Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bývalé pivovary v Děčíně a Litoměřicích by mohly opět vařit pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Bývalé pivovary v Děčíně a Litoměřicích by mohly opět vařit pivo

[neděle, 7. září 2008]

Obnovení výroby piva by se mohly dočkat bývalé pivovary v Děčíně a Litoměřicích. Výroba piva však nedosáhne takového objemu jako v době jejich slávy.

V areálu, který má vzniknout na místě děčínského pivovaru, bude nákupní a zábavní centrum s obchody, byty, kinosály, restaurací a malým pivovarem. „S obnovením výroby piva počítáme v rozsahu pro potřeby nové luxusní restaurace, případně pro odběratele v okolí. Využijeme přitom i kvalitní místní zásoby podzemní vody,“ řekl Martin Král, místopředseda představenstva společnosti Centrum Pivovar.

Foto

Historie pivovaru sahá do počátku 18. století, kdy jej v Podmoklech nechal postavit hrabě Thun. Pivovar byl úzce propojen s labskou plavbou. Výrobu páry dlouhá desetiletí zajišťoval lodní kotel. Plavbu připomínaly také názvy piv Admirál, Kapitán nebo Bukanýr, která se tu vařila do roku 1995.

Oživení vaření piva v Korunním pivovaru v centru města má v plánu i litoměřická radnice. Poslední várku tu uvařili v roce 2002, poté byla část areálu rozprodána nebo pronajata. Město chce zabránit tomu, aby zde nevznikla tržnice nebo provoz zatěžující centrum dopravou a hlukem. „Zastupitelé se shodli, že koupíme zbývající části pivovaru a budeme hledat nového investora,“ vysvětlil starosta Ladislav Chlupáč (ODS). Podle představ radnice by tu mohl vzniknout menší pivovar s výstavem do dvaceti tisíc hektolitrů ročně, pivovarská restaurace a také expozice o výrobě piva v regionu. Litoměřický pivovar vznikl v roce 1720 a vařilo se tu mimo jiné pivo Kalich nebo Fořt.

Zdroj: Regiony24 | Foto: Pivovary.zmz.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Bedřich Krejza

pondělí, 10. leden 2011
11:46

Vážení přátelé stříbropěného moku!¨Nebylo by vůbec špatné kdyby se opět začalo vařit v Děčíně i v Litoměřicích pivo.Nebývali to vůbec špatné značky

a v regionu celkem dobře zavedené.Tak se hlavně majitelé nebojte a vzhůru
do vaření piva.Až se to vaše pivo začne vařit tak rád přijedu ochutnat


napsal(a): Bedřich Krejza (bedrichkrejza(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI