Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dáte si pramen, nebo zdroj?

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Dáte si pramen, nebo zdroj?

Dáte si pramen, nebo zdroj? [p1762]

I tak by mohl znít dotaz na návštěvníka známých lázní, Lázní Poděbrady, požadujícího něco k uhašení žízně. Našinec už jistě tuší nějakou čertovinu, ale nahlédněme nejprve trochu do historie a pojďme vysledovat, co bylo dřív. Nikoli tedy klasické „slepice, či vejce“, ale právě ty výše popsané moky. První poděbradský pramen minerální vytryskl z vrtu, hlubokého 97 metrů, 1. srpna 1905. Právo várečné však bylo poděbradským měšťanům uděleno již králem Vladislavem II. v roce 1502. Název Poděbradský zdroj však chmelový mok nesl až v posledních desetiletích svého působení. Tak si vyberte-slepice, nebo vejce?

Náměstí a zámek v Poděbradech
Náměstí a zámek v Poděbradech

Původně byly v Poděbradech pivovary dva – měšťanský a zámecký, které si samozřejmě konkurovaly, zejména vrchnost „kecala“ měšťanům do řemesla. Po mnoha peripetiích se nakonec oba pivovary spojily a došlo k oživení pivovarnictví v Poděbradech. Dne 18. prosince 1913 vznikla společnost Akciový pivovar a sladovna v Poděbradech. Ročně se zde uvařilo až 12 tisíc hektolitrů piva pod značkou Poděbradský zdroj. A stejně jako v jiných lokalitách, pivovar byl v roce 1948 znárodněn. Nejprve jej v letech 1948-1950 provozovaly Polabské pivovary n.p., posléze byl v roce 1950 provoz definitivně ukončen. A Poděbradský zdroj zmizel z pivní mapy.

Areál pivovaru od cyklostezky
Areál pivovaru od cyklostezky

V letech posledních se však mnohé „nemožnosti“ stávají skutky. Dne 31. října 2013 byla značka Poděbradský zdroj po více jak šedesátileté odmlce obnovena. Značka ano, ale co pivovar? I na jeho osud by se dala napasovat šablona, obvyklá u zavřených objektů průmyslového charakteru – sklady (zeleniny apod.), posléze chátrání, až do úplného rozpadu. Ale prr, poslední položkou výčtu už naštěstí poděbradský pivovar neprošel. V dražbě jej sice získali od státu noví majitelé, dokonce byl vypracován i projekt na vybudování minipivovaru, ovšem všechno skončilo „na penězích“.

Zahrádka restaurace
Zahrádka restaurace

Celý areál původního pivovaru, místy ovšem už bez střechy, pak koupil od těchto vlastníků v roce 1995 pan Ludvík Gebauer s manželkou a jali se jej postupně rekonstruovat. Nejdřív obchody, diskotéka, v roce 2009 restaurace - Restaurace v Pivovaře, prostě položky, nutné k vydělání si na „hračičku“ – minipivovar. Slavnostně otevřen byl Měšťanský pivovar Poděbradský zdroj 17. června letošního roku. Najdete jej na pravé straně Labe, hned vedle cyklostezky, pod mostem.

Minipivovar
Minipivovar

A to ještě není všechno, co majitelé zamýšlejí, byť se to piva přímo netýká. V bývalé sladovně připravují znovuotevření hudebního klubu Inferno (jako peklo už to tam vypadá nyní), v dalších prostorách i kavárnu s dětským koutkem. Pro úplnost - v prostorách bývalé varny je dnes pražírna kávy a v historických prostorách bývalé ledárny Pivní lázně, otevřené na začátku roku 2015 jako součást komplexu služeb Salonu Davidová.

Pivní lázně
Pivní lázně

Ale vraťme se k pivovaru samotnému. Technologie je z dílny Honek a syn, Dolní Branná – dvounádobová varna o objemu 1000 litrů s elektrickým ohřevem prostřednictvím glycerínového oleje, spilka - tanky s horním víkem 2 x 2000 l a 1 x 1000 l, ležácké tanky pak 4 x 2000 l a 1 x 1000 litrů. Ovšem již krátce po začátku počítají majitelé s rozšířením ležáckého sklepa.

Varna
Varna

Sládkem v pivovaru je pan ing. David Nedoma, který si sem „odskakuje“ z chomutovského pivovaru Karásek a Stülpner. Vaří se dle potřeby, cca 1-2x týdně. Slad je z Kounic, chmelí se především českými chmely – ŽPČ, Sládkem, Premiantem, kvasnice pak odebírá pivovar z Bernarda. Pivovarskou technologii v současné době využívá i zatím létající pivovar Trilobit.

Spilka
Spilka
Ležácké tanky
Ležácké tanky

A jaký Zdroj můžete ochutnat ? Stálicemi jsou světlá 11°, polotmavá mnichovská 12°a světlá 13°. K tomu vždy nějaký speciál. Ani jedno z ochutnaných piv nemělo chybu, všechna výborně pitelná. Mně osobně asi nejvíc chutnala ta mnichovská 12°.

Mnichovská 12
Mnichovská 12

Posedět můžete za příznivého počasí na zahrádce, jinak ve stylové restauraci. K dispozici jsou i salónky pro pořádání menších akcí, nacházející se v původním ležáckém sklepě. Pivo můžete ochutnat zatím jen ve zdejší restauraci, ale pivovar se nebrání ani dodávkám mimo vlastní objekt. Pivo si můžete odnést i v PET láhvi. Pro sběratele pak je ke koupi obvyklý sortiment – tácky, etikety, sklo.

Výčep
Výčep

Děkuji panu Gebauerovi za milé přijetí i za čas, který si i přes spoustu další práce na mne udělal a do dalšího zvelebování areálu mu držím palce. Určitě jsem v Poděbradech nebyla naposledy.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4188x] [22. srpen 2017]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI