Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Potvrdili to degustátoři a pivovarští odborníci na degustační soutěži, konané v rámci Slavností piva v Českých Budějovicích. Holba si z ní odváží celkem 3 ocenění. V kategorii nealkoholických piv zvítězila Holba Free a stala se Pivem České republiky. Stříbrnou medaili mezi nefiltrovanými a kvasnicovými pivy získala Holba Kvasničák, bronz patří Holbě Strong, která vynikla v kategorii netradičních piv.

Holba tak opět potvrdila svoji výjimečnost i to, že chutná nejen konzumentům, ale také degustátorům. Ti u ryzího piva z hor shodně ocenili plnou vyváženou chuť, výborný říz a celkový dojem po napití i vysokou pitelnost, která některým pivům dnes bohužel chybí. Způsobuje ji celková vyladěnost hanušovického piva, takže láká k dalšímu napití a delšímu posezení. Pro konzumenty je dobrou zprávou i to, že vítězná Holba Free se od června prodává i v lahvích, zatímco dosud byla k dispozici pouze v sudech. „Každé ocenění odborníků je potvrzením naší poctivé práce a vážíme si ho. Těší nás, že naše pivo chutná nejen degustátorům, ale především konzumentům,“ vyjadřuje Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba. Potvrdili to i návštěvníci Pivovarských slavností, kde bylo u výčepu s Holbou stále plno. Všichni chtěli ochutnat ryzí pivo z hor, které slaví 140 let a po celou tuto dobu se vyrábí podle tradičních receptur.

V 18. ročníku Slavností piva soutěžilo celkem 308 piv z 53 pivovarů. Rekordní byl nejen počet soutěžních piv, ale také počet těch, kteří je hodnotili. Své chuťové pohárky tady ladilo více než 70 degustátorů, kteří pečlivě hodnotili soutěžní piva v příslušných kategoriích po celé 4 dny.


Přesně před rokem se v Holbě sešli režisér filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot i producent s vedením pivovaru. A bylo rozhodnuto. Holba podpoří vznik filmu, který je poutavým příběhem z kraje ryzího piva z hor, o jeho lidech, životě a jeho paradoxech.

První natáčení načernalé komedie proběhlo v srpnu ve Vikanticích a dnes se film těší na svoji červencovou premiéru. Ještě před ní se ale představí na MFF v Karlových Varech 4.- 12.července, kde bude soutěžit o Křišťálový globus.

Krobot si pro svůj film vybral herce ze „svého“ Dejvického divadla Tatianu Vilhelmovou, Ivana Trojana nebo Jaroslava Plesla. Měli před sebou těžký úkol. Nebylo jednoduché přenést se do reality zapadlé vesnice nedaleko Hanušovic, dokonce si museli osvojit místní dialekt.

Pro diváka je zajímavý nejen samotný příběh a jeho věrohodnost, stejně jako autentičnost prostředí a lidí, kteří v něm žijí. Postavy jsou přímočaré a to, co říkají, také tak myslí. Víc jednají než mluví, fungují se samozřejmostí a lehkostí. Jejich dialogy zní nedramaticky, jakoby se nic nedělo, i když se odehrávají situace, které přejít bez komentáře, se zdá skoro nemožné. Autentické prostředí Jeseníků své obyvatele určuje a platí to i obráceně. Jeseníky jsou obrazem lidí, kteří tady žijí.

Film Díra u Hanušovic bude mít celostátní premiéru 24. července, poté poběží v kinech. Spojení hanušovického pivovaru s tímto filmem je stejně přirozené jako ztělesnění jeho hlavních postav. Navíc Holba není v této oblasti žádným nováčkem. Za finanční podpory pivovaru vznikl např. film Alois Nebel nebo Sedm dní hříchu.


Nejvíce ze všech zúčastněných – celkem osm cen – získaly pivní značky z portfolia společnosti HEINEKEN, které v České republice patří pivovary Krušovice, Velké Březno a Starobrno. Stalo se tak na degustační soutěži Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Nejúspěšnější přitom byl pivovar Krušovice, který se kromě několika dalších cen může pyšnit i titulem absolutní vítěz za Krušovickou 12.

Pivovarům HEINEKENu se podařilo uspět mezi velmi silnou konkurencí. Celkem se do soutěže přihlásilo 53 pivovarů z České republiky, Slovenské republiky a Ruska. Degustátoři hodnotili 322 vzorků piva v celkem 18 kategoriích.

Pivní značky z portfolia HEINEKENu získaly tato ocenění:

První místa:

Krušovice Desítka – kategorie světlé výčepní pivo

Krušovice Dvanáctka – kategorie světlý ležák Premium

Zlatopramen Radler Citron – kategorie ochucené pivo

Druhá místa:

Krušovice Černé - kategorie tmavé výčepní pivo

Zlatopramen Radler Grapefruit – kategorie ochucené pivo

Třetí místa:

Starobrno Tradiční – kategorie světlé výčepní pivo

Zlatopramen NA – kategorie nealkoholické pivo

Krušovický pivovar se dále stal absolutním vítězem soutěže. Nejlepším pivem napříč kategoriemi se stala Krušovická Dvanáctka.

"Ocenění z degustační soutěže Slavnosti piva v Českých Budějovicích považujeme za vysoce prestižní. Krušovická Dvanáctka coby absolutní vítěz i ostatní ocenění nás pochopitelně velmi těší. Bereme je jako potvrzení kvality krušovických piv a současně i naší práce. Krušovice začínají být opravdu králem," komentoval úspěch krušovického pivovaru jeho vrchní sládek a ředitel Petr Hauskrecht.

18. ročník degustační soutěže Pivo České republiky 2014 se od 4. do 6. června konal v Českých Budějovicích. Soutěž má vysokou úroveň také díky jedinečnému systému anonymních degustací. Na regulérnost dohlíží nezávislá autorizovaná certifikační firma TÜV DÜV Czech s.r.o. Česká republika. Vítězové jednotlivých kategorií získávají keramické korbele a certifikáty a právo používat označení na etiketách k propagaci.


Svijanská 450 ležákem roku

[čtvrtek, 5. červen 2014]

Právě v těchto dnech probíhá v Českých Budějovicích degustační soutěž o Pivo České republiky 2014. Letos se do ní přihlásilo 97 pivovarů s 300 vzorky piva. Hned první den ochutnávek zabodovala nová prémiová „450“ ze Svijan, která získala zlato mezi světlými ležáky.

Slavnosti piva v Českých Budějovicích, jejichž součástí je i soutěž o Pivo České republiky 2014, probíhají na českobudějovickém výstavišti až do soboty 7. 6.. Představí se zde 97 pivovarů, které do anonymní degustace přihlásily celkem 300 vzorků piva, nejvíce v historii soutěže.

První den degustací zabodoval u poroty nový prémiový světlý ležák „450“ ze Svijan, když získal první místo v kategorii světlých ležáků. „Od svého uvedení na začátku letošního roku si Čtyřistapadesátka získává hodně rychle své příznivce mezi pivaři a jsem opravdu nadšený, že tenhle nováček mezi pivy dokázal porazit tak velkou pivní konkurenci na tak prestižní degustační akci, jakou Pivo České republiky je,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany a dodává: „Tímto pivem jsme chtěli oslavit naše 450. výročí a pivařům ukázat, jak má chutnat a vonět tradiční český ležák. Pro jeho výrobu používáme výhradně humnový slad z malých nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a tradiční odrůdu chmele z vlastních chmelnic v oblasti Polepských blat. S nadsázkou je to nejtradičněji uvařené pivo, jak jen to je možné.


Holba Free naplnila první lahve

[středa, 4. červen 2014]

Nealkoholické pivo Holba Free patří do sortimentu značky už více než 10 let. Po celou tuto dobu byla k dispozici pouze v sudech. Letos vůbec poprvé plní také půllitrové lahve, pivovar Holba tak rozšiřuje distribuci nealko piva do obchodní sítě.

Reagujeme na poptávku trhu. Odbyt našeho lahvového piva se letos podařilo mírně navýšit a roste zájem také o naše nealko pivo. Nahrává tomu i nadcházející léto, proto s novým obalem přicházíme na začátku sezóny“ říká Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba, kde ročně prodají více než 6 tisíc hl nealkoholického piva ročně.

Stejně jako ostatní piva značky se nealkoholická Holba vyrábí klasickou technologií z českého chmele, sladu a vody z horských hlubinných pramenů. Liší se pouze délkou kvašení, pro které v Holbě používají vlastní kmen pivovarských kvasnic.

Kvašení je třeba regulovat a přerušit ve chvíli, kdy dochází k tvorbě alkoholu. Pivo si tak zachovává svoje chuťové vlastnosti i celkovou charakteristiku a přitom obsahuje pouze povolené množství alkoholu, které organismus dokáže po napití odbourat,“ vysvětluje Vladimír Zíka.

Nealkoholické pivo Holba Free ale není jen o tom, že nenadýcháte. Oblíbili si ho nejen řidiči, ale také cyklisté a všichni, kteří dávají přednost nápojům bez obsahu alkoholu. Na rozdíl od limonád neobsahuje umělá sladidla, barviva ani dochucovadla. Jeho přírodní složení s vysokým obsahem chmelových tříslovin pozitivně ovlivňuje zažívání, navíc je bohatým zdrojem vitamínů, především skupiny B.


Nové pivo bude mít premiéru na Slavnostech pivovar již tuto sobotu.

Ostravský pivovar připravil pro letošní hlavní pivní sezónu opravdovou lahůdku. Čepovaný černý speciál s názvem černá Barbora. „Po více než 70 letech se vracíme k vaření černého speciálu pro naše hospody. Naše nové pivo bude mít premiéru 7. června na Slavnostech v Ostravě,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Nové pivo pojmenoval Ostravar po patronce všech havířů černé Barboře, která má na Ostravsku dodnes v Petřkovicích svou kapli. „Tímto pivem jsme chtěli vzdát hold dvanácti generacím ostravských a karvinských havířů, kteří se navždy zapsali do dějin našeho kraje, a zároveň posílit hrdost na náš region,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Podle vrchního sládka bude černá Barbora třináctistupňové prémiové pivo. „Běžně se černá piva dělají buď s nižší nebo naopak extrémně vysokou stupňovitostí. My jsme však uvařili pivo, ve kterém jsou stupňovitost a obsah alkoholu vyváženy a pivo tak získalo vyšší plnost, chuť i vůni,“ vysvětluje vrchní sládek Roman Richter.

Už jednou Ostravar takové pivo uvařil. Jmenovalo se Ostravský havíř a na přelomu 19. a 20. století způsobilo na Ostravsku revoluci. „Je pravda, že jsme při přípravě černé Barbory hledali inspiraci v naší bohaté a dlouhé historii,“ připouští Roman Richter. Právě Ostravský havíř stejně jako další černá piva byla pro pivovarský tým zdrojem nápadů a myšlenek.

„Při přípravě černé Barbory jsme vsadili na podobnou kartu jako náš první sládek, tzn. na kvalitní černé pivo, které na trhu podle našeho názoru chybí. Změnili jsme pouze dvě věci. Použili jsme tentokrát více sladů – konkrétně čtyři – a naše černé pivo nebudeme přislazovat. Ponecháme mu jeho přirozenou vyšší hořkost, která je pro Ostravar i celý Moravskoslezský kraj příznačná a kterou lidé v regionu na našem pivu tolik oceňují,“ vysvětluje Roman Richter.

Premiéru bude mít nové pivo 7. června na Slavnostech pivovaru Ostravar. Každý návštěvník starší 18 let bude mít možnost černou Barboru ochutnat zdarma. A nejen to. „Díky černé Barboře budou mít letos všechny ženy a dívky jménem Barbora na Slavnosti vstup zdarma,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Se standardní distribucí limitované edice nového piva do hospod a restaurací začne Ostravar v pondělí 9. června. „Předpokládáme, že ve vybraných hospodách na Ostravsku bude černá Barbora v nabídce během celé hlavní pivní sezóny, tzn. do konce léta. Věřím, že lidem zachutná a že v něm najdou historii a podstatu Ostravy a Ostravaru,“ přeje si závěrem manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.


Společnost Pivovary Lobkowicz Group, a.s. oznamuje, že úspěšně navýšila svůj základní kapitál na 1,870,000,160 Kč.

Základní kapitál společnosti v současnosti tvoří 11,687,501 kmenových akcií na majitele v zaknihované podobě, o jmenovité hodnotě 160 Kč. S kmenovými akciemi společnosti jsou spojena práva a povinnosti podle zákona o obchodních korporacích a stanov společnosti.

V souvislosti se zvýšením základního kapitálu byly kapitalizovány všechny akcionářské půjčky, v důsledku čehož v současnosti nemají akcionáři z tohoto titulu žádné pohledávky za společností. Společnost má v současnosti kladný vlastní kapitál přesahující hodnotu 1 mld. Kč.

Účinky zvýšení základního kapitálu z 2,000,000 Kč na 1,870,000,160 Kč nastaly v souladu s § 464 odst. 2 zákona o obchodních korporacích dne 23. května 2014.


Během uplynulých tří měsíců proběhla všechna degustační kola základní části soutěže První pivní extraligy, a je tedy známo všech 20 semifinalistů, kteří se utkají ve dvou semifinálových kolech. Degustovaly se české světlé ležáky, které jsou dostupné v běžné obchodní síti a postupujícími jsou následující:

Bakalář Premium (Pivovar Bakalář Rakovník), Braník ležák (Pivovary Staropramen), Strarobrno Medium (Pivovar Starobrno, Heineken), Klášter Premium (Pivovar Klášter, Hradiště nad Jizerou), Platan Premium (Pivovar Protivín), Radegast (Pivovar Radegast, SABMiller), Louny světlý ležák (Louny, Heineken), Lobkowicz Premium (Pivovary Lobkowicz), Gambrinus Premium (Plzeňský Prazdroj), Svijanský rytíř (Pivovar Svijany), Staropramen světlý ležák (Pivovary Staropramen), Samson světlý ležák (Pivovar Samson), Záviš světlý ležák (Měšťanský pivovar v Poličce), Litovel (Pivovar Litovel), Krušovice 12 (Heineken Česká republika), Dačický ležák (Heineken Česká republika), Uherský Brod Premium (Pivovary Lobkowicz), Bernard světlý ležák (Rodinný pivovar Bernard), Chotěboř Premium (Pivovar Chotěboř), Poutník světlý ležák (Pivovar Poutník).

Soutěž se skládá z pěti základních kol, dvou kol semifinálových a z finále. Ve všech kolech jsou vzorky hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a testující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

Z letošních základních kol nepostoupil např. Pilsner Urquell, který skončil v prvním základním kole na předposledním místě, což pro degustátory již není žádným překvapením. Ve druhém základním kole porazily malé pivovary s přehledem Braník a Gambrinus. Ve třetím kole zvítězil již trojnásobný semifinalista Starobrno Medium a ve čtvrtém kole proběhl historicky první extraligový „čtyřrozpij“, tedy situace, ve které čtyři hodnocená piva získala od porotců v celkovém součtu shodný počet bodů. Základní část soutěže uzavřelo kolo páté, ve kterém zvítězil Platan Protivín.


Královéhradecké pivobraní klepe na dveře. Z Královéhradeckého pivobraní se stává fenomén, o kterém se mluví v hospodě, na ulici doma i na sociálních sítích.

50 druhů piv a pivních speciálů, vynikající kapely, relax zóna s atrakcemi pro děti i dospělé, to jsou určitě důvody, proč na tuto jedinečnou akci dorazit.

Lidé si chtějí odpočinout, relaxovat a prožít jednu z prvních velkých akcí ve městě“, říká organizátor Jan Bergman. „Ze začátku nás odrazovali od takového časově náročného projektu, ale se zájemci o účast se roztrhl pytel a o Královéhradeckém pivobraní se začalo mluvit dřív, než se rozjela reklamní kampaň. Na sociálních sítích jeho sledovanost raketově stoupá.“ Dodává nadšeně Ing. Vítězslav Janků, prezident Královéhradeckého pivobraní.

Celá akce proběhne v sobotu 7. června 2014 v prostoru před Koupalištěm Flošna. Prezentovat se bude 14 pivovarů, na podiu vystoupí 14 interpretů a zlevněné vstupné bude pro návštěvníky do 14 hodin.

Čtrnáctka doprovodí celý festival v roce 2014.“ Usmívá se programový manažer Jiří Hendrych.

Brány festivalu se návštěvníkům otevřou v sobotu v 10.00 hodin ráno. A už od rána se očekávají fronty u pokladen. Proto organizátoři s dostatečným předstihem spustili předprodej vstupenek, čímž zájemcům umožnili vyhnout se frontám u pokladen a osvobodili je od lovení drobných mincí po kapsách na vstupné. Navíc je předprodejové vstupné zvýhodněno.

Zábava bude v plném proudu celou první sobotu v červnu a skončí až s večerní desátou hodinou. Díky spolupráci s vyhlášeným hradeckým MUSIC CLUBEM LEVEL, je možné pokračovat na vlně zábavy právě tam, kde proběhne oficiální AFTER PARTY KRÁLOVÉHRADECKÉHO PIVOBRANÍ.

Královéhradecké pivobraní letos pokládá základy festivalu, který jak doufáme, se stane tradicí. Festival piva Královéhradecké pivobraní již stojí za dveřmi. Otevřete je s námi, abyste mohli v příštích letech říct – byl jsem u toho…“, říká s nadšením organizátor Lukáš Vacek

Vyplatí se sledovat www.kralovehradeckepivobrani.cz a facebookové stránky Královéhradecké pivobraní. Tam naleznete aktuální informace o celé akci.


Originální nástěnné malby s pivovarskou tématikou se stanou ozdobou interiéru nového kulturního sálu v Kynšperku nad Ohří. Právě v těchto dnech je na prázdné zdi maluje český pivovarský historik, výtvarník a publicista Pavel Jákl. Ve své branži je uznávanou osobností a jeho díla zkrášlují mnoho hospod a pivovarů zejména v Praze a okolí. Jeho umění však lidé mohou obdivovat i v našem regionu. Konkrétně v šenkovně Kynšperského pivovaru a již brzy i ve společenském sále, který je též součástí pivovarského areálu. Zatím je sál zavřený, jelikož zde finišují poslední úpravy před oficiálním otevřením. Už příští víkend by se do něj ale mohli podívat první hosté. A určitě budou mít co obdivovat.

Pro výzdobu kulturního sálu jsem zvolil motivy podle starých dobových reklam, etiket, pivních tácků a účtenek, které se používaly v letech 1900 až 1950. Tedy v období největší slávy a výkonu Kynšperského pivovaru,“ pověděl výtvarník Jákl, kterého nelze přehlédnout. Se štětcem a barevnou paletou stojí u první rozpracované malby a zkušenými tahy oživuje pohlednou šenkýřku roznášející napěněné půllitry. „Nejraději maluji pivovarské koně. Je to sice nejtěžší motiv, ale zato moc hezký a mě baví. V Kynšperském pivovaru jsem ho už maloval, a to v podnikové prodejně, kde jsem na stěnu vyobrazil celý koňský povoz,“ připomenul Jákl.

Aby nástěnné malby vydržely co nejdéle, používá umělec akrylové barvy s následnou fixací. „Když se obrazy časem zašpiní nebo zakouří, může je personál jednoduše omýt a barva zůstane neporušená,“ vysvětlil Jákl výhody zvolené techniky. Aby malby dostaly ještě větší šmrnc, doprovodí je stylové nápisy. O ty se postará zkušený písmomalíř.

Doménou Pavla Jákla jsou velkoplošné ručně malované obrazy na stěnách pražských restaurací. Jak sám říká, za svůj život jich stihl dekorovat přibližně stovku. „Přímo nástěnné malby dělám asi dvacet let. Dnes už jsem v důchodu a tak to mám jako svého koníčka,“ usmál se výtvarník. Jeho díla zdobí například Pivní galerii v pražských Holešovicích. Tam se pustil do zobrazení celé pivní geneze, tedy vývoje výroby piva od zpracování surovin, přes samotné vaření až po hospodu.

Malby v šenkovně Kynšperského pivovaru jsou pro dnešní hosty velkou atrakcí. A to je také důvod, proč se podobné objeví také o patro výše ve společenském sále. „Malby v restauraci se lidem hodně líbí, rádi si je prohlížejí a dokonce se u nich i fotí. Tento styl se nám velice zamlouvá, a proto u něj zůstaneme a budeme ho používat pro celý areál,“ uvedl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. „Dříve bylo zcela běžné, že hospodský nechal svůj šenk vyzdobit malovanými výjevy. A jelikož se snažíme oživit a zároveň zachovat historický ráz zdejšího pivovaru, upřednostnili jsme dobový ráz před moderním stylem,“ poznamenal ředitel.

Nový kulturní sál pojme až 250 návštěvníků. Ve velké společenské místnosti se pohodlně usadí 180 lidí a dalších 70 hostů do dvou menších salonků. „Prostory jsou multifunkční, aby se tu mohly konat nejrůznější zábavy, plesy, svatby, večírky, školení i divadelní představení pro děti. Rádi bychom se stali jakýmsi středobodem kulturního dění ve města a nabídli návštěvníkům odpovídající komfort,“ prohlásil Vomočil s tím, že sál bude po otevření běžně přístupný i vozíčkářům, přestože se nachází v patře. „Pořídili jsme mobilní schodolez, který můžeme využít pro restauraci, hlavní sál a v budoucnu i pro potřeby hotelu,“ doplnil ředitel.


Jednání o akvizici pokračují

[pátek, 30. květen 2014]

Společnost Pivovary Lobkowicz Group, a.s. se nebude blíže vyjadřovat ke spekulacím, které přinesla včerejší média. Předseda představenstva a generální ředitel JUDr. Ing. Zdeněk Radil k tomu dodává: „Jednání o možné nové akvizici nadále probíhá. Na naší akviziční strategii se nic nezměnilo.


Pivovar Velké Popovice slaví letos 140. výročí založení. Necelý měsíc před hlavní oslavou výročí - Dnem Kozla přivezl Velkopopovický Kozel dvě medaile z prestižní mezinárodní soutěže Australian International Beer Awards.

Odborná porota ocenila stříbrem Velkopopovického Kozla 11˚ a bronzem Velkopopovického Kozla Černého. Velkopopovický Kozel bodoval v kategorii piv plzeňského typu a v kategorii černých piv.

Mezinárodní pivní soutěž Australian International Beer Awards se koná v Melbourne již od roku 1993 a patří mezi nejprestižnější pivní soutěže na světě. Pořádá ji Královská zemědělská společnost. Degustačního klání se letos zúčastnilo 294 pivovarů z celého světa.

Ve výročním roce se pivu z Velkých Popovic podařilo uspět i na dalších soutěžích. V březnu získal Velkopopovický Kozel 11° absolutní prvenství a titul Champion – pivo roku 2014 na soutěži Zlatý pohár Pivex. V dubnu byl oceněn stříbrnou medailí na akci World Beer Cup v USA.


Již 13. – 14. června se na Pražském hradě uskuteční třetí ročník degustační akce roku - Festival minipivovarů na Pražském hradě, kde se představí více jak 70 pivovarů a 140 druhů piv z celé republiky, od Ostravy po Sokolov, od Vansdorfu po Dolní Bojanovice. Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva a celkově se tak zdarma vyčepuje přes 7000 litrů piva.

Festival minipivovarů se bude konat na Královské zahradě Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 13. června od 14-20 hodin a v sobotu 14. června od 10-20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům akce co nejobsáhlejší a nepřesnější informace. „Sládky na festival zveme hlavně proto, aby lidem představili nejen jejich pivovar, ale i jejich město, či kraj. Stejně jako se Morava poznává přes víno, můžeme poznávat celou republiku přes pivo,“ řekl Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva. „Vždyť jak nejlépe poznat naši krásnou vlast, než skrze pivo,“ dodal Jan Šuráň.

V Čechách bohužel zůstává přežitek minulosti, kde je pivo spojeno se zakouřenou restaurací, pitím v pracovní době a čímsi primitivním a tento festival ukazuje pravý opak, unikátní prostředí, výrazné chutě, krásné chování lidí vůči sobě, kteří mezi sebou diskutují, ale neopíjejí se. Velkou předností festivalu je to, že jsou pivovary postaveny sobě na roveň, kde nikdo nemá větší nebo menší stánek. „Vlastní průběh akce ukazuje, že jde opravdu o degustaci, nikoli setkání lidí, kteří se přišli jen napít piva. Pivo se zde pije v malých vzorcích, jak je tomu zvykem na významných světových pivních festivalech, jako je festival v Denveru, Londýně apod.,“ říká Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale.

Pivovary, které se na festivalu představí: Pivovarský dům, Praha, Břevnovský klášterní pivovar, Purkmistr Černice, Pivovar Kozlíček, Zámecký pivovar Ostrava, Rodinný minipivovar Pacov, Štiřínský pivovar, U Fleků, U Medvídků, Šumavský pivovar Vimperk, Rodinný minipivovar Valášek, Rodinný pivovar Bravůr, Pivovar a Sladovna Dobruška, Pivovar Matuška, Permon Sokolov, Ratíškovický pivovar Na Mlýně, Městský Podorlický pivovar, Excelent Rýmařov, Pivovar Antoš Slaný, Želivský klášterní pivovar, Rohovský pivovar U Komárků, Pivovarský dvůr Lipan Dražíč, Radniční Pivovar Jihlava, Starokladenský pivovar, Zámecký pivovar, Herold Březnice, Minipivovar Jakub Vyšší Brod, Svatokopecký pivovar, Pivovar Zhůřák Nepomuk, Pivovar Mayzus Chotoviny, Pivovarský Dvůr Zvíkov, Pivovar Koníček Vojkovice, Pivovar Labuť Litoměřice, Líšeňský pivovar Brno, Městský pivovar Štramberk, Valašský pivovar v Kozlovicích, Pivovarský dům Ostrava, Minipivovar Mostecký Kahan, Pivovar Všeradice, Minipivovar Kocour Varnsdorf, Pivovar Kvilda, Rodinný pivovar Hendrych, Novoměstský pivovar Praha, Sousedský pivovar Bašta, Pivní Rozmanitost Praha, Pivovar Hastrman Velký Rybník, Pivovar Sv. Norbert Strahov, Pivovar Luční Bouda, Chmelařský institut Žatec, Pivovar Beznoska, Minipivovar Hukvaldy, Pivovar Kněžínek, Rodinný pivovar Neumann, Pivovar Urban Třebíč, Pivovar Magistr Brno, Černý Orel Kroměříž, Pivovar Faltus, Pivovar Chyše, Pivovar Svatý Ján Kolín, Pivovar Veselka Litomyšl, Minipivovar Kolštejn, Pivovar Glokner Svachova Lhotka, Pivovar ČZ Podlesí, Rožnovské pivní lázně, Pivovar Slavičín – Hrádek, Pivovar Děčín, Pivovar Zichovec, Pivovar Bobr Zadní Třebaň, Balitovy Valašské pivovary, Pivovar Mazák Dolní Bojanovice, U 3 Růží Praha, Na Rychtě Ústí nad Labem, Pivovar Karel Karlovy Vary, U Rytíře Lochoty Plzeň, Únětický pivovar, Pivovar Malenovice, Joes Garage Brewery Plzeň a další.


Staropramen chce být na místech, kde hudba spojuje. Muzika je totiž pro pražský pivovar nejdůležitějším zážitkovým tématem. Řada festivalů, na nichž se bude čepovat Staropramen, se letos rozroste o osm krásných historických míst díky partnerství se sérií festivalů České a Moravské hrady.cz, kde každoročně vystupují nejlepší kapely z Česka a Slovenska. Doplní tak dosavadní partnerství Staropramenu s velkými festivaly Rock for People, Votvírák či třeba Rock for Church(ill). A také letos již desetileté působení v O2 aréně v Praze, kde se kažoročně vystřídá řada světových i českých hudebních hvězd.

Co se hudby týká, ve Staropramenu se řídí heslem „vždy je možné nabídnout více“. A tak není divu, že i letos se řada jimi podporovaných hudebních akcí rozšíří. „Když jsme zvažovali, jakým směrem posílit naše působení v hudební oblasti, „hradní“ festivaly byla série, kterou jsme měli na prvním místě. Lákala nás ta krásná místa, letní termíny, vždy nabitý program a tisíce dobře se bavících lidí na každém místě. Proto jsme velmi rádi, že od letošního roku budeme u této atraktivní a dlouhé série koncertů pod širým letním nebem,“ říká k uzavřenému partnerství Jan Vošta, event&sponzoring manager společnosti Pivovary Staropramen.

České hrady.cz je letní kulturní festival, jehož 10. ročník se uskuteční společně s 5. ročníkem festivalu Moravské hrady.cz na významných českých a moravských historických památkách postupně v osmi různých krajích České republiky. „Staropramen nám nabídl nejlepší podmínky ze všech tuzemských pivovarů. Má výborné informace, přehled o kulturním dění a zásadně podporuje českou kulturu. Historická místa, na kterých se letní kulturní festivaly České hrady.cz a Moravské hrady.cz konají, jsou patřičným místem pro oslavy 145. výročí pivovaru Staropramen a jsem přesvědčen, že společně posuneme „hradní“ festival o další stupínek výš,“ říká ke spolupráci Viktor Souček za organizátory festivalů České a Moravské hrady.cz.

Staropramen má s velkými hudebními akcemi dlouhodobé zkušenosti. Jako první u nás začal v rámci pivního servisu pro návštěvníky festivalů nabízet široké portfolio piv čepovaných z vysokého počtu pivních výčepů. Také na hradních festivalech chce tuto filosofii dodržet. „Pestrá nabídka několika druhů dobře vychlazených piv, které návštěvníci dostanou bez dlouhého čekání. To je základ naší nabídky lidem, kteří navštíví tyto festivaly. Postaráme se také o pohodlná a krytá sezení,“ dodává Jan Vošta. „Věříme, že budou návštěvníci i organizátoři spokojeni a přispějeme k jejich dobré náladě.


Světlá desetistupňová desítka přichází z dílny sládka minipivovaru Kolštejn v pořadí jako čtvrtá. Hosté restaurace Kolštejn ji mohou ochutnat poprvé již od pátku 16. května. Nové světlé pivo nese název Vogtey. Právě název Vogtey vychází z historického pojmenování budovy dnešní restaurace. Vogtey neboli fojtství odkazuje na původní význam a úlohu budovy, ve které se dnes pivo vaří a šenkuje. Historie dnešní restaurace sahá do roku 1325, kdy plnila důležitou úlohu fojtství. Pivo se v této budově vařilo již v těchto letech, a tak se názvem piva Vogtey hrdě hlásíme k tradici, historii a poctivosti.

Majitelé restaurace Kolštejn při spolupráci s historikem Drahomírem Poláchem zjistili, že budova dnešní restaurace je skutečně budovou, kterou nechal postavit fojt kolem roku 1325 při zakládání města Goldenstein (později Kolštejn, dnes Branná) a jeho rinku (náměstí). Pro své sídlo s právem vařit a šenkovat pivo si fojt vybral na náměstí místo nejlepší - mluvíme o severně orientované budově na branenském náměstí, která dnes nese název Restaurace Kolštejn. Dnešní budova restaurace byla historicky budovou fojtství (německy Vogtey, čti fogtaj), která měla historicky velmi významnou úlohu.

Podle slov sládka minipivovaru Kolštejn v Branné Jiřího Makse je světlé 10° pivo Vogtey vhodné ke konzumaci v teplých, respektive letních měsících. Díky nižší plnosti a také nižšímu obsahu alkoholu příjemně zahání žízeň. Vyšší hořkost umocňuje pocit osvěžení po napítí. Světlejší zlatožlutou barvu doplňuje jemná bílá pěna. Pivo je vařeno z dvou druhů světlého sladu a jedné odrůdy českého chmele. Recep Jiří Maks vytvořil během měsíce ledna roku 2014.

"Slavnostního křtu piva se světlá desítka Vogtey dočká v sobotu 5. července při příležitosti pivovarských slavností minipivovaru Kolštejn a současně pátých narozenin Relax centra Kolštejn, jehož nedílnou součástí restaurace s minipivovarem dnes je," dodal k příležitosti představení čtvrtého druhu piva ředitel komplexu Tomáš Drápal.

Letošní rok znamená pro Brannou mnohé nenápadné, avšak výhledově z hlediska rozvoje cestovního ruchu velmi důležité změny. Všechny připravované novinky a plánované projekty jdou vstříc všem turistům a návštěvníkům Jeseníků. Je to právě Branná, která získává na kráse a zdokonaluje své portfolio služeb nejen přímo v obci, ale i jejím okolí. Mimo připravovaných či již funkčních aktivit v Branné (infocentrum na náměstí, odpočinková a volnočasová zóna pod kostelem sv. Michala), tak se místní podnikatelé společně s Místní akční skupinou Horní Pomoraví, Klubem českých turistů, CHKO, Lesy ČR, a Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu spojili a dokázali pro turisty obnovit překrásnou 4 kilometry dlouhou turistickou trasu. Oficiální otevření turistické stezky je plánováno rovněž 5. července na náměstíčku v Branné.

Novou turistickou trasou za krásami Branné v Jeseníkách

Nová nádherná turistická stezka o délce 4 kilometrů nabízí návštěvníkům Jeseníků skutečně nečekanou podívanou. Členitou a nenáročnou lesní stezku u Branné v Jeseníkách hravě zvládnou i děti, senioři či cyklisté. Během hodinového výletu mohou poznat še, co k atraktivní turistické trase náleží. Lesní chodníky, skalní stěny, nádherné výhledy do okolí, pohledy do 50 metrů hlubokých roklí, přechod přes říčku Brannou, brouzdání v řece a okouzlující duchovní místo Mariánského pramene. Trasa se napojuje na další "jesenické turistické magistrály", takže si na své přijdou i zdatnější turisté, kteří mohou pokračovat dále na vrcholky Smrk, Vozka či na stále oblíbenější středisko Paprsek.

Na nové zelené stezce od července 2014 najdete nově také 5 zastavení s posezením a informačními panely se zajímavostmi trasy.

Nová turistická značka zelené barvy vznikla obnovou několik desítek let staré stezky. Na trasu je možné se napojit hned ze tří rozcestníků, a to od železniční stanice Branná, hájenky Banjaluka a z náměstí v Branné.

Turisté, kteří novou trasu navštíví, uvítají její délku, dostupnost, obtížnost, členitost a různorodost.

Zajímavosti na náměstíčku v Branné

Navštivte malebné náměstíčko historické obce Branná v Jeseníkách (dříve Goldenstein). Čeká na vás dechberoucí atmosféra místa, klidová zóna, infocentrum, příjemné posezení v restauraci s minipivovarem či cukrárně, kvalitní chutné regionální produkty jako jsou domácí výtečná piva, regionální kuchyně a máslové trubičky.

Pobavíte se také v lanovém centru či si odpočinete ve vyhlášeném Wellness hotelu Kolštejn s bazénem a bowlingem.

Přímé spoje z Prahy, Brna či Olomouce? Ano!

Okouzlující Branná je i výtečně dostupná vlakem či autobusem. Obec leží na hlavní železniční trati. Z Brna či Olomouce se do Branné dostanete přímým vlakovým spojem. Z Prahy do Branné jezdí přímá dálková autobusová linka.


Pivovarské pódium zahájí Jízda

[středa, 28. květen 2014]

Po loňské premiéře se tuto sobotu (31. května) opět otevírá Pivovarské pódium. Připravuje ho Královédvorský pivovar Tambor pro návštěvníky své Pivovarské prodejny. Během následujících tří měsíců se tu téměř každou sobotu koná hudební představení. „Návštěvníci se mohou těšit především na místní hudebníky. Jako první se od 19 hodin představí country skupina Jízda ze Dvora Králové,“ vysvětlil majitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský. O týden později, tedy 7. června, na podiu, které je součástí venkovního posezení, zahraje oblíbená trutnovská formace Jakž Takž. O dalších sobotách se tu vystřídají country kapely Phobos, Wostruha, dívčí formace Rychlotrapky a kytarista David Jakubec, který se věnuje tzv. finger style. Koncerty začínají v 19 hodin. „Vstupné je stejné jako v loňském roce, tedy chuť na královédvorské pivo Tambor,“ uzavřel pozvánku Nasik Kiriakovský.

PIVOVARSKÉ PODIUM 2014

31.5.Jízda - country ze Dvora Králové

7.6.Jakž Takž - rock and roll z Trutnova

14.6.David Jakubec - “rychlé prsty“ ze Dvora Králové

28.6.Jízda - country ze Dvora Králové

12.7.David Jakubec - “rychlé prsty“ ze Dvora Králové

19.7.Rychlotrapky - dámská country ze Dvora

26.7.Phobos - country stálice ze Dvora Králové

2.8.Wostruha - královédvorská legenda

9.8.Rychlotrapky - dámská country ze Dvora

16.8.Phobos - country stálice ze Dvora Králové

23.8.Wostruha - královédvorská legenda

začátky koncertů v 19 hodin, vstup zdarma

Pivovarské pódium zahájí Jízda[p539]

Tradiční pochod pořádá pivovar Holba od roku 1973 a každý ročník nabývá na síle. Na letošní Pivovarskou čtvrtku v sobotu vyrazilo 3 725, tedy o 986 lidí více než loni. Letos si mohli zvolit z celkem 8 tras a přibylo i čtvrté startovací místo ve Velkých Losinách, což uvítali rekreanti i lidé bydlící v okolí. Po absolvování pochodu se všichni společně sešli v cíli v areálu pivovaru.

Na vysokou účast ukazovaly už on line registrace, takže jsme byli dobře připraveni. Turisté pochvalně hodnotili plynulé odbavení na startovacích místech i možnost dát si „jedno“ i na trase. Dobré pivo a taky posezení i zábava v pivovaru byly silným hnacím motorem,“ spokojeně vyjadřuje manažerka akce Alexandra Lašáková.

Jako první dorazili do cíle absolventi nejkratších tras 10 a 12 km. Děti mohly vybít zbytky energie na trampolínách skákacího hradu nebo se proměnit třeba v kočičku, kterou jim v dětském koutku dovedně vymalovali na obličej. Rodiče zase lákala vychlazená Holba, příjemné posezení i možnost podívat se do výroby. Jako příznivce značky je zajímalo, jak vlastně to jejich oblíbené ryzí pivo vzniká. Dokonce si mohli vyzkoušet, jaké to je mít „trojku v žíle. Pomocí speciálních brýlí, které nasimulují stav opilosti, se někteří přesvědčili jak může být náročná běžná chůze nebo třeba odemknutí auta. Pro ty, co to zvládli i s několika promilemi, byl připraven alkohol tester a Holba Free jako dárek.

Slavily se i narozeniny Šeráku, který nejenže tekl z píp, ale o Šerák se taky soutěžilo a byl k mání i v retro kolekci v dárkovém multipacku. Zájem vzbudila také anketa s hodnocením nových etiket na lahvích Holby.

Pivovarskou čtvrtkou ožilo nejen nádvoří pivovaru, ale i pikniková louka u Pivovarské restaurace. Připíjelo se nejen Šerákem a Holbou Classic, vítězem mezi výčepními pivy u nás, ale také letním evergreenem Holba s příchutí brusinky a máty. Fanoušci sice litovali, že si nemohou připít na vítězství nad Švédy, ale chuť na jejich oblíbené jim to nevzalo.

Pivovarská čtvrtka i letos otevřela brány pivovaru a přinesla pohyb, relax, zábavu a přátelská setkání v kraji ryzího piva z hor. Účastníci si odnášeli příjemné zážitky, navíc dárky, někteří i soutěžní výhry. Akci opouštěli s dobrým pocitem a odhodláním vyrazit i v roce následujícím.


Pivo na Náplavce 2014

[pátek, 23. květen 2014]

Již příští pátek 30. 5. od 14 do 21:00 a v sobotu 31. 5. od 10 do 21:00 přivítá pražské Rašínovo nábřeží II. ročník degustačního pivního festivalu Pivo na Náplavce, na kterém návštěvníci budou moci vybírat z více než 100 pivních speciálů od 40 malých českých pivovarů a pivovárků.

Stejně jako v loňském roce i letos se lze těšit také na limitovanou várku festivalového piva. Tentokrát půjde o 300 litrů 12% světlého ležáku s názvem Vltavský motýlek, jehož výroby se ujal Plzeňský Pašák, vítěz hlasování o nejoblíbenější pivovar minulého ročníku festivalu. Toto pivo bude opět nabízeno v lahvích a v sobotu od 14. hodiny se také bude čepovat. Role výčepních se v tomto případě ujmou někteří z našich hostů s tím, že výtěžek z jimi vyčepovaného piva bude věnován neziskové organizaci Ztracené dítě o. s., která poskytuje telefonickou pomoc dětem a dospělým v krizových situacích.

K pivu neodmyslitelně patří i pivní suvenýry a ani na Pivu na Náplavce nebudou chybět. Kromě těch, které seženete u jednotlivých pivovarských stánků, zde budete moci získat také suvenýry s logem Vltavského motýlka. Součástí sobotního programu festivalu pak bude i pivní bleší trh (10–14:00), kde budou nejen členové pražského Klubu sběratelů pivovarských suvenýrů nabízet svoje přebytky sklenic, tácků, etiket, ale i jiných věcí s pivní reklamou spojených.

Na festivalu samozřejmě nepůjde jen o pivo, ale též o „pivní“ gastronomii. Šťavnaté hamburgery, grilované ryby, pečené klobásky, smažené brambůrky, chléb se syrečkovou pomazánkou, originální palačinky, vegetariánské speciality a mnohé další pochoutky budou připraveny k ukojení chutí vašich mlsných jazýčků. A kdo si bude chtít od všeho pivního na chvíli odpočinout, pro toho zde budou české limonády, cidery, příp. i něco ostřejšího. A v sobotu od 8 do 14:00 bude součástí festivalu také již tradiční farmářský trh, kde bude taktéž z čeho vybírat.

Pořadatelé myslí i na doprovodný program, o který se postarají jak moderátoři Andrej Polák a Pavel Richta, tak hudební uskupení Calm Season, Hot Wings Band, Fabric Relations, Aurora Jazzband, The Fribbles a také DJ Kid Dynamite, jejichž jazzově-soulovo-swingové tóny vás zajisté nejen rozveselí, ale také roztančí.

Vstup na festival bude zdarma, podmínkou degustace však bude nákup festivalového skleněného džbánku. Na výběr budete mít hned ze dvou typů – logovaného, který bude společně s pivním táckem, propiskou a katalogem s přehledem prezentovaných pivovarů včetně popisu jimi nabízených piv ke koupi za 200 Kč, příp. nelogovaného, který bude nabízen buď samostatně za 60 Kč, nebo společně s táckem, propiskou i katalogem za zvýhodněnou cenu 80 Kč.

Festival se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a 1. náměstka primátora hl. m. Prahy Jiřího Vávry.

Pivo na Náplavce 2014

Pivovary Lobkowicz na letošním Prague Food Festivalu dokazují, že dobré jídlo a pivo k sobě neodmyslitelně patří. V rámci letošní novinky Badoit Fine Dining si návštěvníci mohou vybrat z několika luxusních menu spárovaných s pivem. Těšit se mohou např. na pšeničný Chlumecký Vít v kombinaci s mořským ďasem.

Badoit Fine Dining představuje jedinečnou možnost, kdy si lidé mohou objednat menu od šéfkuchařů oceněných Michelinem či anketou Grand Restaurant na pevně stanovený čas a užít si exkluzivní pokrmy, které zapijí mj. i speciálně vybranými pivy. „Při volbě piv pro párování jsme spolu se sládkem Pivovarů Lobkowicz neměli žádné potíže, protože portfolio nabízí velkou pestrost stylů a osobité chutě pivních specialit. Celkem jsme vybírali ze zhruba sedmdesáti druhů spodně a svrchně kvašených piv,“ říká Pavel Maurer, milovník dobrého jídla a dodává: „Výsledek stojí opravdu za to. Návštěvníky může příjemně překvapit například pšeničný Chlumecký Vít, český ležák Lobkowicz Premium, černý ležák Merlin nebo ovocný Refresh s příchutí limetka & pomeranč.“ Na festivalu se mohou návštěvníci setkat s Romanem Paulusem, Oldřichem Sahajdákem či Zdeňkem Pohlreichem.

Pivovary Lobkowicz na největší české gastronomické akci představí návštěvníkům nejen nový pohled na možnost párování piva s delikátním jídlem, ale přinese i možnost vychutnat si zde i další pivní speciality regionálních českých a moravských pivovarů. „Lidem se představí čtveřice pivovarů, které nabídnou celkem devět druhů piv. Konkrétně se jedná o Pivovar Protivín (Lobkowicz Premium, Merlin a Lobkowicz Premium Nealko), Pivovar Vysoký Chlumec (Chlumecký Amber Ale, Chlumecký Fruit Ale, Chlumecký Vít, Démon), Pivovar Klášter (Klášterní XIX. Bock) a Pivovar Rychtář (Rychtář Rataj),“ popisuje festivalovou nabídku Petr Božoň, manažer obchodních značek Pivovarů Lobkowicz. Vedle dobrého piva se návštěvníci mohou v hlavním stanu Lobkowicz těšit dvakrát denně i na řízenou degustaci piv s názvem „Vydej se s námi do pivního světa“ a soutěže v čepování piva.

Na Prague Food Festivalu návštěvníci ochutnají jak pokrmy z vyhlášených pražských restaurací jako je Kobe, Yasmin Noodles, Buddha-Bar nebo Aureole, tak poprvé i regionální TOP restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014. Jedná se například o Šupinu & Šupinku (Třeboň), biofarmu a restauraci U Štěpána (Vojetice), nebo Piano Nobile (Chateau Mcely). Gastronauti se tak mohou těšit například na guláš ze sumce z odlovu rybníka Svět, dušená hovězí líčka nebo jehněčí paštiku. Na závěr si pak mohou dopřát levandulovou makronku s domácí zmrzlinou.

Na FB Lobkowicz Premium mohou lidé vyhrát lístky na Prague Food Festival a to až do pátku 23. 5., kdy akce začíná.


První pivo za 25 korun, druhé už jen za 20. Zkusit si práci makléře na Pivní burze a ovlivňovat okamžitou cenu za půllitr piva může díky Restauraci Pivní burza na brněnském Veveří č. p. 21 úplně každý. Nabízeným osmi druhům piva se totiž interaktivně mění cena podle aktuální poptávky hostů. To v praxi znamená, že každým ťuknutím mají všichni „investoři“ šanci zdražit daný druh piva a naopak zlevnit všechny ostatní.

První pivní burza v Brně umožňuje lidem stát se opravdovou součástí živého trhu, na kterém mají šanci ovlivnit on-line cenu svého oblíbeného nápoje. Ta pochází výhradně z produkce sedmi regionálních pivovarů sdružených do skupiny Pivovary Lobkowicz. „Piva, která se méně prodávají, se zpřístupňují zákazníkům jejich sníženou cenou. Naopak po objednání se jejich cena okamžitě zvyšuje. Kontrola aktuální ceny je přitom velice jednoduchá. Zobrazuje se na velkých dotykových obrazovkách uprostřed stolů,“ říká Pavel Binder, jeden z majitelů Restaurace Pivní burza.

Objednávka se ihned zpracovává a hosté tak mají možnost dostat na stůl pivo v rozmezí několika minut. „Hosté mají možnost objednat si pivo, kdykoliv sami chtějí. A napijí se, troufnu si říct, rychleji než v jakékoliv jiné restauraci,“ doplňuje Pavel Binder.

Burzovní systém nemá žádnou horní, ani spodní hranici, která by omezovala cenu piva. Lidé tak mají šanci ochutnat nový druh jen kvůli jeho dramaticky nízké ceně. „Z praxe máme vypozorováno, že se ceny pohybují v rozpětí 18 - 45 korun. Jsou ale i večery, kdy cena jednoho piva vyletí opravdu vysoko. Naším dosavadním rekordem bylo 100,41 Kč za půllitr, naopak nejlevnější pivo stálo 15,02 Kč za půllitr,“ říká Pavel Binder a dodává: „Někteří návštěvníci hospody si už našli svou taktiku. Vyčkávají na první dvě, tři objednávky, které rozhýbou trh a objednávají si piva bez ohledu na to, že mají nedopitou půlku ještě před sebou, ale protože ho mají za cenu, jakou chtějí.

V nabídce lze každý den vybírat z osmi druhů piv. Standardní značky jsou Lobkowicz Premium a Merlin Černý. Dále se restaurace snaží pravidelně nabízet pšeničný Velen z Pivovaru Černá Hora. Ostatních pět piv na čepu restaurace pravidelně obměňuje, a to i v rámci jednoho večera a tak lze ochutnat různé speciály a další produkty regionálních pivovarů, například piva kvasnicová nebo nefiltrovaná. „Volba dodavatele piv pro tento koncept byla celkem jednoduchá. Nikdo jiný by nám nenabídl na výčep na 70 druhů piv a to hned ze sedmi pivovarů. Navíc se nám líbí, že tím podporujeme české podnikání,“ uzavírá Pavel Binder.

Restauraci Pivní burza založili Pavel Binder a Jakub Seďa. „Na myšlenku o pivnici a burze zároveň nás přivedl náš společný kamarád. My jsme začali u názvu Pivní burza a prázdného papíru. Vše ostatní už je jen z našich hlav a nápadů lidí, kteří nám pomáhají," říká Jakub Seďa. Zkušební provoz byl zahájen 24. března 2014. V tomto týdnu přechází provoz restaurace do ostrého provozu. Hlavním cílem je nabídnout pivním štamgastům nový koncept restaurace, kde se kromě hry s cenami piv na čepu pivní labužníci setkají také s velkou škálou různých pivních značek z menších regionálních pivovarů Čech i Moravy.

Největší zájem restaurace doposud zaznamenala o český prémiový ležák Lobkowicz, dále za studena chmelený ležák Rychtář Rataj z Pivovaru v Hlinsku a velmi oblíbené je i pšeničné pivo Velen z Pivovaru Černá Hora na Blanensku. Poslední dobou si lidé také oblíbili světlý ležák Vévoda z Pivovaru Vysoký Chlumec.


«« « Strana 14 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI