Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Excelent Rýmařov


Pivní.info


Odborníci ocenili pivo z Rýmařova

[středa, 15. duben 2009]

Zlatavý mok z pivovaru Excelent v Rýmařově získal ocenění na Jarní ceně českých sládků za svůj třináctiprocentní Polotmavý speciál. V Rýmařově se pivo vaří už od druhé poloviny šestnáctého století.

Společnost Pátá stavební cz, a. s., která před necelým rokem opět nastartovala výrobu piva v pivovaru Excelent v Rýmařově, sklízí první úspěchy. Na letošním ročníku prestižní soutěže Jarní cena českých sládků, jež se konala před několika týdny, získala ocenění za třináctiprocentní Polotmavý speciál Excelent.

Konkurence byla skutečně velká. Na pivovarském dvoře Zvíkov, kde soutěž organizovala společnost Pivas, prezentovali zástupci devětatřiceti minipivovarů z celé České republiky sto třicet sedm značek piva. Pivo se hodnotilo v deseti kategoriích od světlých výčepních, přes polotmavé ležáky až po tmavé speciály.

"Degustační komise byla složena z osmdesáti zkušených sládků, kteří hodnotili u vzorků barvu, vůni a chuť. V kategorii polotmavý speciál se stal absolutním vítězem právě třinácti Polotmavý speciál Excelent,“ sdělila Veronika Petrová ze společnosti Pátá stavební cz, a.s.

Pivo podle tradičních receptur

Pivo v Excelentu vyrábějí podle tradičních starých receptur, kdy základními surovinami je pramenitá voda, výběrový slad, chmel a kvasničité kultury. Vaří zde tři druhy piva a to 11% Světlý ležák Excelent, 12% Tmavý ležák Excelent a 13 % Polotmavý speciál Excelent.

Jedná se o pivo kvasnicové, nepoškozené filtrací nebo pasterací. Je čepováno v přírodním stavu bez tepelné a chemické stabilizace, takové, jaké mohou pít jen sládci v pivovarech,“ vysvětlila Petrová a pokračovala: „V pivu zůstávají všechny látky příznivě působící na lidský organismus – některé enzymy, vitamíny řady B, kyselina listová, vápník, fosfor, draslík, hořčík a v neposlední řadě antioxidanty, které jsou v dnešní době tolik oblíbené.

První dochované zmínky o rýmařovském pivovaru v historických pramenech pocházejí ze druhé poloviny šestnáctého století. Několikrát vyhořel a změnil majitele, výroba byla opakovaně zastavena. Ve druhé polovině dvacátého století pivovar dokonce sloužil jako sklad zeleniny. V roce 1995 byl zrestaurován a v roce 2007 obnoven. Nyní slouží výrobě piva i jen k občerstvení a také k ubytování.

Zdroj: Bruntálský deník.cz | Autor: Pršalová Zuzana


Štamgasti v Rýmařově, návštěvníci Jeseníků a vůbec vyznavači piva z malých pivovarů jistě při té zprávě zaplesají.

Pivovar v hotelu Excelent v Rýmařově začal po třech letech opět vařit stejnojmenné vlastní pivo a obnovil ve městě tradici vaření piva, sahající do roku 1662. Poprvé ho zájemci mohli ochutnat minulý týden.

Pivovar zatím bude pokrývat poptávku své restaurace, točí prozatím dvě vlastní piva - jedenáctistupňový světlý ležák a polotmavý třináctistupňový speciál. Točí se přímo z tanků umístěných v několik set let starém sklepě, a to samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterizovaném stavu. „Snažili jsme se také dát pivovaru novější podobu, má novou fasádu a střechu, pokoje procházejí postupnou rekonstrukcí,“ říká Roman Vepřek, předseda představenstva akciové společnosti Pátá stavební cz, která obnovila činnost pivovaru. Pivovar se bude zatím snažit hlavně pokrýt poptávku po novém pivu ve své restauraci.

Jednou týdně pro ni sládek vaří dvacet hektolitrů světlého a dvacet hektolitrů tmavého piva. Sládka si rýmařovský pivovar „půjčuje“ z minipivovaru U Koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. „Dnes je docela těžké nalézt dobrého sládka. K ruce mu je ale vždy jeden náš člověk, který musí trvale dohlížet na všechny další procesy, které uvařením nové dávky startují. Zejména jde o důsledné hlídání teplot při kvašení a následném zrání,“ říká Roman Vepřek.

Říká, že nečeká od pivovaru žádné obrovské zázraky. „Pouze jsme chtěli znovu pivovar uvést do chodu, protože návštěvníci hotelu a restaurace stále doufali, že se tady zase jednou bude vlastní pivo čepovat. Také nechceme jen pořád poslouchat, co to je a jak se dělá turistický ruch, ale chtěli jsme obnovením pivovaru k rozvoji cestovního ruchu přispět,“ říká Vepřek.

Pivovar Excelent v Rýmařově si v době své první obnovené existence od devadesátých let minulého století do roku 2005 vydobyl renomé, a proto noví majitelé ani neuvažovali o změně názvu piva a hotelu. „Možná se jen změnilo to, že podnik dnes má asi polovinu zaměstnanců, kteří v pivovaru pracovali v minulosti,“ říká Vepřek.

Restaurace Excelent bude mít na čepu šest piv, z toho tři by byla piva vlastní a lidé by je měli vnímat jako jakýsi stálý a příjemný pivařský stánek. „Několikrát v roce nabídku piv oživíme o zvláštní speciály. Rovněž vzdáleně zvažujeme projekt pivních lázní, ale to je zatím moc vzdálená budoucnost,“ dodává Vepřek.

Zdroj: MF Dnes.cz


Pivo Excelent opět teče proudem

[sobota, 24. květen 2008]

Vařit pivo v malém a zkoušet konkurovat zavedeným značkám s mamutí reklamou, to chce velkou dávku fandovství pro tento národní nápoj Čechů.

Vposledních letech přibyly v kraji malé pivovary, které začaly vařit vlastní druhy piva. A tento týden se po třech letech pauzy znovu začalo točit i pivo Excelent v Rýmařově.

Malý pivovar a hotel, který od devadesátých let do roku 2005 vařil vlastní pivo, se znovu rozjel poté, co podnik i s hotelem koupila akciová společnost Pátá stavební. Ta najala sládka a vaří pivo pro svou restauraci v hotelu.

Pivo se v Rýmařově vařilo od 17. století, v minulém století ale kapitulovalo kvůli konkurenci Zámeckého pivovaru v nedalekých Janovicích. Pivo se značkou Excelent se v Rýmařově začalo vařit v roce 1995.

Od roku 2001 do roku 2005 pak vařili pivo bývalí nájemci hotelu, město se ale na sklonku roku 2004 rozhodlo malý pivovar prodat.

Rýmařov musel odkoupit pivovar poté, co v devadesátých letech opavská firma nejprve pivovar zadlužila a poté zkrachovala. Město poté zprvu vařilo pivo samo, ale v roce 2001 pronajalo pivovar nájemci.

Ten ale nakonec nevydržel pivo vařit a v roce 2005 ohlásil konec pivovaru, který v posledních třech letech fungoval v Rýmařově už jen jako hotel a restaurace a měl na čepu běžná piva zavedených českých značek.

Zdroj: MF Dnes.cz


Rýmařov opět vaří pivo

[sobota, 24. květen 2008]

Štamgasti v Rýmařově, návštěvníci Jeseníků a vůbec vyznavači piva z malých pivovarů jistě při té zprávě zaplesají.

Pivovar v hotelu Excelent v Rýmařově začal po třech letech opět vařit stejnojmenné vlastní pivo a obnovil ve městě tradici vaření piva, sahající do roku 1662.

Přitom se před třemi lety zdálo, že jednomu z mála malých pivovarů v Moravskoslezském kraji nadobro zazvonila hrana. Dnes už Excelent opět vaří pivo a ve středu mohli jeho návštěvníci poprvé vyzkoušet výsledky snahy nových majitelů.

Pivovar zatím bude pokrývat poptávku své restaurace Restaurace v hotelu Excelent točí prozatím dvě vlastní piva - jedenáctistupňový světlý ležák a polotmavý třináctistupňový speciál. Točí se přímo z tanků umístěných v několik set let starém sklepě, a to samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterizovaném stavu.

„Snažili jsme se také dát pivovaru novější podobu, má novou fasádu a střechu, pokoje prochází postupnou rekonstrukcí,“ říká Roman Vepřek, předseda představenstva akciové společnosti Pátá stavební cz, která obnovila činnost pivovaru.

Pivovar se bude zatím snažit hlavně pokrýt poptávku po novém pivu ve své restauraci. Jednou týdně pro ni sládek vaří dvacet hektolitrů světlého a dvacet hektolitrů tmavého piva. Sládka si rýmařovský pivovar „půjčuje“ z minipivovaru U koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. „Dnes je docela těžké nalézt dobrého sládka. K ruce mu je ale vždy jeden náš člověk, který musí trvale dohlížet na všechny další procesy, které uvařením nové dávky startují. Zejména jde o důsledné hlídání teplot při kvašení a následném zrání,“ říká Roman Vepřek.

Říká, že nečeká od pivovaru žádné obrovské zázraky. „Pouze jsme chtěli znovu pivovar uvést do chodu, protože návštěvníci hotelu a restaurace stále doufali, že se tady zase jednou bude vlastní pivo čepovat. Také nechceme jen pořád poslouchat, co to je a jak se dělá turistický ruch, ale chtěli jsme obnovením povovaru k rozvoji cestovního ruchu přispět,“ říká Roman Vepřek s tím, že už mu přišly první sms od lidí, kteří vítají návrat piva Excelent v Rýmařově.

Majitel: O změně zavedeného názvu jsme ani neuvažovali Pivovar Excelent v Rýmařově si v době své první obnovené existence od devadesátých let minulého století do roku 2005 vydobyl renomé, a proto noví majitelé ani neuvažovali o změně názvu piva a hotelu. „Možná se jen změnilo to, že podnik dnes má asi polovinu zaměstnanců, kteří v pivovaru pracovali v minulosti,“ říká Roman Vepřek.

Restaurace Excelent bude mít na čepu šest piv, z toho tři by byla piva vlastní a lidé by je měli vnímat jako jakýsi stálý a příjemný pivařský stánek. „Několikrát v roce nabídku piv oživíme o zvláštní speciály. Rovněž vzdáleně zvažujeme projekt pivních lázní, ale to je zatím moc vzdálená budoucnost,“ říká předseda představenstva společnosti Pátá stavební cz, která by ráda využila kapacitu pivovaru v plném rozsahu, což představuje ročně až pět tisíc hektolitrů piva Excelent.

Zdroj: MF Dnes.cz


Rýmařov prodal hotel a pivovar

[pondělí, 21. březen 2005]

Město Rýmařov prodalo hotel a pivovar Excelent společnosti KPPR z Havířova- Podlesí, která byla do obchodního rejstříku zapsána den před dražbou. Jednatelé společnosti KPPR fungují sice ještě v dalších firmách, jež ale nemají s provozováním obdobného zařízení nic společného. Město se však o historickou pamětihodnost, jíž několik staletí starý pivovar je, nebojí. " Společnost pivovar chce provozovat. Máme to ověřené z místních zdrojů. Opatření žádné neděláme, jde o soukromý majetek. Nemáme na to právo," sdělil starosta Rýmařova Petr Klouda. Město, jež bylo dosavadním vlastníkem, nemělo z pivovaru žádný prospěch. Pronajímalo jej Městským službám, které jej od roku 2000 pronajímaly soukromníkovi Jiřímu Bobkovi. Peníze z nájmu šly do oprav a údržby. Navíc hrozilo, že stárnoucí technologie bude vyžadovat nákladnější rekonstrukce. Městští zastupitelé proto rozhodli, že Excelent prodají. " Město, obce nebo podobný vlastník komunálního typu nikdy nejsou dobrým majitelem takovýchto zařízení. Nejsou schopni si svým systémem ochránit majetek a zajistit bezproblémový provoz tak, jak to dokáže soukromý vlastník. Potvrdilo to několik let praxe, kdy Městské služby spravovaly hotel svým jménem, a výsledek hospodaření byl vždy záporný," vysvětlil rozhodnutí města Klouda. Za prodej pivovaru Rýmařovu přibude do městského rozpočtu devět milionů korun. Pivovarnictví má v Rýmařově tradici. První písemné zmínky o místním pivovaru pocházejí z konce 16. století. Živé pivo se zde vaří podle starých receptur. V současné nabídce pivovaru je například světlý ležák, tmavý speciál kvasnicový a polotmavý ležák s malinovou příchutí. (Moravskoslezský deník)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI