Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velbloud, Král a Prase

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Velbloud, Král a Prase

Velbloud, Král a Prase [p168][p1145][p1760]

Tak prázdniny máme zdárně za sebou a babí léto před sebou. Pro mne bývá vyvrcholením letní sezóny Slunce ve skle. Na něm se potkáme až 22. září. Zajít do Černic jen tak však můžeme kdykoliv a také se mi to nedávno poštěstilo. Sice jen na rychlý oběd, ale i tak dobré na kontrolu provozu restaurace a pivovárku. Jídlo bez námitek. Pivo také velmi dobré. Ochutnána klasika v podobě světlého Purkmistra 12% (44 Kč půllitr, resp. 34 Kč třetinka) a pšeničného Písaře.

Purkmistr
Purkmistr

Nevím, zda jsem v Černicích dlouho nebyl, ale myslím, že značce prospěla grafická úprava a komunikace se zákazníkem. Echt Plzeňský pivo či Dej si do hrbu aspoň na mě zabírá…

Andělská Hora a hrad Engelsburg, Kyselka s muzeem Mattoni a Karlovy Vary jako lázeňské centrum, krajské město a sídlo pivovaru Karel IV. Stejnojmenná značka se vařívala ve velkém pivovaru. Dost dobře si pamatuju na výborně pitelnou jedenáctku, kterou jsem propíjel diety zejména v restauraci na růžovém vrchu.

Becherplatz
Becherplatz

Dnes se pivo vaří v areálu Becherplatz, kde se dřívě vyráběla Becherovka. Vybavení restaurace je z části zhotovené právě ze sudů, kde Becherovka zrála. Pojďme ochutnat novodobého Karla, který se vrátil, prý pro to, že nás viděl žíznit :). Piva jsou zde čepována do netradičních mír 0,4l a 0,2l, jedenáctku Karla pořídíte za 48 Kč (0,4l). Stojí za to? Moc ne, pivo je to takové těžké s divným ocáskem. Ještě že řídím a není mi tak líto, že si nemohu dát další či jiné. Škoda.

Karel IV
Karel IV

Jídlu se nedá nic moc vytknout. Standard jako jinde, ale na porci cca o stovku dražší. Interiér restaurace je však na svou rozlehlost docela útulný. Varna umístěna naproti výčepu, obsluze nelze nic vytknout. Určitě stojí sem zajít už jen pro zkušenost a odškrtnutí dalšího pivovárku…

Přeštický pivovárek jsme naposledy navštívili těsně po jeho otevření. Cesta z plzeňského hokeje je tak dobrým důvodem se sem na chviličku vrátit a zkontrolovat, jak si přeštičtí vedou. Na čepu standardní nabídka piv (stejná jako minule), navíc ještě summer ale a jako host nějaké pivo Janek, hořká desítka. Dle obsluhy jde o spřízněný pivovar přes provozovatele pivovaru. Vaří se prý někde v Praze, kde uvidím na sklenici.

Janek z Hladova
Janek z Hladova

Samozřejmě ochutnávám, jedná se o velmi dobrou desítku, neřekl bych, že je nějak výrazně hořká. Na sklenici vidím logo pivovárku Pospíchalových z Hladova. Tedy ne Praha, ale obec na Vysočině. Jen to propojení mi nějak neklape. Zkusíme tedy surfing. Nacházím létající pivovar Malý Janek, který provozuje eseróčko Naše pivovary, které (dle mailu pivovaru U Přeška) jsou provozovatelem i přeštického pivovaru. Tady tedy to spříznění. Dle webu létajícího Janka jsem pil pivo Novoříšský Janek 10° (33 Kč půllitr).

Kylián z Přeštic
Kylián z Přeštic

Z místní produkce kontroluji dvanáctku Kyliána (35 Kč/0,5l). Zdá se mi hutnější, ale i drsnější. Dnes bych asi zůstal spíše věrný Jankovi. Tedy, pokud bych nechtěl okoštovat další přeštická piva. Komu by nabídka pivovaru U Přeška nestačila, může Přeštice navštívit tuto sobotu, kdy se na přilehlém náměstí konají Pivní slavnosti…


Další fotky z pivovaru Purkmistr

Další fotky z pivovaru Karel IV

Další fotky z pivovaru U Přeška



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3310x] [4. září 2018]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

středa, 5. září 2018
19:49

Dwarf

Purkmistr - letos si ho musím dát :-) loni jsem ho neměl, ačkoli jsem byl na SVS - rána pro moje statistiky :-))


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 6. září 2018
07:15

Roman Holoubek

Dwarf: Zrovna tento týden jsem si dal po několika letech piva z Purkmistra pšenku a Čoud s oběma jsem byl velmi spokojený.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI