Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Klenot v srdci Hradce Králové

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Klenot v srdci Hradce Králové

Klenot v srdci Hradce Králové [p1819]

Jsou náhody v životě člověka, některé nepříjemné, ale spousta příjemných a mě jedna z těch příjemnějších potkala letos v říjnu, kdy mi volal majitel nově vzniklého Královohradeckého měšťanského pivovaru a.s. pan Matěj Miro s dotazem na možnost dovozu stáčečky lahví z jižní Itálie prostřednictvím naší dopravní firmy. A jelikož je pan Miro velice milý a vstřícný člověk, pozval mne po úspěšném dovozu stáčečky do svého pivovaru na návštěvu.

Průčelí pivovaru
Průčelí pivovaru

Po ubytování se v nedalekém penzionu Amátka jsem se vydal k pivovaru na Velké hradecké náměstí, kde pivovar obsadil rovnou tři domy. Hořejší část tvoří restaurace, ve sklepě pak najdeme pivnici spolu s kompletní výrobní technologií pivovaru.

Pivnice
Pivnice

K večeři si dávám telecí pavouček s bramborovou kaší a špenátovými listy a jsem velice potěšen kvalitou a chutí všech ingrediencí. K zapití volím pro začátek polotmavou 11°, která též svou chutí neurazila moje chuťové buňky. Druhým pivem pak byla světlá nefiltrovaná jedenáctka, ale to už k mému stolu přichází pan Miro, kterého jsem svým příjezdem odtrhl od domácího krbu a zve mne na prohlídku pivovaru.

Varna s panem sládkem
Varna s panem sládkem

Postupně procházíme celým zázemím pivovaru, kde je zřejmý patriotismus pana majitele, jelikož kompletní vybavení a technologie pochází od firem z hradeckého regionu. Pan Miro odpovídal na moje všetečné otázky a pan sládek (jméno mi, bohužel, již vypadlo) mi ochotně podepsal několik tácků pro mé kamarády, moravské sběratele.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Došlo i na dovezenou stáčečku, která již byla připravena k plnění PETek, které bylo v plánu spustit v dalším týdnu po mé návštěvě. Zajímavostí minipivovaru je i to, že mají k dispozici filtrační zařízení. Ochutnal jsem tedy jak nefiltrovanou tak i filtrovanou dvanáctku a obě dvě piva mne chutnala, nechyběl potřebný říz, správné chmelení a plné tělo u obou piv.

Stáčečka a filtrace
Stáčečka a filtrace

Informací k historii pivovaru bylo tolik najednou, že raději odkážu čtenáře na již publikovaný článek, abych nešířil nepřesnosti.

Adventní idylka
Adventní idylka

Velice si vážím podobných lidí jako je pan Miro, kteří dokáží jít za svým cílem a doufám, že mu jeho elán vydrží co možná nejdéle. Navštivte tento „Klenot“ v srdci Hradce Králové a věřím, že budete mít stejně pozitivní zážitky jako má maličkost.



[Vladimír Jansa] [Zobrazeno 4946x] [18. prosinec 2017]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

pátek, 10. květen 2019
18:03

Ještě nikdy jsem nepil v Hradci Králové tak dobrá piva. U tohoto moku budu rád propagovat svoje plyšové myšky, které semnou objíždějí pivovary a smekám svůj šátek, protože nemám klobouk :) Zítra má moje žena narozeniny a už vím, že je oslavíme právě v tomto minipivovaru.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI