Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba Hanušovice


Pivní.info

Pivovar Holba jede na tři směny

[úterý, 30. duben 2013]

Na sezónu jsme připraveni, vzkazují všem konzumentům zlatého moku z hanušovického pivovaru Holba. Stáčírny sudů běží od tohoto týdne v plném provozu tj. na 3 směny, stejně jako varna, kde navíc dochází k prodloužení varního cyklu. Zatímco v zimě je varna v provozu 5 dní, v létě je to až o dva dny více. Od dubna nastoupilo do pivovaru 10 brigádníků, především do obslužných provozů stáčírny a expedice. S příchodem teplého počasí pivovarníci očekávají výrazný růst poptávky. Nastartovaly ji první teplé dny, během kterých se otevřela i první velkovní posezení. „Při teplém počasí jde poptávka strmě nahoru, a proto musíme být na její plynulé vykrytí připraveni. Nejde jen o zajištění odbytu ale o kompletní servis, poskytnutý zákazníkovi. Patří sem například pravidelný servis výčepního zařízení, které je třeba udržovat v perfektním stavu,“ říká Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba.

Plná je i kapacita ležáckých sklepů. Do jejich rekonstrukce investoval pivovar 40 milionů korun, aby vytvořil ideální podmínky pro dlouhé dozrávání, které pivu Holba přináší jeho vyváženou plnou chuť a výborný říz. Například ležák ve sklepích dozrává až 2 měsíce, proto je zapotřebí vytvořit zásoby v dostatečném předstihu.

Pivovar Holba v loňském roce navýšil odbyt na 342 tisíc hl piva a nárůst poptávky ukazují i letošní prodeje. Dříve regionální značka získává stále větší oblibu a tomu odpovídá i rozšíření distribuce. v rámci celé republiky, tedy na Moravě i v Čechách. Daří se to především díky vnímání její vysoké kvality a chuťové jedinečnosti.

Dlouhodobé nárůsty prodejů si Holba drží jak v lahvích tak i sudech. Zatímco trh se sudovým pivem u nás klesá, Holba získává renomé značky, která dokáže „plnit“ hospody. A to je dobrá zpráva, na kterou gastro provozovatelé určitě slyší, obzvláště dnes, kdy se odbyt u nás překlápí do lahvového piva. Návštěvníci restaurací se nyní navíc mohou zapojit do Holbyády. Jde o zábavné klání v hospodách s lákavými výhrami, které Holba pořádá jednou za dva roky.





Rekonstrukci ležáckých sklepů v pivovaru Holba zahájili před rokem v létě. Nyní jsou úpravy v hlavní fázi realizace, do níž spadá náročná instalace přetlačných tanků. Jedná se o významnou investici do kvality piva, zvýšení kapacit a v neposlední řadě je její přínos také ekologický.

Práce probíhají vždy mimo sezónu, kdy je část kapacity sklepa volná. „Plnou kapacitu sklepa potřebujeme už na jaře, kdy začínáme s výrobou pro letní sezónu", komentuje realizaci, která bude ukončena v březnu příštího roku, Vladimír Zíka z pivovaru Holba. "Tady se totiž pivo vyrábí tradiční metodou pomalého zrání a ve sklepích např. ležák dozrává až 2 měsíce.

Ležácké sklepy jsou tady rozděleny do 5 oddělení, z toho jedno je přetlačné se 6 novými přetlačnými tanky a celkovou kapacitou 4500 hl. Slouží k přečerpání piva po provedené filtraci na stáčírnu nebo přímo do cisterny, což dříve nebylo možné. Nové přetlačné tanky se od původních liší materiálem, vyšším objemem i umístěním a to se pozitivně promítá do manipulace s pivem, která je šetrnější, ale i jeho výsledné kvality. Přetlačné tanky jsou vyrobeny z ušlechtilé potravinářské oceli a umožňují automatickou sanitaci pomocí instalovaných rotačních hlavic.

Modernizace se netýká pouze přetlačného oddělení, ale také dalších čtyři oddělení ležáckého sklepa, kde pivo dokváší a dozrává. Kromě ležáckých tanků dojde k výměně hradících armatur, důležitých pro přesnou regulaci tlaku vznikajícího oxidu uhličitého, který ovlivňuje říz i pěnivost piva. V prostorách sklepa je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C a to vyžaduje spolehlivý a současně výkonný chladící systém, z toho důvodu v Holbě původní žebrovice nahradily chladící registry. „Pozvolné dozrávání je nejdelším procesem při výrobě piva a významně ovlivňuje jeho chuťové vlastnosti. V případě, že při něm dojde k teplotním výkyvům, promítnou se do nežádoucích příchutí nebo vůní piva,“ vysvětluje Vladimír Zíka.

Kromě udržení stálé teploty je pro kvalitu piva nezbytná sterilita všech technologických zařízení včetně rozvodů, proto ty původní skleněné nahradily nerezové, umožňující důkladnou sanitaci. Důležité je i to, že pivovar používá jako chladící médium místo původní solanky ekologický glykol, který nezatěžuje životní prostředí a na rozdíl od solanky nevyžaduje speciální likvidaci.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


U hanušovického speciálu se stupňovitost počítá na setiny. Odvíjí se totiž od nadmořské výšky 1351 m nedalekého kopce Šerák, který dal oblíbenému pivu jméno. Dnes je Holba Šerák Speciál součástí sortimentu značky, letos na Vánoce ho navíc zpestří polotmavá varianta. Letos se na trh dostane 1500 hl polotmavého speciálu v lahvích i sudech začátkem prosince. Jde o vánoční dárek všem pivním fajnšmekrům, kteří se mají na co těšit.

Polotmavý speciál je jedinečný nejen svou rubínovou barvou, ale především chutí, výborným řízem a lahodným chmelovým aroma. Při jeho výrobě se používá hned několik druhů sladu- barevný, karamelový a míchaný; ten dává pivu plnou chlebnatou chuť, zatímco chmel se promítá do jeho vyšší a přitom lahodné hořkosti i aroma.

Vycházíme z původní receptury a abychom přesně dodrželi stupňovitost, je třeba správně stanovit poměry všech surovin, které ovlivňují nejen samotnou chuť piva, ale i jeho celkovou charakteristiku. Speciál chmelíme v několika fázích a poslední dávku chmele přidáváme až na konci chmelovaru. Tím pivo získá jedinečné aroma a přitom se nezvyšuje jeho hořkost, která i když je vyšší, zůstává lahodná,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Díky tomu je toto pivo oblíbené nejen u mužů, ale rády si jim připíjejí i ženy. „Letos jsme navíc přidali novou odrůdu žateckého chmele, která se nám výborně osvědčila už při testování,“ dodává sládek.

Ve srovnání s ostatními pivy vyžaduje Šerák Speciál nejen vyšší podíl sladu i chmele, ale má také delší výrobní cyklus. Na otevřené spilce kvasí 10- 12 dní a téměř 3 měsíce pak dozrává, což je 3krát déle než u běžného ležáku. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka nejde o pivo pro zahnání žízně, ale o nápoj spojený s výjimečným zážitkem, proto se ideální hodí na slavnostní stůl.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Za finanční podpory pivovaru vznikne v Hanušovicích další dětské hřiště. Certifikát na finanční částku 22. 915 Kč, která je výtěžkem ze vstupného Pivovarských slavností, dnes předali zástupci pivovaru starostce Hanušovic Ivaně Vokurkové na Městském úřadě Hanušovice.

Nové hřiště vyroste v areálu sídliště Na Holbě v dolní části Hanušovic. „Chceme podpořit volnočasové aktivity místních dětí a jednou z možností jsou právě kvalitní dětská hřiště. Proto přispíváme na jejich bezpečné vybavení,“ vyjádřil Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovar Holba. Město počítá se zahájením výstavby na jaře příštího ruku a od léta by mělo nové hřiště sloužit dětem, kterým nabídne zajímavé a bezpečné vybavení. Podmínky pro hry zpříjemní travnatý povrch hřiště a bezpečnost i udržení hygienické čistoty hřiště zajistí jeho oplocení.

Hřiště si vyžádá celkovou investici zhruba 180 tisíc korun a na její pokrytí chce město najít další sponzory. Město Hanušovice má v současné době tři hřiště - fotbalové, školní a malé dětské hřiště u ZŠ, k jehož zřízení Holba přispěla loni.Obyvatelům i návštěvníkům slouží také minigolfové hřiště, které je součástí areálu kolem pivovarského muzea. Kromě Hanušovic pivovar finančně podpořil také dostavbu dětského hřiště v nedaleké Kopřivné.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


V rámci projektu Holba Jeseníkům, včera vysadili hanušovičtí pivovarníci dalších 500 stromků. Iniciativa pivovaru Holba ve spolupráci s Lesy ČR, s.p., Lesní správou Loučná nad Desnou vznikla před 7 lety a každý rok se ji daří úspěšně rozvíjet. Jejím cílem je především obnova lesních porostů v těžko přístupných oblastech horské krajiny Hrubého Jeseníku.

Zaměstnanci hanušovického pivovaru už vysadili na 3500 stromků, především v horské lokalitě Sedýlko a Vřesová Studánka. Jedná se o oblast v nadmořské výšce 1.200 m, dříve zasaženou kůrovcem a větrným polomem, kterou bylo třeba nově zalesnit původními dřevinami. Nejstarší „ pivovarnické“ smrčky tady už dosahují téměř metr a doplňují lesní porost v dané lokalitě. Zajímavá je i jejich vysoká ujímavost. Zatímco při běžné úkolové výsadbě se v těchto lokalitách ujme zhruba polovina sazenic, tady je to až 90 procent, což lesní správce Tomáš Pospíšil do jisté míry přičítá pečlivosti pivovarníků při sadbě.

Do nově vysazené smrčiny letos zaměstnanci Holby vysadili jeřáb ptačí, který se mezi smrky v malém vysazuje z důvodu melioračních a zpevňujících. Jde o opadavé stromy, nenáročné na půdu, které úspěšně rostou až k horní hranici lesa a bez problémů odolávají i nepříznivému počasí. Živí ptactvo, zvěř a také pomáhají zvyšovat druhovou rozmanitost ostatních savců, ptáků i hmyzu, pro život lesa velmi důležitou.

Chceme zachovat přírodní bohatství Jeseníků i pro příští generace, proto se snažíme přiložit ruku k dílu. Stejně jako při výrobě piva i tady je pro nás odměnou hodnotný výsledek poctivé práce,“ říká Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru Holba. Zaměstnanci pivovaru Holba sadí stromky dobrovolně už sedmý rok. Na jimi vysázené porosty mohou návštěvníci Jeseníků narazit na cestě z Červenohorského sedla na Šerák, kde na ně upozorní informační cedule. Na stejné trase se nachází také naučná stezka, kterou pivovar podpořil ve spolupráci s CHKO Jeseníky.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


V pražském Divadle Archa slavnostně pokřtili nosič s filmovou hudbou k filmu Alois Nebel debutujícího Tomáše Luňáka. Večírku se zúčastnili také Václav Neckář a Marie Rottrová, jejichž hlasy ze soundtracku znějí a kteří se stali kmotry slavnostního křtu. Šampaňské nahradily "lahváče" s jesenickým pivem Šerák, které je oblíbeným nápojem postav příběhu. Zítra má film slavnostní premiéru v Praze na Hlavním nádraží a kinech poběží od 29. září 2011.

Příběh natočený v Jeseníkách začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu. Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.

Film vznikl za podpory pivovaru Holba, který se stal jeho hlavním partnerem.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Holba svolává své jmenovce

[čtvrtek, 15. září 2011]

Všichni, kteří hrdě nosí své jméno Holba nebo Šerák a mají ho také vepsané v občance, se už počtvrté sjedou do kraje ryzího piva z hor. Letos se setkají v sobotu 17. září v horském hotelu Sněženka v Hynčicích pod Sušinou.

Setkání organizuje pivovar Holba, který chce svým jmenovcům představit zdejší kraj i jeho okolí. Přijede na 100 Holbů a Šeráků z celé republiky, aby si společně připili „svým“ pivem a svá jména náležitě oslavili v krásném prostředí Kralického Sněžníku. Jmenovci Holby, kteří jsou současně skalními příznivci značky se setkávají obvykle jednou za 2 roky a možnost vidět se vítají s nadšením. Letos je čeká pohárové klání v bowlingu i kulečníku o zajímavé ceny a vyzkoušejí si i to, jaké to je prohánět se na horských pláních třeba na koloběžce. Milovníci turistiky se mohou vydat k prameni řeky Moravy nebo Králický Sněžníka a pokochat se panoramatem Jeseníků. Je připravená ochutnávka novinky v sortimentu značky - polotmavá Holba Šerák a posezení u grilu s živou muzikou. Pro inspiraci všichni obdrží od pivovaru Pivní kuchařku jako dárek a 5 litrový soudek s Holbou Šerák.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Hlavní výhru Ford Kuga vítěz převzal na Pivovarských slavnostech.

Vítězem soutěže se stal 22 letý Marek Sonntag z Olomouce, který nasbíral všech 10 jesenických vrcholů, ukrytých pod víčky lahví s pivem Holba. Je příznivcem značky a soutěž hodnotil jako příjemný zážitek spojený s konzumací jeho favorita mezi pivy. Hlavní výhru Ford Kuga s nadšením a v doprovodu své rodiny Marek Sonntag slavnostně převzal od zástupců pivovaru na Pivovarských slavnostech v sobotu 3. září.

Velká letní soutěž , kterou pivovar Holba vyhlásil 20. června se setkala s mimořádným ohlasem konzumentů. Do slosování bylo zařazeno celkem 15694 osob, tedy všichni, kteří splnili stanovené podmínky. Soutěž byla ukončena 20. srpna, losování výherce proběhlo pod dohledem státního notáře 26. srpna 2011 v Praze.

Celkem se v soutěži rozdalo 311 výher. Hlavní prémií byl Ford Kuga, dále 10 víkendových pobytů v relaxačním centru Kolnštejn a 300 profesionálních spacích pytlů značky Loap.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Hanušovický pivovar si vybrali jako zastávku na trase organizátoři Rallye MORAVIA - - prestižní akce, na kterou se sjíždějí historická vozidla z celé Evropy. Do pivovaru zavítají v pátek 9. září 2011 v 11 hodin. Na nádvoří odstaví své krasavce a sami navštíví pivovar a pivovarské muzeum, aby poznali tradiční výrobu českého piva. Seznámí se s tím, jak správně pivo degustovat, aby odhalili jeho charakteristiku i celkovou kvalitu a ochutnají také novinku v nabídce značky – polotmavou Holbu Šerák, kterou pivovar právě nyní uvádí na trh.

Rallye MORAVIA 2011 je prestižní mezinárodní soutěží veteránů, kterou tradičně pořádá Veteran Car Club Ostrava za podpory Olomouckého kraje a podnikatelských subjektů.

Pojede ji 50 veteránů se svými majiteli z České republiky, Slovenska, Polska, Švýcarska, Německa a Francie. Trasa soutěže se každý rok mění, do Jeseníků se rallye veteránů vrací po 12 letech. V Jeseníkách je kromě pivovaru láká zdejší terén, nádherná příroda a bohatství kulturních památek.

Nejstarším automobilem rallye bude Tatra 12 sport p. Jiřího Kleina z Veteran Car Clubu Ostrava, vyrobený v roce 1922. Historické automobily jsou z hlediska zákona technickou památkou, která dokumentuje technickou úroveň příslušné doby a její vývoj. Mají vysokou hodnotu jako generační odkaz a svým majitelům přinášejí zábavu jako předmět technické či sběratelské hobby.

Většina účastníků si své historické vozy do místa startu vozí na přepravnících, neboť cesta po ose představující mnohdy stovky kilometrů znamená pro posádky velkou fyzickou námahu, jednak i riziko, plynoucí z možné poruchy po cestě, bez možnosti operativní technické asistence. Celou trasu Rallye MORAVIA 2011 pak už absolvují ve svých vozidlech.

Historické automobily opatřené registrační značkou historického vozidla se smějí pohybovat po veřejných komunikacích jen omezeně – zkušební jízdy, cesty na soutěže, sraz či výstavu a při účasti v organizované soutěži.Ceny historických automobilů jsou různé a řídí se nabídkou a poptávkou, stejně jako jiné tržní komodity. Cena veterána může dosáhnout až 5 mil. € a zásadně se do ní promítají ukazatele jako tradice značky, původ vozu a úroveň renovace, výjimečnost vozu a jeho historie i počet vyrobených kusů.

Za výrobce nejlepších automobilů světa je již od r.1918 považována britská značka Rolls-Royce; Legendární patron Ettore Bugatti na adresu těch, kteří si předsevzali vyrobit nejlepší vůz na světě, kdysi prohlásil : „Chcete-li vyrobit nejlepší automobil na světě, musí být lepší než Rolls-Royce.

V na pivovarském nádvoří zaparkují klenoty mezi veterány jako např.:

Bugatti 49, r.v.1931, p.Ing.Karola Pavlů z Veterán Klubu Bratislava. Vozy legendární francouzské značky Bugatti patří mezi sběrateli mezi nejvyhledávanější pro svou technickou vyspělost a sportovní srdce, dokumentované bezpočetnou sbírkou vavřínů v rychlostním závodech. K jedinečnostem těchto vozů patří výtečné ovládání a výjimečný design světových designérů.. Jedná se o cestovní automobil vybavený řadovým osmiválcovým tříventilovým motorem OHC o objemu 3,3 l a výkonu 62,5 kW (85 ks), dosahující max.rychlosti 140 km/hod., jenž byl vyroben v počtu 470 ks;

Unikátní Lagonda 3,5 l LWB, r.v.1933, p.Miroslava Krejsy. Britské vozy dnes se již nevyskytující značky Lagonda, představují unikátní sběratelský klenot.Vůz vyniká udivujícím výkonem, podpořeným bohatou kolekcí vítězství v rychlostních soutěžích, brilantními jízdními vlastnostmi a vynikající řemeslnou kvalitou. Vůz je poháněn řadovým šestiválcovým motorem OHV o objemu 3,6 l o výkonu 64,7 kW (88 ks) a dosahuje max. rychlosti 140 km/hod. Byl vyroben v počtu pouhých 65 ks;

Peugeot 402 Darl´Mat, r.v.1938, p.Jacquese Lesueura, prezidenta Clubu des Vieux Volants v Sochaux, Francie; sportovní automobil vyvinutý a vyroběný v počtu 105 ks v dílnách pařížského koncesionáře Peugeota Léonem Darl´Matem. Základ tvoří upravené šasi z modelu Peugeot 302 a k pohonu slouží upravený řadový čtyřválcový motor OHV o objemu 2,0 litru a výkonu 56,1 kW (70 ks). Vůz s překrásnou přísně aerodynamickou karosérií roadster vyvinutou Marcelem Pourtout ve spolupráci s odborníkem na aerodynamiku Adrienem Paulinem poprvé v aerodynamickém tunelu dosáhl max. rychlosti 150 km/hod. Tento vůz stále přesvědčuje svou skvělou dynamikou a ovladatelností a také on dosáhl celé řady vítězství ve vytrvalostních rychlostních soutěžích.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Dnes (23.8. - pozn. PI) ve 14 hod proběhl v Pivovarské restauraci, která se nachází v areálu pivovaru a je součástí Pivovarského muzea v Hanušovicích, křest pivní kuchařky. Při křtu knihu plnou specialit skropil Ryzím pivem z hor sládek pivovaru Luděk Reichl a nechyběla ani komentovaná příprava jídel pod vedením spoluautora receptů Marcela Gabrlíka. Kromě lákavých pokrmů měli návštěvníci restaurace možnost ochutnat polotmavou novinku Holbu Šerák.

Foto

Holba nechybí v žádném z receptů, podle nichž je možné připravit lahodný předkrm, polévku, hlavní jídlo nebo moučník. Pokrmy vycházejí z tradiční české kuchyně a všechny lze zhotovit z běžně dostupných surovin. Příjemné je i to, že se nejedná o složitá jídla, takže jejich přípravu zvládne snadno a rychle každý.

Vydavatelem knihy je pivovar Holba a jde o první kuchařku v historii pivovaru.

Dobré pivo a dobré jídlo k sobě nerozlučně patří a kuchařka je jen další inspirací a současně přiblížením našeho kraje,“ komentuje záměr Lenka Krellerová z pivovaru Holba a upozorňuje na krajové speciality v knize uvedené.

Foto

Recepty sestavila Natalie Rollko a upravil je Marcel Gabrlík, šéfkuchař Pivovarské restaurace v Hanušovicích, kde je možné jeho pokrmy ochutnat. Kromě doporučených postupů kuchařka uvádí užitečné triky, které mohou usnadnit vaření a zároveň vést k lepšímu výsledku. Zajímavé jsou také tipy šéfkuchaře pro ozvláštnění chuti jídel s originálním umístěním na nepřehlédnutelné pivní korunce. A navíc - 6 prémiových receptů na konci knihy pro skutečné labužníky.

Že se v některých případech jedná o krajové speciality, prozrazují už jejich názvy. Jen těžko se dá odolat například švestkovému závinu z Hynčic nebo Hanušovickému candátovi, jehož přípravu Marcel Gabrlík s úsměvem komentuje rčením: „V kuchyni se cítím jako ryba ve vodě“.

Pivní kuchařka vyjde v nákladu 2000 ks a je možné ji zakoupit v Pivovarském muzeu v Hanušovicích nebo prostřednictvím www.holba.cz za cenu 99 Kč.

Foto

Marcel Gabrlík

Pracuje jako šéfkuchař v Pivovarské restauraci v Hanušovicích. Své více než dvacetileté zkušenosti a profesionální zručnost úspěšně využívá při sestavováni receptů a jídelníčků, které každým dnem lahodí rozmanitým chutím a uspokojují individuální požadavky desítek hostů. Marcel Gabrlík patři mezi vyhledávané odborníky, kteří dokáží perfektně připravit tradiční české i ostatní pokrmy vytříbené chuti.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice

http://www.holba.cz/aktualita/pivni-kucharku-pokrtili-holbou-serak/168


Křest pivní kuchařky proběhne v úterý 23. srpna ve 14 hodin v Pivovarské restauraci, která se nachází v areálu pivovaru a je součástí Pivovarského muzea v Hanušovicích. Při křtu knihu plnou specialit skropí Ryzím pivem z hor sládek pivovaru Luděk Reichl a chybět nebude ani komentovaná příprava jídel pod vedením spoluautora receptů Marcela Gabrlíka. Kromě lákavých pokrmů budou mít návštěvníci restaurace možnost ochutnat polotmavou novinku Holbu Šerák.

Holba nechybí v žádném z receptů, podle nichž je možné připravit lahodný předkrm, polévku, hlavní jídlo nebo moučník. Pokrmy vycházejí z tradiční české kuchyně a všechny lze zhotovit z běžně dostupných surovin. Příjemné je i to, že se nejedná o složitá jídla, takže jejich přípravu zvládne snadno a rychle každý.

Vydavatelem knihy je pivovar Holba a jde o první kuchařku v historii pivovaru.

Dobré pivo a dobré jídlo k sobě nerozlučně patří a kuchařka je jen další inspirací a současně přiblížením našeho kraje,“ komentuje záměr Lenka Kellerová z pivovaru Holba a upozorňuje na krajové speciality v knize uvedené.

Recepty sestavila Natalie Rolko a upravil je Marcel Gabrlík, šéfkuchař Pivovarské restaurace v Hanušovicích, kde je možné jeho pokrmy ochutnat. Kromě doporučených postupů kuchařka uvádí užitečné triky, které mohou usnadnit vaření a zároveň vést k lepšímu výsledku. Zajímavé jsou také TIPY šéfkuchaře pro ozvláštnění chuti jídel s originálním umístěním na nepřehlédnutelné pivní korunce. A navíc - 6 prémiových receptů na konci knihy pro skutečné labužníky.

Že se v některých případech jedná o krajové speciality, prozrazují už jejich názvy. Jen těžko se dá odolat například švestkovému závinu z Hynčic nebo Hanušovickému candátovi, jehož přípravu Marcel Gabrlík s úsměvem komentuje rčením: „V kuchyni se cítím jako ryba ve vodě“.

Pivní kuchařka vyjde v nákladu 2000 ks a je možné ji zakoupit v Pivovarském muzeu v Hanušovicích nebo prostřednictvím www.holba.cz za cenu 99 Kč.

Marcel Gabrlík

Pracuje jako šéfkuchař v Pivovarské restauraci v Hanušovicích. Své více než dvacetileté zkušenosti a profesionální zručnost úspěšně využívá při sestavováni receptů a jídelníčků, které každým dnem lahodí rozmanitým chutím a uspokojují individuální požadavky desítek hostů. Marcel Gabrlík patři mezi vyhledávané odborníky, kteří dokáží perfektně připravit tradiční české i ostatní pokrmy vytříbené chuti.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Přípravy na tradiční Pivovarské slavnosti, které bude již po sedmé hostit areál pivovaru Holba v Hanušovicích, jsou v plném proudu. Pořadatelé na první zářijový víkend pozvali řadu hvězd, budou také vítězi velké letní soutěže předávat automobil.

Návštěvníci se mohou těšit na kapely Kryštof a Mandrage, zazpívá Jiří Zonyga, moderátorského mikrofonu se chopí bavič Vladimír Hron. „Na své si přijdou příznivci různých žánrů od rocku až po dechovku a nebude chybět ani stylové posezení u cimbálu,“ slibují pořadatelé.

Kdo navštíví pivovar už v pátek 2. září, čeká ho nejen příjemné posezení na nádvoří pivovaru, ale může využít jedinečné příležitosti k prohlídce malebného areálu, včetně návštěvy výrobních provozů v doprovodu pivovarských odborníků. Ti zájemcům předvedou výrobu tradičně vařeného piva, kterou v Holbě drží již 137 let.

V rámci prohlídky nahlédnou do varny, unikátní svými měděnými káděmi ze 30. let minulého století, ale i ostatních provozů jako je například spilka nebo ležácké sklepy,“ vyjmenoval výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka. Exkurze budou probíhat od tří hodin odpoledne až do večera. Během této doby se na nádvoří pivovaru vystřídají kapely jako Šlapeto, cimbálovka J. Šmukaře a příjemnou atmosféru dokreslí oblíbené skladby Jiřího Schelingra v podání jeho bratra Milana.

V sobotu hlavní program otevřou Sweet Cherry a hned vzápětí proběhne slavnostní zahajovací ceremonie s naražením soudku a přípitkem.

Návštěvníkům bude k dispozici na šest desítek výčepních zařízení, ze kterých poteče nejen Holba, ale i Zubr, Litovel a slovenský Steiger. Na čepu bude také nefiltrovaná Holba Kvasničák, Holba Šerák Speciál a polotmavá Holba Šerák, která se na trhu objeví letos v září. K pivu bude k dispozici pestrá nabídka specialit na grilu a chuťovek k pivu od regionálních výrobců.

Program bude soustředěn do dvou scén, na nichž se vystřídají kapely Bladex, Jiří Zonyga, Zbořec, Bludověnka Korečnica, Moravští muzikanti a festivalovou atmosféru vygraduje Mandrage a Kryštof. Návštěvníci se dále mohou těšit na nejrůznější soutěže, ohňovou show a ohňostroj, který slavnosti ve 23.30 ukončí.

Pivovar letos počítá s vysokou návštěvností

„Rozsáhlý areál nám umožňuje přivítat až deset tisíc návštěvníků, kterým chceme nabídnou nejen dobrou zábavu, ale také profesionální služby. Jde o logisticky náročnou akci, proto s přípravami začínáme už několik týdnů před jejím zahájením,“ komentoval přípravy Vladimír Zíka.

Zdůraznil, že slavnosti přinesou nejen dobrou zábavu, ale i peníze na charitu. Z každé vstupenky jde totiž pětikoruna na regionální charitu.

Slavnosti budou letos výjimečné i tím, že jeden z návštěvníků z nich odjede novým automobilem

Ford Kuga. Půjde o výherce velké letní soutěže, kterou pivovar Holba vyhlásil pro své konzumenty. Vítězem se stal ten, kdo nasbíral všech deset horských velikánů Jeseníků, umístěných pod víčky pivních korunek.

Po skončení akce bude zajištěna mimořádná vlaková doprava ve směrech Šumperk a Jeseník.

Vstupenky na pivovarské slavnosti je možné zakoupit už nyní za zvýhodněné ceny ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích, v informačních centrech v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách a Zábřehu nebo přímo na akci.

Páteční vstupenka je za 50 korun, sobotní přijde na 90 korun a za dvoudenní permanentku zaplatíte 120 korun v předprodeji nebo 150 korun na akci. Pokud máte zájem se zapojit do soutěže o dvoudenní vstupenky, sledujte Šumperský a jesenický deník. Připravujeme telefonickou soutěž o deset lístků!

Zdroj: Šumperský a Jesenický deník | Autorka: Soňa Singerová

http://sumpersky.denik.cz/kultura_region/velky-pivovarsky-mejdan-potrva-dva-dny20110816.html


Tento víkend oslavil pan Alois Matýs, vážený občan Jakubovic a nejstarší hospodský v regionu své významné životní jubileum. Kromě příbuzných a sousedů mu popřáli také zástupci pivovaru Holba. Holbu totiž čepuje oslavenec ve své hospůdce u „ Matýsů“ už 70 let a jak sám potvrdil, až dosud řídí celý její provoz a každý den, kromě pondělka, tady vítá své štamgasty.

Řeznictví uzenářství a také hospodu otevřel v Jakubovicích už jeho otec a pan Alois brzy po svém vyučení živnost převzal, to mu bylo 18 let. „Tady v hospodě se uzavíraly všechny obchody – nakupoval jsem dobytek od místních farmářů a po zpracování masa pak prodával uzeniny. Vždy v neděli, když se chlapi vraceli z kostela, stavili se posedět, dali si hanušovické pivo a zároveň si odnášeli zásoby masa a uzenin na další týden. Dnes sem chodí na Šerák nebo si dát partičku karet,“ vykládá pan Matýs a ukazuje na staré karbanické stoly, vybavené speciálním šuplíkem na peníze a stojanem na pivo.

Mezi štamgasty patří především místní a myslivci z okolí. Jak napovídá interiér hospůdky, je pan Alois sám vášnivým myslivcem a že má stále dobrou mušku, potvrzuje i jeho poslední úlovek. „Na hony už pravidelně nechodím, ale narozeninového srnce na guláš jsem si střelil sám,“ s jiskrou v očích vyjádřil sympatický pan Alois, kterému by devadesátku nikdo nehádal a ze kterého stále čiší životní elán.

Celý život pracoval s lidmi a dodnes se na svoje štamgasty nedá dopustit. „Hosty vítám v hospodě s radostí, tak to bylo vždycky. Dnes to jsou vlastně mí přátelé, které rád vidím. Sedneme tady ke kulatému stolu a můžeme rokovat,“ říká s úsměvem pan Alois.

Pan Alois Matýs se narodil 1. srpna 1921 jako syn místního řezníka a uzenáře Aloise Matýse. Pochází ze 3 dětí a má syna a dceru. Je vdovec, celý život prožil se svoji rodinou v Jakubovicích, kde po celou dobu provozuje hospůdku „U Matýsů“, kterou znají všichni z okolí.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Kolekce horských velikánů pod víčky lahví s Holbou Vás přivede k lákavé výhře, aniž byste je museli slézt. Stačí vsadit na oblíbené ryzí pivo z hor a stylový FORD Kuga Vás doveze na nejkrásnější místa Jeseníků nebo jednoduše kam budete chtít.

Dát si Holbu se nyní skutečně vyplatí. Kromě své jedinečné chuti totiž nabízí možnost otestovat vaše štěstí v soutěži s hlavní výhrou Ford Kuga. Soutěž probíhá od června do 20. srpna a přináší spoustu lákavých výher.

10 nejznámějších vrcholů Jeseníků Vás dovede k hlavní metě. Kromě Fordu Kuga je ve hře 10 luxusních wellnes pobytů v Relax centru Kolštejn a 300 špičkových spacáků Loap Cheyne.

Vychutnejte si léto s Holbou, hrajte a vyhrajte!

Pravidla soutěže jsou umístěna na portálu Holba v sekci soutěž nebo na www.holbasoutez.cz

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice

http://www.holba.cz/aktualita/vychutnejte-si-leto-s-holbou-vrcholova-soutez-o-ryzi-ceny/162


Pivovar přivítal 2011. návštěvníka

[pondělí, 20. červen 2011]

Dvě desítky účastníků exkurze v hanušovickém pivovaru vchází do varny piva plné nasládlé vůně. Třicetiletý mladík se ani nestačí rozhlédnout po prostoru se čtveřicí měděných kádí a čeká na něj překvapení. Petr Suchý se dozvídá, že se stal jubilejním 2011. návštěvníkem, který v letošním roce do pivovaru zavítal.

Nečekal jsem to. Nikdy jsem nic nevyhrál, je to první výhra v mém životě,“ svěřil se překvapený řidič tramvaje z Olomouce několik chvil poté, co si z rukou obchodního ředitele pivovaru Zdeňka Mareše převzal dárkový koš plný piva.

Suchý přiznává, že spíše než pěnivý mok má v oblibě víno. „Pivo mám ale také rád. Když je dobré, určitě se rád napiju,“ dodává.

Jubilejního 2011. návštěvníka Pivovar Holba v Hanušovicích přivítal 17. června. Prohlídky reálného provozu organizuje jako jeden z mála v České republice. O exkurze je velký zájem; jen loni se do výroby podívalo na šest tisíc lidí. Během hodinové prohlídky zájemci nahlédnou do varny, spilky, laboratoře nebo do ležáckých sklepů. Součástí zpravidla bývá i degustace.

Pivovar nabírá brigádníky, pěnivý mok nezdraží

S nástupem léta začíná hanušovickému pivovaru sezona. Podle vedení firmy v teplých červnových dnech narostl odbyt piva Holba až o třetinu.

„Zatím je náš denní rekord 1200 hektolitrů, který ještě určitě naroste,“ řekl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Mareš.

Kvůli zvýšené poptávce dá podnik přes léto práci asi desítce brigádníků.

Pracují především na stáčírně sudů. Většina z nich u nás není poprvé, takže provoz dobře znají,“ poznamenal výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Za prvních pět měsíců letošního roku uvařili v Hanušovicích o čtyři procenta piva více než loni.

O zvýšení počtu stálých zaměstnanců zatím neuvažujeme,“ řekla mluvčí pivovaru Hana Matulová. Uvedla, že podnik v současnosti neplánuje ani zdražení svých produktů.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Šumperský deník | Autor: Petr Krňávek

http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/foto-pivovat-privital--navstevnika20110617.html


Tradiční již čtrnáctý pochod za ryzím pivem z hor Pivovarská čtvrtka se konal v sobotu v Hanušovicích na Šumpersku. Letos vyrazilo na turistickou trasu přes 2700 lidí.

Čtvrtka je ojedinělou turistickou akcí, kterou pořádá pivovar Holba. Každoročně se na ni sjíždějí příznivci turistiky a ryzího piva z hor z celé republiky, aby absolvovali pěší túry na vyznačených trasách a současně zavítali do hanušovického pivovaru.

Letos si turisté mohli vybrat ze sedmi tras podle náročnosti, které pivovar připravil ve spolupráci s Klubem českých turistů. Nejkratší túra je dlouhá 10 km a je to v podstatě příjemná vycházka, naopak nejdelší jsou dvě trasy, obě po 21 km.

Na start přišlo 2763 turistů, což je o tisíc více než vloni. Nejstarším účastníkem pochodu byl opět Jan Aust, kterému je letos 89 let, a který se pochodu účastní každoročně,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová. Všichni absolventi obdrželi turistický glejt spolu s drobným dárkem.

Zdroj: Regiony 24.cz | Mediafax


«« « Strana 8 z 14 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI