Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Regionální potravina pivovaru Bizon

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Regionální potravina pivovaru Bizon

Regionální potravina pivovaru Bizon [p1008]

Jeden z mých synů zpracovával na jaře letošního roku bakalářskou práci na téma potravin a nápojů označených značkou Regionální potravina a jejich významem pro potravinovou soběstačnost v České republice. Součástí výzkumu byl i dotazník pro dva pivovary Plzeňského kraje, které se mohou touto značkou pyšnit. Modrá Hvězda z Dobřan se bohužel neobtěžovala reagovat, čižický Bizon byl ochotný a z dotazníku nakonec vznikl docela zajímavý materiál, který Vám dnes předkládám.

Pivovar Bizion Čižice
Pivovar Bizion Čižice

Ovlivňuje označení Regionální potravina zájem zákazníků právě o oceněný druh piva?

Získali jsme ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje již dvakrát, a to za piva Karolína Světlá a Hrobník. Pozorovali jsme zvýšený zájem o tyto piva především první rok po udělení označení, kdy probíhala mediální podpora. Díky tomu jsme oslovili nové zákazníky, kteří zkusili i naše další piva nebo k nám přijeli přímo do pivovaru. Pro skupinu zákazníků, kteří neví, které pivo si z našeho širokého sortimentu vybrat, je označení RP jisté vodítko.

Karolína a Hrobník
Karolína a Hrobník

Využíváte toto označení při propagaci produktu?

Ano, využíváme. Máme označení na etiketě, máme letáky u našeho výčepu v hostinci. Také používáme oceněná piva na úvodním banneru na webových stránkách. Díky ocenění jsme se dostali i na televizní obrazovky nebo do online i tištěných médií.

U cesty
U cesty

Jak Vy osobně vnímáte toto ocenění?

Označení bereme jako záruku kvality potraviny. Také vnímáme projekt Regionální potravina jako podporu malovýrobců a rukodělných podniků. Díky tomuto ocenění jsme se podívali na řadu veletrhů, např. do Paříže nebo Kolína nad Rýnem. Tam se nám podařilo domluvit export našeho piva na několik zahraničních trhů, který bohužel s příchodem pandemie úplně skončil.

Plánujete, nebo už dokonce usilujete s dalšími druhy o získání tohoto ocenění?

Ano, určitě znovu podáme přihlášku, neboť možnost užívání označení RP je časově omezená.

Varna na sále
Varna na sále

Jaké negativní vlivy měla pandemie koronaviru na Vaši produkci?

Změnil se především obal – dříve převažovalo sudové pivo, během pandemie a uzavřených hospod jsme začali stáčet většinu produkce do lahví. V malém rukodělném pivovaru to má bohužel za následek, že se zvýšily náklady na obaly, práci a naopak se snížil výstav a celková marže na pivu se v rámci zachování konkurenceschopnosti snížila. Naštěstí úzce spolupracujeme s online obchodem, který náš pivovar v tomto ohledu udržel během pandemie a lockdownů při životě. Žádné pivo jsme nevylévali, nikoho jsme nepropouštěli, jen se piva vařilo méně a práce bylo pořád hodně, protože nemáme automatizované stáčení piva do lahví, ručně lahvujeme, zátkujeme i lepíme etikety.

Spilka
Spilka

Měla vůbec pandemie koronaviru pozitivní vlivy na Vaši produkci (zavedení online prodeje, hledání nových trhů a zákazníků, marketing, atd.)?

Pandemie koronaviru měla vliv na zhodnocení celého sortimentu a směřování pivovaru. Vylepšovali jsme receptury, přidávali jsme na množství surovin, abychom byli více konkurenceschopní v našem segmentu. Pandemie nám přinesla nové zákazníky, ale bohužel jsme o část zákazníků přišli.

Změnilo se chování zákazníků právě po vypuknutí pandemie koronaviru vůči Vašim produktům, a konkrétně k oceněnému produktu?

Nikdo nevěděl, co bude a v této situaci si udělal téměř každý krizové opatření vůči svým finančním výdajům. Přesto jsme naše pivo stále vařili, prodávali a čekali jsme na léto, které je z ohledu prodejů úplně nejsilnějším obdobím. Díky stáčení do lahví a okénkovému prodeji jsme mohli nadále fungovat. Bohužel se kvůli pandemii muselo přerušit mnoho aktivit okolo Regionální potraviny, zejména veletrhy. Nastartovalo to však další projekty a tím se dostal náš oceněný výrobek např. do pořadu Kluci v akci nebo do časopisů zabývající se gastronomií a životním stylem.

Výčepní stolice
Výčepní stolice

Byla zaváděna různá omezení prodeje, kapacit prodejen, nebo dokonce i pohybu osob. Získali jste zákazníky právě z blízkého okolí, nebo jste naopak ztratili zákazníky, kteří museli pro vaše produkty dojíždět z větší vzdálenosti?

Abychom byli i přes obrovskou bariéru zákazníkům co nejblíže, otevřeli jsme okénko a prodávali jsme pivo i jídlo za velmi výhodnou cenu. Tím jsme k nám do Čižic dostali spoustu nových zákazníků, kteří si nás oblíbili a stali se z nich stálí hosté.

Učinili jste některé kroky, které by bez pandemie nepřišly?

Ano, začali jsme se více zaměřovat na kvalitu stočeného piva do lahví a jeho senzorickou stabilitu a trvanlivost. Pivo musí být senzoricky absolutně čisté, aby vydrželo v obalu čerstvé i několik měsíců. Proto jsme vylepšovali technologii a vybavení pivovaru a procesy při vaření, kvašení, ležení a přetahování piva.

Pohodář
Pohodář

Váš pivovar se nachází v blízkosti českého giganta, tedy Plzeňského Prazdroje. Jak moc ovlivňuje tento fakt Vaší produkci?

Je těžké jim konkurovat, když vybavili většinu hostinců a restaurací vybavením, které my s naší velikostí nedokážeme poskytnout. V České republice je řemeslné pivo čím dál větší pojem a lidé řeší kvalitu výrobků a to nám určitě nahrává. Tím, že fungujeme už od roku 2011, si nás zákazníci našli a přerostli jsme z malého pivovárku, který vařil 100 litrů piva na jednu várku pouze pro svůj hostinec v pivovar, který postupně zdesetinásobil kapacitu a dodává své pivo napříč regiony. Je třeba podotknout, že nemáme obchodního zástupce a lidé se nám sami ozývají kvůli tomu, jaké vaříme pivo. Jednou ze zásluh je získání ocenění Regionální potravina.

Děkuji za Váš čas a Vaše odpovědi



[Pivní.info] [Zobrazeno 735x] [4. říjen 2022]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI