Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krušnohorská pivní anabáze

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Krušnohorská pivní anabáze

Krušnohorská pivní anabáze [p1495][p176][p175][p1426]

Léto minulo, začínající podzim však stále přináší nejrůznější pivní zážitky. Ať už mezi ně patří ochutnávání piv na festivalech nebo na soutěžích, soukromých degustacích, návštěvy pivovarů či hospůdek, prostě činnosti, které máme rádi a které se snad nikdy neomrzí. Pro zájemce o tyto pivní radovánky jsme v našem sběratelském klubu KSPS Praha připravili podzimní výjezd do Krušnohoří. Jistě se ptáte, proč právě sem. Inu, jednak jsme zde s klubem dosud nebyli, jednak nám Jana Běhounková domluvila návštěvu nepříliš přístupných míst a jednak se v tomto regionu vaří kvalitní piva. Krušné hory nabízejí skutečnou pivní různorodost, svérázné minipivovary, všelijaké pivní styly a chutě, no a my je spojili do zájezdové trasy Krušnohor – Velký Rybník – Nivy – Permon.

Krušnohor: Exteriér
Krušnohor: Exteriér

Začínáme v Krušnohoru , který se nachází v kraslické městské části Tisová. V provozu je necelé dva roky a za tuto krátkou dobu si vydobyl, díky nadprůměrné kvalitě svých piv, mezi pivaři slušné renomé. Účastní se také velmi často různých pivních slavností, bývá na přítoči v tzv. ochutnávkových pivnicích a v lahvovém balení trůní v pivotékách. Pijáci značku s vysmátým jelenem (nebo jde snad o jinou lesní pakáž?) jistě znají, no a my chceme poznat blíže i samotný pivovar vzniklý přestavbou vesnické samoobsluhy.

Krušnohor: Varna
Krušnohor: Varna

Uvnitř nás již čekají pánové Vlastislav Kopecký (majitel) a Vojtěch Slivoň (sládek). Jelikož jde o čistě produkční pivovar, je pro nás připravena improvizovaná ochutnávka pětice lahvových piv – Jedenáctka, Vídeňský ležák, Summer Ale, APA Hopothesis, a IPA. Piva jsou jedno lepší než druhé, škoda, že se nedá posedět a ochutnat je točená a z větších sklenic. Na druhou stranu je dobře, že to nepřeháníme, piva bude ještě dost.

Krušnohor: Tanky
Krušnohor: Tanky

Druhou zastávkou našeho výletu je restaurační pivovárek Hastrman ve Velkém Rybníku, jehož piva může běžný konzument ochutnávat již od září roku 2006. Po svém království nás po malých skupinkách ochotně provází zdejší pan sládek Luboš Vorel. Mně se tyto malinké pivovarské provozy, kde se snadno praštíte do hlavy, moc líbí, mají své kouzlo, ducha i osobitost.

Hastrman: Varna
Hastrman: Varna

Nebudu zdržovat výčtem technických údajů, přejdu rovnou k pivům. Těch zde bylo na čepu poměrně dost druhů, leckdy až bizarních. Rozhodně nechceme zkoušet od každého po půllitru, ochutnáváme od sebe navzájem. Za zmínku stojí velmi slušná pšenice a klasický ležák, ostatní piva podle mě spíše průměrná. Komu nestačí výběr na pípě, může si na cestu zakoupit i různé zdejší lahváče.

Hastrman: Nepraštěte se
Hastrman: Nepraštěte se

Další bod naší trasy volíme čistě ze studijních důvodů. Kýčovité lázně pro ruskou klientelu bych s klidným svědomím vynechal, ale když on je tam pivovárek… Vítejte v pivovaru Starý hrad v Nivách. Pan majitel přijede až za chvíli, a tak zatím ochutnáváme z místní nabídky dvou, respektive tří druhů piv – čtrnáctistupňových speciálů, světlého, tmavého a „řezaného“.

Nivy: Exteriér
Nivy: Exteriér

Objednávka vázne a mně ani jiným tato piva nechutnají – ve světlém cítím ve vůni „kanál“, chuťově to až tak hrozné není, ale tmavé je úplně zkažené. Být to lambik, možná by ušel. Ke cti pana majitele musím dodat, že po jeho příjezdu bylo tmavé okamžitě nahrazeno čerstvější várkou, která byla bez vad, snad jen příliš sladká na obyčejného pivaře z české kotliny. Což ovšem zdejší klientele může vyhovovat, tmavého piva zde prodají 60%.

Nivy: Varna
Nivy: Varna

Zařízení pivovárku je také unikátní a svérázné, posuďte sami z fotek. Celý objekt vznikl přestavbou loveckého zámečku z počátku 19. století. My už pomalu odcházíme, někteří se ale ještě stihnou občerstvit naproti u jistého Vašíka, co se právě loučí se svobodou, jak hlásá nápis na plotě.

Nivy: Tanky
Nivy: Tanky

Přijíždíme do Sokolova, kde je doma pivovar Permon , sídlící již nějaký ten rok v prostorách bývalého kláštera sv. Antonína Paduánského. Sokolovské pivo, podobně jako pivo z Krušnohoru, poučený pivař velmi dobře zná, je rovněž tak rozšířené a známé. Mám slabost pro zdejší Summer Ale, ale i další piva.

Permon: Exteriér
Permon: Exteriér

Sládek Rada nás provází nejrozsáhlejším provozem z dnes navštívených míst. Příjemně je i v hospůdce (de facto pivovarské prodejně s posezením), tak trochu ji místním závidím. Na čepu skvělý Easy Hopper Ale, Cryo Hop Citra a další lahůdky. Příjemná tečka na závěr, nákup lahvového je zde opravdu nutností.

Permon: Varna
Permon: Varna

Koho článek zaujal a chtěl by s námi vyrazit zase na jaře, nechť se hlásí.

Více fotografií najdete tady...



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 4051x] [26. říjen 2017]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI