Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V minulosti fabrika, dnes hotel s pivovarem

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V minulosti fabrika, dnes hotel s pivovarem

V minulosti fabrika, dnes hotel s pivovarem [p1984]

Starobylé město Vlašim, které v letošním roce oslavilo již 700 let své existence, láká turisty téměř od nepaměti. Ať už jako východiště cest na bájnou horu Blaník, vzdálenou 8 km od města, či na některý z okolních zámků. Ostatně ten nejbližší i s nádherným parkem se nachází přímo ve městě. Dnes zámek patří městu Vlašim a sídlí zde zajímavé Muzeum Podblanicka. Takže turistiku i kulturní poznání bychom měli za sebou a kam teď jít občerstvit unavené tělo? Inu, přece do jednoho z nejčerstvěji vyrostlých minipivovarů – Na Vývoji, který se nachází v blízkosti (cca 0,5 km) od vlakového nádraží.

Hala Na Vývoji
Hala Na Vývoji

Minipivovar je součástí areálu Na Vývoji, kde kromě něj, restaurace a hotelu, najdete také řadu sportovišť. Je libo si po túře ještě zasportovat? Nevím, jak kdo, ale my jsme volili dobrý oběd a ochutnávku místních piv. Komplex Na Vývoji s výše popsanými objekty vznikl na půdě bývalé továrny na balící stroje. Rekonstrukce tohoto industriálního prostoru je prováděna tak, aby respektovala duch tohoto místa. A mohu říci, že architekt měl šťastnou ruku.

Výčep
Výčep

Prostor restaurace opravdu evokuje tovární prostředí, včetně třeba píchaček, či na věšácích visících plynových masek. Můžete se pokochat i u stropu zavěšenými starými velocipedy. Za sklem vstupní haly do restaurace pak je vidět technologie minipivovaru.

Píchačky
Píchačky

Minipivovar vznikl 15. května 2018 a první várka byla pak uvařena 2. června. O technologii se postaraly Pacovské strojírny. Varna je měděná, dvounádobová o objemu 500 litrů, ve spilce jsou 2 otevřené nádoby po 1000 l a ve sklepě pak 6 ležáckých tanků a 4 CKT, také po 1000 litrech. Maximální roční výstav je 1 500 hektolitrů, v plánu je (zatím) výstav 700 hl/rok. Výhodou je, že pivovar má prostory na rozšíření. Pivo se vaří dle potřeby a sládkem je zde pan Jaroslav Lebeda, známý to sládek z pivovaru Ferdinand.

Technologie za sklem
Technologie za sklem

Pojedli jsme v restauraci výbornou krmi (polední menu má na výběr 3 hotovky) a ochutnali všech 5 druhů piv: spodně kvašené 11° a 12° světlou a 13° ptm, jakož i svrchně kvašené 10° Sumer ale a 14° IPA barvy jantarové. Všechna byla bezchybná a výborně pitelná, těžko určit favorita, aby se některé necítilo dotčeno. Jednotlivé charakteristiky najde zájemce na webu pivovaru. A snad mohu prozradit, že ve sklepě zraje vánoční speciál.

Piva
Piva

Dobré věci se chválí samy, ale určitě stojí za to je pochválit veřejně a doporučit druhým. Na Vývoji jsme byli velmi spokojeni a odnášíme si z návštěvy jen samé dobré dojmy, což se vždy nedá říci po návštěvě některých nově vznikajících minipivovarů.


Všechny fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2727x] [18. listopad 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI