. http://www.bahnik.cz/vycepni-zarizeni/prislusenstvi/vycepni-kohouty/plnicka-na-pet-lahve-pegas

Princip plnění je stejný jako u jakékoliv jiné plničky.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Lubos

pondělí, 11. duben 2016
19:50

Lubos

Mosquit: Jestli tomu tak je, tak se panu majiteli omlouvám.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Traper

pátek, 8. duben 2016
14:00

Traper

Pivovar se stejným názvem už existuje ve Vískách u Letovic.


napsal(a): Traper [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 8. duben 2016
15:41

Dwarf

Traper: kdepak, tam je pivovar Ohrada ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI