Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Holba Výroční 140 Speciál navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19. století. Stejně jako kdysi ho hanušovičtí pivovarníci uvařili i po 140 letech. Zlatá čtrnáctka je připravená v sudech i v dárkovém multipacku pro fajnšmekry a všechny příznivce tradičních piv s jedinečnou charakteristikou.

Hanušovičtí si s ní pěkně vyhráli a není divu. Naposledy se totiž tady světlým speciálem čtrnáctkou připíjelo před 2. světovou válkou. Ten současný je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než např. u známé Holby Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51%. „Má krásné aroma několika chmelových odrůd a lahodně rozvíjející se hořkost díky postupnému chmelení. Na varně jsme chmelili natřikrát a jednou za studena, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ zaníceně přibližuje vznik narozeninového speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání, v tomto případě plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem a také vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Vyniká také svou pěnou. Ta je, především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu, hutná a stabilní.

Rozšířením nabídky speciálů reaguje pivovar Holba na jejich rostoucí oblibu. Během roku jich nabízí několik a většinu z nich vaří pouze příležitostně a v omezeném množství. Hostinští je mohou najít v Kalendáři Speciálů, který je informuje o novinkách a současně umožňuje, aby se na ně připravili a přizpůsobili jim třeba nabídku menu.

Holba Výroční  140 Speciál navazuje na tradici  a potvrzuje um hanušovických pivovarníků [p275]

První český pivovar na crowdfundingu

[pondělí, 1. prosinec 2014]

Přátelský pivovar Malešov rozhodně nemá za cíl jen obyčejný prodej piva. Jeho heslem je drink different, nikoli get drunk. Chce povýšit pivní kulturu na vyšší úroveň – a kulturou se myslí jak způsob vaření piva, tak i jeho pití. Zákazník restaurace si zaslouží dostat pivo, které podpoří chuť jídla na jeho talíři, a číšník má dostat možnost takový nápoj nabídnout. Výsledkem je přátelské setkání, během něhož má harmonie chutí přednost před alkoholovým opojením.

Aby se na stůl dostalo pivo skutečně kvalitní, spolupracuje Přátelský pivovar Malešov s odborníky, kteří jsou zárukou vždy stejně dobré kvality a vysokého standardu. Jedině ozkoušené kvalitní ingredience a původní metoda vaření bez filtrace a pasterizace dokážou zajistit neošizené pivo. Z toho pochopitelně plynou i vyšší náklady na jeho výrobu. Takže ačkoli by přátelský pivovar nabídl gurmánům sérii svých pivních speciálů velmi rád, zatím má k dispozici pouze jednu vlastní recepturu, a to India Pale Ale (IPA).

Na vyvinutí další v pořadí – ležáku plzeňského stylu – teprve shání finanční prostředky. Cestou, jak přijít k penězům, je pro něj jednak prodej piva vařeného formou contract brewing, tedy spolupráce s partnerským pivovarem, a jednak crowdfunding. Proto se Přátelský pivovar Malešov jako první z českých pivovarů účastní crowdfundingového projektu Odstartováno.

Jistě, původní pivovarnické metody se výborně osvědčily, na starou českou pivní tradici jsme velmi pyšní a chceme v ní pokračovat, ale na druhou stranu máme chuť i nějakou tu tradici zbořit. Naše vize není ovládnout trh pomocí levného alkoholu a omezit možnosti zákazníkovy volby v restauraci jen na jednu, dvě, tři značky piva. Chceme zachovat kvalitní chuť, ale přidat k ní pestrost, přátelskou změnu, krok vpřed. Náš pivovar je mladý a novátorský. S tím souvisí i moderní způsob získávání chybějícího kapitálu – crowdfunding,“ vysvětluje Jan Prokop, jeden ze čtyř spolumajitelů Přátelského pivovaru Malešov.

O pivovaru

V roce 2002 se skupina přátel rozhodla zrekonstruovat rozpadající se středověkou tvrz Malešov nedaleko Kutné Hory. Cílem bylo zachránit vzácnou gotickou památku a zároveň jí vdechnout nový život. Mnoho mladých nadšenců společně strávilo desetitisíce hodin těžkou, ale smysluplnou a zábavnou prací. Nebýt jich, projekt by nikdy nebyl tak úspěšný a nevedl k vytyčení dalšího podobného cíle – rekonstrukci a oživení pivovaru v Malešově, jehož historie sahá až do 16. století. I tentokrát za vším stojí parta přátel, a proto se přátelství dostalo i do názvu samotného pivovaru.

Značka Přátelský pivovar Malešov žije teprve od podzimu 2013 a zatím je stále ve fázi realizace projektu. Nedávno se jejím majitelům podařilo získat nemovitost s původními pivovarskými sklepy stojící v sousedství malešovské tvrze. Postupně tedy pracují na budování vlastní výroby, kterou chtějí zahájit v roce 2015. To znamená obrovskou investici času a peněz. Pro malý pivovar je takový projekt opravdu velkým soustem, a chce-li navíc přijít s další vlastní recepturou, nezbývá mu, než shánět další finance právě prostřednictvím crowdfundingu.


Večerní školu čepování spojenou s rozšířenou exkurzí chystá na prosinec nošovický pivovar Radegast. Pod vedením obchodního sládka a mistrů výčepních se lidé naučí, jak se o pivo starat, správně ho načepovat a vychutnat si jeho příjemnou hořkost. Netradičním večerním programem pivovar oslaví 44. výročí uvaření první várky piva. Speciální večerní akce budou probíhat každou středu od 3. do 17. prosince mezi 18. a 20. hodinou.

Večerní prohlídky budou delší než běžné exkurze, takže účastníci mají možnost se seznámit s vařením nošovického piva mnohem detailněji. Vrcholem prohlídek bude setkání s obchodním sládkem nebo mistry výčepními, kteří zájemce provedou školou čepování. Návštěvníci se dozví, jak se o pivo správně starat a jak si užít jeho chuť. Načepovaný půllitr si vychutnají v degustační síni ve vyhlídkové věži pivovaru.

Na návštěvníky pivovaru Radegast tak čeká originální zážitek. „Očekáváme velký zájem o večerní školu čepování a prohlídky. Určitě návštěvníkům doporučuji účast na akci předem objednat přes naše webové stránky www.radegast.cz,“ radí Martina Sikorová, vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Radegast v Nošovicích.

Součástí dvou a půl hodinových netradičních prohlídek je také ryze hořká odměna. Každý návštěvník noční prohlídky si kromě nevšedního zážitku ze školy čepování odnese domů také dva ležáky piva Ryze Hořká 12, kterou pivovar začal vařit v polovině letošního roku. Nový ležák je plnější, více ale příjemně hořký s výrazným chmelovým aroma. Speciální zážitek v pivovaru vyjde na 199 korun za osobu.


Pivovar Ostravar letos oživí starodávný zvyk a na Barboru (4. prosince) začne rozdávat dárky. Na rozdíl od Mikuláše se ale zaměří na dospělé.

Pivovar Ostravar letos poprvé uvařil nový černý speciál černá Barbora, který dostal jméno po patronce a ochránkyni dvanácti generací ostravských havířů. Se jménem svaté Barbory je spjato mnoho pověstí a legend. Jedna z nich praví, že 4. prosince - v den, kdy mají svátek všechny Báry, Barbory a Barborky – chodívaly kdysi po vesnicích Barbory a nadělovaly lidem dárky. Teprve v pozdějších letech přejal tuto roli od Barbor Mikuláš, který si přizval na pomoc čerta a anděla.

V dnešní době se na Barbořino nadělování skoro úplně zapomnělo a málokdo o tomto starodávném zvyku ví. My jsme se proto letos rozhodli tento starý zvyk oživit. Zatímco Mikuláš dává dárky dětem, my budeme v hospodách a restauracích rozdávat dárky dospělým,“ vysvětluje Zuzana Cieciotková z pivovaru Ostravar.

Od čtvrtého prosince vyšle Ostravar do ostravských hospod a restaurací s dárkovými koši mnohým už známé dívky v černých šatech s křídly. Říká se jim černé Barbory a provázejí ostravský pivní speciál od první chvíle, kdy se objevil na trhu. „Věříme, že návštěvníci hospod a restaurací toto zpestření uvítají, stejně jako zimní várku černé Barbory ,“ směje se Zuzana Cieciotková.

V pomyslném dárkovém koši budou mít černé Barbory kromě tradičních pivních dárků také jeden velmi netradiční a originální dárek. Ručně zdobené vánoční ozdoby s motivem Ostravaru, který pro ostravský pivovar připraví členové sociálního podniku KRABIČKY. Toto malé výrobní družstvo sídlí v Ostravě - Přívozu a zaměstnává lidi se zdravotním postižením.

Každá vánoční ozdoba, kterou nám zde vyrobí, bude nejen jedinečným originálem, ale také pomůže lidem se zdravotním postižením v rozvoji jejich individuálních tvořivostí a v uvědomění si sama sebe ve vztahu k sobě i okolí. A to je skvělé,“ říká Zuzana Cieciotková. Podle manažerky ostravského pivovaru je v podnikání důležité myslet nejen na zisk a profitabilitu, ale také na sociální rozměr a odpovědnost každého projektu. „Právě to v Ostravaru děláme. Víme, že za svůj podnikatelský úspěch vděčíme věrnosti a přízni zdejších lidí, a snažíme se to tomuto regionu splatit. Nejen tím, že zde zaměstnáváme lidi, nebo firmy, kterým dáváme práci při výrobě piva, ale třeba i tím, že spolupracujeme s podniky typu Krabičky.


Páter Jan Löffelmann, strakonický vikář slavnostně požehnal vánočnímu ležáku z DUDÁK-Měšťanský pivovar Strakonice a.s. Ten bude od 8.prosince ke koupi v dudáckých hospodách a restauracích, v PET lahvích se bude prodávat přímo v pivovarské prodejně.

Stejně jako v předchozích letech, přichystal DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice a.s. na letošní Vánoce něco extra - Vánoční nefiltrovaný ležák.

Každý kdo toto dvanáctistupňové světlé pivo ochutná, toho naladí do příjemné sváteční nálady, která je směsí pohody, klidu a očekávání.

Náš vánoční ležák se vyznačuje výraznou chmelovou hořkostí, přitom jeho sametová plnost pohladí každého, kdo se napije. Vyrobený je z českého světlého sladu, který je navíc vhodně doplněný bavorským sladem a sladem karamelovým. Chmel je samozřejmě dovezený ze Žatce,“ uvádí sládková pivovaru Dagmar Vlková, která pivo uvařila.

Pivo neobsahuje žádné konzervanty, antioxidanty ani barviva, zkrátka nic umělého. Je vyrobený na čistě přírodní bázi. Stejně jako všech základních 9 druhů piv, které vyrábíme,“ říká Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK.

Podle Marka Pohanky, ředitele obchodu a marketingu pivovaru DUDÁK je zájem o různé speciály každý rok větší. „Doba se v tomto ohledu mění. Počáteční nedůvěřivost vystřídal zájem vyzkoušet trošku jinou chuť. To platí i u štamgastů,“ říká Marek Pohanka s tím, že tento Vánoční nefiltrovaný ležák se bude prodávat od 8.prosince.

Vánočnímu nefiltrovanému ležáku dnes slavnostně požehnal vikář strakonického vikariátu Páter Jan Löffelmann JC.D.

Naši předkové říkali, že bez božího požehnání je marné lidské namáhání. A tak si žehnali před každou započatou prací, ale žehnali si také před jídlem. Tím si uvědomili, že pokrm a nápoj je darem božím a připomínali si slova z Bible - Ať jíte, pijete nebo cokoliv jiného děláte, dělejte to k oslavě boží,“ uvádí páter Löffelmann.


Pivovary Lobkowicz připravily pro letošní Vánoce skvělé dárky pro všechny pivní fajnšmekry. Kromě oblíbeného balení Čertovského speciálu si mohou milovníci piva letos zakoupit například Vánoční mixpack, Adventní kalendář, Exkluzivní vánoční balení, Vánoční balení Lobkowicz nebo Dárkové balení pivních stylů. Lidé tak mají šanci ochutnat piva z různých regionálních pivovarů skupiny Pivovary Lobkowicz.

Předvánoční čas je již tradičně spojen s Čertovským speciálem, který je charakteristický temně červenou barvou. Má bohatou, jemně narůžovělou pěnu a vyváženou hořkost a plnost. Vaří se jednou do roka k příležitosti sv. Mikuláše a do hospod se dostane již od 5. 12.,“ říká Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz. Toto pivo je zároveň prodáváno i ve speciálním balení po 4 kusech - Čertovský speciál 4 x 0,5l. K dostání je v řetězcích Kaufland, Globus a Billa za přibližnou cenu 79 korun.

Dalším speciálním balením je Vánoční mixpack. Jedná se o Vánoční kolekci sedmi pivních specialit z pěti regionálních pivovarů Čech a Moravy. Lidé zde najdou tmavý Granát z Černé Hory, speciály Telčský Zachariáš a Jihlavský Grand z Pivovaru Jihlava, Comenius z pivovaru v Uherském Brodě, polotmavé speciální pivo Démon z vysokochlumeckého pivovaru a v neposlední řadě také piva Protivínský Granát a Prácheňská Perla z varny sládků v Protivíně. Vánoční mixpack prodávají řetězce Penny, Norma, COOP, Kaufland, Globus, Billa, Tesco a Ahold za přibližnou cenu 99 korun.

Největším balením je Adventní kalendář. Jeho princip je obdobný jako u čokoládových adventních kalendářů – na každý den od 5. do 24. prosince je pro jeho majitele připravena jedna láhev zlatavého moku. Speciální balení dvaceti různých piv z pivovarů Černá Hora, Jihlava, Klášter, Rychtář, Protivín, Uherský Brod a Vysoký Chlumec je k dostání v Normě, Globusu, Bille a Aholdu. Přibližná cena se pohybuje kolem 349 korun.

Zajímavým tipem na dárek je i Exkluzivní vánoční balení. Tato sada čtyř exkluzivních kousků nabízí piva Klášterní XIX. Bock z Pivovaru Klášter, Rauchbier z Pivovaru Uherský Brod, vysokochlumecký Amber Ale a Lobkowicz Premium z Pivovaru Protivín. Exkluzivní vánoční balení lze zakoupit ve speciálních prodejnách a v pivotékách za přibližnou cenu 99 korun.

Milovníky piva Lobkowicz Premium z Pivovaru Protivín jistě zaujme Vánoční balení Lobkowicz, které obsahuje 7 půllitrových piv a sklenici jako dárek. Pořídit se dá v maloobchodním řetězci Globus za přibližnou cenu 140 korun.

Třešničkou na dortu je pro opravdového pivního znalce Dárkové balení pivních stylů. V jednom balení se nachází 8 různých piv, která představují 8 různých stylů. Zástupci svrchního kvašení jsou pšeničný ležák Velen z Pivovaru Černá Hora a polotmavý Amber Ale (ejl) z Pivovaru Vysoký Chlumec. Do kategorie spodně kvašených piv pak patří polotmavý 19% speciál Klášterní Bock XIX. z Pivovaru Klášter, tmavý ležák Granát z Pivovaru Černá Hora, speciál s příchutí medu Kvasar z Pivovaru Černá Hora, vídeňský ležák Kounic z Pivovaru Uherský Brod, světlý prémiový ležák Lobkowicz Premium z Pivovaru Protivín a kouřový polotmavý ležák Rauchbier z Uherského Brodu. Dárkové balení pivních stylů bude k dostání ve vybraných pivotékách a ve speciálních prodejnách.


Každým rokem se milovníci piva těší na speciální vánoční edice. Už od srpna pro ně v ležáckých tancích Královédvorského pivovaru Tambor zrál polotmavý speciál 14 Klazar. Tento týden ho pracovníci pivovaru začali stáčet a první sudy a lahve míří k milovníkům pěnivého moku.

Polotmavý speciál je pivo vhodné pro sváteční příležitost, vyznačuje se zejména plnou lahodnou chutí s výrazným řízem. Minimální doba ležení je 70 dní,“ upřesnil sládek Martin Vrba. Jako správný speciál nabízí i „čtrnáctka“ Klazar vyšší obsah alkoholu, konkrétně 5,8%.

Je to tak ideální nápoj na sváteční chvíle u vánočních stolů, ať už doma nebo při návštěvě restaurací a hospod. K dostání bude nejen v Pivovarské prodejně Tambor, ale také v restauracích a prodejnách na řadě míst regionu. Zájemci si tuto limitovanou várku, která se bude zase opakovat až před příštími Vánocemi, objednávat už nyní.

Vánoční speciál Královédvorského pivovaru Tambor nese jméno rodiny majitelů původního pivovaru ve Dvoře Králové nad Labem. Rodina Klazarových koupila prusko rakouskou válkou zdevastovaný měšťanský pivovar v roce 1877. Postupně ho modernizovala a zvětšovala. V roce 1948 byl znárodněn. Tím ale stopa Klazarových v českém pivovarnictví nekončí. Jeden ze synů posledních majitelů, Gaston Klazar vystudoval Vysokou školu chemicko – technologickou, pracoval ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a v Pokusném a vývojovém středisku v Praze. Patřil mezi přední české pivovarnické odborníky. Je jedním z autorů českého dia a nealkoholického piva.


Pivovar Vysoký Chlumec raketově vystartoval na trh s novým polotmavým speciálním pivem IPA Flying Cloud, které se řadí do populárního pivního stylu ALE. Jméno Flying Cloud odkazuje na slavnou plachetnici, která v 19. století pendlovala mezi Anglií a Indií a dovážela anglickým kolonizátorům mimo jiné i pivo tohoto typu a zpět vozila např. koření a čaj.

Při výrobě vysokochlumeckéIPA Flying Cloudse používá metoda svrchního kvašení, suroviny a postupy jsou výrazně odlišné od tradičního českého piva. Chmelí se americkými odrůdami chmelů Amarillo a Cascade. „Pivo vyniká bohatou chutí, vysokou hořkostí a nádhernou vůní mandarinek, rozinek a květin. Jedná se o polotmavou 14 %, s obsahem alkoholu 5,5 %obj., hořkost dosahuje 50 jednotek EBC.“popisuje charakteristiku nového piva Pavel Bekeni, sládek Pivovaru Vysoký Chlumec.

Zkratka IPA (India Pale Ale) je pivním druhem, který je opředen spoustou pověstí a mýtů. Vraťme se proto do doby největší slávy Britského impéria, kdy nejvýznamnější kolonií Anglie byla Indie. Britští úředníci a důstojníci a jejich rodiny se chtěli napít dobrého piva, kterévšak na místním trhu nebylo k dispozici a z místních surovin je nebylo možné ani vyrobit.Nezbývalo nic jiného, než pivo do Indie dovážet. „Problém se však ukázal při dlouhé přepravě lodí, kdy bylo pivo vystaveno vysokým teplotám a kazilo se. Angličané to vyřešili zvýšením obsahu alkoholu a vysokou hořkostí – alkohol i chmel, ze kterého hořkost pochází, plní totiž mimo jiné také funkci konzervantů, které přispívají k delší trvanlivosti piva. Tak vznikl zcela nový pivní styl – India Pale Ale. Další inovace tohoto stylu přidali Američané, když v tamních minipivovarech (tzv. CraftBreweries) začali do tohoto druhu piva přidávat speciální odrůdy chmelů použitých pro studené chmelení. Studené chmelení uchová výrazné chmelové aroma, protože chmel neprojde intenzivním varem. Sládci v pivovaru Vysoký Chlumec se inspirovali tímto výrobním postupem a použili aromatické chmely za studena,“ vysvětluje Pavel Bekeni. IPA si postupně získává oblibu i u českých konzumentů a to díky pestrosti chutí, které otevírají dveře do světa netradičních pivních stylů.

Nové pivo míří od počátku listopadu do vybraných hospod po celé republice.


Hudba královen a příběh piva je název experimentálního koncertu, který se uskutečnil ve středu 26. listopadu v rámci festivalu Hudební setkání III v Domě kultury v Ústí nad Labem. Šlo o neobvyklé hudební setkání, jehož cílem bylo poukázat na možnost párování vážné hudby, piva a vybraného jídla.

Jedním z lákadel této hudební události byl hudební soubor Musica Dolce Vita, který na české hudební scéně působí od roku 2005 a na svém kontě má stovky koncertů po celé naší vlasti. Průvodcem části tohoto setkání, která se týkala příběhu piva, byl Michal Rouč, ředitel a vrchní sládek pivovaru Velké Březno.

Koncert otevřela skladba sv.Hildegarda von Bingen. Během akce ale dále zněly skladby výhradně ženských skladatelek. „Přišli jsme s nápadem, který, věříme, že zaujme. Kombinace degustace piva a vážné hudby, to vše navíc spárováno s jídlem. Posouváme tak kulturní hudební zážitek zase o kousek dál,“ předeslal před začátkem koncertu Michal Mašek, jednatel společnosti Morpheus Art, která koncert zařizovala.

Po úvodní skladbě byl na programu jako první svrchně kvašený nefiltrovaný světlý pšeničný ležák – Krušovice Pšeničné, během tohoto párování zazněly skladby žen ze známých hudebních rodů, například díla Clary Schumann nebo Almy Mahler. Jako druhá přišla na řadu piva značky Březňák. Nejdříve Březňák světlý ležák, který doplňovaly počiny skladatelek z nejranějších hudebních období, jednou z nich byla například skladba od Marianne von Martinez. Dalším pivem byl Březňák 14 světlé speciální pivo, během jehož konzumace návštěvníci vyslechli hudební kus z pera Marie Teresie von Paradis nebo královny Liliuokalani. Poslední ochutnávkou bylo pivo Krušovice Černé, které doplňovala díla francouzských impresionistek Cecile Chaminade a Pauline Viardot.

Na závěr koncertu zazněla skladba „Jak se pivo vaří“. Dílo, které bylo veřejnosti představeno vůbec poprvé, jednalo se tak o světovou premiéru. Skladba vzbudila zájem a sklidila dlouhý potlesk. Pořadatelé uvedli, že podobný typ akce nebyl poslední.


Společnost Pivovary Staropramen, zakladatel a vlastník úspěšného gastronomického konceptu Potrefená husa, spouští nový projekt s názvem Naše hospoda, který zamíří především do regionů. Jeho cílem je reagovat na poptávku hostů i majitelů a zvýšit kvalitu českého pohostinství v prostředí typických hospod. Tradiční české podniky zařazené do sítě Naše hospoda tak svým návštěvníkům nabídnou v jednotném

a stylovém interiéru především perfektně ošetřené pivo a jednoduchou, ale kvalitní gastronomii. Koncept bude na rozdíl od Potrefených hus nefranšízový.

Společnost Pivovary Staropramen prostřednictvím už patnáct let existující úspěšné sítě restaurací Potrefená husa, které lze najít především ve větších městech, potvrdila, že dokáže měnit a zlepšovat českou pivní a gastronomickou kulturu. Nyní se značka Staropramen začne výrazně podílet i na proměně tradičních českých hospod. „I díky zkušenosti s Potrefenými husami a Vinohradským Parlamentem máme silné know-how, které při přípravě sítě podniků Naše hospoda hodláme naplno využít. Typicky česká hospoda je pojem, který je součástí naší kultury. Na druhou stranu řada českých hospod velmi vítá naši pomoc při realizaci změn reagujících na vyvíjející se požadavky zákazníků, jejichž vnímání standardu se v posledních letech v mnoha směrech výrazně proměnilo,“ říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen, podle něhož lze typického hosta Naší hospody definovat jako tradičního zákazníka, který si návštěvu hospody spojuje zejména se správně ošetřeným pivem a dobrým jídlem. Zároveň ale vyhledává pro něj přijatelný poměr kvality a ceny a má i určité nároky na podobu interiéru.

Jednotný interiér, výborné pivo i stabilně vysoká úroveň služeb

Společnost Pivovary Staropramen se chystá oslovit majitele a provozovatele vybraných hospod, aby jim nabídla spolupráci v rámci konceptu Naše hospoda. Zapojení do projektu znamená, že vybraný podnik projde kompletní proměnou, kdy získá moderní a jednotný interiér včetně vybavení v podobě například nového nábytku a výčepu s nerezovým obložením. Jednotná bude také uniforma personálu nebo grafická podoba jídelních lístků. Zapojené hospody budou moci těžit i z propagace na internetových stránkách pivovaru Staropramen. „To ale samozřejmě není to nejdůležitější. S majitelem každé hospody projdeme především její fungování a budeme se snažit poradit tak, aby co nejlépe splňovala námi nastavené standardy v oblasti péče o pivo Staropramen, nabídky jídel a celkového servisu,“ vysvětluje Jan Trochta, podle něhož pilotní projekty ukázaly, že o koncept bude mezi provozovateli a majiteli hospod určitě zájem.

Cíl: otevření desítek podniků Naše hospoda

Společnost Pivovary Staropramen v rámci pilotního projektu takto proměnila už čtyři hospody - po jedné v Pardubicích a Hradci Králové a dvě v hlavním městě. „U pilotních projektů se proměna projevila ve všech směrech pozitivně, ve srovnání s minulostí jim například významně narostla návštěvnost. Obzvlášť nás to těší u těch mimopražských, protože koncept byl navrhnut především pro regiony,“ říká Jan Trochta a dodává: „V následujících několika letech bychom chtěli přidat řádově desítky nových hospod se zeleným logem Naše hospoda.


Letos na podzim je tomu patnáct let, kdy společnost Pivovary Staropramen začala budovat síť vlastních restaurací Staropramen Potrefená husa. Tím úplně prvním podnikem byla restaurace v Praze na Vinohradské ulici. Že sázka na tehdy revoluční myšlenku spočívající ve vybudování sítě moderních restaurací s širokou nabídkou piv v čele se Staropramenem, kvalitní gastronomií a obsluhou byla úspěšná, potvrzuje skutečnost, že dnes je Potrefených hus celkem třicet a podobný koncept v různých obměnách po vzoru Staropramenu začaly provozovat i konkurenční pivovarnické značky. K oslavě výročí připravily Potrefené husy speciální akci pro své hosty.

Tři miliony návštěv ročně a dvacet devět podniků v Praze a krajských městech v České republice, jeden pak na Slovensku v Bratislavě. To jsou základní čísla franšízového konceptu Staropramen Potrefená husa. Údaje, které před patnácti lety při otevření první restaurace byly pouze divokým snem. Nicméně i sny se naplňují. „Tehdy jsme vkročili do neznámých vod. Věděli jsme ale, že v naší zemi, kde je pivo národní nápoj, chybí konkrétní typ podniku, který by spojoval příjemné a moderní prostředí, dobré jídlo a širokou nabídku správně ošetřovaného a podávaného piva,“ říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen.

Roste počet hostů

Zaplněná první restaurace a postupně i další ukázaly, že zájem o tento typ podniku skutečně je. A hejno Potrefených hus se stále rozrůstalo až na současný počet. Trvale roste i množství těch, kteří do Potrefené husy přijdou posedět na jídlo či si jen dát některé z mnoha nabízených piv. „Ačkoliv lidé chodí do hospod a restaurací stále méně, v Potrefených husách tento trend nezaznamenáváme, v našich podnicích je to přesně naopak. Návštěvnost Potrefených hus roste každým rokem a oproti standardu v prémiovém segmentu restaurací mají Potrefené husy i nadstandardní výtoč piva,“ říká Jan Trochta.

Situace, kdy domácí trh na poli gastronomie v několika posledních letech prochází obnovou, Husám nahrává. Koncept je na ni připraven. Hosté požadují maximální kvalitu, nápaditější nabídku jídel, sezónní akce a z pohledu nápojového lístku například i více druhů piv, která chtějí třeba i během jedné návštěvy Potrefené husy ochutnat. Proto je ve většině Potrefených hus k dispozici kompletní řada piv Staropramen doplněná belgickými pivy Stella Artois a Hoegaarden. „My tuto změnu vnímáme například z toho pohledu, že před patnácti lety byl mezi zákazníky největší zájem o výčepní Staropramen Světlý. Dnes se zájem stáčí na Staropramen Ležák a Nefiltrovaný. Přes léto jsou pak oblíbené různé příchutě beermixů řady Staropramen Cool. Návštěvníky taky zaujala nealkoholické Sládkova Limonáda,“ vysvětluje Jan Trochta.

Třicet restaurací spravuje 18 franšízantů

Síť podniků Staropramen Potrefená husa během uplynulých let nezůstala pouze u tradičních restaurací. Společnost Pivovary Staropramen například zareagovala na rozvoj obchodních center, pro která byl na míru upraven koncept Potrefená husa Beerpoint. Do míst s hustou bytovou zástavbou pak vznikly podniky Potrefená husa Sportbar.

Potrefených hus je nyní třicet. Téměř v každém krajském městě najdete jednu, kde často patří mezi nejlepší a nejnavštěvovanější podniky. „Další rozvoj řetězce bude po patnácti letech od založení zaměřen na podporu a kvalitativní rozvoj stávajících provozoven plus jejich citlivé doplňování o nová místa. Stále totiž registrujeme velký zájem nových franšízantů o náš koncept. S ohledem na stávající provozovny však musíme být s výběrem nových lokací již velmi opatrní. Vždyť jen v Praze je Potrefených hus šestnáct,“ vysvětluje Trochta

Zachování kvalitativní úrovně této české gastronomické značky klade vysoké nároky na franšízanty. „Úspěch řetězce je dán prací našich partnerů franšízantů. Ty si proto pečlivě vybíráme pouze z řad gastronomicky zkušených profesionálů s dostatečným zázemím, odhodlaných tvrdě pracovat na nabídce kvalitních služeb. Často při otevření nového podniku dáváme přednost těm zájemcům, kteří už některou z Potrefených hus spravují, a ověřili jsme si tak jejich schopnosti. I proto třicítku podniků provozuje 18 subjektů,“ vypočítává Jan Trochta, podle něhož se v současné době pracuje na rozšíření sítě o další dvě nové Potrefené husy.

Speciální akce k oslavám výročí

Patnáctileté výročí existence Potrefených hus budou moci oslavit všichni jejich hosté. Ve dnech 28. – 30. listopadu pro ně bude připraveno tematické menu složené z jídel, která během uplynulých patnácti let nejvíce bodovala. K těmto pokrmům si pak bude možné objednat půllitr piva za mimořádnou cenu 15 Kč. Více informací naleznete na: www.staropramen.cz.


Velké překvapení zažil v pivovaru Radegast v Nošovicích Václav Lukoš z Jablunkova. Stal se letošním jubilejním 33 333. návštěvníkem a od manažera závodu a vedoucí návštěvnických služeb tak obdržel pamětní certifikát, dva kartony piva a dárkový poukaz na skleněný půllitr s vybroušeným vlastním jménem.

Seznámit se s tím, jak se vaří správně hořké pivo Radegast, přijel pan Václav Lukoš. „Jelikož jsem fanouškem piva Radegast, zajímá mě, jak se moje oblíbené pivo vyrábí. Prohlídka pivovaru se mi velmi líbila. Dozvěděl jsem se, že nošovičtí sládci používají k jeho vaření tři druhy chmele z moravských chmelnic. Překvapilo mě, že na kvalitu vody dohlížejí na varně živí pstruzi. A užil jsem degustaci piva ve vyhlídkové věži. Určitě doporučuji všem, aby se do pivovaru přijeli podívat,“ řekl spokojený návštěvník, který se radoval z certifikátu čestného hosta a pivních dárků, které mu předal Ivo Kaňák, manažer závodu Radegast.

Pivovar v letošním roce přistoupil po dohodě s Českým statistickým úřadem na novou metodiku sledování návštěvnosti pivovaru. Byly přesně nastaveny ukazatele, podle kterých se určují osoby využívající služby a prostory pivovaru. „Nově započítáváme do návštěvnosti i účastníky speciálních prohlídek, zážitkových programů či akcí jako je Den Radegastu, které se konají v pivovaru,“ vysvětluje Martina Sikorová, vedoucí Návštěvnického centra.

Jsem rád, že jsme společně se zástupci Plzeňského Prazdroje zformulovali odpovídající metodiku pro sledování počtu návštěvníků, která je v souladu s potřebami monitoringu návštěvnosti u podobných turistických míst a objektů,“ chválí si nový systém sledování návštěvnosti Miloslav Chlad z Českého statistického úřadu.

Největší zájem o prohlídku pivovaru Radegast mají tuzemští návštěvníci, z letošních 33 333 návštěvníků bylo 90 % Čechů. Z cizinců byli nejčastějšími hosty turisté z Polska či Slovenska, kteří to mají nejblíže. Do Nošovic však zavítali také návštěvníci ze vzdálenějších zemí jako z Norska, Dánska, USA či Jižní Koreje.

Návštěvnické centrum se nyní připravuje na zimní turistickou sezónu. „Na středeční večery v prosinci chystáme speciální večerní prohlídky se školou čepování,“ říká Martina Sikorová. Radegast také připravil několik speciálních novinek v dárkové prodejně a od začátku prosince je zapojen také v novém projektu Beskydy Card. „Ve vybraných dnech bude možné s touto kartou získat slevu na prohlídku pivovaru,“ přibližuje Sikorová. Aktuální otevírací dobu Návštěvnického centra s Radegastovým obchodem najdete na webových stránkách.


Basketbalistky navštívily pivovar Dudák

[úterý, 25. listopad 2014]

Strakonické basketbalistky z klubu Sev-en navštívily pivovar DUDÁK. V nově otevřené degustovně se setkaly se svými nejvěrnějšími fanoušky.

Jeden basketbalově-dudácký příběh je u konce. Další může začít. V pondělí 25. listopadu navštívily basketbalistky strakonického klubu Sev-en měšťanský pivovar DUDÁK a v místní, nově otevřené degustační místnosti se setkaly s těmi nejvěrnějšími fanoušky.

Byl to krásný večer. Nevynechám žádný domácí zápas a chodím do haly již několik let. Bylo příjemné si s děvčaty popovídat a vidět je jinak, než ve zpocených dresech v tělocvičně,“ řekl Ladislav Hradecký, který na setkání přišel i s vnukem.

V září se ředitel pivovaru DUDÁK Jaroslav Tůma a trenér basketbalistek Ivan Beneš vsadili o výsledek dvou zápasů. Trenér prohrál a musel i se svými hráčkami jeden den pomáhat přímo v pivovaru. Setkání s fanoušky uspořádal pivovar DUDÁK za dobře odvedenou práci.

Pro nás fanoušky, to byl opravdový zážitek. Dokonce jsem se mohl vyfotit s Raven Berry. Vidět i ostatní hráčky jako třeba Edita Šujanová nebo Marissa Kastanek. K tomu jsem si dal svého oblíbeného Klostermanna. Pro fandu strakonického basketbalu to bylo příjemné,“ doplnil další z fanoušků Josef Hůda z Černětic u Volyně.

Pro pivovar DUDÁK bylo ctí uspořádat takové setkání. „Strakonické basketbalistky patří k těm nejlepším u nás. Jsme rádi, že jim můžeme pomáhat,“ uvedl Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK, který děvčatům pivo osobně čepoval.

Trenér basketbalistek Ivan Beneš v pondělí prodloužil svým svěřenkyním večerku. Měl ale jednu podmínku. V devět hodin ráno se všechny musely hlásit na tréninku.

Všechny holky dorazily v pořádku a trénovaly s ještě větší chutí, než bývá zvykem,“ usmíval se Ivan Beneš. „Večerní procházka DUDÁKEM jim prospěla. Utužili jsme kolektiv u výborného pivečka,“ uzavřel.


Správná rychlost, vhodně zvolený postup, šikovnost, zručnost, fortel – tyto vlastnosti mají společné - Šumavská hasičská liga a DUDÁK Měšťanský pivovar Strakonice a.s. Právě strakonický pivovar je generálním partnerem největší šumavské soutěže v požárním sportu, které se každý rok aktivně účastní stovky lidí a další tisíce přihlíží.

Jedna z největších soutěží v požárním sportu v Jihočeském kraji a určitě ta nejkvalitnější v Pošumaví - Šumavská hasičská liga – DUDÁK CUP pro tento rok skončila. Zapojilo se do ní více než 400 hasičů, kteří byly rozděleni do 31 mužských výběrů a 9 ženských.

Účast v Šumavské hasičské lize – DUDÁK CUP je povolena všem družstvům, které se řádně přihlásí do soutěže a zaplatí startovné. Proto se v Šumavské hasičské lize – DUDÁK CUP umožnila účast také družstvům, která leží daleko za hranicemi Šumavy, z čehož máme radost,“ říká Josef Zábranský, předseda rady Šumavské hasičské ligy – DUDÁK CUP.

Díky této soutěži se naše pivo dostane i mimo standardní oblast jeho prodeje. Pivo DUDÁK pak ochutnají noví spotřebitelé, kteří se o něj pak mohou přihlásit ve svých hospodách a restauracích,“ Marek Pohanka, ředitel obchodu a marketingu pivovaru DUDÁK.

Všechny týmy se mezi sebou utkávají v disciplíně zvané požární útok. To je disciplína, jejíž úkoly plní sedm členů soutěžního družstva. Každý z těchto členů tzv. běhá na svém úseku a dělá stále stejný nacvičený úkon. Ve zkratce jde o to, že se sedmičlenná družstva snaží co nejrychleji srazit terče pomocí vody čerpané z nádrže přenosnou stříkačkou, kterou předtím sestavili.

DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. je generálním partnerem Šumavské hasičské ligy – DUDÁK CUP již od jejího vzniku v roce 2006. „Pivovar nám poskytuje materiální pomoc. Bez, které by liga nemohla fungovat, podporu dostáváme nejen formou výborných nápojů, ale také ve formě cen na závěrečný galavečer, při kterém probíhá vyhlášení celkových výsledků Šumavské hasičské ligy – DUDÁK CUP za celý uplynulý ročník a ocenění těch nejlepších,“ vysvětluje Martin Macháček, velitel Sboru dobrovolných hasičů Horosedly.

Pro pivovar DUDÁK je taková spolupráce velkou ctí. „Požární sport v sobě spojuje hodnoty spojené s téměř vrcholovým sportováním a s lidskou touhou zachraňovat druhé životy. Takoví jsou hasiči a my jim fandíme. Jsme rádi, že můžeme tyto mladé sportovce a záchranáře v jedné osobě podpořit. Pro nás je to ta nejlepší reklama,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Měšťanského pivovaru DUDÁK Strakonice.

Požární útok není extrémně náročný na fyzičku, jako spíš na to zkombinovat v sobě přesnost, preciznost a nacvičené umění s rychlostí, která je zde velmi potřebná.

Nejhodnotnějším výsledkem Šumavské hasičské ligy - DUDÁK CUP v kategorii mužů bylo pokoření hranice 17 vteřin. Což jsou časy, které patří k nejlepším v České republice. O tento úspěch se postaraly nejprve Kalenice a poté i Únětice z Plzeňského kraje. Mezi ženami drží rekord Šumavské hasičské ligy – DUDÁK CUP ženy ze Žernovic, které v loňském roce pokořili čas 18 vteřin,“ uvádí Anna Kramlová, strojnice Sboru dobrovolných hasičů Výškovice.

Výsledky a tabulka Šumavské hasičské ligy DUDÁK CUP naleznete zde...


DUDÁK Měšťanský pivovar Strakonice a.s. má vlastní hymnu. O hudbu i text se v rámci dlouholeté spolupráce a zcela zadarmo postarala legendární strakonická skupina Parkán. Autorem hudby je Ivo Trojan, frontman této legendární strakonické kapely. O text se postarala jeho žena Pavlína.

Uprostřed Strakonic na břehu řeky, stojí tam pivovar už dlouhý věky. Tisíce hospůdek tady na jihu, drží nás Dudákem poctivě v lihu,“ – těmito verši začíná píseň „Natoč nám DUDÁKA“, která je od léta hymnou strakonického pivovaru DUDÁK.

Stane se tak písní všech milovníků strakonického, výhradně nepasterovaného piva, které vaří poslední měšťanský pivovar v Česku.

Vlastní hymna je věc, na kterou se nás naši pivaři často ptali. A kdy jindy by měla vzniknout, než v roce 2014, kdy slavíme 365 let od založení pivovaru?! Je to veselá, rytmická píseň, kterou si u půllitru oblíbeného strakonického piva, všichni hned začnou zpívat nebo pobrukovat,“ vysvětluje Jaroslav Tůma, ředitel DUDÁK Měšťanského pivovaru Strakonice a.s.

Hymna poprvé zazněla v červnu na pivovarské pouti. Od té doby ji Párkáni zahráli nejméně stokrát a bouřlivé reakce fanoušků překvapily i zkušeného Ivo Trojana. „Nestává se často, že publikum reaguje tak výjimečně spontánně a zpívá s námi od prvního verše. Za pár měsíců je z písně hit,“ uvádí Trojan.

Skupina Parkán zakomponuje tuto píseň „Natoč nám Dudáka“ do svého v pořadí již 9. CD, které bude nahrávat po Novém roce a pokřtí ho 1.8.2015 ve Volyni! (Pozn. Už dnes si každý může poslechnout první dvě sloky. Nahrávka začátku písně je v příloze tiskové zprávy).

Oboustranně prospěšná spolupráce skupiny Parkán a pivovaru DUDÁK trvá již několik let, na jejím základě složila skupina hymnu zcela zadarmo.

2. sloka Dudácké hymny:

A co ten výčepák, ať se tam nefláká,

jsem celí žízniví, natoč nám DUDÁKA.

Hrň do nás půllitry, voni se spijou,

Co chlastaj točený, vo dost dýl žijou.

Rf.: Heja heja hou, paříme gou,

Střízliví nás nedostanou.




Pivovar Budějovický Budvar dnes oficiálně představil veřejnosti unikátní pivo. Budweiser Budvar B:CRYO se vyrábí patentově chráněným postupem a zakládá zcela novou pivní kategorii, která nemá ve světě obdoby. Při přípravě se využívá princip kryokoncentrace (vymrazování vody) přímo v láhvi. Výsledné velice silné pivo si spotřebitel „vyrábí“ a čepuje sám přímo na stole restaurace pomocí zvláštního narážecího zařízení. Budweiser Budvar B:CRYO chutná jako pivo, ale hřeje jako destilát. Obsahuje přibližně 21% obj. alkoholu a jeho stupňovitost je asi 40. V nejbližších dnech se objeví v desítkách vybraných restaurací po celé České republice.

Pivovar Budějovický Budvar uvádí na český trh převratnou novinku pod názvem Budweiser Budvar B:CRYO. Jedná se superspeciální pivo, vyráběné patentově chráněným postupem tzv. kryokoncentrací v láhvi: vymražením vody z piva vzniká SPIRIT PIVA, tedy pivo zbavené těla. Vyrábí se ze speciálního piva, které ve vhodně vytvarované láhvi po zmrznutí vytvoří heterogenní pórovitou strukturu složenou z ledu a mikroskopických kanálků, vyplněných velice silným pivem B:CRYO. Pomocí originálního narážecího zařízení je B:CRYO vytlačováno z láhve a hosté si sami čepují nápoj do sklenic.

Touto novinkou zakládáme zcela novou pivní kategorii. Náš postup kryokoncentrace v láhvi je světově unikátní a máme jej patentově chráněný. B:CRYO představuje ucelený gastronomický systém, který přináší do restaurací nejen mimořádně zajímavé pivo, ale také originální servírovací rituál a s ním spojenou společenskou zábavu pro hosty,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Vývoj nového piva trval téměř 2 roky. „Primární pro nás byly samozřejmě chuťové vlastnosti B:CRYO, ale museli jsme vyvinout kromě jiného i originální výčepní zařízení a najít optimální vlastnosti láhve,“ dodává Ing. Petr Košin, Ph.D., vedoucí vývojového týmu z Budějovického Budvaru.

Budweiser Budvar B:CRYO je mimořádné silné pivo, které si konzument „vyrábí“ přímo na stole restaurace. Host si objedná vždy celou láhev piva o objemu 1,5l, ze které získá přibližně 3-3,5 dcl B:CRYO. Po načepování má B:CRYO stupňovitost asi 40, hořkost 60 EBC a obsah alkoholu kolem 21% obj. K dispozici bude pouze ve vybraných restauracích, které disponují vyškoleným personálem a speciálním výčepním zařízením. Do restaurací se bude dodávat v nezamražené formě.

B:CRYO je určeno pro milovníky piva – muže i ženy. Pije se ze sklenic o objemu 0,2 l na nožce. Chutná jako pivo, ale zároveň hřeje jako destilát. Pije se pomalu, při konzumaci je potřeba plným douškem zaplavit všechny chuťové receptory v ústech. Po napití přechází plná a intenzívní pivní chuť B:CRYO od nasládlosti k intenzívní hořkosti, která v závěru nabádá k dalšímu napití. Primárně se B:CRYO pije jako digestiv – velmi dobře se totiž hodí k tradičním pokrmům české kuchyně, jako jsou pečené koleno, vepřová žebra, pečená husa nebo tatarský biftek. Velmi dobře ale může kdykoliv během večera doplnit běžné čepované pivo.

Podrobné informace o B:CRYO najdete na www.budvar.cz/b-cryo


V chotěbořském pivovaru jsou na blížící se advent již dobře připraveni, uvařili třináctapůlstupňový karamelový Speciál. Jak název napovídá, jedná se o pivo z kategorie speciálů, obohacené karamelovým sladem, vyznačující se jantarovou barvou a velmi jemnou hustou pěnou.

Speciál zraje v ležáckých tancích minimálně šedesát dní. Aby byl k dostání již na začátku adventu, musí se vařit se značným předstihem v průběhu září. O Speciál je mezi zákazníky velký zájem, celkem je ke stáčení nachystáno sto šedesát hektolitrů.

Speciál nabízíme v lahvích, ale je o něj obrovská poptávka i v sudech. Hostince před Vánocemi zaznamenávají větší návštěvnost a čepovaný chotěbořský Speciál je velice oblíbený doplněk předvánočním oslav a večírků, dodává jim punc slavnostní nálady. Máme spoustu zákazníků, kteří si Speciál u nás rezervují dopředu a to nás těší,“ usmívá se obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Bedřich Bárta a doplňuje: „každý rok se snažíme náš servis zlepšit, proto letos budeme na našem webu a facebookovém profilu prezentovat hostince, kde se Speciál bude nabízet nejdříve.“ Kromě gastro zařízení bude Speciál v síti maloobchodních prodejen, kde je zaveden tradiční sortiment značky Chotěboř


Pivovary Lobkowicz Group, a.s. (PLG), která je čtvrtou největšípivovarnickou společností na českém trhu a sestává ze sedmi regionálních pivovarů (Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vys oký Chlumec a Černá Hora) dnes zveřejnila vybrané výsledky hospodaření za první devět měsíců roku 2014. Společnost úspěšně vstoupila na pražskou burzu v květnu letošního roku.

Celkové konsolidované tržby za prvních devět měsíců roku 2014 činily 923,4 milionu Kč, o 2 % meziročně více. Samotné tržby z prodeje piva meziročně vzrostly o 3 % na 859,6 milionu Kč. Nárůst v tržbách je tvořen jak růstem prodejů, tak i realizovanou vyšší cenou za prodaný hektolitr. Výroba piva v hektolitrech dosáhla za prvních devět měsíců roku 2014 687 tisíc hl, což je o 3,5 % více nežli vloni.

Dosažené výsledky hospodaření za prvních devět měsíců roku potvrzují solidní výkonnost, kdy Pivovary Lobkowicz dosáhly meziročního nárůstu výnosů o 2 % na 923 milionů Kč. Přestože naše prodeje byly ovlivněny nepříznivým počasím v červenci a srpnu, podařilo se nám zvýšit objemy produkce i cenu na prodaný hektolitr. Věřím, že v porovnání s celkovým trhem piva v České republice jsme hospodařili lépe a naše celkové tržby z prodeje piva vzrostly o 3 % na 860 milionů Kč. Sezonní výkyv domácích prodejů nicméně neovlivnil náš export piva, který se vzrostl o 9,6 % na 189 milionů Kč,“ řekl Zdeněk Radil, generální ředitel a předseda představenstva.

I když červenec a srpen byl vzhledem k počasí pro pivovary největší ranou tohoto roku, kdy prodeje na českém trhu meziročně klesly o šest, respektive jedenáct procent, PLG se dařilo tomuto negativnímu trendu na domácím trhu čelit získáváním nových zákazníků a také nabídkou novinek.

PLG neakceptovaly výprodejní slevovou strategii, kterou reagovaly velké skupiny pivovarů na poklesy prodejů, a nadále se držely spíše kvalitativního pohledu na prodávané značky.

Dařilo se i prodeji piva na exportních trzích, kde za prvních devět měsíců letošního roku bylo dosaženo meziročního nárůstu tržeb o 9,6 %. Všechny pivovary zaznamenaly nárůst vývozu, přičemž největší nárůsty byly zaznamenány v Itálii, Rusku, Španělsku, Slovensku a částečně také v Číně, Anglii a Polsku. Vzrostl jak prodej klíčovým zákazníkům, zde především díky prodejům společnosti Lidl např. na Slovensko, či do Bulharska, tak i prodej u neklíčových zákazníků.

PLG uvedly na trh několik nových výrobků. Na pivovarských slavnostech v Uherském Brodě byl představen nový ležák Respekt, kterým pivovar také oslavil 120. výročí svého založení. Hlinecký pivovar Rychtář přišel s novinkou pro letní měsíce - lehčí nefiltrované výčepní pivo s názvem Rychtář Fojt nefiltrovaný s vysokým obsahem pivovarských kvasnic. V souladu s trendem uvádění netradičních pivních specialit na český trh, byl představen nový svrchně kvašený speciál typu IPA (India Pale Ale) s názvem Flying Cloud, který se vaří tradičními postupy řemeslné výroby v Pivovaru Vysoký Chlumec.

V segmentu prémiových piv i přes nepříznivý vývoj na domácím trhu pokračoval rostoucí trend prodejů, přičemž k výsledkům přispěla i silná marketingová podpora značky Lobkowicz, spojená především s partnerstvím 49. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Pro letošní ročník pivovar připravil řadu aktivit přímo v místě konání, včetně speciální festivalové várky kvasnicového ležáku Lobkowicz, který zde měl premiéru.

I přes nepříznivé letní počasí a jeho přímý vliv na outdoorové akce byly úspěšně realizovány pivní slavnosti na všech vlastněných pivovarech a desítky lokálních akcí pořádaných v regionech, kde pivovary působí.

Piva z portfolia PLG získala opět řadu prestižních ocenění na soutěžích. Na tradičních žateckých slavnostech chmele – Dočesné – získala piva ze skupiny tři zlatá, jedno stříbrné a dvě bronzová hodnocení. Pivo Velen z Černé Hory bylo dále hodnoceno jako nejlepší mezi lahvovými pšeničnými pivy. Potvrdil to test deníku MF Dnes a časopisu Svět potravin, ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR. Velen obstál v konkurenci deseti vzorků, které je možno z produkce průmyslových pivovarů v české prodejní síti zakoupit.


Trenér strakonických basketbalistek z týmu Sev-en Ivan Beneš včera brigádničil v měštanském pivovaru DUDÁK. Navážel do skladu palety plné piv. Pomáhal nosit basy do auta. Pět jeho svěřenkyň mezitím prodávalo pivo. Basketbalistky se do pivovaru podívají znovu v pondělí 24.listopadu společně se svými fanoušky.

Práce s pivem je zajímavá, ale se svou bych neměnil,“ takhle včera komentoval svou brigádu v měštanském pivovaru DUDÁK Ivan Beneš, trenér ženského basketbalového klubu Sev-en ze Strakonic.

Ivan je velmi pracovitý člověk. Vozil palety plné piv do skladu, pomáhal odnášet zakoupené zboží zákazníkům. Byli jsme s ním spokojení,“ okomentoval Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK Měštanský pivovar Strakonice.

Basketbalistky pomohly v prodejně piv. Pro zákazníky byly určitě velkým zpestřením,“ doplnil Tůma.

Strakonické basketbalistky v pivovaru brigádničily kvůli sázce svého trenéra s ředitelem Tůmou, kterou Ivan Beneš prohrál. Předmětem sázky bylo zvítězit ve dvou domácích zápasech se Slavií Praha a s Valosunem Brno. Brněnské basketbalistky však byly nad síly Strakonic.

Tůma i Beneš chtěli svou sázkou především upozornit na vysokou úroveň strakonického ženského basketbalu. Což se podařilo. Také díky mediální propagaci dorazilo na oba zápasy více než 400 diváků. Přičemž v loni chodilo na zápasy v průměru 200 lidí.

Na pivovarské brigádě se líbilo i pětici hráček. Prodávat Dudáka, Klostermanna nebo Krále Sumavy dorazily dvě strakonické Američanky Marissa Kastanek, Raven Berry. Dále Hailey Millgein, původem z Kanady a Edita Sujanová s Luckou Košatkovou. Všechny byly v pivovaru poprvé.

Zákazníci byli překvapení a moc milí. Někteří se na nás dokonce přišli podívat, protože o sázce věděli,“ popisuje Marissa Kastanek.

Strakonické pivo jsem ochutnala poprvé a vynikající byl Klostermann,“ doplnila. Nad nevšední kvalitou mnohými cenami ověnčené polotmavé třináctky Klostermann se rozplývala i Hailley Millgein „Ráda si dám po večeři nebo po zápase pivo. Znám i pivo DUDÁK, které mi také moc chutná,“ uvedla. Jen Raven Berry o strakonickém pivu mnoho nevěděla. „Potřebuji víc ochutnávat, abych měla větší průpravu. V pití piva jsem úplný začátečník,“ svěřila se.

Velkou příležitost ochutnat vynikající strakonické pivo bude mít 24.listopadu. Reditel pivovaru Jaroslav Tůma pozval všechny hráčky, trenéry i členy realizačního týmu na prohlídku pivovaru spojenou s ochutnávkou v nově otevřené degustační místnosti. Pozvání do degustační místnosti dostali i všichni fanoušci. Podmínkou pro vstup je předložení vstupenky z domácího střetnutí, které strakonické basketbalistky čeká v sobotu 15. listopadu proti Hradci Králové.

Je to odměna za kvalitní výkony hráček v začátku soutěže a věrnost fanoušků. Rádi všem ukážeme naší novou degustační místnost. Jehož originální design je novou chloubou našeho pivovaru,“ uzavírá Jaroslav Tůma.


Kam za pivem v Čechách a na Moravě

[úterý, 4. listopad 2014]

Kniha KAM za pivem v Čechách a na Moravě mapuje 244 pivovarů, malých pivovarů a minipivovarů fungujících v České republice. Aktuální stav je z jara letošního roku. Členěna je po jednotlivých krajích a přináší základní kontaktní informace o pivovarech, o možnosti prohlídek, o pořádaných akcích, muzejních expozicích, ale i pivních lázních, pivotékách a popisuje samozřejmě i pivní zajímavosti jakými jsou třeba:

Cesta pivních znalců * Za Mazlíkem – největším pivním sudem * Měna krytá tekutým zlatem * Kde najdete skutečný Metr piv * První pivotel světa * Pivní akademie * Mistrovství světa v koulení pivních sudů * Létající pivovary * Chrám chmele a piva * Muzeum lidu chmelové kultury Homolupulů * Pivní a pivovarská naučná stezka * Nejvýš položený pivovar * Postřižinské pivovary * Pivní kořalky, pivní zmrzlina * Pivní kosmetika a pivní lázně

V knize nenajdete hodnocení vyráběných piv, ale souhrn značek každého pivovaru samozřejmě nechybí. Celobarevná publikace s řadou fotografií a výraznou grafickou úpravou se tak může stát vodítkem pro vaše cesty za pivní rozmanitostí.

Vydalo ji v edici svých průvodců nakladatelství Computer Press – Albatros Media a v těchto dnech je již v prodeji u všech dobrých knihkupců a v knižních e-shopech.

http://knihy.cpress.cz/kam-za-pivem-v-cechach-a-na-morave.html


«« « Strana 10 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI