Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Podbrdí v roce 2010

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Podbrdí v roce 2010

Podbrdí v roce 2010 [p848]

Jasně že jsem tam taky jel. Doktor sehnal kárku, naložil psa a mě, já zatím zařídil bezva počásko a jelo se. Hmotně prý nikdy nebylo tak dobře jako dnes, ale těžko říct, jaká úměra je mezi hmotným a duchovním dostatkem. Krize identit, absence smyslu a do toho slova pana exprezidenta o konzumu rodícím nový druh samoty, i to je tvář dneška.

Podbrdí dnes
Podbrdí dnes

Přinést dnes něco nového, něco zcela nového, co nesnese srovnání s ničím jiným, protože nelze srovnat nesrovnatelné, dnes už těžko jde. A pokud přinese nějaký zásadně nový poznatek například astronomie, je už natolik mimo tradiční newtonovský svět pojmutelný selským rozumem, že nás to nechává zcela chladnými. Dopad takových poznatků na naše pojímání světa a sebe samých je žel zanedbatelný. Já se občas před spláchnutím podívám do mísy, na níž jsem před tím seděl, abych si připomněl, odkud jsem přišel, kým jsem a kam zase půjdu. A želím všeho toho, co muselo zemřít, abych já se najedl a mohl pak posedět na míse...

Hotel Lety?
Hotel Lety?

Když jsem uviděl tu stavbu v Letech, připomněl jsem si postoj ke kráse žen různých etnik či různých dob a také to, že nejsem estét. Trpím v tomto ohledu nerozhodností. Nedokážu říci, zda líbí se mi tato budova či nikoliv, zda je budova dědicem funkcionalismu nebo kubismu a řadu dalších věcí. Určitá opatrnost je na místě, protože už se mi pár novostaveb nelíbilo, aby se nakonec objevili v učebnicích architektury a různých sbornících jako něco, co stojí za pozornost. Jistý architekt, který byl mým spolužákem na základní škole, mne kdysi infikoval odporem k luxferám a řešení osvětlení schodiště denním světlem mi tedy není blízké. Jako celek to ale není úplně nezajímavé pojetí. Já bych to nechal obrůst břečťanem a přísavníkem a nechal pečlivě zastřihávat kolem oken. A až by mě to omrzelo, nechal bych ty popínavky zase odstranit.

Minimalistický kubistický funkcionalismus?
Minimalistický kubistický funkcionalismus?

Rozhodně lze říci, že minimálně pojetí interiéru je snahou vybočit z mainstremu. Doktor toto pojetí označil za maginotismus, dle architekta francouzského pohraničního opevnění, které dobyvatelé nakonec obešli přes Benelux. Interiér skutečně budí dojem, že v případě konvenčního konfliktu by stačilo restauraci zbavit stolů, osadit děly, sklo nahradit pytli s pískem a údolí Berounky bude chráněno. Ultraminimalistické pojetí interiéru prosté všeho zbytečného tvoří především holý beton a dřevo. Zde je nutno stavařům přiznat dosti kvalitní a čistou práci, šalování muselo být provedeno precizně, protože betonová masa působí kompaktně bez výrazných švů. Beton je doplněn dřevem, sklem a kovem. Přes určitý chlad nelze výslednému dojmu upřít jistou eleganci. A to přesto, že neužití stropních podhledů umožňuje vidět technologii klimatizace. Lze se jistě domnívati, že znuděný bohatec, který už vše zcestoval, všude byl a všechno viděl, rád do Let pozve partičku stejně postižených kamarádů brouků Pytlíků na Silvestra, páč tohle hoši ještě „nežrali“ a protože „...pořádně to chlapy změní, když opouštěj opevnění“! :)

Když jsem mluvil s dívkou na recepci hotelu, bylo to opravdu zvláštní: Jen beton a mladé děvče! Opravdu zvláštní...

Zase ta Germánie...
Zase ta Germánie...

Hotel je jedna věc, prý i ty pokoje má totálně betonově spartánské, ale také je tu pivovar a pivko. Na německé technologii z Bamberga a z bambergského sladu tu pan sládek Korbel s třicetiletou praxí v plzeňských pivovarech vaří pivo MMX . Ten den mi víc chutnala dvanáctka a to jsem desítkovej typ. Pan doktor se málem rozplakal, ale jednou slíbil, že bude řídit, tak se hezky vysmrká a bude se dívat, jak piji já... dostal jen na jazýček ochutnat a tvrdil, že ačkoli má pocit, že se v prostoru restaurace ztrácí a že postrádá jistou útulnost, to pivo mu chutnalo natolik, že by se přemohl a poseděl až do večera.

Já tvrdím, že je to pěkné! Beton tvrdí též...
Já tvrdím, že je to pěkné! Beton tvrdí též...

Á propos útulnost... Tuliti se v útulku, že. Útulnost jako taková je u mě zásadně produktem subjektu, pouhý imanentní okamžitý pocit závisející na okamžitém stavu reálna jen velice vzdáleně, často vůbec ne. Díky této vlastnosti mohu psát i tento článek, který jsem vůbec psát nechtěl nemaje nijakých relevantních informací. Ale pan doktor mi v Letech vysvětlil, že nejlepší články obsahují minimum informací, informace při oddechovém čtení nejsou v kurzu a pivo je o oddechu. Proto mě v Letech útulno bylo. Byl tam doktor a ten jeho monotónní hlas generující inteligentismy, pivko, klid...

Ano, tohle je také krása!
Ano, tohle je také krása!

Chlapci za výčepní stolicí do některých piv před točením nalili trochu sirupu, což obarvilo pivo a zejména pěnu, v nápojáku bylo kolem deseti příchutí. Za dvacet let to může být naprosto běžné tak jako bylo před desetitisíci let běžné, že pivo nebylo. Mě se na tom líbí to, že nikdo neskrývá, že jde „jen“ o pivo se sirupem a naopak míchají nápoj přímo před zákazníkem. Jasně že mě by nenapadlo si to objednat se sirupem tak jako by mě nenapadlo si do piva dát ohříváček, jako to dělával můj praděd. Praděd by mi dnes jistě zdůraznil, že nárůst nádorových onemocnění hltanu či hrtanu je dnes způsoben mj. nárůstem požívání chlazených nápojů...

Spatřujeme jistou eleganci...
Spatřujeme jistou eleganci...

Suma sumárum mě v Letech nic nechybělo, slečna na recepci se omlouvala, že nemá klíče od varny, ale ať přijdu ve všední den a pan sládek mi varnu rád ukáže. Hoši za pípou byli příjemní a povídali si s námi a pivo mně, mně teda chutnalo. A jak se postavit k tomu, že slad a technologie není česká?

...protože i chlad může být elegantní...
...protože i chlad může být elegantní...

Doufám, že ceny piva zůstanou alespoň celý příští rok pod čtyřicet korun. Protože já peníze stále musím zatraceně počítat lhostejno, že každému, i Letskému, pivovárku přeji co nejvyšší zisky.

A protože krása se dobře vnímá při kontrastním pojetí, jedeme s doktorem do Suchomast podívat se na starý pivovar se sladovnou. Slunce už zapadalo a sladovna byla již ve stínu. Avšak páru zapadající slunce nasvítilo a jasně ukázalo, že tento relikt minulých časů stále slouží alespoň částečně svému účelu. Díky paní a pane Mayerovi!

Kontrast krás aneb Podbrdí kdysi...
Kontrast krás aneb Podbrdí kdysi...

V pivovarské hospodě pod sladovnou jsme ochutnali Medvědy, tmavého a světlého, ale dosud se nepodařilo vychytat příchuť lambiku, která mne v poslední době u Medvědů trápí.

A protože se letos na stránkách PI setkáváme naposledy, dovolte mi zde publikovat PF, které jsem vyfotil za Suchomasty na ranči Málkov. Ahoj v Novém roce!




[Rosťa Kloubek] [Zobrazeno 8934x] [31. prosinec 2010]
[Minipivovary] [comments: 30] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Energetik

pondělí, 17. leden 2011
11:22

Energetik

Včera jsem tam byl, bezvýhradný souhlas. Osobně jsem ochutnal dvakrát dvanáctku, vynikající nasládlá vůně, krásně nahořklé. Pils jak má být, osobně bych u toho piva poseděl klidně dlouho a osobně ho upřímně řadím mezi špičku našich minipivovarů.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Eduard

neděle, 9. leden 2011
17:07

Mne zaujala reklama pivovaru, která je jednak na internetu poměrně hojná a jednak obsahuje formulace typu "přijďte ochutnat novou legendu",což mi zní tak trochu jako oxymorón


napsal(a): Eduard [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:24


posted by: Inzerce

PetrV

čtvrtek, 6. leden 2011
13:32

PetrV

to tomas: Rozhodně se nehádám. Spíš prosím o informaci a případně se omlouvám za nevědomost. Ale odkud plyne, že Pils/Pilsner/Pilsener/... má být málo tělnaté, více prokvašené pivo? Vždyť například marketing zmiňované PU jednoznačně vyzdvihuje u Prazdroje jeho slabší prokvašenost (čemuž odpovídá jen 4,4% alkoholu a asi 11,7-11,9 EPM, za čož prý může i speciální kmen kvasinek), a tato vyšší plnost je pak vhodně kompenzována vyšší hořkostí.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

PetrV

sobota, 8. leden 2011
18:40

PetrV

to PetrV: up!


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 6. leden 2011
11:14

Paja

to Jana, karel majer: Tak to jsem rad, ze v nazoru na pivo nejsem sam. Ale taky me zajima, jak se s tema cenama uchyti. I kdyz v lokalite asi nejaci bohatsi lide bydli v satelitech.

to Tomas: Jasne, ze europivo neni o barve. Jenze ta jedenactka je fakt bez chuti, ani chmel z toho necitim.
Tak to tezko srovnam, Tambora jsem mel jednoho pred rokem, Otavsky zlaty nikdy, Kacov uz dlouho ne, ale ten je dobry, Konrad taky ne a Plzni se vyhybam a kdyz uz, tak nebyla tankova. Ale i ta ma proti tem Letum chut. U Bansethu jsem nebyl tak 2 roky, co se tam pokazilo?


napsal(a): Paja [Odpovědět]

karel majer

čtvrtek, 6. leden 2011
11:11

Dávám restauraci rok. Maximálně dva!
Jídlo-guláš-nic moc. Knedlíky po 2minutách jako beton. Evidentně ohřívané v mikrovlnce. Draho jako v bavorsku.
11° nic moc, bez chuti, bez zápachu. 12° také. Polotmava 14° o neco lepsi, ale za 49Kč!
A je tam pěkná kosa! Pokud se tam někdo z vás chystá (žádnej rozumnej důvod mě ale nenapadá) teple se oblečte. A to nejhorší na závěr: studene jsou i zidle. A zidle nemaj podprdelníky. Vlku vlku...!


napsal(a): karel majer (karmarel(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jana

středa, 5. leden 2011
18:37

Jana

Sice bylo to zcela neplánovaně, ale dnes jsme Lety navštívili.Dovolím si také zde uveřejnit své hodnocení. Pan Rosťa promine. :-)
Architektura - něco tak příšerného jsem už dlouho neviděla! Nemám nic proti moderně, ale "čeho je moc, toho je příliš". Zvnějšku to vypadá jako továrna, interiér pak (v lepším případě) jako nová závodní jídelna v betonárně, či železárnách. Ten beton je příšerný!
Jídlo : měli jsme hotovku, tak na úrovni průměrné závodky. Nic moc. Bylo vidět, že tam na jídlo chodí z okolních provozoven, příp. okolo jedoucí řidiči (nealko tam hodně číšník nosil). Další pak byli zvědavci. Od nich pak padaly poznámky typu (pokud procházeli kolem našeho stolu): to je jak závodka!
Pivo: 11° řídká sladová limonáda, bez chuti.12°europivo naprosto bez chuti a zápachu, navíc silně sycené CO2. 14°tam už by se i chuť našla, ale mne (jakožto milovníku spíše slabších piv) neoslovila. Ovšem žádný zázrak.
Kladem je nekuřácké prostředí a rychlá obsluha.
Možná, že to už tady zaznělo, ale nevěděla jsem, že sládek je z PU. Jestli tam hodlá vařit ty jejich chemické lektvary, tak potěš koště.
Záleží asi, jak na tom bude chtít německý majitel rejžovat. Ale takovéhle pivo by mu v Bavorsku neprošlo.
Jdeme si spravit chuť do Zlejch časů! :-))


napsal(a): Jana [Odpovědět]

major Zerman

sobota, 8. leden 2011
19:09

to Jana: 11° tedy byla sladova, nebo bez chuti ? za chvili tu budou vsichni co prosli PU na odstrel ! trochu demagogie....


napsal(a): major Zerman [Odpovědět]

Jana

sobota, 8. leden 2011
19:19

Jana

to major Zerman:
Bez pivní chuti! Limonádu za pivo nepovažuju.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Paja

pondělí, 3. leden 2011
07:44

Paja

Jsem se vcera v Letech stavoval na pivo a zas tak moc jsem nadseny nebyl - ceny jak v Praze, pivo je o dost svetlejsi nez byva zvykem (11 se barvou blizi hodne svetlemu weizenu, polotmave jak ctvrttmave). Chutove - neni az uplne spatne, ale prislo mi docela dost ridke (a to jsem byl na cyklovylete a docela vyschly). Ale prostredi prijemne, krasne svetly lokal. Jeste nekdy ochutnam 12 a pak to vidim spis na Beroun.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

tomas

pondělí, 3. leden 2011
08:02

tomáš

to Paja: Pivo je tam světlejší a ne moc tělnatý, protože je to pils a u toho je to jaksi typově žádoucí. Včera jsem tam byl podruhý a s pivem opět spokojenost. Lidi tady asi fakt zapomněli jak má klasickej pils chutnat, když se nikde v ČR moc nedělá. Polotmavá čtrnáctka s lehkým kouřovým nádechem mi silně připomněla chuť v ohni pečenejch brambor. Mňamka. Radši 36-38 kaček ta pivo na kterým si pochutnám než 25,- v Berouně který se nedá pít. Takže tak.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Paja

pondělí, 3. leden 2011
12:08

Paja

to tomas: A treba lezak u Bansethu, Kacov, Chyne (ktera je hluboce prokvasene) ad. pils nejsou? Jenze ani horky mi moc neprislo - ve srovnani s Chyni. Trochu mi to, co pises zni jako ze pils ma byt vpodstate europivo bez bubinek. Jo, ctnactka ma nadech po karamelizovanem sladu a ne sladka dobarvena brecka, jak je u tmavych zvykem. Ale i tak radsi sahnu po 14 z Kouta. V Beroune uz je 25? Mne teda nepitelny neprijde - mluvime o Medvedovi? V sirsim centru Prahy bych tuhle cenu zkousl, za Prahou citim spis podnikatelsky zamer postaveny na tom, ze minipivovary jsou in.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

gambrmen

čtvrtek, 6. leden 2011
02:40

gambrmen

to Paja: V Beroune je jedenactka stale za 17,- a me osobne chutna.


napsal(a): gambrmen [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 6. leden 2011
09:02

tomáš

to Paja: Europivo není o barvě piva ale o tom, že se při výrobním postupu něco dost ošidilo a vydává se to za standard. Poctivej pils dělanej ze sladu, chmele a vody bez surogátů, tak jak ho uvařil Groll před 170 lety (asi si tenkrát nevypomáhal řepným cukrem, rejží, kukuřicí, kulérem, nebo barvícím sladem) může bejt a i většinou je světlejší, trochu víc prokvašenej, tudíž ne tak chlebnatej jako běžnej současnej CZ ležák, ale rozhodně kvalitní. Proto jsou poctivý pilsy z nejlepších surovin v pivním světě (u nás moc ne) označovaný jako premium, braný za něco kvalitnějšího a stáčí se často do třetinek prodávanejch za cenu půllitr ležáku.
Z českejch piv mi jako chutnej, poctivej pils přišel poslední dobou třeba Tambor, Otavský zlatý ze Strakonic, Kácov, občas Konrád, tankovej PU, a právě i ty Lety. U Banshetů jsem byl nedávno po dlouhý době a stávající dvanáctka bída.
to Jana: Lety maj německýho majitele? To víte víc než ostatní. Pohledovej beton v interiérech je holt módní trend a používá se všude možně, stačí si otevřít nějakej časopis o architektuře. Pro mě je to ale taky studený a do interiéru restaurace se to nehodí.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 6. leden 2011
09:18

Jana

to tomas:
Majitele nám "prásknul" číšník.:-)
Já vím, že beton je trend, ale nemusí se mi to líbit, že?
Ovšem, taky by mne zajímalo, pro koho (pro jakou klientelu) tento podnik má sloužit. Pro místní asi, vzhledem k cenám, ne. Kolemjedoucí řidiči si pivo nedají (a hotovky za lepší cenu seženou též jinde). Lufťáci? Možná nahlédnou ze zvědavosti. Takže zbývá jen ten hotel. (??)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 6. leden 2011
13:00

tomáš

to Jana: Majitelem je Globalica a.s. což je podle OR česká firma. Německá je snad jen technologie.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 6. leden 2011
14:32

Jana

to tomas:
Co se týče toho majitele, tak jsme to slyšeli od pingla. Blíž jsem to nezkoumala.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

PetrV

čtvrtek, 6. leden 2011
13:03

PetrV

to tomas: Rozhodně se nehádám. Spíš prosím o informaci a případně se omlouvám za nevědomost. Ale odkud plyne, že Pils/Pilsner/Pilsener/... má být málo tělnaté, více prokvašené pivo? Například marketing zmiňované PU jednoznačně vyzdvihuje u Prazdroje jeho slabší prokvašenost (čemuž odpovídá jen 4,4% alkoholu a asi 11,7-11,9 EPM, za čož prý může i speciální kmen kvasinek), a tato vyšší plnost je pak vhodně kompenzována vyšší hořkostí.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

kozousch

čtvrtek, 6. leden 2011
15:39

kozousch

to Jana: Aby pingl nedostal padáka ....


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

hroch

neděle, 2. leden 2011
22:26

hroch

Krásný článek jako vždy.
K té kráse průmyslové architektury konce devatenáctého století, taky asi tehdejší staromilci neradi viděli růst baráky dva a víckrát vyšší než dřív, o plošné rozměře ani nemluvě, které měly okolí osázené jen pár keříky. Dnes to vypadá jinak, nestojí o samotě, stromy jsou více jak stoleté a dotváří náš "dnešní" příjemný pocit z té staré pr.architektury. Ale jak píše Rosťa třeba břečťan, třeba jen aby poporostly stromy, nebo vyrostla nějaká stavba v přímém okolí a náhled na krásu stavby se strašně změní.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 2. leden 2011
19:05

Roman Holoubek

Rosťo, pěkné jako vždy. Ano, články nemusí být jen narvané informacemi. Někdy bohatě stačí jen vnímat atmosféru a tu pak vyjádřit krásnými slovy tak, jak to dokážeš Ty.

A co se týče stavby samotné? Mám rád krásné staré stavby a mám rád krásné moderní stavby, které si nehrají na pseudostáří.

Minimalistický kubistický funkcionalismus - nádherný výraz Ty jeden průkopníku češtiny.


siki

pátek, 31. prosinec 2010
16:05

siki

Shodou okolností sem včera v Letech byl a je to tam opravdu těžká moderna a co se dnes někomu zdá ošklivé, může příští rok vyhrát arch. cenu. V této restauraci(pivovaru bych se nebál uspořádat zimní pivní slavnosti (kolik jich v zimě je?) Kapacitně jsme napočítali cca 200 židlí, když by se nějaké dali stranou, tak už by se sem pár lidí vlezlo. Jinak včera u mně vyhrála polotmavá 14° a skutečnost, že se tu nekouří. Ještě bych doporučoval vybudovat uvnitř jakýsidětský koutek, prostor na to je a přiláká to zákazníky s dětmi. V Suchomastech sem byl v létě, útulná hospůdka se smutným výhledem:-( A ještě připomenu, že ze Suchomast je to cca 4 kiláky do Všeradic, kde nejenže se nachází zámek, nejenže se tu narodila Magdalena Dobromila Rettigová, ale co nevidět tu chystají otevřít.....co asi:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 31. prosinec 2010
16:33

Rosťa

to siki: No přece Muzeum Magdaleny Dobromily Rettigové ::lol


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

orca

pátek, 31. prosinec 2010
15:07

orca

teda ta "restaurace" vypadá ale sterilně neútulně , prostě jako nějaká bejvalá závodní jídelna ...


napsal(a): orca [Odpovědět]

kozousch

pátek, 31. prosinec 2010
18:26

kozousch

to orca: Ono je asi opravdu potřeba to brát tak, že je to nová stavba. Mě se to moderní pojetí zdá jako rozumnější řešení, než kdyby se u novostavby pokoušeli imitovat jakýkoli retrostyl. Když se navíc přihlédne k tomu, že v pivovarnictví se všichni snaží ohánět staletými původy a tradicemi jako zárukou kvality, tak oceňuji tu upřímnost nezastírat dobu vzniku.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Rash

pátek, 31. prosinec 2010
19:49

Rash

to kozousch: Jj, pod tohle se můžu podepsat.

A Rosťovi díky moc za další hezký článek - je velmi příjemné číst podobné články, kterým nechybí ten potřebný nadhled - ve všech směrech. ;)


napsal(a): Rash [Odpovědět]

kozousch

pátek, 31. prosinec 2010
21:00

kozousch

to Rash: K útulnosti interiéru bych ještě dodal toto: vzhledem k tomu, že fotky vznikly v zimě a v lokále se nesvítilo, tak je v něm překvapivě hodně denního světla. Podle stínů odhaduji, že orientace budovy je správně - tedy prosklenými "výlohami" na jih nebo jihozápad - takže výlohy v zimě fungují jako "topení" a současně je v interiéru hodně světla. Předpokládám, že v létě budou skleněné dveře otevřené a lokál tak bude propojený s terasou, a že na nosnících nad "výlohami" bude upevněné nějaké zastínění jako pergola, takže se interiér v létě nebude přehřívat. Já jsem sice taky staromilec, ale i toto má něco do sebe a opravdu není nutné, aby všechny restaurace byly v retrostylu a nebo hůř - byly ze zažloutlých palubek a vypadaly jako nevkusné výstavky skla, chipsů, plakátů fotbalových klubů a podobného haraburdí: http://www.wifi-in.cz/wifi/praha/praha-3/pivnice-u-sadu/large_pivnice-u-sadu.jpg


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

moreli

pondělí, 3. leden 2011
11:26

moreli

to kozousch: Jelikož je hotel situován na pravé straně silnice Lety-Dobřichovice, tak prosklené výlohy jsou umístěny směrem k silnici na sever, resp.severoseverozápad.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

kozousch

pondělí, 3. leden 2011
12:06

kozousch

to moreli: Škoda. Zase na druhou stranu jde o "průmyslovou" vícepodlažní budovu, takže to, že na ní nebyly aplikovány zásady nízkoenergetického rodinného domu asi nelze považovat za zásadní chybu.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Kejna

pátek, 31. prosinec 2010
13:01

Kejna

tak jo Rosťo, hezké na závěr roku, tak pa v tom příštím, jak dí klasik, Přeju všem lidem dobré vůle, ať je ten příští rok lepší než bude.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI