Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní fabrika

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivní fabrika

Pivní fabrika [p1724]

To je volný překlad názvu zbrusu nového pivovaru v západočeské metropoli, prý druhém největším ve městě. Pravda, od toho prvního ho dělí cca 2 miliony hl ročně. Beer Factory je nejnovějším dítětem z dílny páně Krýsla. Stejnojmenná restaurace je otevřená od 16. listopadu tohoto roku. Pro další úvahy předpokládejme, že zde podávané pivo je už opravdu vařené na technologii umístěné v restauraci a zřejmě ve sklepních prostorech. Nový restaurační pivovar najdete na rohu ulic Veleslavínova a Dominikánská s tím, že vchod je z té prvně jmenované.

Beer Factory
Beer Factory

Továrním prostorám vévodí dvounádobová měděná varna, umístěná naproti vchodu do restaurace. Po její pravé straně je výčep, z kterého teče sedm piv vlastní výroby a pět odjinud. To odjinud je ze zahraničí a tady bych se malinko pozastavil. Na nápojovém lístku, který najdete na každém stole, jsou vyjmenována všechna piva na čepu, ale jen názvem, což zvláště u cizích piv může působit problémy. Jistě můžete se zeptat, ale proč, když by lehká charakteristika mohla být uvedena pod názvem. Schválně víte přesně a z hlavy, co očekávat od takového Gouden Carolus Hopsinjoor?

Varna
Varna

U domácích piv je jejich charakteristika alespoň vyvěšena nad výčepem. Obsluha ještě trochu plave v jednotlivých druzích piva. Na otázku, jakého je pivo Nevada Summer kvašení, je mi odpovězeno, že spodního, v popisu piva je uvedeno "světlý ležák svrchně kvašený". A podle vůně je to opravdu letní ejlík. Sečteno, podtrženo, ze sedmi domácích piv je jich šest svrchně kvašených: již zmiňovaný Nevada Summer, Amber Ale, Black Ale, Ipa, pšeničný speciál (44-48 Kč za půllitr) a La Trapp (55 Kč za třetinku). Zahraniční pivko si pak vychutnáte v třetince (58 - 63 Kč).

Amber ale a pšenice
Amber ale a pšenice

Každý druh piva dostanete do příslušné sklenice, ale to by dnes již mělo být v takovém podniku samozřejmostí. Je tedy fakt, že zrovna pro ležák byl zvolen půllitr, jehož provedení mne osobně dost odrazuje, ještě že třetinka je taková pěkná na nožce a z ní se "světlý ležák", jak jednoduše se toto pivo jmenuje, pije báječně. Ale určitě to není jen sklem, tohle pivo je totiž výborné samo o sobě. Po napití Vám ústa zaplní příjemná hořkost, která se pak pomalu vytrácí, žádné drsné doznívání. Sice jen jedno spodně kvašené pivo na čepu, ale opravdu stojí za to.

Světlý ležák
Světlý ležák

Dnes byla jen chvilka určená k posezení v této nové restauraci a já vůbec neměl chuť na ejly. Ochutnal jsem ještě pšenici, ale k ležáku jsem se rád vrátil. Myslím, že si návštěva tohoto podniku zaslouží zabrat více času, postupně koštovat celou plejádu piv, zkusit něco dobrého na zub a snad se podívat i do sklepení, kde zřejmě zrají místní piva.

Restaurace
Restaurace

Restaurace má malinko navodit atmosféru továrny, najdete tu beton, obklad i přiznané cihlové zdivo. Svítidla působí snad až moc industriálně. Nicméně celkově je dojem velmi dobrý a někdy se sem rád vrátím - hlavně na kontrolu "světlého ležáku"...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4180x] [11. prosinec 2016]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

středa, 14. prosinec 2016
09:50

Michal_CB

Těch milionů v odstupu přidejte :)Plzeňský pivovar má výstav přes 5 mil. hl za rok. Jinak k pivům z Beer Factory souhlas, ležák výborně hořký, chutnalo mi tam všechno, snad jenom ten La Trapp byl na belgičana nevýrazný. Obsluha docela zmatená, ale to se časem snad utřese.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Chody

pondělí, 12. prosinec 2016
21:18

Chody

Přemysl Sládek Pohoda Klenor: Jo, to je víc jak pravděpodobné...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Přemysl Sládek Pohoda Klenor

pondělí, 12. prosinec 2016
20:53

Měděná varna, opravdu? Vsadím se, že pod tou měděnou "varnou" se vaří pivo v nerezu...


napsal(a): Přemysl Sládek Pohoda Klenor (premysl.klenor(a)centrum.cz) [Odpovědět]

PivařM

neděle, 11. prosinec 2016
21:32

Snad jen dovětek k jídlu - nemohu posoudit standardní nabídku, ale polední nabídka je výborná. Byl jsem zde jíst už třikrát a vždy jsem měl problém si vybrat - chtěl bych všechno :-)Před kuchařem klobouk dolů...


napsal(a): PivařM [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
02:09


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI