Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Polotmavý ležák Klostermann z pivovaru DUDÁK získal již potřetí za posledních pět let první místo v jedné z nejprestižnějších degustační soutěži u nás. Vítěze vybírá porota složená za 208 odborníků i laiků. Opakované vítězství dělá z Klostermanna jedno z našich nejoceňovanějších a nejprodávanějších polotmavých piv. Meziročně stoupl jeho prodej o 110 procent.

Polotmavý ležák Klostermann z pivovaru DUDÁK = jedno z nejoceňovanějších polotmavých piv v České republice. Již po třetí za posledních pět let vybrala porota Chmelařského institutu na Žatecké Dočesné nejlepším pivem v kategorii polotmavých piv třináctistupňový pivní speciál Klostermann.

Klostermann je naše největší chlouba a zároveň nejúspěšnější pivo v novodobé historii pivovaru. Nás samozřejmě také těší, že s jeho oceněními je spjatý i jeho narůstající prodej,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK.

Na Žatecké Dočesné, která má ve svém podtitulu napsáno „...slavnosti chmele a piva s nejdelší tradicí v ČR“ se představují pivovary z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Vítěze vybíralo 208 degustátorů z řad laické a odborné veřejnosti.

Letošního ročníku se zúčastnilo 26 pivovarů. Ty do soutěže zapsali 149 vzorků piv.

Odborná degustace svým rozsahem a významem patří k nejvýznamnějším v České republice. Setkávají se zde pivovary, ve kterých se vaří pivo z žateckého chmele,“ říká Jiří Kořen, jednatel Chmelařského institutu a zároveň člen poroty. A proč byl zvolen právě Klostermann? „To je jednoduché. Chutnal prostě největšímu množství degustátorů,“ doplňuje Kořen.

Klostermann se ve Strakonicích vaří od roku 2008. „Vyznačuje se mírně nasládlou karamelovou chutí. Plností a řízem s výrazným chmelovým aroma, který přímo vyzývá k napití. Hodí se zejména k posezení u grilu a pokrmům z drůbežího masa. Toto pivo je svojí skladbou surovin určeno pro chuťový zážitek z jeho konzumace,“ uvádí Dagmar Vlková, sládková pivovaru DUDÁK.

Klostermann patří zároveň k nejprodávanějším polotmavým pivům u nás. Jen za prvních osm měsíců letošního roku stoupl jeho prodej o 110 procent.

Díky zisku z prodeje piva jsme mohli přes léto zrekonstruovat původní byt určený pro zaměstnance pivovaru na originální degustační místnost. Ta bude sloužit našim obchodním partnerům ale hlavně návštěvníkům pivovaru DUDÁK. Na závěr prohlídky na ně bude čekat příjemné a stylové posezení, kde mohou vedle piva Klostermann ochutnat i osm dalších druhů piv, které se u nás vaří,“ uvádí Marek Pohanka, ředitel obchodu a marketingu pivovaru DUDÁK.


Pro letošní druhý ročník Dne českého piva uvařili ve Staropramenu speciální pivo a připravili doprovodný program pro hospody. Slavit bude celkem 615 hospod a restaurací ve 277 městech a obcích po celé České republice, které smíchovské pivo čepují a do akce se zapojily. V nich budou návštěvníci moci ochutnat nefiltrovaný a nepasterizovaný Výroční Staropramen Granát 14,5 určený jen pro tento den. Při jehož vaření se smíchovští sládci inspirovali recepturou z roku 1884. Sedm vybraných hospod osobně navštíví pivovarští sládci, kteří Výroční Granát 14,5 slavnostně narazí a pivo lidem představí.

Výroční Staropramen Granát 14,5 budou moci pivaři ochutnat právě jen v sobotu 27. září. „Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Granát jsme pro tento den vybrali proto, že byl prvním úspěšným polotmavým pivem u nás a tvořil tak důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví,“ dodává Lux.

Ochutnávkou speciálního piva, kterého na Smíchově navařili limitovanou várku 500 hektolitrů, přitom v hospodách Staropramenu vyvrcholí měsíční kampaň ke Dni českého piva. Od začátku září v nich totiž probíhá spotřebitelská soutěž. Nejpilnější sběratel speciálních pivních samolepek se může těšit na 30 piv zdarma a titul Čestného sládka. Seznam vybraných podniků a informace o soutěži lze najít na webu www.pivo.cz.

Vrchní sládek Staropramenu se zúčastnil a osobně podpořil již loňský první ročník Dne českého piva, jehož tradici založil Český svaz pivovarů a sladoven, aby posílil hrdost a vztah k našemu národnímu nápoji a zároveň lidi nalákal k návštěvě hospod. “Loni jsem byl v naší největší hospodě Vinohradském Parlamentu, kde jsem strávil velmi příjemný večer s místními. Letos si tuto návštěvu zopakuju. Mí kolegové navštíví dalších šest míst,“ popisuje Zdeněk Lux. Kromě Prahy tak sládky Davida Mathouchanha, Jana Špačka a Libora Vávru potkají třeba v Hradci Králové, či Pardubicích.

I na základě vlastní zkušenosti tak Zdeněk Lux vyzývá milovníky piva v Česku k návštěvě hospod.“Rád bych všechny pozval do hospod a restaurací k oslavě Dne českého piva. Jsem velice rád, že jsme tento svátek začali slavit. Pivo je náš národní nápoj a jistě si zaslouží každoroční oslavu, při které si vždy připomeneme něco z jeho historie i současnosti. A především se kvůli němu sejdeme v hospodách. Představuju si, že za nějakých deset let bude každý hrdý český milovník piva v tento den v hospodě či restauraci. A třeba se nám tento svátek podaří dostat i do zahraničí,“ dodává k nově vznikající národní tradici Zdeněk Lux.

Výroční Staropramen Granát 14,5

Je speciálním nefiltrovaným a nepasterizovaným polotmavým ležákem, kterého ve Staropramenu pro Den českého piva uvařili limitovanou várku 500 hektolitrů. „K jeho výrobě jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmele v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Jeho receptura využívá pro Staropramen typické několikanásobné chmelení. Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Proto se nevyplatí váhat. Doporučuji si v hospodě raději rezervovat místo,“ upozorňuje sládek Lux.

Stupňovitostí 14,5 pivovar symbolicky připomíná letošní 145. výročí založení pivovaru.

Den českého piva

Tradici tohoto pivního svátku založil Český svaz pivovarů a sladoven v loňském roce s cílem posílit hrdost a vztah k českému národnímu nápoji. Zároveň chce pivovarský svaz vyzvat lidi k návštěvě hospod a restaurací na čepované pivo. Loni se do akce celkově zapojilo více než 800 hospod a restaurací a desítky pivovarů z celé České republiky.

Dnem českého piva pivovarníci vyhlásili 27. září, předvečer svátku nejvýznamnějšího českého patrona sv. Václava. Ten je totiž zároveň i patronem sládků a pivovarníků. Za ochránce pivařů prohlásil knížete Václava před téměř sedmi sty lety císař Karel IV., jenž se sám významně zasloužil o rozšíření pivovarnictví a chmelařství v českých zemích.


Sedm minipivovarů se v pátek a sobotu představilo na hornoplánských pivních slavnostech. September Fest, který se ve městě konal poprvé, přilákal zhruba tisíc návštěvníků, mezi nimiž nechyběli jak místní občané, tak i lidé z celých jižních Čech. Nejvíce piv vytočil českobudějovický pivovar Kněžínek, který si tak z akce odvezl Šumavskou pivní pečeť.

Jsme rádi, že se nám podařilo nastartovat novou tradici. September Fest měl skvělý ohlas. Lidé chválili jak piva, tak i doprovodný program, takže za nás určitě spokojenost,“ řekl Jiří Hůlka, starosta Horní Plané.

Naším cílem mimo jiné bylo prodloužení turistické sezóny, což se podařilo. Jsme rádi, že akci vyhledali i lidé z jiných regionů,“ dodal Luděk Štěpánek, vedoucí místního infocentra.

Akci okořenily různé pivní soutěže. „Například držení pivního sudu nad hlavou. Nejlepší čas měl hornoplánský borec Petr Schönkypl, který vydržel 59 sekund,“ řekl Luděk Štěpánek.

První ročník September Festu měl také svoji oficiální královnu. Tou byla zvolena Marie Štětinová z Horní Plané.

Z kulturního programu obecenstvo nejvíce zaujaly kapely Jiří Schelinger Memory Band, Pub Animals, Heband, Smutný Karel a Windigo. „Musím vyzdvihnout skutečně skvělý zvuk všech koncertů. Výborně vypadala i velká LED obrazovka, která byla přímo na pódiu,“ zmínil návštěvník Miloš Štěpánek.

September Fest organizovalo město Horní Planá společně s Destinačním managementem Lipensko, o.p.s. Na akci se podíleli také místní podnikatelé.


V Třinci jedině Radegast!

[pondělí, 15. září 2014]

Dnes byla slavnostně otevřena Radegastovna U Švejka, pivnice „zasvěcená“ pohanskému bohu Radegastovi a stejnojmenné pivní značce. Zařadila se tak po bok dalších značkových pivnic a restaurací, které šíří dobré jméno piva z nošovického pivovaru. Kompletní změna (po 15 letech) původního interiéru hospody U Švejka trvala pouhý jeden měsíc.

V Třinci pijeme jedině Radegast. Poctivé, správně hořké pivo pro opravdové chlapy. Kde jinde mít Radegastovnu,“ vysvětluje své rozhodnutí vsadit na koncept značky Radegast majitel pivnice Fryderyk Kornuta a dodává: „To víte, že jsem měl obavy, jak štamgasti změnu interiéru přijmou. Vždyť jsou zvyklí na svoji židli, místo u stolu, pohled přes půllitr piva. Ale na druhou stranu jsem věděl, že pro ně, ale i pro další hosty, musím něco udělat. Něco nového, něco s opravdovou atmosférou.

Štamgastům se v třinecké Radegastovně věnují s náramnou péčí. Svědčí o tom mimo jiné i to, že si ti opravdoví mohou nechávat své osobní půllitry v atraktivních uzamykatelných skříňkách. K tomu Fryderyk Kornuta dodává: „Štamgastů si velmi vážíme, jsou to oni, kdo utvářejí pověst hospody a její atmosféru a dělají jí dobré jméno. Hospodu hospodou dělají zkrátka štamgasti.“

Vysoká kvalita služeb je garantována osobou majitele, který se ke své profesi dostal ve Švýcarsku, kde se nejen vyučil kuchařem a číšníkem, ale dlouhou dobu tam také pracoval. Svou práci vnímá jako službu hostům, kterým je třeba maximálně vycházet vstříc. Pro Fryderyka Kornuta je hospoda důležitým místem společenského setkávání a dění, místem, kde se u jednoho stolu v dobré náladě sejde učitel, farář, automechanik i hutník.

Na čepu je Ryze hořká 12 Radegast, čepovaná z pivních tanků, které tvoří jednu z dominant interiéru. Hosté si mohou dále vybrat z dalších devíti druhů čepovaných piv, mezi kterými samozřejmě dominují další typy piva Radegast. Nechybí ale ani plzeňský ležák Pilsner Urquell, čepovaný nealkoholický Birell, Velkopopovický Kozel Černý či cider Kingswood.

Naše Ryze hořká 12 Radegast je pivo pro pravé chlapy,“ komentuje značku čepovaného piva obchodní sládek nošovického pivovaru Zdeněk Bazsczyňski a dodává: „V třinecké Radegastovně se o pivo ale i o své hosty starají výtečně.

Vedle piva bude třinecká Radegastovna bezesporu oblíbená i pro svoji poctivou kuchyni. Na jídelním lístku samozřejmě najdete českou klasiku, pochoutky k pivu, ale také opravdovou specialitu – špecle v mnoha variantách. Radegastovna U Švejka v Třinci má kapacitu 100 míst, je kuřácká a je obklopena velkou zahrádkou s místem až pro 500 hostů.

Koncept Radegastoven rozvíjí spojení piva Radegast s pohanským bohem slunce, úrody a hojnosti. Hned u vstupu dýchne na každého hosta atmosféra „pravé hospody pro pravé chlapy“, což dokazují masivní dřevěné stoly, jednoduše zdobené žíhaným plechem, který symbolizuje oheň. Zajímavě působí také dřevěné obložení, prostá podlaha či symbolicky zaseknutá sekyra do dveří nahrazující kliku. Přímo nad výčepem pak najdete i posvátný kruh, který jako dokonalý tvar symbolizuje slunce.

Kmotrem Radegastovny U Švejka se stal Jan Peterek, třinecká hokejová legenda.

Plzeňský Prazdroj v rámci podpory svých značek rozvíjí koncepty originálních provozoven. Pro značku Radegast jsou to Radegastovny, pro Pilsner Urquell je to koncept Pilsner Urquell Original Restaurant či Plznička. Velkopopovický Kozel má Kozlovny a Gambrinus své designové hospody.


Minipivovary zažívají v posledních letech obrovský boom. Lidé rádi experimentují a hledají nové a neotřelé značky. Pokud patříte mezi gurmány, neměli byste 12. až 13. září chybět v Horní Plané. Na parkovišti u pláže se uskuteční pivní slavnosti, v rámci kterých se představí minipivovary Glokner, Jakub, Lipan, Žumberk, Kněžínek, Chotoviny a Sitter. Pojďme si je představit.

Glokner vaří pivo nedaleko Českého Krumlova - v mirkovické osadě Svachova Lhotka. V nádherném areálu vzniká tradiční český ležák a řada speciálů, které jistě ocení každý pivní znalec.

Vyšebrodský Jakub je jedním z nejmenších pivovarů na jihu Čech, přesto je již známý daleko za hranicemi kraje. Minipivovar navázal na dávnou tradici mnichů, kteří pivo vařili v tamním klášteře.

Pokud máte rádi typické české pivo, nezklame vás ani pivovar Lipan, který stojí v obci Dražíč. Za sebou má několik úspěšných let a spokojených zákazníků.

Také Novohradsko se může pochlubit vlastním pivem. Pivovar Žumberk má mezi pivními znalci dobrý zvuk. Velmi chválený je například tmavý speciál Černá mamba!

V Horní Plané se představí i zástupce z Českých Budějovic - Kněžínek, který je součástí komplexu Rekreačního a Kongresového Centra Nové Dvory. Dobré jméno si získává také další z mladých minipivovarů - Chotoviny.

Ochutnat budete moci i pivo z Bavorska! Sitter je vyhlášený široko daleko a cestičku si našel také k pivařům z Čech.

Nejúspěšnější pivovar si z akce odveze speciální ocenění. „Pivovar, který během slavností vytočí nejvíce piv, dostane Šumavskou pivní pečeť. Výsledky vyhlásíme v sobotu o půlnoci,“ řekl Jiří Hůlka, starosta Horní Plané.

Hornoplánský September Fest nabídne i bohatý dvoudenní doprovodný program, který zahrnuje například vystoupení kapel Heband, Pub Animals či Jiří Schelinger Memory Band.

Budeme také volit Královnu September Festu. V sobotu večer ji ošerpujeme a dáme jí pamětní list,“ dodal Luděk Štěpánek, vedoucí hornoplánského infocentra.

Chybět nebudou ani oblíbené pivní soutěže a několik gastronomických lahůdek.

Vstupné je zdarma a prvních 100 Plaňáků se může těšit na dárek v podobě guláše a jednoho piva.

Program:

12.09.2014 (začátek: 18:00)

18:00 – slavnostní zahájení, proslovy

18:30 – Windigo - blues & rock band

20:30 – pivní soutěže

22:00 – Heband - reggae a funky

13.09.2014 (začátek: 10:00)

10:00 – 12:00 – dětské dopoledne - skákací hrad, klaun Ondra, malování na obličej

11:00 – 14:00 – Dechová hudba Veselá Muzika

14:00 - 14:30 – pivní soutěže

14:30 – 16:15 – skupina Corso – disco

16:30 – 18:30 – Smutný Karel - psychedelic rock music

18:30 – 20:30 –pivní soutěže/vaření s ....

20:30 – 21:30 – Noncitizen - electronica-punk

22:00 – 23:30 – Pub Animals - reggae-pop

00:00 – 03:00 – Jiří Schelinger Memory Band - rock-big-beat


Tradiční Žatecké slavnosti chmele – Dočesná – přinesly společnosti Pivovary Lobkowicz celkem šest prestižních ohodnocení. Jedná se o tři zlatá, jedno stříbrné a dvě bronzová místa. Zasloužené uznání si mohou vychutnat pivovary Černá Hora, Protivín, Vysoký Chlumec a Klášter. Soutěžní degustaci uspořádal ve dnech 4. 9. a 5. 9. Chmelařský institut ze Žatce.

V kategorii světlých výčepních piv zvítězil Tas z pivovaru Černá Hora, v kategorii nealkoholických piv si své první místo dokázal obhájit Lobkowicz Premium Nealko z jihočeského Protivína. Zlato získal i Pivovar Vysoký Chlumec v kategorii speciální pivo polotmavé za pivo Démon. Na stříbrné příčce se v kategorii světlé výčepní pivo umístil Klášter výčepní z Pivovaru Klášter. Tento pivovar také získal třetí místo v kategorii světlý ležák 11 % za pivo KIášter Ležák 11 %. Třetí pozici vybojoval také v kategorii pšeničné pivo Chlumecký Vít z pivovaru Vysoký Chlumec.

Z výsledků hodnocení jsme opravdu nadšení, protože se nám podařilo obstát ve velké konkurenci. Odvezli jsme si opět zlato za Lobkowicz Premium Nealko, které se v posledních letech stává jedním z nejoceňovanějších nealkoholických piv v ČR,“ říká Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz a dodává: „Hlavní radost ale máme z toho, že se opět potvrdilo, že naše piva chutnají nejen odborníkům, ale i laické veřejnosti. Lidé si v hospodách rádi dají pivo vyrobené tradičními postupy řemeslné výroby. Proto velké poděkování patří i všem našim zaměstnancům v pivovarech.

57. ročník Žatecké Dočesné se uskutečnil ve dnech 5. a 6. září 2014. V průběhu dvou dní se soutěžní degustace zúčastnilo celkem 208 degustujících z řad laiků i odborníků, kteří hodnotili piva v jedenácti kategoriích. Úkol to byl nelehký – přihlášeno bylo 149 vzorků piv z 26 pivovarů.


Na speciální nefiltrované pivo vařené pouze jednou ročně při sklizni zelených šišek chmele - 12° zelený ležák, se mohou koncem října těšit milovníci sezónních a výběrových piv. Po roce s ním opět přichází Kynšperský pivovar, který vyslyšel přání svých zákazníků a pro velký ohlas se rozhodl, že zeleného piva tentokrát navaří o jednu várku navíc. Celkem tedy osm tisíc litrů zlatavého moku, jehož základem je plzeňský humnový slad a šišky chmele ze Žatce.

Naší filozofií je používat nejkvalitnější suroviny pocházející z České republiky. Když vaříme zelené pivo, tak si jezdíme pro Žatecký poloraný červeňák, což je u nás nejznámější aromatický chmel. K tomu se nám podařilo sehnat také odrůdu Sládek, která má ještě o něco více hořkou chuť. Na poli jsem strávil dva dny a nasbíral plné pytle čerstvých chmelových šišek,“ ukázal ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil na velké vaky napěchované zeleným zlatem.

Svoji historicky první várku zeleného ležáku s obsahem alkoholu 5,2 % vyrobil pivovar loni na podzim. „Byl to vlastně náš vůbec první speciál, co jsme zkusili uvařit. Pivařům naše novinka chutnala a dokonce jsme za něj dostali ocenění, které jsme si převzali v pražském Pivovarském domě,“ připomněl Vomočil.

Pro vysvětlenou je třeba také uvést, proč se podzimnímu speciálu říká právě zelené pivo. „Je to z toho důvodu, že při procesu chmelení se používá zelený chmel, který není nijak upravovaný. Nejedná se tedy o žádný extrakt nebo granule, ale pouze o chmel ve své ryzí podobě, a to jsou celé zelené šišky chmele,“ upřesnil ředitel. „Letošní várku jsme navařili minulý týden. Nyní bude ještě pár dní kvasit a pak pivo necháme zrát, což bude minimálně 28 dní,“ doplnil Vomočil s tím, že k zákazníkům se 12° zelený ležák dostane koncem října. Prodávat se bude v pivních sudech, pětilitrových soudcích a litrových petlahvích.

Pro velký zájem navařili letos v Kynšperském pivovaru o várku zeleného piva navíc [p1184]

Letos slavíme pět let existence a právě vaříme tisící várku, což je pět milionů půllitrů Královédvorského piva Tambor,“ mohl pronést v pátek 5. září 2014 majitel Královédvorského pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský. Půl národa si tak už dalo půllitr Tambora. Taková událost si zasloužila oslavu.

Ve varně Královédvorského pivovaru Tambor se sešel Nasik Kiriakovský se sládkem Janem Pavlíkem a jeho kolektivem. Role patrona se ujal ředitel východočeských regionálních Deníků Tomáš Doubrava. Volba nebyla náhodná. Deník sledoval vznik a růst Královédvorského pivovaru Tambor od samého počátku.

Jedná se o letošní 190. várku. Vaříme jedenáctku, stejně jako v případě historicky první várky, i té pětisté,“ vysvětlil sládek Jan Pavlík. Do konce roku by mělo roční číslo stoupnout až na 290. „V současné době jede pivovar na sto procent své kapacity. Oproti loňsku jsme zaznamenali nárůst o 25 procent,“ doplnil Pavlík.

Proto v současné době řešíme rozšíření kapacity až o 75 procent té současné. Ale samozřejmě za zachování kvality piva, při dodržení všech technologických postupů a doby ležení,“ zdůraznil majitel Nasik Kiriakovský.

Patron tisící várky, ředitel východočeských Deníků Tomáš Doubrava, vyzdvihl dlouhodobou spolupráci novin s Královédvorským pivovarem Tambor. „Jsem rád, že mě pan Nasik Kiriakovský pozval jako patrona tisícího vaření. S pivovarem Tambor spolupracujeme v podstatě od jeho vzniku. Je hlavním partnerem naší čtenářské soutěže Tipliga, které se účastní kolem pěti tisíc hráčů,“ vysvětlil.

Zároveň ale přidal i svůj soukromý pohled: „Sleduji práci pana Kiriakovského od počátku. Obdivuji jeho nadšení, ochotu investovat do projektu, kdy se znovu začíná vařit pivo ve Dvoře Králové. Přeji vše dobré pivovaru i do dalších let a věřím, že se bude i nadále rozvíjet. Tak aby si Královédvorské pivo Tambor mohla dát ne půlka, ale celý národ. Musím také ocenit, jako obdivovatel židovské kultury, že Nasik Kiriakovský investoval do speciálních technologií, které splňují status košer piva. Podobný certifikát má jen málo pivovarů.

Sládek Jan Pavlík působil dříve v Ústí nad Labem. „Tohle je pro mě výjimečná událost. U tisíce várek jsem byl, ale tohle je poprvé ta historická, jubilejní. Jsem rád, že se mohu podílet na obnovení pivovarnické tradice ve Dvoře Králové,“ vysvětlil. Jan Pavlík byl také u vaření 500. várky.

Královédvorský pivovar Tambor uvařil tisící várku[p539]

Díra u Hanušovic, film, který vznikl za podpory pivovaru Holba nyní míří na Hanušovicko. Pivovar připravil sérii promítání ve spolupráci s Biografem láska. Projekce proběhnou v letních kinech v různých místech regionu, kde se také film natáčel.

Šňůra promítání začne v Žamberku 25.6. Odtud pak pokračuje do Postřelmova, Štítů, Červené vody, Bludova a Hanušovic, kde bude možné shlédnout film ve čtvrtek 4. září, tedy v předvečer Pivovarských slavností.

Letní kina nabídnou až 200 míst k sezení, kvalitní projekci a nebude chybět ani výčep s Holbou pro divácké přípitky. Diváci zaplatí symbolické vstupné 30 Kč. Holba tímto přiváží kulturu nejen svým konzumentům, ale i všem ostatním přímo do míst jejich bydliště. Film Díra u Hanušovic získal velký ohlas diváků zejména pro svou autentičnost a poetiku.

Vypráví současný příběh mladé učitelky Maruny, která pracuje jako hospodská v malé vesnici na Hanušovicku. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází, jak už to bývá, většina obyvatel. Nyní se možná většina obyvatel sejde v letních kinech. Krobotův film Díra u Hanušovic získal nominaci na Křišťálová globus, takže se bude na co dívat.

Rozpis projekcí najdete na www.holba.cz


Na počest svátku svatého Václava a Dne Českého piva letos velkobřezenští sládci uvařili třináctistupňový speciál Březňák Jantarový 13. V malebném pivovaru Velké Březno se vaří toto výjimečné pivo tradičním dvourmutovým způsobem v původní měděné varně, kvasí v otevřených spilkách a pomalu dozrává v ležáckém sklepě. Výsledný speciál s obsahem alkoholu 5,8 % obj. v sobě snoubí to nejlepší z umění velkobřezenských sládků.

Krásná barva miliony let starého jantaru, sametová pěna a chmelová vůně, přecházející do plné chuti. To je charakteristika speciálního piva Březňák Jantarový 13. K jeho výrobě posloužily suroviny nejvyšší jakosti: voda z vlastních studní, žatecký chmel a slad vyrobený z polabského ječmene. Navíc velkobřezenští sládci při výrobě použili tři druhy speciálních sladů – barevný, karamelový a bavorský.

Jantarové pivo se poprvé vařilo loni na jaře k příležitosti 260. výročí založení pivovaru. Mělo velký úspěch, což potvrdilo i ocenění v podobě prvního místa ze soutěže Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Rozhodli jsme se ho tedy letos uvařit znovu, tentokrát k příležitosti svátku svatého Václava a Dne Českého piva,“ konstatoval vrchní sládek pivovaru Velké Březno Michal Rouč. „Lidé ve velkobřezenském pivovaru vaří každé pivo s opravdovou láskou. To je důvod, proč jsou naše piva výjimečná, zvláště pak speciály, kterými velkobřezenští rádi překvapují,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti HEINEKEN pro severní Čechy Martin Kříž.

Ke speciálnímu pivu, jakým Jantarový Březňák bezesporu je, se doporučují i výběrová jídla. Výborně tak doplní například kachní játra Foie gras restovaná na šalotce a červeném vínu, podávaná na křupavém toastu nebo konfitovaná kachní prsa s dušeným karamelovým zelím a domácím bramborovým knedlíkem. Jantarové pivo však lahodí i sladkým jídlům, vyzkoušejte ho například k vanilkovému Creme Brulee.

Celkem budou mít milovníci pěnivého moku k dispozici 710 hektolitrů svátečního speciálu, a to od 1. září 2014 v severních Čechách a 15. září na čepu v restauracích po celé České republice.


Nefiltrovaný, nepasterizovaný a silný Granát čerpal inspiraci v původní receptuře z roku 1884 a připomíná 145. výročí založení pivovaru.

Každý skutečný milovník piva by si měl co nejdříve ve svém kalendáři označit sobotu 27. září s poznámkou „Návštěva hospody s přáteli“. Již za měsíc se totiž v předvečer svátku svatého Václava uskuteční druhý ročník Dne českého piva. Pro tento svátek našeho národního nápoje, který loni poprvé zorganizoval Český svaz pivovarů a sladoven, uvařili ve Staropramenu skutečnou pivní lahůdku – speciální várku nepasterizovaného a nefiltrovaného Výročního Granátu 14,5. Polotmavý speciál se stupňovitostí připomínající letošních 145 let od založení smíchovského pivovaru.

Limitovanou edici Výročního Granátu 14,5 bude možné ochutnat pouze v sobotu 27. září během Dne českého piva, a to ve vybraných hospodách Staropramenu, které se k oslavám s námi připojí,“ říká Michal Šlechta, manažer značky Staropramen. Přehled těchto hospod lze najít na stránkách www.pivo.cz. „Granát jsme vybrali proto, že tvoří důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví,“ dodává Šlechta.

Výroční Staropramen Granát 14,5 je speciálním nefiltrovaným a nepasterizovaným polotmavým ležákem. „K jeho výrobě jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmele v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Jeho receptura využívá pro Staropramen typické několikanásobné chmelení. Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Proto se nevyplatí váhat. Doporučuji si v hospodě raději rezervovat místo,“ upozorňuje sládek Lux.

V rámci podpory připravil Staropramen pro ty, kteří mají rádi něco navíc, soutěž s Výročním Granátem 14,5. Výherce obdrží poukaz na konzumaci 30 piv zdarma a titul Čestného sládka s privilegiem narazit a natočit Výroční Granát 14,5. Podrobné informace o soutěži jsou také na webových stránkách www.pivo.cz.

Staropramen si zvolenou stupňovitostí Výročního Granátu 14,5 symbolicky připomíná 145 let od svého založení. Bylo to v roce 1869, kdy s nápadem postavit nový pivovar na tehdejším pražském předměstí přišli Jan Kohout a Vilém Pick. Ve stejném roce založili akciovou společnost, jejíž valná hromada se poprvé sešla na podzim. Záhy bylo započato s výstavbou pivovaru. První slavnostní várka piva byla uvařena 1. května 1871.

Od počátku existence se pivovaru dařilo. Může za to také inovátorský přístup, kterého se ve Staropramenu držíme dodnes. Když v roce 1884 přišel tehdejší náš sládek Michael Trnka s Granátem na trh, položil základ celé kategorii polotmavých ležáků. Jsme rádi, že na tradici tohoto piva můžeme navázat i aktuální speciální várkou Výročního Granátu,“ popisuje Zdeněk Lux, který je celkově dvacátým vrchním sládkem v historii smíchovského pivovaru.


Po 44 letech uvedl pivovar Radegast na trh nový světlý ležák. Ryze Hořká 12 nahrazuje stávající pivo Radegast Premium. Nový ležák je více hořký s plnou chutí a výrazným chmelovým aroma, díky použití tří druhů moravského chmele. Nové pivo bude nabízeno v čepované variantě v hospodách a také v lahvích a plechovkách v obchodech.

Pro pivovar Radegast jde o historickou událost. „Když v roce 1970 uvařil první sládek Jaromír Franzl pivo Radegast, bylo díky své charakteristické hořkosti jiné než všechna ostatní piva na trhu a velmi rychle si získalo mnoho příznivců. V posledních letech se však stále víc piv přibližuje svou hořkou chutí Radegastu. Abychom našemu dlouhodobému závazku ke spotřebitelům „Život je hořký. Bohudík.“ dostáli, musíme se opět odlišit. Proto jsme se rozhodli, že uvaříme nové pivo, plnější a více hořké,“ řekl autor receptury a ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

K vaření nového ležáku používají sládci v Nošovicích tři druhy chmele z moravských chmelnic. Kromě odrůd Žatecký poloraný červeňák a Sládek si vybrali i další českou odrůdu Saaz Late, která je díky své vysoké kvalitě považována za budoucnost českého pivovarnictví. Pivo se vaří tradičním dekokčním způsobem rmutování a trojitým chmelením. Ležák je držitelem chráněného zeměpisného označení České pivo.

Doporučená cena lahvové varianty je 14,90 Kč za půllitr.


Přijďte na Svijanské pivobraní

[čtvrtek, 21. srpen 2014]

V sobotu 23. 8. 2014 proběhne na hřišti ve Svijanech 4. ročník Svijanského pivobraní pořádaného obcí Svijany a zdejším Pivovarem Svijany. Akce, která si za svou relativně krátkou historii získala množství příznivců, odstartuje ve 14 hodin, nabídne všechna svijanská piva za 20 Kč a zábavu pro celou rodinu. Vstupné na akci je 50 Kč, parkování zdarma.

Svijanské pivobraní se letos koná teprve po čtvrté, ale příznivců, kteří si nenechají ujít ani jeden jeho ročník, už má víc než dost. Komorní akce nabídne ochutnávku všech svijanských piv včetně nového prémiového světlého ležáku 450 uvařeného jen z českých tradičních surovin za 20 Kč, o hudební zábavu se postarají kapely Táboranka, Berušky, The Beatles Veteran Club a Volupsie. Program zpestří také taneční skupina Countryon, která předvede nesmrtelný kankán v dobových kostýmech a za doprovodu původní operetní hudby.

Zatímco budou dospělí při poslechu hudby ochutnávat pivní pochoutky i kulinářské speciality, děti se mohou dosyta vyřádit na pouťových atrakcích. K dispozici jim bude např. velká skluzavka a kolotoč.

Vstupné na akci je pro dospělé návštěvníky 50 Kč, děti mají vstup zdarma, a to i na všechny pouťové atrakce. Řidičům bude vyhrazen a uzavřen střed obce pro parkování zdarma.


Naposledy se světlým speciálem čtrnáctkou v Hanušovicích připíjelo před 2. světovou válkou. Nyní je tady zpět jako symbol oslav 140 let pivovaru.

Holba Výroční speciál 140 je mistrné dílo hanušovických sládků, které navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19.století.

Výroční speciál je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než např. u známé Holby Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51%. „Vybrali jsme několik českých chmelových aromatických odrůd. Nejvyšší podíl má v našem speciálu věhlasný Žatecký poloraný červeňák. Na varně se chmelilo natřikrát, tedy ve třech oddělených dávkách. Poslední čtvrtá dávka chmele pak proběhla jako „studené chmelení“, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ popisuje vznik Výročního speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem, vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Pěna je především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu hutná a stabilní.

Poprvé se bude Výročním speciálem připíjet na Holba Pivovarských slavnostech 5.- 6. září.


Letošní 11. Pivovarské slavnosti Holba budou velkolepou narozeninovou párty. Oslavy letos začnou už ve čtvrtek 4. září večerním letním kinem. Prostřednictvím plátna do pivovaru zavítá Táňa Vilhelmová, coby fortelná výčepní z Krobotova filmu Díra u Hanušovic. Holba tentokrát naservíruje nejen skvělé pivo, ale i kulturní zážitek. Pro diváky je připraveno promítání filmu přímo na nádvoří pivovaru s kapacitou 200 míst k sezení.

V pátek otevře pivovar brány už od 15 hodin všem, kteří se chtějí podívat do výroby nebo posedět s pivovarmíky. Stylovou hudební kulisu na pivovarském nádvoří vytvoří rockový Omicron i pohodový jazz Stanley´s Dixies Street Bandu. Večer si tady s návštěvníky připije a zahraje Ivan Mládek a jeho Banjo Band. Pátek bude ve znamení pohodového posezení a přátelských setkání u dobrého piva s možností navštívit výrobu.

Narozeninové oslavy vyvrcholí 6. září. Sobotní oslavy oficiálně zahájí naražení soudku spojené s přípitkem Výročním speciálem 140. Hned poté hlavní scénu obsadí oblíbené kapely, tanečníci i Ruda z Ostravy a program vygraduje večerním vystoupením Monkey Business. Zábava je rozdělená do tří scén v areálu pivovaru. Nejvíce to bude vřít na hlavní stage, naopak nejklidněji bude u Pivovarského muzea. Pikniková louka u pivovaru ožije řadou atrakcí a dětským program, později tady zahraje Bludověnka a Zábřežský cimbál. Areál pivovaru se v sobotu otevře od 12 hodin a hned půl hodiny poté začne program. Slavnostní zahájení, spojené s naražením soudku s Výročním speciálem 140 pak proběhne v 15.45 hodin. Slavnosti ukončí 23.15 slavnostní ohňostroj. Pro návštěvníky oslav je zajištěna mimořádná vlaková doprava ve směrech Šumperk, Jeseník i Zábřeh na Moravě.

Na 11. Pivovarských slavnostech Holba se bude připíjet jedenácti různými pivy, vystoupí šestnáct kapel a ryzí pivo z hor, od desítek po speciály, poteče z 51 výčepních píp. Pro ty, kdo to rádi lehké, bude na čepu novinka Holba Horské byliny i Holba Free.

Narozeninová oslava si zaslouží narozeninové pivo.

Bude jím Holba Výroční speciál 140, která je dárkem všem příznivcům značky. Jde o silnou čtrnáctku zlaté barvy se smetanovou pěnou. „Určitě zaujme svou plnou chlebnatou chutí, výrazným chmelovým aroma a vyšší, přitom lahodnou hořkostí,“ vyjadřuje sládek Luděk Reichl a prozrazuje další zajímavosti. Výroční Speciál obsahuje 5 druhů sladů, které ovlivňují nejen jeho chuť, ale i barvu. Všechny jsou z moravských ječmenů, proslulých kvalitou a domácí produkce je také použitá odrůda věhlasného chmele Žateckého poloraného červeňáku. Výroba speciálu trvala přesně 100 dní a v pivovaru ho začnou stáčet těsně před slavnostmi.

Pivovarské slavnosti patří k nejoblíbenějším akcím v regionu a jejich návštěvnost každoročně šplhá k 10 tisícům lidí. Vstupenky je možné zakoupit za zvýhodněné ceny ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích, v informačních centrech v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách, Zábřehu a Starém Městě nebo přímo na akci.

Jednodenní sobotní vstupenka stojí v předprodeji 100 Kč, dvoudenní 160 Kč.

Letní kino je za 30 Kč, páteční program za 60 Kč.

Letní kino 4.9. začíná ve 20.00

Program v pátek 5.9. od 16.00 do 21.30.

Program v sobotu 6.9. od 12.30 do 23.15

www.holba.cz


Vychutnat si čerstvě načepované pivo s hustou bílou pěnou, jemným řízem a osvěžující chutí. To je přání každého štamgasta, jenž si do hospody zajde na své oblíbené pivčo a těší se na první pořádné napití, které nabudí jeho smysly a zažene pocit žízně. Když navíc zlatavý mok dostane v krásně čisté a orosené sklenici, srdíčko mu poskočí blahem. Pokud ale host zamíří do restaurace, kde na čistotu moc nedbají a mají takzvaně zanesené trubky, může se představa o lahodném pivu rychle rozplynout. Ne však v restauraci Kynšperského pivovaru, kde kladou velký důraz nejen na kvalitu vyráběného piva, ale také na správný způsob jeho čepování.

Důkaz o tom, že si v Šenkovně u Zajíce můžete dát pivo bez jakýchkoli obav, svědčí certifikát, který nedávno kynšperské restauraci udělila společnost Pivo, Bier & Ale Profi. Jedná se o osvědčení, že výčepní zařízení v daném podniku je sanitováno podle předepsaných norem. „Přijeli k nám kontroloři z Anglie, aby zjistili, jestli čistící systém používáme správně. Když se na místě přesvědčili, že zařízení funguje jak má, předali nám ocenění, které je garancí kvality,“ uvedl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. „Byli jsme vlastně první z minipivovarů, kdo si do své hospody instalovali čistící systém Phoenix ABC doporučovaný odborníky na sanitaci výčepů,“ poznamenal Vomočil.

A proč se v Kynšperku nad Ohří rozhodli používat přístroj pro automatickou sanitaci? Důvod je prostý. Chtěli mít jistotu, že se do sklenice nikdy nedostane žádná nečistota a každé načepované pivo bude stejně dobré. „Je špatně, když je přes noc pivo v trubkách. Vezměte si, když pak ráno přijde první zákazník a hostinský mu načepuje pivo, kam se dostanou zbytky ze zanesených trubek. Okamžitě si vyslouží špatné renomé. A to my pochopitelně nechceme,“ prohlásil ředitel pivovaru. „Náš čistící systém je napojený na celý výčep a veškeré pivní cesty. Automat každý večer proplachuje potrubí vodou a jednou za týden je pročistí i chemicky. Přes noc, když je provozovna zavřená, jsou trubky zaplněné vodou. Když pak ráno přijde obsluha, jednoduše odrazí sudy, připojí je na proplachový systém, přebytečná voda vyteče a už první pivčo se může bez obav podávat,“ popsal Vomočil výhody moderního sanitačního zařízení.

V pivovarské hospodě nesmí nikdy host dostat špatné pivo. To je zlaté pravidlo a pivní fajnšmekři si na něm vskutku zakládají. Pokud by před ně někdo postavil pivo ze špinavých trubek, okamžitě by to poznali. „Pěna takového piva nevydrží, rychle padne, a to ještě dříve než se dostane na stůl k zákazníkovi. Někdy může mít i trochu kyselý nádech. Pokud by se hostinský o trubky delší dobu nestaral, pivo by se na ně nalepilo a pak by se mohlo stát, že se do sklenice dostane i nějaký cucek. K tomu ale samozřejmě nesmí nikdy dojít,“ zdůraznil Vomočil.


Generálním partnerem letošního XXI. Mezinárodního dudáckého festivalu je opět Měšťanský pivovar DUDÁK. Na tento jedinečný festivalu přispívá jedním milionem korun. Vedle toho je pivovar DUDÁK i letos největším sponzorem kulturních a sportovních akcí na Strakonicku.

Z této výborné tradice má užitek celé Strakonicko. Díky dobrému hospodaření pivovaru DUDÁK zůstává i v roce 2014 nejštědřejším sponzorem a podporovatelem dlouhé řady sportovních akcí a klubů, miliony korun posílá i do strakonické kultury. Jen letos pivovar Dudák přispěje částkou téměř tři miliony korun.

Největší sumu poskytnou letos pivovarští po třetí v řadě organizátorům XXI. Mezinárodního dudáckého festivalu, který svou dlouholetou tradicí stejně jako pivovar ke Strakonicím neodmyslitelně patří. Festival je svým rozsahem a zaměřením pouze na dudy jednou z největších akcí svého druhu v celosvětovém měřítku. A pivovar DUDÁK je již po třetí za sebou generálním partnerem. Letošní XXI. ročník začíná 21. srpna a končí o tři dny později. Poslední ročník před dvěma lety navštívilo více než 30 tisíc lidí, doslova z celého světa.

Stejně jako před dvěma lety přispíváme na pokrytí bohatého programu festivalu jedním miliónem korun. Plníme na Strakonicku klíčovou kulturně - společenskou funkci. Jsme pyšní na to, že peníze, které pivovar vydělává, vracíme touto formou zpátky do našeho regionu. Tím mají z našich úspěchů prospěch všichni,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Dudák.

Jiná města v České republice takové štěstí nemají. Strakonický pivovar je posledním tradičním městským pivovarem v Čechách.

„Pro kulturní a sportovní život ve Strakonicích je existence a současná ekonomická kondice pivovaru DUDÁK naprosto nezbytná. Jako prosperující firma si může dovolit dlouhodobě sponzorovat řadu důležitých aktivit, které ve Strakonicích připravujeme pro místní i turisty. Z dnešního pohledu jsme opravdu moc rádi, že jsme strakonický pivovar získali do vlastnictví města,“ uvádí Pavel Vondrys, starosta Strakonic.

Vedle Mezinárodního dudáckého festivalu, na kterém letos kromě tuzemských souborů všech věkových kategorií vystoupí i 20 zahraničních souborů ze 17 zemí, pivovar sponzoruje i tradiční strakonické Jamboree.

V letošním roce, kdy pivovar DUDÁK slaví 365. výročí od založení, navíc zaměstnanci pivovaru zorganizovali několik kulturních akcí. Na dvoře pivovaru se konal koncert rockové legendy 80. let kapely LABYRINT a na celém strakonickém Podskalí již XX. ročník tradiční červnové Pivovarské poutě. Na tu dorazilo přes 9 tisíc lidí. Obě akce byly pro všechny návštěvníky tradičně bez vstupného. Pro tyto příležitosti připravila sládková pivovaru Dagmar Vlková nefiltrovaný speciál, který svou chutí potěšil nejednoho příznivce strakonického piva.

Pivovar DUDÁK také finančně podporuje legendární kapely různých hudebních žánrů Parkán a Nektarka.

Obě kapely, které hrají pro různé skupiny svých posluchačů, jsou ze Strakonic, patří mezi špičku v rámci regionu jihozápadních Čech. Navíc svým repertoárem propagují naše pivo Dudák,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Tůma.

Vedle kulturních aktivit je naprosto klíčová pomoc z DUDÁKU pro strakonický sport. Každý rok pivovar věnuje stovky tisíc korun pro sportovce na všech úrovních. Stejné je to i letos.

Podporujeme fotbal, hokej, basketbal v dospělých kategoriích a všech výkonnostních úrovních, které se ve Strakonicích hrají. I to je naše poslání, které rádi plníme,“ říká Marek Pohanka, ředitel obchodu a marketingu pivovaru.

Bez pomoci našeho pivovarského mecenáše si nedovedu fungování basketbalu ve Strakonicích představit. Jsem opravdu rád, že pivovar zůstal v rukou města. DUDÁK tak prospívá naprosto všem,“ pochvaluje si Miroslav Vondřička, strakonická basketbalová legenda, která vedla naše reprezentační mužstvo i na olympiádě.

Peníze pocházející z pivovaru DUDÁK zásadně pomáhají i při provozu plaveckého areálu, známém v širokém okolí, ve kterém trénují a hrají svá mistrovská utkání mnohonásobní mistři ČR ve vodním pólu v kategorii mužů i žen různých věkových kategorií.

Vedle toho pivovar výrazně podporuje i Šumavskou hasičskou ligu, známou též jako DUDÁK CUP. Jedná se o soutěž v požárním sportu, které se účastní hasiči dospělých věkových kategorií, muži i ženy.

Sponzorské příspěvky pivovaru DUDÁK:

Podpora kultury – 1,6 milionu korun

XXI. Mezinárodní dudácký festival: 1 milion korun

Pivovarská pouť – 400 tisíc korun

Podpora sportu – 1.262.000 korun

DUDÁK – plavecký areál – 600 tisíc korun

Lední hokej - HC Strakonice – 96 tisíc korun

Fotbal - Okresní fotbalový svaz Strakonice – 100 tisíc korun

Basketbal muži – 120 tisíc korun

Basketbal ženy – 180 tisíc korun

Házená – MSBC Strakonice – 96 tisíc korun


V sobotu 13. září benešovský pivovar Ferdinand otevře své brány a nabídne spoustu dobré zábavy nejen pro dospělé. V pravé poledne budete moci vstoupit do areálu pivovaru, kde pro vás i pro vaše děti bude připraven odpolední nabitý program.

Návštěvníci a zejména milovníci piva budou moci v Benešovském areálu pivovaru Ferdinand od 12 – 22:00 ochutnávat pivní speciály, nefiltry a limonády v čele s místní Ferdinádou. Při slavnostech budou otevřeny i prostory samotného pivovaru, kam můžete vyrazit na prohlídku, na které zjistíte, jak se takové skutečné pivo vlastně vaří. Po celou dobu slavností si budou moci návštěvníci změřit síly v podobě různých soutěží, jako pivní bříško, či závod v pití piva. Pro děti budou připraveny aktivity z Domu dětí a mládeže Benešov, bude se tančit a hrát divadlo, novinkou bude zátková burza. Dále jsou připraveny soutěže, pohybové hry i oblíbené malování.

Hudební program bude probíhat na dvou scénách a vystoupí zde třeba místní kapela Čejka band, Štěpán Kojan, Lahvátor nebo rocková kapela Bílá nemoc. Pro odlehčení atmosféry vystoupí dechovka Týnečanka a další.

Vstupné do areálu pivovaru je 100,-Kč (v ceně vstupného jedno pivo zdarma), děti mají vstup volný.


Překvapení možná budou někteří lidé, kteří vyrazí do pivnice vyšebrodského minipivovaru. Pajzl U Jakuba totiž na původní adrese nenaleznou... Neznamená to však, že by byla oblíbená pivnice zavřena. Naopak! Provozovatelé pivovaru ji jen přestěhovali do nových prostor, které se nacházejí o několik metrů dál - na adrese Náměstí 30.

Staré prostory nám už byly malé,“ vysvětluje provozovatel a sládek Minipivovaru Vyšší Brod Jiří Fojtl. „Nyní můžeme zákazníkům nabídnout mimo jiné i velkou letní terasu s grilem.

Jak nový Pajzl U Jakuba vypadá, se pivaři mohli přesvědčit v sobotu 9. srpna, kdy byl slavnostně otevřen. Nyní již funguje naplno, otevřeno je denně od 11.00, takže ho můžete navštívit kdykoliv.

Vyšebrodský minipivovar vyrábí světlý ležák Jakub 12° a tmavý speciál Jakub 14°. Obě piva letos zabodovala v soutěži Pivo České republiky 2014. Tmavý ležák skončil na prvním místě kategorie Tmavé speciální z minipivovaru a světlý ležák ve své kategorii na místě třetím. Kromě toho obsadil druhé místo v kategorii Pivo s výstavem do 10 tis. hl/rok osmého ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky.

Nová adresa:

Pajzl U Jakuba

Náměstí 30, Vyšší Brod

Otevírací doba:

po - čt: 11:00 - 23:00

pá - so: 11:00 - 23:45

ne: 11:00 - 23:00


S další novinkou mezi ochucenými pivy přichází pivovar Holba. Holba Horské byliny s nízkým 2,5 procentním obsahem alkoholu a ryze přírodním složením vychází z pozice značky Holba, známé jako Ryzí pivo z hor.

Kombinace českého chmele, sladu, horské vody a 7 bylin dává pivní novince svěží chuť, odlišnou od běžných ovocných piv. Mateřídouška, koriandr, máta, heřmánek, řebříček, šalvěj a tomka vonná se v pivu nepřekrývají, ale zajímavě doplňují. Vytvářejí příjemnou harmonii jemného aroma s tělem piva, kterou nepřebíjí umělá dochucovadla.

Vaříme ho podle vlastní receptury, kterou jsme dlouhodobě testovali. Výsledkem je lehké pivo s vyladěnou chutí a příjemným aroma. Mělo by chutnat nejen pivařům, ale i těm, kteří pivo běžně nepijí . Má čistě přírodní složení a to je jeho další významnou předností", uvádí k novince ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka, který je spoluautorem receptury.

Byliny, které novinka obsahuje, patří k významným léčivkám a najdeme je běžně v přírodě. Například máta, žebříček nebo nenápadná tráva tomka vonná rostou na loukách a jejich okrajích přímo v blízkosti hanušovického pivovaru. Jeho areál se totiž nachází v krajině s jedinečným horským koloritem.

Novinka rozšiřuje sortiment značky Holba o další ochucené pivo. Tím prvním je Holba Brusinka s mátou, kterou pivovar stáčí pouze do sudů. Na trhu je od loňského léta a konzumenti si ji pochvalují. Holba s horskými bylinami bude běžně v prodeji v sudech i lahvích, v restauracích a obchodní síti. Vůbec poprvé si ji konzumenti mohou dát čepovanou už tento týden, v lahvích bude k dispozici o týden později.

Je známo, že přiměřená konzumace piva prospívá zdraví především díky velkému obsahu tříslovin a vitamínů B. Holbu Horské byliny je teď možné dát si s trochou nadsázky jako medicínu. Přináší to nejlepší z přírody v každém doušku.


«« « Strana 12 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI