Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plují lodi… na vše strany

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Plují lodi… na vše strany

Plují lodi… na vše strany [p1755]

A jedna z nich doplula až do Prahy. Na tom by nebylo nic mimořádného, do Prahy připlouvají lodi dost často. Ovšem loď - pivovar tu ještě nebyla. Připlula teď sice „jenom“ z Děčína, ale ve své historii už něco zažila. Vyrobena byla v roce 1962 v loděnicích v Magdeburgu, nesla název Sanssouci a zařazena byla do Weisse Flotte Potsdam. V letech 1994-98 byla zakotvena v Berlíně a sloužila jako restaurace. Poté se, pod názvem Adler Queen, plavila po řece Odře. Ke konci původního života, v roce 2005, ji osud zavál až do Hamburgu, kde jezdila okružní plavby po přístavu jako Classic Queen.

Zakotvená v Praze
Zakotvená v Praze

Loď je 53 m dlouhá, 10,5 m široká o ponoru 1,30 m a pohání ji 2 motory o 333 HP. Do svých útrob pojme asi 250 osob. Tolik k technickým parametrům, které nemám ze své hlavy, ale děkuji za ně posádce, zejména panu Zdeňku Fryčovi, kormidelníkovi a technickému dozoru.

Ale jak se vlastně staré lodi dostalo té cti nést v útrobách pivovar? Dalo by se to nazvat pohádkově „sen o lodi se mi zdál“. Tak to alespoň zdůvodnil její majitel, pan Vojtěch Ryvola, když jsem se ho ptala, jak ho napadl pivovar na lodi.

Příprava interiéru
Příprava interiéru

Mnozí si pana majitele „loďopivovaru “ budou možná pamatovat z Děčína jako spoluvlastníka Nákupního centra Děčín, jehož součástí byl i pivovar. A když už se mu takový živý sen zdál, tak zapracoval na jeho splnění a 7. ledna 2016 koupil v Hamburgu loď. Ono to sice asi tak jednoduché nebylo, ale zní to hezky, proč ne. Ke koupi se váže jedna zajímavá historka - majitel jeden den podepsal kupní smlouvu a den následující zarazila německá kancléřka prodej veškerých lodí. Prý kvůli možnému pašování uprchlíků. Loď odplula vlastní silou nejprve do Děčína, kde v místních loděnicích Děčín Kršice prodělala kompletní přestavbu a začátkem prosince pak zakotvila v Praze, na náplavce u Štefánikova mostu.

První návštěvníci
První návštěvníci

Odtud si ještě tu a tam „odskočila“ (vlastně odplula) do holešovického přístavu k nezbytným úpravám. Teď už je na svém místě a tento týden se otevřela pro veřejnost. Nejen na českých i slovenských tocích je unikátem, ale i v evropském měřítku. V Bratislavě je sice na lodi Dunajský pivovar, ale ten je na pontonu, kdežto „náš“ PIVOVAR může bez problému plout vlastní silou, to když si někdo plavbu objedná. Převážně však bude loď ukotvena na výše uvedeném místě. Dosud jediným známým pivovarem na lodi je pivovar na zaoceánské lodi americké společnosti Carnival Cruise Line.

Varna
Varna

Vstupme ale po můstku do jeho útrob. Na střední palubě, v úrovni vstupu, je restaurace, kuchyně a pivovar. Hned u vstupu návštěvník spatří dvounádobovou varnu o objemu 500 litrů a v proskleném prostoru pak otevřené spilečné nádoby - 2x 500 l a 2x 1000 l. V podpalubí, kde je též možnost posezení, jsou pak umístěny ležácké tanky – 4x 500 l a 12x 1000 l. Technologie je dílem strojíren J. Hradecký z Pacova.

Spilka
Spilka

O pivovaru a pivu ještě bude řeč, ale jenom navnadím ty, jež si chtějí po dobrém obědě a pivku odpočinout vleže. Tuto možnost poskytne, až bude teplo, nejspíš od května, horní paluba, kde budou umístěna lehátka.

Sládkem loďopivovaru je mladý muž, pan Tomáš Tuchyňa, absolvent Podskalské s praxí v Únětickém pivovaru. Vzhledem ke specifickým podmínkám lodi není současné pivo ještě vařeno přímo zde, ale vařil je sládek ve spřáteleném pivovaru.

Tanky v podpalubí
Tanky v podpalubí

Pivo, přímo vařené na lodi, již zraje v tancích a bude možné je ochutnat asi v polovině měsíce března. Slad odebírá pivovar z Kounic a chmelí se ŽPČ, Sládkem a Kazbekem. A na co se návštěvník může těšit? Na čepu momentálně jsou 4 druhy piva - světlá 10° Legie (37 Kč/0,5l), 12° Republika (39 Kč/0,5 l), 12° Remorkér (za studena chmelený) a tmavá 13° Monarchie (42 Kč/0,5 l). K nim v brzké době přibudou polotmavý, či tmavý speciál 14° Bohemie a 13° mnichovský speciál Princ Eugen.

Výčep
Výčep

Piva nesou názvy lodí, jak jinak. Do budoucna se počítá i s pivy svrchně kvašenými, jakož i plněním piva do skleněných 0,7 l láhví. Gastronomie je zaměřena na kuchyni staročeskou a všechny dobroty pak můžete ochutnávat mezi 11 a 22 hod., v pátek a v sobotu až do 24 hodin.

Tak šťastnou plavbu, PIVOVARE!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5175x] [10. únor 2017]
[Minipivovary] [comments: 23] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Bert_Ro

úterý, 21. březen 2017
11:02

Pivního šaška Švihlíka raději ignorujte - a hlavně ty jeho \"nenápadné\" náckovské agitace ala \"správné názory\"...


napsal(a): Bert_Ro [Odpovědět]

Weetek

úterý, 21. březen 2017
13:18

Weetek

Bert_Ro: Není to ten exot, co se chlubil tím, že obtěžuje ženský personál a loudí na něm fotografie jejich obnažených poprsí? :D


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
01:32


posted by: Inzerce

Švihlík Václav

úterý, 21. březen 2017
14:58

Weetek: To bylo v Kynšperku. Servírka mi nechtěla ukázat varnu, tak jí říkám \"tak mi ukažte aspoň kozy\" No co, vždyť cesta z Prahy trvala několik hodin, potřeboval sem přivést domů nějaké zajímavé fotky.


napsal(a): Švihlík Václav [Odpovědět]

spilečný

pondělí, 20. březen 2017
22:06

Švihlík Václav: Ty asi budeš hodně mimo, co? Doufám, že Tě nepotkám ve vlaku, patrně bych Tě vyloučil z přepravy, lhostejno, za jízdy v Poříčanech nebo při přepřahu na úvrati nad Kajovem.


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

Švihlík Václav

úterý, 21. březen 2017
08:56

spilečný: a po kolika jarních pivech jste mě oslovil?


napsal(a): Švihlík Václav [Odpovědět]

Švihlík Václav

pondělí, 20. březen 2017
16:18

Desítka za 37, Dvanáctka za 39...zatím za 0,4 ale dokončuje se pivnice, která se bude nacházet o jedno patro níž než je restaurace a tam prý ty samé ceny budou za půllitr. Takže ceny za pivo celkem lidové, na guláš za 180 tam ale chodit nebudu, rád ho přenechám turistům z bývalého Sovětského Svazu. Největší radost mám z pana majitele, kterej krom krásnejch fousů má i dle mého správné názory, stejně jako já určitou \"skupinu obyvatel\" nemusí a asi si za svými názory dost stojí, protože mi hrdě zapózoval pro můj web s nápisem, kterej by příznivci Dna pytle a dalších podniků tohoto typu nerozdejchali. První jarní den se krásně vydařil :)


napsal(a): Švihlík Václav [Odpovědět]

Weetek

úterý, 14. březen 2017
10:09

Weetek

Před dvěma lety jsem pro časopis Beverage and Gastronomy zpracovával článek o bratislavském Podunajském pivovaru, udělal jsem si takovou malou historickou rešerši o lodních pivovarech. V současnosti byly nejdřív instalovány na lodě rejdařství Aida, Carnival to od nich okoukal. V době, kdy na Aida blu sládek Andreas Hegny už vařil, loď Carnival Vista byla ještě rozestavěná v loděnici.
V dávnější minulosti jsem našel 2 případy, cituju (sám sebe :-): Na sklonku 2. světové války vznikl pivovar na palubě britské minonosky Menetheus a zásoboval pivem spojenecké jednotky na tichomořských bojištích. Na začátku 20. století byla u břehů Aljašky přestavěna na plovoucí pivovar loď Alumna a zřejmě nejstarším lodním pivovárkem se stalo jednoduché zařízení, jímž na palubě k nadšení svých námořníků uvařil pivo Allsopp´s Arctic Ale britský námořní kapitán sir Edward Belcher roku 1852 během neúspěšného dvouletého pátrání po zmizelé Franklinově polární expedici. Zní to skoro neuvěřitelně, ale dvojice lahví tohoto expedičního moku se zachovala do dnešních dnů, dokonce s originální etiketou, a jedna z nich byla v roce 2007 vydražena za neskutečnou částku 503 000 dolarů.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Jana

pátek, 10. březen 2017
17:48

Jana

Včera narazili první pivo, na lodi vařené.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pechi

pátek, 10. březen 2017
19:01

pechi

Jana: Ano, desítka čistá, bez vad, pitelná. Prostě fajn desítka...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Jiri.J

sobota, 11. únor 2017
10:53

Jana: Zajímavý starší článek z r. 2010, zajímavé je, že pivovar na lodi už měli Britové za 2 světové války, jak je psáno v samém závěru článku.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Švihlík Václav

pátek, 10. únor 2017
23:21

Tak sme se (my z blízkého okolí) konečně dočkali :)
Na pivech sem si zatím moc nepochutnal, ale třeba, až budou vařena přímo na lodi, budou lepší. Tyhle byly vařeny kdovíkde.
Jinak pan majitel plánuje slavnostní otevření na 9.března 2017, tak snad se to do té doby rozkřikne a zaplní se to tam, zatím tam bývá personál v silné přesile...


napsal(a): Švihlík Václav [Odpovědět]

Jana

pátek, 10. únor 2017
17:11

Jana

Henri: Mnó, čtu tam sice o různých pochutinách k jídlu, ale nikoli o pivovaru. :) Nemáš přímý odkaz na ten pivovar. Já teda našla jen ty Američany.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Henri

sobota, 11. únor 2017
09:44

Henri

Jana: Tak třeba tady, Brauhaus auf AIDAblu, Genießen Sie ein selbstgebrautes Bier auf Deck 10. In den zwei riesigen Kupferkesseln werden „Hövel‘s Original“ nach einem Rezept der Dortmunder Traditionsbrauerei, und das eigenes AIDA Bier mit Namen „AIDA Zwickel“ gebraut. Das AIDA Bier ist naturtrüb und unfiltriert und schmeckt leicht nach Karamell. Die hauseigenen Biersorten werden je nach Jahreszeit um saisonale Qualitäten ergänzt, so entstehen zum Beispiel das Maibock oder Aktionsbiere wie das Oktoberfestbier oder irisches Stout.: www.aida.de/kreuzfahrt/schiffe/aidablu.19601.html ---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.02.2017 ve 09:45:51


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Jana

sobota, 11. únor 2017
10:18

Jana

Henri:
Děkuji Ti, dobrá vílo, :D prostuduji a rozšířím si obzory.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 10. únor 2017
14:41

Rosťa

Ahoj Jani. Hradeckých strojíren Pacov? Neměla jsi prosím na mysli Strojírny J. Hradecký, s.r.o. Pacov?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Jana

pátek, 10. únor 2017
14:48

Jana

Rosťa:
Rostíku, takhle mi to bylo řečeno, dál jsem nepátrala.Možná máš pravdu.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 10. únor 2017
14:50

Rosťa

Jana: Na jejich stránkách o lodi hovoří: http://www.hradeckypacov.cz/aktuality.html


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Jana

pátek, 10. únor 2017
15:46

Jana

Rosťa:
OK, Chody, prosím Tě, oprav tu firmu. Ovšem, jak jsem psala-jak jsem koupila tak prodávám. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

sobota, 11. únor 2017
12:38

Chody

Jana: Opraveno


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pivovarský

pátek, 10. únor 2017
16:24

Rosťa: Pacovské strojírny jsou v jednom ranku se ZVU


napsal(a): Pivovarský (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 10. únor 2017
17:47

Rosťa

Pivovarský: No právě. A ty jsou jiným subjektem než Hradecký s.r.o., ne?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Jana

sobota, 11. únor 2017
12:40

Jana

Chody:
Díky. teď mi to potvrdili mailem i z lodi: J. HRADECKÝ, spol. s r.o.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI