Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňské měšťanské pivovary: Kalikovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Plzeňské měšťanské pivovary: Kalikovar

Plzeňské měšťanské pivovary: Kalikovar [p1789]

Kalikovský mlýn je sportovní a kulturní středisko v Plzni. Mlýn je zmiňován snad počátkem 15. století, s jistotou roku 1433, kdy je zřejmě díky husitskému obléhání Plzně uváděn jako opuštěný. Roku 1440 kupuje městiště s mlýnem Jan Stříbrský a buduje zde mlýn nový. V roce 1462 jej kupuje Jan Petlič s manželkou Kartuší. V období dalších století je mlýn nazýván mlýnem Petličovským, někdy však i hořejším. Roku 1883 vyhořel a zbyly jen obvodové zdi. Za dnešní podobu vděčíme Hermannu Knussimu, který mlýn se synem koupil v roce 1886 a kompletně jej opravil a zmodernizoval. Mlynářskému řemeslu, ačkoliv již jen jako sklad, sloužil mlýn až do roku 2003. Od roku 2004 započala jeho přestavba na multifunkční centrum. Snahou bylo co nejvíce přiblížit interiér i exteriér objektu stavu z roku 1886. jak se dílo povedlo, to už musíte posoudit sami.

Kalikovský mlýn
Kalikovský mlýn

Dnes se v tomto objektu skrývá nejnovější plzeňský minipivovar, který má na svědomí sládek pan Otec, jenž je spjatý i s pivovárkem Loužek z Kamenného Újezda. Pro své pivovarské podnikání založil pan Otec obchodní společnost Plzeňské měšťanské pivovary, s.r.o., která provozuje obě varny, tedy jak Loužek tak Kalikovar, jak se jmenuje pivovárek umístěný ve sklepích Kalikovského mlýna. Ten sám o sobě, ač je pár kroků od Centrálního autobusového nádraží mi byl doposud utajen, ale myslím, že na pivo sem rozhodně někdy zajdu.

Sládek pan Otec
Sládek pan Otec

Technologii pivovaru Kalikovar komplet dodaly Strojírny Rolf. Varna je zde nerezová dvounádobová o objemu várky 750l. V jednom chladícím boxu nalezneme dvě otevřené spilky o objemu á 1500l, tedy jedna na dvě várky. V druhém chlaďáku je pak ukryto 6 ležáckých tanků, každý o objemu též 1500l. Celkový výstav pivovárku je tak dimenzován na maximálních 750 hl za rok. Slad nakupujou v Záhlinicích, kvasnice kmene W95 jsou z VÚPS a chmel ze žatecké oblasti - ŽPČ, Sládek, Premiant...

Ve spilce
Ve spilce
Ležácké tanky
Ležácké tanky

Vlastní pivo je k dispozici od konce dubna. Je vařeno na dva rmuty a má jiné chmelení než Loužek. Nese značku Kalik a můžete se s ním setkat v tomto provedení: ležáky - světlý 10% a 12% a polotmavý 13%; pšenice 11%, stout 13% a chystá se IPA 15%. Piva můžete samozřejmě ochutnat v restauraci Kalikovského mlýna a kdyby se Vám sem z jakéhokoliv důvodu nechtělo, můžete Kalika zakoupit v sudu či PET lahvích (chystá se i plnění do skla 0,7l).

Lahvový Kalik
Lahvový Kalik

Je nutno podotknout, že restaurace má jiného nájemce než pivovar - na čepu tak je ještě Pilsner Urquell a Staropramen. Myslím ale, že je v zájmu všech, aby bylo o pivo dobře postaráno a aby se k zákazníkovi dostalo v té nejlepší kondici. Příležitostně se Kalik dostane i jinam, namátkou můžeme jmenovat Pivnici U Králů, Klub malých pivovarů či Pivotečku. Bratrský pivovar Loužek můžete stabilně ochutnat v restauraci Pod Jasanem v Kamenném Újezdu.

Přejeme, ať se daří, a to oběma pivovarům sdruženým pod hlavičkou PMP.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4138x] [27. červen 2017]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI