Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Jílovice

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Jílovice

Pivovar Jílovice

Pivovar Jílovice je malý rodinný pivovar na okraji obce Jílovice v okrese České Budějovice. Leží na křižovatce cyklistických tras v chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Na otázky odpovídal majitel a sládek Pivovaru Jílovice Jan Wünsch.

Co Vás vedlo k založení pivovaru?

Nápad postavit si pivovar dostala před cca 10 lety dcera. Čekali jsme dlouho, než jsme našli vhodný objekt v Jílovicích. Vždy jsem chtěl v důchodu vařit pivo v nějakém minipivovaru, že to bude ve vlastním mne však nenapadlo.

Pohled na pivovar
Pohled na pivovar

Popište technologii pivovaru

Generálním dodavatelem technologie pivovaru byl HD Servis Doubek z Pacova. Varna je dvounádobová s vířivou kádí s objemem vyrážené mladiny cca 580 l. V prostoru varny je dále umístěn dvoustupňový chladič mladiny, bojler o objemu 1 000 l, dvounádobová čistící stanice o objemu nádob 200 l a myčka sudů s výkonem cca 15 sudů hod. Myčku sudů dodalo NATE Marketing Chotěboř.

Varna
Varna

Studená technologická část pivovaru je od varny oddělena izolovanou přepážkou. Spilka je tvořena 3 otevřenými kvasnými káděmi o jmenovitém objemu 1 200 l.

Ležácký sklep se skládá z 8 stojatých ležáckých tanků o jmenovitém objemu 1 150 l a 2 tanky o jmenovitém objemu 630 l. Všechny kvasné a ležácké nádoby jsou izolované a mají vlastní teplotní regulaci.

Spilka
Spilka

Kdo u Vás vaří pivo? Jaké má zkušenosti?

Pivo v pivovaru vařím já Jan Wünsch, v pivovarském světě se pohybuji prakticky celý svůj produkční život, tedy 46 let. S vařením piva mi pomáhá zeť Stanislav Mony a stáčení piva, mytí sudů a další pomocné práce má na starosti zaměstnanec Zbyněk Brůžek.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Jaká piva vaříte?

V našem pivovaru vaříme převážně piva českého typu: světlé výčepní pivo 10%, světlý ležák 11% a 12%, Jantarový ležák 12% a polotmavý speciál 13%. Příležitostně pak tmavý ležák 11% a 11% světlý hořký ležák za použití amerických aromatických chmelů.

Dodavatelem českého sladu pivovar Ferdinand Benešov, speciální slady pak odebíráme z Německa - sladovna Weyermann. Granulovaný chmel pochází ze žatecké oblasti odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Sládek.

Myčka sudů
Myčka sudů

Jak se k Vašemu pivu dostaneme?

Pivo z vlastní produkce prodáváme přímo u pivovaru z Prodejního okénka. Celoročně se prodává pivo v 1,5 l PET láhvích a dále v sudech 15, 30 a 50 l dle aktuální nabídky. V letním období duben – říjen se prodává i čepované pivo z 5 výčepních kohoutů, ze šestého se točí Kofola. Hosté mohou posedět v dřevěné pergole s kapacitou až 100 míst. K dispozici je i další občerstvení: utopenci, pivní tyčinky, hospodské brambůrky apod.

Pivo v sudech dodáváme dále do restaurací v okolí cca 30 km: Staročeská restaurace Trhové Sviny; Café Datel České Budějovice; Klub malých pivovarů České Budějovice; Kulturní dům Jílovice; Steak & Café Třeboň; Šupinka Třeboň; Penzion Marie Žumberk.

Děkuji a přeji Dej Bůh štěstí!

Zdroj: Jan Wünsch, Pivovar Jílovice


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 4195x] [17. červenec 2018]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

úterý, 17. červenec 2018
18:54

Dwarf

takže domácí pivovar Žumberk přišel v penzionu Marie o svou exkluzivitu...(?)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI