Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lužiny a Řeporyje

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Lužiny a Řeporyje

Lužiny a Řeporyje [p1393][p1907]

Pivovar Lužiny už nás nějaký ten pátek oblažuje svým pivem s příchutí hardrocku. Mně se poštěstilo už podruhé navštívit bar tohoto pražského podniku. Sice i dnes je solidní podzimní počasí, ale tentokráte volíme posezení uvnitř a ochutnání vícero druhů místních piv. V sobotním popoledni je v pivním báru prázdno a podle české legislativy tu dým rozhodně nehoustne. Začínám, jak jinak, Světlým ležákem 11,1%, který se zdá býti výborně pitelným.

V lužinském baru
V lužinském baru

Lužinský jantar 12,0% má barvu dle svého názvu, v chuti si pak nezadá se svým světlým bratříčkem. Obě piva by se dala pít po celé dlouhé podzimní večery a nejen o nich. Polotmavý speciál 13,7% bohužel zrovna není na čepu, stejně tak i inzerovaný světlý speciál Beerstriker 14,5%, škoda :( Jako poslední pivo volím tedy LU-Ale, které je krásně hořké, ale ne tak voňavé jako jiné ejly, což mně osobně vyhovuje. Nazval bych ho takovým ejlem po česku. Ještě je na čepu Lukas single ale, které se mi zdálo sušší a moc mně neoslovilo.

LU-Ale, Jantar a Lukas
LU-Ale, Jantar a Lukas

V nápojovém lístku jsou uvedeny zajímavé míry - 0,45l a 0,25l, nicméně je používáno standardní sklo a piva je ve sklenici dost. Lužinská piva na mne udělala dobrý dojem a když bude příležitost, určitě je rád zase ochutnám. Škoda jen, že sklo není opatřeno logem pivovaru :(

Řeporyjský pivovar je naopak mezi pražskými pivovary nováček, uvidíme, co nám nabídne. Vstupujeme do lokálu, který je tvořen místností s výčepem, kde jsou všechny stoly obsazeny, nikoliv plně. Je nám řečeno, že je plno a můžeme buď na předzahrádku nebo k baru, ten je velmi dlouhý a pár barových židliček je na opačném konci než výčep, hledíme tak do pomocné kuchyňky.

Pivovar Řeporyje
Pivovar Řeporyje

Volíme posezení na baru, nicméně cestou na WC a k pivovaru vlastnímu (za sklem je vidět varna) - se nachází další část se stoly, která je prázdná. Jestli se obsluze jen nechce běhat dále, nebo tato část funguje úplně samostatně (má svůj výčep), je otázka, která by ale spokojenému hostovi vůbec neměla vyvstát na mysli. Zde je pivo sice čepováno do vlastního skla, ale bohužel jako podtácky jsou použity růžové tácky od Poděbradky, které s pivem vůbec nekorespondují.

Varna
Varna

Sládkem je zde zkušený pan Mikulica (znáte z Chýně ), tudíž by pivo mohlo být již vychytané. Na čepu je šest druhů piv. Začínám samozřejmě desítkou, která je osvěžující, nicméně má takový karamelový ocásek a mohu snad dopředu prozradit, že tím trpěla skoro všechna mnou ochutnaná piva. Dále je na řadě světlý ležák Prefunda 12 a Řeporyjský ležák, který je polotmavý. Nakonec ochutnávám Svatováclavský speciál 15%, kde již spíše převládá síla oproti hořkosti a pivo je tak docela příjemné - na etiketě je na výčepu je Chýně, ale prý je vařené v Řeporyjích.

Řeporyjské
Řeporyjské

Syn ještě ochutnává nějaký ejl, název rozpoznávám jen z fotky - Tamerican Cascade 13%, Double Dry American Amber Ale (případně mě opravte). A to je rozkvetlá louka, na můj vkus moc vůní a chutí.

Když bych měl dnešní návštěvu shrnout do jedné věty, tak Lužiny bez problému, všechna piva dobrá a určitě bych se celý večer nenudil. Řeporyje jsou takové rozporuplné, pivu se dá leccos vytknout, personál také nepůsobil nějak moc úslužně. No je to nový podnik, dejme mu ještě čas, aby vychytal všechny mouchy...


Další fotky z pivovaru Lužiny

Další fotky z Řeporyjského pivovaru



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2965x] [15. listopad 2018]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

neděle, 18. listopad 2018
15:33

Dan

Mám stejné zkušenosti. Lužiny, když byl pivovar nový, tak pivo nebylo úplně vychytané. Po čase se ovšem vše v dobré obrátilo, receptury vyladěny a piva jsou tu slušná. Dá se bez problémů vypít víc než jedno. Obsluha je též celkem v pohodě.
U Řeporyj to je přesně obráceně. Když pivovar otevřel, přišel s novými pivy, vypadalo to, že příbuznost s Chýní bude jen ekonomická. Obsluha byla slušná a vadilo tam jen to, že když je otevřená zahrádka, kde se bohužel kouří, stává se fakticky celá restaurace kuřáckou, protože smrad z cigaret jde do vnitřních prostor.
Stačil měsíc, aby se k tomuto negativu přidala další. Obsluha je tu nevalná, ochotou zrovna nehýří. Co je ale horší, všechna piva chytila "chýňský" ocas a tak se bohužel potvrdilo, že se naplnily prvotní obavy, že Řeporyje budou rozšířením kapacity Chýně. A jelikož piva z Chýně už dlouho nejsou tím, za čím by stálo zajet, stejné to zřejmě bude i s Řeporyjemi.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Azkaban

pondělí, 19. listopad 2018
14:55

Dan: Já teda nevím, ale já sem z Řeporyjských piv cejtil "Chýňovitost" od samého začátku. Bohužel


napsal(a): Azkaban (Azkaban6666(a)email.cz) [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
17:58


posted by: Inzerce

Sekal

pátek, 23. listopad 2018
21:20

Sekal

Dan: Lužiny - můj nejbližší pivovar. Jednou za půl roku se tam stavím. Buď mi to nechutná, nebo mi to chutná, ale když přijdu znovu za 14 dní, už je to zase hnus. Pak čekám půl roku, jestli se něco nezmění...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

pátek, 23. listopad 2018
21:18

Sekal

Azkaban: Měl jsem pivo několik týdnů před oficiálním otevřením (točené), nebylo to dobré, ale ta pověstná chýňovitost tam nebyla. Hovořím pouze o Prefundě 12°. Bylo to nevybalancované, příliš hořké (bůhvíco použil Mikulica za chmely), ale víceméně bez chuťových vad. Ovšem bylo to silně podchlazené...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI