Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mlýn-tkalcovna-pivovar

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Mlýn-tkalcovna-pivovar

Mlýn-tkalcovna-pivovar [p2338]

Funkční mlýn i tkalcovna jsou už minulostí, teď se v Třebovském mlýně vaří pivo. Ale i zachovalou původní mlýnskou technologií zde můžete spatřit. Historický mlýn, o němž je písemná zmínka z roku 1538, najdeme v Dlouhé Třebové. Současná podoba je ale až z roku 1934, kdy zde také vznikla výše uvedená tkalcovna. Ta ovšem ukončila provoz již v roce 1952, kdy objekt dobrovolně předal místnímu JZD tehdejší majitel. Mlýn doklapal až v roce 1997. A pak už se do objektu zahlodal "zub času".

Třebovský mlýn
Třebovský mlýn

Naštěstí mlýn nepotkal truchlivý osud, jak v případě mnoha jiných objektů technické historie, ze kterých zůstaly jen ruiny. Záchrana přišla "v hodině dvanácté", v roce 2009, kdy objekt koupil současný majitel, pan Tomáš Buček a postupně jej opravil do dnešní podoby. Ač IT specialista, ve volných chvílích se věnoval domovarnictví. A jako mnoho jiných nakonec povýšil svůj koníček na vyšší úroveň, vyškolil se na sládka a v červenci 2018 otevřel rodinný pivovar. Svoje povolání si ponechal a řemeslo pivovarnické provozuje pouze o víkendech, od března do října.

Pan Buček
Pan Buček

Restauraci (možná zatím) tu nehledejte, pivovar slouží pro místní jako pivní klub, náhodného návštěvníka ale prý nevyhodí. Ochutnávky zdejšího moku se mu dostane. Zároveň se tady specializují na pořádání soukromých akcí na objednávku, oblíbené jsou tu prý svatby.

Posezení uvnitř
Posezení uvnitř

Tolik k bohaté historii, pojďme vstoupit do pivovaru samotného. Technologie je z pera firmy Pivo Praha, varna je nerezová s měděným pláštěm, dvounádobová, od Pacovských strojíren. Objem 550 litrů. V ležáckém sklepě se nachází jedna otevřená spilka na hlavní kvašení o objemu 1000 litrů a tři ležácké tanky (2x 500 l a 1x 1000 l) od výrobce Nerez Blučina. Pan majitel ovšem počítá v dohledné době s rozšířením o 3 tanky po 1000 litrech.

Varna
Varna

Slad je ze Záhlinic, zahraniční pak vesměs od firmy Weyermann. Chmelí se českými chmely - ŽPČ z žatecké oblasti, Premiant, Rubín, Vital, Kazbek, jakož i zahraničními. Pivovar produkuje piva spodně kvašená. Na čepu je vždy několik druhů, vlajkovou lodí je světlý ležák plzeňského typu 12° sv. Prokop (ve vsi je kostel zasvěcený tomuto patronovi). Ochutnali jsme celkem šest druhů místních piv, která byla jednak na čepu, jednak jako ochutnávka "pivního burčáku" z tanku. Ani jedno nemělo chybu.

Tanky
Tanky

Světlý ležák 11° Kverulant, 11° single malt (který snad ponese jméno sv. Jana), příjemné lehčí pivo. Hutným, plným pivem pak byl špaldový IPL 12°, s 5,2% alk. Vynikající pivo, ale v tom vedru bych si jich víc dát nechtěla, cesta domů nebyla nejkratší. K počasí se ovšem hodila 10° žitná Prášek, dobře pitelná. Šestisladového sv. Antoníčka, bocka 14°, jsem už si jen symbolicky lízla. Na zimu by ovšem pasoval dobře.

Ochutnávka
Ochutnávka

Na závěr návštěvy mi pan majitel ukázal prostory historického mlýna. Nádhera, která je prý dosud funkční (viz foto). Ostatně exkurze se tu pro veřejnost pořádají každý víkend v době otevření objektu. Stojí to za to.

Dej Bůh štěstí pivovaru a mnoho zdaru v renovaci mlýna. Neboť práce je tu stále jako "na kostele". A děkuji za milé přijetí.

Další fotky najdete tady...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1983x] [16. srpen 2020]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI