Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za pivem po kraji čarodějnic

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Za pivem po kraji čarodějnic

Za pivem po kraji čarodějnic [p1678][p1705]

Ačkoli čarodějnické procesy byly v českých zemích ojedinělé, přesto jedno území jimi bylo postiženo v míře větší než malé. Bylo to Jesenicko a Šumpersko, které sousedilo se Slezskem, odtud na naše území pronikala pověra o moci čarodějnic. Během 17. století zde bylo upáleno asi dvě stě lidí. Centrem bylo žerotínské panství se sídlem v zámku Velké Losiny, kde sídlil inkviziční tribunál v čele s nechvalně proslulým, nedostudovaným právníkem Bobligem. Během procesů se řídil citátem z Bible: „Čarodějnici nenecháš naživu býti“. Zanechme za sebou dávnou chmurnou historii a přenesme se do zmiňovaného kraje v současné době. Dnes jsou Velké Losiny malebným lázeňským městečkem s teplými prameny, renesančním zámkem, ruční papírnou a ... pivovarem.

Muzeum papíru a ruční papírna
Muzeum papíru a ruční papírna

A právě do Velkých Losin jsme se vydali za účelem "máčení se" v teplých pramenech, a při té příležitosti jsme hodlali navštívit pivovary v okolí. Bohužel, díky nepříliš zákaznicky přívětivé veřejné dopravě jsme neuskutečnili návštěvy všech plánovaných. První setkání s místními pěnivými moky bylo v nádražní restauraci v Zábřehu, kde se čepují piva místního pivovaru Welzl (samotný pivovar se nachází na okraji města). Mimochodem, socha tohoto význačného českého polárníka se tyčí před restaurací.

Nádražní restaurace Zábřeh
Nádražní restaurace Zábřeh

Na čepu byla čtyři piva: 11° světlá, 12,5° bitter, 13° alt a 16° IPA. Bohužel, jediným poživatelným, bez vady, byl ten bitter. Dle popisu byl chmelen Premiantem a Kazbekem a dochmelován za studena. Z 11° byl cítit diacetyl už zdáli, v chuti pak se sešlo vad povícero. Nedopila jsem. Podobný osud potkal i zbývající piva - deklarovaný alt neměl s tímto typem piva nic společného, nebyl ani chmelen německými odrůdami, leč Sládkem a ŽPČ. Sladký, bez náznaku hořkosti. Rovněž IPA se minula kategorií. Bez charakteristické vůně, v chuti silně karamelová, bez hořkosti (chmeleno Premiantem a Cascade). Na cestě domů, při čekání na vlak, jsem si dala radši kafe.

Pivo Welzl
Pivo Welzl

Jiná "káva" ovšem byl pivovar Zlosin, nacházející se asi 1 km od lázeňské části Velkých Losin, v prostorách bývalé ozdravovny Brněnka. (Původní, žerotínský pivovar, se nacházel v prostorách zámku, začátek činnosti není přesně znám, skončil však v 18.století.).

Pivovar Zlosin
Pivovar Zlosin

pivovar Zlosin připomíná v logu zlosyna, žádný takový se tam nevyskytoval. Naopak, milý pan sládek, pan David Šubják, nás ochotně provedl pivovarem a seznámil se svými pivy. Varna je v pivovaru měděná, dvounádobová o objemu 500 l s olejovým ohřevem, umístěná v restauraci.

Pan sládek
Pan sládek

Technologii dodala firma Elaren. V zázemí pivovaru se nacházejí 4 kvasné CKT po 1000 l a 11 tanků ležáckých, rovněž po 1000 l. Slad odebírá pivovar z nedalekého Zábřehu, chmelí se ŽPČ a Premiantem, svrchně kvašená piva pak americkými odrůdami chmelů. Na čepu jsou běžně čtyři piva - 11° světlá, 12° ptm, 15° IPA (v zimě, v jarních a letních měsících je narazena lehčí 12° Session IPA) a jeden speciál. V době naší návštěvy to byla 12° stout.

Varna v restauraci
Varna v restauraci

Ovšem, můžete zde popít i medové pivo, s lokálním medem, či pivo čokoládové, kde čokoláda je z místní Pralinkárny. Na léto pak bude nachystaná 11° pšenice, či cyklopivo 8°. Lze předpokládat, že budou všechna tak výborná, jako ta ochutnaná. Pan sládek, který začínal ve Štramberku u svého otce, zúročil i dlouholetou praxi z Anglie.

Kvasné CKT
Kvasné CKT

O zdejších pivech nemohu říci nic jiného, než pochvalu. Těžko se vybíral favorit, ale nakonec volba padla na 12° Session IPA. Místní pivo se dodává i do lázeňských restaurací, jeho kvalita tam ovšem závisí na kvalitě místního personálu. My jsme si "u nás" raději dávali Holbu a na dobrého Zlosina chodili do pivovaru, byť byl trochu z ruky.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Jak jsme zjistili, už téměř před odjezdem, láhvové pivo bylo možno zakoupit i u "místního Vietnamce" a to v dobré kvalitě. Taky jsme se jím tam na zpáteční cestu zásobili, jednak abychom ve zdraví přežili cestování s ČD (kupodivu tentokrát bezproblémové) a také si udělali zásobu na doma. Dlouho nevydržela.

Zlosini
Zlosini

Než opustíme Velké Losiny, vraťme se ještě na skok k čarodějnicím. V lázeňském parku je obelisk na památku 38 obětí čarodějnických procesů. U pomníčku jsme zastihli krásného černého kocoura, možná to byla převtělená duše některé z obětí, nebo, že by samotného Bobliga?.

Pomník Čarodějnické procesy
Pomník Čarodějnické procesy

A nakonec hádanka: víte co měl neblaze proslulý inkvizitor Boblig společného s pivem? Je těžká, prozradím vám ji - před příjezdem do Velkých Losin zastával Boblig místo hospodského ve vykřičené hospodě „U divokého muže“ v Olomouci.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2809x] [11. duben 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI