Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Velké změny budou letos provázet Den krušovického piva (dříve Slavnosti pivovaru Krušovice), který se uskuteční už brzy: v sobotu 27. června. Podstatou nové náplně akce je snaha přiblížit veřejnosti co nejvíce pivovar, jeho zaměstnance a královské pivo, kterému zdejší sládci věnují nejvyšší péči. Hlavním lákadlem letos budou především ukázky párování piva s jídlem, připraveny jsou ale i další zajímavosti. Degustační program začíná ve 13:30 a bude probíhat každé dvě hodiny až do 19:30. Stejně jako v předchozích letech mohou návštěvníci k cestě do pivovaru využít bezplatnou kyvadlovou autobusovou dopravu. Autobusy budou jezdit každou lichou hodinu mezi 11:00 - 21:00 z Rakovníka a Nového Strašecí.

Hlavním smyslem Dne krušovického piva je ukázat práci našich sládků, kteří pro spotřebitele s láskou a se správným pivovarským fortelem vaří pivo královské chuti. Představíme tak nejen značky z našeho trvalého portfolia, ale i pivní speciály,“ konstatovala hlavní manažerka značky Krušovice Lenka Kroupová. Úplně největším tahákem bude párování piva s vybranými pokrmy, které bude probíhat ve staré sladovně. Zájemci se na místě přesvědčí, jak výtečně sladit vybrané delikatesy s konkrétními značkami piv. První kurz párování začíná v 13:30 hodin. S párováním piva s jídlem začali Krušovičtí sládci jako první před několika lety a v pivovaru k tomu dnes pořádají i speciální kurzy.

Návštěvníci se zde dále dozvědí o vybraných pivních speciálech, které byly k dostání na Českém pivním festivalu. Jde například o Krušovice Fifty:Fifty, které nabízí chuťově neobvyklé spojení spodního a svrchního kvašení. Pro fajnšmekry je určen ležák Krušovice Dark Chilli, který „chladí a hřeje současně“. Krušovice Královský ALE z mladých odrůd amerického chmele nabízí svěží tóny tropického ovoce. Více o samotných speciálech se návštěvníci dozvědí se začátkem 15 hodiny.

Neodmyslitelnou součástí Dne krušovického piva budou i exkurze do výrobních prostor pivovaru, trasa návštěvy je nově prodloužena. Zájemci budou mít od letoška možnost podívat se do míst, kam to dříve nebylo možné. Pod pokličku výroby hosté za doprovodu kvalifikovaných průvodců mohou nahlédnout každých třicet minut mezi 13:00 – 19:00hod.

Návštěvníci pivovaru samozřejmě nepřijdou ani o zábavu, na kterou jsou zvyklí z předchozích let. Na programu budou oblíbené soutěže o ceny, například soutěž v držení tupláku na čas, zvedání prázdných sudů nebo chytání pivních tácků. Po celou dobu Dne krušovického piva se zde bude střídat reprodukovaná hudba s několika vystoupeními místního harmonikáře. Od 20:30 hodin vystoupí na pódiu kapela Falešná ozvěna z Rakovníka.

U příležitosti podzimních slavností Dny českého piva plánuje Královský pivovar Krušovice pokračovat v podobném (pivním) duchu, pivní fajnšmekři se tak mohou těšit na další degustační aktivity.


Pivovar Ostravar v posledním roce a půl zvýšil intenzitu investic a modernizuje své výrobní provozy. Po předchozí rekonstrukci degustační místnosti, laboratoří a spilky, jež Ostravar používá jako jeden z posledních velkých pivovarů v Česku, dokončil ostravský pivovar také projekt rekonstrukce obou stáčíren. Nová zařízení zvyšují kvalitu, kapacitu i flexibilitu stáčení lahví a sudů.

Ostravar vaří pivo pro Moravskoslezský kraj nepřetržitě od konce 19. století. Během 118 let pivovar uvařil přes 7 miliard půllitrů a prošel hned několika zásadními modernizacemi. Ta poslední se odehrála v uplynulých 14 měsících a Ostravar během ní provedl kompletní rekonstrukci obou stáčíren piva.

S rekonstrukcí stáčecích provozů začal Ostravar na stáčírně sudů

Modernizace spočívala především v pořízení tří nových plnících linek, které najednou zvládají hned pět operací – předmytí, sanitaci, sterilizaci, naplnění a kontrolu sudů. Všech pět operací dokáží nové stroje provést během 60 vteřin. Za hodinu nyní může Ostravar naplnit 180 padesátilitrových sudů.

Ve srovnání s původním zařízením přináší nové linky zvýšení kvality plnění sudů a vyšší spolehlivost provozu. Z technického hlediska mají například o jeden proces mytí navíc, nebo dokáží velmi přesně identifikovat jakékoliv poškození sudu a automaticky ho vyřadí ze stáčecího procesu. Tou nejdůležitější výhodou pro hospodské i konečné spotřebitele ale je, že díky naplnění novým zařízením bude naše pivo v sudech déle ve stejné kondici jako v pivovaru,“ zdůrazňuje vrchní sládek.

Nový plnič lahvového piva a od května nové etikety

Po rekonstrukci stáčírny sudů následovala modernizaci stáčírny lahví. Zde byl nainstalován nový plnící stroj od firmy KHS v hodnotě 30 miliónů korun. Nový plnící má 84 plnících hlav a zvládne naplnit 30 tisíc lahví za hodinu.

Nový plnič nám přináší tři výhody. Umožňuje nám stáčet do lahví pivo, které má téměř identické vlastnosti jako pivo z ležáckého tanku, má o 25% vyšší kapacitu a lze na něm také plnit různé objemové formáty,” popisuje přednosti nového stroje Roman Richter.

Čtrnáctiměsíční proces modernizace stáčíren završil Ostravar v květnu uvedením nových etiket. Etikety ještě více identifikují Ostravar s Moravskoslezským krajem a poprvé se na nich objevuje také historická budova ostravského pivovaru. „Každý spotřebitel, který si koupí láhev s novou etiketou, bude vědět, že byla láhev naplněna moderní technologií, která zajišťuje, že zákazník dostává pivo v té nejlepší kondici.

Léto ve znamení kultury a oživení regionu

Výrobní investice nyní ustoupí do pozadí a v létě se Ostravar soustředí na projekty, které podporují kulturní život na Ostravsku.

Kromě tradičních pivovarských Slavností, které se v Ostravě uskuteční letos již popatnácté, se Ostravar pustil do zcela nového projektu. “Jmenuje se Ostrava žije a jeho cílem je probudit život v ostravských ulicích a přinést hudbu do různých koutů Ostravy,” říká manažerka značky Zuzana Cieciotková. Projekt odstartoval 25.května a zahrnuje na 25 koncertů v centru, Porubě, Hrabůvce, Zábřehu nebo na Dubině. Ambasadorem nového projektu je Richard Krajčo s kapelou Kryštof.

Více informací o projektu naleznete na speciálním webu www.ostravazije.cz


Pivovar Ostravar dnes představil bližší informace k jubilejnímu 15. ročníku Slavností pivovaru Ostravar. Největší svátek piva a hudby na Ostravsku se tentokrát bude konat v areálu ostravského pivovaru 29. srpna a finále poprvé v historii obstará kapela odjinud než z Česka nebo Slovenska.

Slavnosti pivovaru Ostravar se konají v Ostravě s dvouletou přestávkou pravidelně od roku 1999. Na jubilejní 15. ročník se organizátoři rozhodli přivést především nové interprety. Jména prvních z nich zveřejnili organizátoři již v dubnu. Dnes prozradili další. Po Davidu Kollerovi a Anetě Langerové je jasné, že na Slavnosti tentokrát dorazí také Michal Hrůza, kapela Pipes&Pints a minimálně dalších 5 skupin.

Letos budou Slavnosti zase pestřejší. Celkem nabídneme návštěvníkům v průběhu jednoho odpoledne 9 kapel a k tomu ještě muzikanty, kteří zvítězí v hlasování v projektu Ostrava žije. Vracíme se totiž k formátu tří pódií, takže se návštěvníci mají na co těšit. Navíc se nám podařilo získat opravdu skvělá jména,“ uvedla Zuzana Cieciotková z organizačního týmu Slavností.

David Koller zažil loni podle Cieciotkové skvělý comeback se skupinou Lucie a Aneta Langerová zase letos bodovala na Andělech, ze kterých si odnesla hned několik cen. „Jsme velice rádi, že se na koncertní pódia vrátil i Michal Hrůza, na kterého se mohou návštěvníci Slavností také těšit,“ doplnila Zuzana Cieciotková.

Jedno z pódií bude znovu v režii Richarda Krajča a zahrají na něm mladí a nadějní interpreti. Pestrou hudební nabídku letošního ročníku navíc obohatí ještě jedno atraktivní jméno. „Vzhledem k našemu jubileu jsme se rozhodli, že tentokrát svěříme hudební finále Slavností speciálnímu hostu ze zahraničí,“ prozradila Zuzana Cieciotková. „Jméno poslední kapely oznámíme na konci června. Myslím, že naši příznivci budou velmi příjemně překvapeni.

Nejlevnější vstupenky za 190 korun jsou již vyprodány. V červnu dal Ostravar do prodeje další várku, tentokrát za 250 Kč. Exkluzivním prodejcem vstupenek na internetu je portál ticketsforpeople.


Jedenáctka Zubr Grand, která byla představena loni na podzim, získala ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“. Ocenění již od roku 2005 uděluje Agrární komora Olomouckého kraje. Zubr Grand se tak připojil v pivům Premium, Gold, Classic světlý, Classic tmavý a Free, která toto ocenění získala již v minulých letech.

Na Granda jsme patřičně pyšní a věříme, že oceněním Výrobek Olomouckého kraje jeho sbírka úspěchů teprve začíná. Samozřejmě největším oceněním je pro nás chvála ze strany štamgastů a pivařů. A to že opravdu chutná, je jednoznačně vidět na jeho stále stoupajících prodejích,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Ocenění pivu Zubr Grand v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje udělila osmičlenná odborná porota, která hodnotila obal, označení, vzhled, chuť, kvalitu a složení výrobků, důležitá je také originalita a vysoký podíl ruční práce. Výrobek musí být vyroben v Olomouckém kraji.

Kritéria, podle kterých se ocenění uděluje, korespondují s našimi vlastními kritérii, kterými se v Zubru při výrobě piva řídíme. Jednoznačně se v pivovaru soustředíme na kvalitu a tradici, proto pro naše piva vybíráme ty nejlepší regionální suroviny jako je tršický chmel nebo hanácký slad,“ doplňuje Tomáš Pluháček.

Čtyřikrát chmelený ležák Zubr Grand byl oficiálně představen na Svatováclavských slavnostech v Kroměříži loni v září a až do února letošního roku byl distribuován výhradně jako pivo sudové. Od února se začal Zubr Grand stáčet do lahví a od května je nejnověji k dostání i v plechovkách.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa a Regionální potravina. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).


Čtyři zlaté, dvě stříbrné a tři bronzové medaile obdržela společnost Pivovary Lobkowicz v rámci prestižní odborné degustační soutěže Pivo České republiky 2015. Uznání odborníků se dostalo Pivovarům Protivín, Rychtář, Klášter a Jihlava, kterým se podařilo obstát mezi vzorky z celkem 48 pivovarů z České republiky a Slovenska.

První místo v kategorii světlý ležák získal Klášter Ležák 11 % (Pivovar Klášter). Další tři zlatá ocenění patří Pivovaru Protivín - v kategorii tmavý ležák porota vyhodnotila jako nejlepší pivo Lobkowicz Premium Černý, mezi polotmavými pivy zvítězil Protivínský Granát a v sekci nealkoholické pivo pak Lobkowicz Premium Nealkoholický. Na druhém místě v kategorii světlé výčepní pivo bodoval Rychtář Fojt (Pivovar Rychtář). Třetí příčku v kategorii světlý ležák Premium (12 %) obsadilo pivo Rychtář Premium (Pivovar Rychtář), které si rovněž odneslo i bronzové ocenění v kategorii „Absolutní vítěz“. V samostatné kategorii novinářské pivo skončil druhý Lobkowicz Premium Ležák (Pivovar Protivín) a třetí Ježek 11 % (Pivovar Jihlava).

Dosaženého úspěchu si velice vážíme a je pro nás opětovným potvrzením, že poctivá řemeslná práce se vyplácí. Velké poděkování patří právě našim zaměstnancům, kteří při výrobě piva dlouhodobě odvádí skvělou práci a pečlivě dbají na dodržování tradičních výrobních postupů,“ uvedl Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz.

V rámci dvoudenního degustačního klání v prostorách výstaviště v Českých Budějovicích ve dnech 3. – 5. června 2015 odborná porota hodnotila na 270 pivních značek v sedmnácti kategoriích. Vysokou úroveň soutěže zajistil jedinečný systém anonymních degustací. Na regulérnost dohlížela nezávislá autorizovaná certifikační firma TÜV SÜD Czech s.r.o.


„Pořádně napěněnou zábavu“ slibuje hudební open air událost: Pivovarské slavnosti, kde se letos stala značka Březňák generálním partnerem. Uskuteční se tento týden v sobotu 13. 6. 2015 v Letním kině v Ústí nad Labem. Návštěvníci se mohou jako každoročně těšit na zajímavé kapely i skvělé pivo. Začátek akce je ve 12:00 hodin.

Na Pivovarské slavnosti se chodí nejen za dobrou zábavou, ale především za skvělým pivem. I letos jich zde bude jako obvykle velký výběr. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat hned několik druhů piva z portfolia pivovaru Velké Březno včetně originálního Březňáka Märzen. Na čepu bude i Zlatopramen 11, Krušovice Pšeničné a mnoho dalších piv. Připravena bude i letošní novinka Strongbow cider v několika příchutích a pivo Desperados. K pivu se bude prodávat i vhodné jídlo.

Hudební hvězdy budou vystupovat na dvou pódiích. Vyvrcholením večera se jistě stane závěrečný koncert legendární skupiny Olympic.

Na hlavním podiu se návštěvníci mohou těšit na následující program: David Kalužík (12:30 - 13:30); Lucie Revival (13:30 - 15:00); Jelen (15:00 - 16:30); Rybičky 48 (16:30 - 18:00); Koblížci (18:00 - 19:30); Walda Gang (19:30 - 21:00) a Olympic (21:00 - 22:30)

Na Pivovarské slavnosti se platí vstupné, které v předprodeji činí 100 korun a přímo na místě 150 korun. Součástí každé vstupenky je kupon na jedno pivo značky Březňák zdarma. Děti do 120 centimetrů vstupné neplatí.


Holba Šerák Speciál 13,51 se stal absolutním vítězem degustační soutěže, vyhlašované na Slavnostech piva Českých Budějovicích. Svoji jedinečnost tady potvrdil i oblíbený Šerák a stal se tak šampionem nejsilněji zastoupené kategorie světlých výčepních piv. Holba bodovala také mezi kvasnicovými a nefiltrovanými pivy, kde vyhrál Kvasničák. Kromě 3 vítězství si Ryzí pivo z hor ze soutěže odváží další 4 medaile pro Holbu Šerák polotmavý, Holbu Free, Holbu Speciál i ochucenou Holbu Horské Byliny, které piva získala v příslušných kategoriích.

Šerák se stal favoritem celé soutěže a pivovar Holba jako jediný získal celkem 7 ocenění v příslušných kategoriích. Jde o další v řadě ocenění, která řadí Holbu mezi nejlepší piva u nás. Holba se prosadila nejen svoji vyladěnou chutí, ale i celkovou charakteristikou. Degustátoři vysoko ocenili její říz, barvu, hustou pěnu a vysokou pitelnost, pro Holbu typickou.

Je to mimořádný úspěch, který je výsledkem poctivé práce, orientované na spokojenost konzumenta. Tradiční výroba piva nám umožňuje, aby si vzalo to nejlepší ze sladu i chmele. Pivo vaříme z horské vody z vlastních pramenů a dáváme mu čas, aby vyzrálo. I proto se stal Šerák symbolem Jeseníků a vítězí nejen u konzumentů, ale i odborníků,“ k úspěchu vyjadřuje ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Holba už 141 let drží tradiční výrobu piva podle původních receptur a tím získává svoji jedinečnost. Zatímco je dnes kvalita piva samozřejmostí, to co konzumenti žádají, je chuťová odlišnost. A právě díky tomu zájem o hanušovickou Holbu každý rok roste.

V 19. ročníku Slavností piva, vyhlašovaného v Českých Budějovicích, soutěžilo na 300 piv v 19 kategoriích. Soutěžní piva pečlivě hodnotilo několik desítek degustátorů v anonymní degustaci.


V Českých Budějovicích proběhl 19. ročník jedné z největších českých degustací Pivo České republiky 2015. Do soutěže se letos přihlásilo 50 pivovarů s 300 vzorky piv a Pivovaru Svijany se podařilo zabodovat se svými pivy hned v několika kategoriích: speciální pivo světlé, speciální pivo tmavé a polotmavé pivo. Svijanský Baron navíc zvítězil v kategorii Absolutní vítěz Pivo České republiky 2015, Svijanský Kníže obsadil ve stejné kategorii druhou příčku.

Degustační soutěž Pivo České republiky patří k nejprestižnějším soutěžím u nás, probíhá v 19 kategoriích, z toho 18 je hodnoceno podle druhu piva, devatenáctou přidali organizátoři loni a jedná se o absolutního vítěze ze všech konkurenčních piv.

Pivovar Svijany zabodoval se všemi svými přihlášenými pivy, z kategorie speciální pivo světlé si odnáší druhé i třetí místo za Svijanského Barona a Svijanského Knížete, v kategorii speciální pivo tmavé zachutnala porotě Svijanská Kněžna, která si odváží z Budějovic stříbro a bronz v kategorii polotmavých piv získal Svijanský fanda.

Letos podruhé organizátoři vyhlašovali i absolutního vítěze, tedy kategorii, kde soutěží piva, jež se stala vítězi ve své kategorii. V konkurenci z velkých i malých pivovarů s přehledem zabodoval Svijanský Baron, který se stal absolutním vítězem soutěže Pivo České republiky 2015, v těsném závěsu se umístil Svijanský Kníže. „Svijanský Baron je naše nejsilnější pivo a mě moc těší, že dokázal porazit tak velkou konkurenci, jako jsou české ležáky i piva z minipivovarů. Náš letošní úspěch na soutěži Pivo České republiky 2015 je pro mě známkou toho, že naše tvrdošíjné lpění na řemeslné výrobě i investice do rozvoje vlastních chmelnic, je správně zvolenou cestou a mohu slíbit, že na našem přístupu rozhodně nic nezměníme,“ říká sládek Pivovaru Svijany, Petr Menšík.

Jaká piva bodovala v soutěži Pivo České republiky 2015

Svijanská Kněžna 13%, 2. místo v kategorii tmavá speciální piva / Svijanský Kníže 13%, 3. místo v kategorii světlá speciální piva + 2. místo absolutní vítěz

Světlý a tmavý speciál ze Svijan jsou oblíbené pro svou variabilitu. Chutnají skvěle samotné nebo řezané, na červencových Slavnostech svijanského piva je pivovar nabízí i v podobě zmrzliny.

Svijanský fanda, 3. místo v kategorii polotmavá piva

Řezaná nefiltrovaná jedenáctka s nezaměnitelnou chutí byla původně určená jen jako dárek pro bývalého ředitele Františka Horáka a zachránce pivovaru k jeho 70. narozeninám. Oslavenci i gratulantům ale chutnala tak, že se o ni pivovar rozhodl podělit i s ostatními a v roce 2011 ji uvedl na trh v KEG sudech, pětilitrových party soudcích a litrových skleněných džbánech.

Svijanský Baron 15%, 2. místo v kategorii světlá speciální piva + absolutní vítěz Pivo České republiky 2015

Nejsilnější svijanské pivo s obsahem alkoholu 6,5 % se vyrábí stejně jako všechna ostatní piva tradičně a je nepasterizovaný. Letos ho Pivovar Svijany začal kromě tradičních obalů stáčet i do dvoulitrových železných Plechovek pro chlapy.


Druhý srpnový víkend bude v Mikulově již tradičně patřit oslavě dobrého piva. Letošní V. ročník festivalu Mikulovské Pivobraní bude kombinací pivního jarmarku s ochutnávkami a odpoledního rockového koncertu s hvězdami domácí i slovenské hudební scény.

Loňský ročník festivalu se nesl především ve znamení hojné účasti více než 4 500 milovníků rockové hudby, pivních degustací z nabídky přes 80 druhů piv od 27 pivovarů. Bohatý doprovodný program, pivní soutěže, hry, body zorbing, přednášky o pivu a řízené pivní degustace, to vše měli návštěvníci loňského ročníku možnost za symbolické vstupné zažít na pivním jarmarku. V odpoledních hodinách odstartoval rockový koncert, kde nechyběly hvězdy české a slovenské hudební scény.

Letos se však mohou všichni fanoušci dobrého piva a skvělé zábavy těšit na ještě zajímavější program. 8. srpna ve 12:00 h budete moci opět za symbolické vstupné 70,- Kč projít branami pivního jarmarku, kde se bude točit velké množství tradičních i těch méně tradičních piv především od menších rodinných pivovarů z celé ČR. Letos je pro návštěvníky-degustátory připravena zajímavá novinka „dvoutinka“ – se speciálním pivním krýglem o objemu 0,2 l budete moci koupit a ochutnat ještě více druhů piv a pivních speciálů. Pořadatelé tímto vyhověli přáním mnoha návštěvníků – mít možnost ochutnat co nejvíce druhů piv a moci je mezi sebou srovnávat. Pivní krýgl 0,2 l, jak věří organizátoři, se bude líbit především ženám a příznivcům skutečné degustace. Hlavní slogan degustační novinky bude totiž „degustuj a poznávej svět pivních chutí“. Na pivním jarmarku se o zábavu postará bohatý doprovodný program, pivní soutěže, hry a zábavní atrakce.

Druhou a neméně významnou částí programu Mikulovského Pivobraní 2015 bude pop-rockový koncert, kde se mezi 13. a 23. hodinou představí kapely No Name, Desmod, Ukulele Trouble Makers, Škwor, Citron, Last Station a Gate Crasher.

Od půlky května již byl zahájen předprodej za 199 Kč na on-line portálu Ticketstream nebo v TIC města Mikulov. Kdo by váhal, měl by vědět, že počet lístků v předprodeji je omezen. Na místě bude cena vstupného 270 Kč.


V sobotu 13. června proběhne v Pivovaru Velké Popovice již 23. ročník tradičních oslav piva Den Kozla. Kromě poctivého piva a dobrého jídla se návštěvníci mohou těšit na bohatý hudební program. Letos se na dvou scénách představí celkem devět hudebních skupin. Nechybí mezi nimi Mig 21, Buty, Šlapeto nebo Jan Vyčítal s kapelou Greenhorns. V průběhu odpoledne se uskuteční pokus o vytvoření rekordu v přípitku u nejdelšího stolu. Vstup na akci je zdarma.

Rád bych pozval všechny, aby si s námi sedli a připili si u nejdelšího dřevěného stolu, který speciálně pro naši akci vyrobil truhlář František Douša s návrhářkou Andreou Augustovou,“ říká Luděk Baumruk, marketingový manažer značky Velkopopovický Kozel. „Společně se pokusíme vytvořit rekord, který, jak doufáme, se zapíše do dějin,“ dodává Luděk Baumruk.

Sládci Pivovaru Velké Popovice ve spolupráci s Janem Vyčítalem a jeho kapelou Greenhorns uvařili pro tuto příležitost poctivou várku Kvasničáku. K orosenému pivu budou nachystaná i typická česká jídla a pochoutky.

Největším lákadlem je především Jiří Macháček s hudební skupinou Mig 21 a Radek Pastrňák s kapelou Buty. Na pódiu se představí i Jiří Schmitzer, Všichni svatí, Underhill, Michal Šindelář a slovenští Vrbovskí Víťazi.

Všichni návštěvníci Dne Kozla mohou přiložit ruku k dílu při stavbě dřevěné sochy kozla, která se bude skládat z dřevěných cihliček. Každý dostane možnost si svou cihlu podepsat nebo na ní zanechat vzkaz pro příští návštěvníky pivovaru. Zájemci se mohou navíc seznámit s tradičními řemesly, jejichž ukázky budou po celý den probíhat na několika místech areálu pivovaru.

Den Kozla je oslavou poctivého řemesla, kterému se ve Velkých Popovicích pivovarští věnují přes 140 let. Zájemci se mohou po celý den zúčastnit pravidelných komentovaných prohlídek pivovaru. V rámci doprovodného programu se uskuteční i pivní soutěže a oblíbená škola čepování piva.


Pivovary Lobkowicz zahájily začátkem června vdomácích regionechsvých pivovarů masivní celosezónní outdoorovou kampaň. Více než tisíc reklamních ploch po celé České republice zaplní půllitry s pivem pěti hlavních regionálních značektéto skupiny - Černá Hora, Ježek, Rychtář, Klášter a Platan. Pivovary Lobkowicz tak navazují na trend spotřebitelského chování, který sleduje návrat ke kvalitním regionálním pivům.

Milovníci piva stále více žádají rozmanitost, ale zároveň jsou mnohem více znalí, co se týče posuzování jeho kvality. Je tak zřejmé, že i český pivař velmi negativně vnímá tlak velkých nadnárodních pivovarnických korporací na maximální efektivnost, unifikaci a globální standardizaci výrobních postupů a to především u dříve tradičních českých značek. „Spotřebitelské zvyklosti v oblasti piva se rychle mění a naše skupina v tomto směru nabízí unikátní řešení. Pivovary Lobkowicz mají díky svým regionálním pivovarům možnost dodávat ve svých domácích oblastech piva čerstvá, kvalitní a vyráběná tradičními technologiemi. Proto je aktuální podpora těchto značek zaměřena právě na domácí regiony piv Černá Hora, Ježek, Rychtář, Klášter a Platan,“ říká Ing. Pavel Herman, výkonný ředitel a místopředseda představenstva Pivovarů Lobkowicz.

Domácímu charakteru značek odpovídá i komunikační formát kampaně, který klade důraz na základní tradiční hodnoty charakteristické právě pro dané domácí prostředí. Přes zřetelný společný celonárodní prvek kampaně má každý pivovar svůj vlastní charakteristický slogan, který od sebejednotlivé značky jednoznačně odlišuje. Kampaň zahrnuje kromě venkovních reklamních ploch také propagaci v místě prodeje a inzerci v tisku.


Pivovar Velké Popovice uvařil poprvé ve své bohaté pivovarské historii kvasnicové pivo. Velkopopovický Kozel Kvasničák vychází z tradičního ležáku, do kterého přidali velkopopovičtí sládci těsně před stáčením další dávku čerstvých pivovarských kvasinek. Kvasnicovým pivem s obsahem alkoholu 4,7 % vychází sládci velkopopovického pivovaru vstříc stále většímu zájmu pivařů o nová piva.

Symbolicky v jedné ze značkových restaurací Velkopopovického Kozla, v Kozlovně v Lidické ulici v Praze, představili zástupci pivovaru nové pivo z dílny velkopopovických sládků s názvem Kozel Kvasničák.

Důvody, proč se velkopopovičtí rozhodli uvést na trh toto pivo, vysvětlil obchodní ředitel pro oblast gastronomie Tomáš Mráz:

Současná česká pivní kultura je charakteristická vysokou poptávkou po stále nových chutích piva a také většími nároky pivařů na kvalitní zážitek v hospodách. Tyto nároky jsou kladeny samozřejmě i na tradiční české značky jako je Velkopopovický Kozel.“ Tomáš Mráz dále ocenil práci velkopopovických sládků, kteří po půlročním testování, uvařili pivo nové, ale zároveň tradiční, české, na kterém je vidět jejich řemeslná zručnost a zkušenosti.

Dřevěný sud narazil a pivo představil obchodní sládek Velkopopovického Pivovaru Vojta Homolka: „Jedná se o skutečné kvasnicové pivo, tedy nefiltrovaný ležák, právě dozrálý v našich sklepích, do kterého se přidávají čerstvé vitální pivovarské kvasinky těsně před stáčením. Pivo je charakteristické svým aroma po čerstvých kvasinkách a vyváženou lahodnou chutí, která je podtržena příjemnou hořkostí žateckého chmele.

Kozla Kvasničáka budou moci pivaři ochutnat pouze v hospodách.

Kvasnicové pivo obsahuje živé pivovarské kvasinky, a proto vyžaduje mimořádnou péči výčepních. Doporučená skladovací teplota pro Kozla Kvasničáka je 5-8 °C. Nezbytná je pravidelná sanitace výčepního zařízení s denním proplachem vodou. Kromě toho je nutno nechat stát sud před naražením narážecí armaturou dolů a obrátit jej teprve před samotným naražením, aby se pivovarské kvasinky v sudu promíchaly a vytvořily stejnoměrný zákal.

Souběžně se startem distribuce Velkopopovického Kozla Kvasničáka startuje i kampaň, která pod heslem „Odměň se svěží chutí pivovarských kvasinek!“ nové pivo komunikačně podpoří jak přímo v hospodách, tak na billboardech a na internetu. Její součástí je i webová stránka www.kozelkvasnicak.cz, na které spotřebitelé najdou mapu míst, kde budou moci nové pivo ochutnat. Bude možné se zde také registrovat a získat poukázku do vybraných hospod na pivo zdarma. Registrované uživatele Kozel upozorní, až Kvasničák dorazí do jejich regionu.


Opět po roce míří Pivovary Lobkowicz na Pražský hrad a vezou hned sedm druhů piv. Návštěvníci se budou moci těšit na piva, která představují celou paletu pivních stylů a v posledních letech byla úspěšná na celé řadě degustačních soutěží. Jako třešnička na dortu se zde představí i nové pivo typu Ale, které bude mít na tomto festivalu svou premiéru.

Nové pivo Lobkowicz Premium ALE bude zřejmě největším lákadlem ve stanu Pivovarů Lobkowicz. Jedná se o světlé, svrchně kvašené pivo, které díky své lehké chuti bude přímo jako stvořené pro nadcházející letní dny. Díky tomu ho sládci nazývají Summer Ale. „Unikátností této pivní speciality bude sladění profilu hořkosti a chutí speciálních sladů do nádherné plnosti a harmonie. Pro jeho výrobu jsou zapotřebí speciální suroviny i kvasnice, které se liší od výroby tradičního českého ležáku. I výrobní prostory v pivovaru zejména při kvašení musejí být odděleny od jiných piv, aby nedošlo k pomíchání kvasnic. Zvláštní osobní péči a doslova vypiplané kvalitě bude odpovídat i jedinečný chuťový zážitek. Důležité jsou sice suroviny, ale pivu musíte dát i své srdce,“ dodává Jiří Faměra, vrchní sládek Pivovarů Lobkowicz, který se na přípravě tohoto piva podílí s týmem vysokochlumeckých sládků.

Aby bylo možné skvěle párovat vybrané pokrmy vyhlášených restaurací s pivem, představí Pivovary Lobkowicz vedle piva ALE dalších šest pivních stylů. „Na letošní Prague Food Festival přivezeme piva, která si v uplynulých letech získala obdiv pivních znalců. K dispozici bude prémiový český ležák Lobkowicz, vítěz Zlatého Poháru Pivex 2013, dále černý ležák a pšeničné pivo, obojí oceněné zlatými medailemi na letošní mezinárodní soutěži CRAFT BEER AWARDS 2015. Na své si přijdou i milovníci silnějších polotmavých piv. Dalším zajímavým pivem je svrchně kvašená IPA, která se stala nejlepším novým svrchně kvašeným pivem roku 2014. Nabídku uzavírá nealkoholické pivo Lobkowicz, které patří k nejoceňovanějším nealkoholickým pivům u nás,” popisuje festivalovou nabídku Petr Božoň, manažer marketingu Pivovarů Lobkowicz.

Prague Food Festival se každoročně snaží rozšiřovat gastronomické obzory návštěvníků. Tento trend následují i Pivovary Lobkowicz, které ve svém hlavním stanu uskuteční řízené pivní degustace a školu čepování piva. Návštěvníci si vyzkouší řemeslo mistrů výčepních a naučí se jejich triky pod vedením skutečných profesionálů. „Naše skvěle uvařená piva si zaslouží tu nejlepší péči, a proto je nezbytné čepování piva věnovat maximální pozornost. Především je nutné dbát na čistotu pivního skla, mít předchlazené sklenice a naučit se správný způsob čepování piva. Jedině tak mohou lidé zažít ten nejlepší požitek z piva,“ popisuje Zdeněk Rais, obchodní sládek.


V pivovaru Staropramen právě dokončili modernizaci plechovkové linky. Kapacita výroby plechovek se díky tomu zvýšila o 30 %. Linka teď navíc umožňuje stáčet nové druhy a objemy plechovek stejně jako balit jejich multibalení. Smíchovský pivovar touto investicí, která dosáhla výše 100 milionů korun, reaguje na dlouhodobě rostoucí poptávku spotřebitelů po pohodlných baleních, mezi které plechovky spolu s PET lahvemi patří.

Modernizace plechovkové linky si kladla za cíl kromě zvýšení kapacity také navýšení flexibility balení. Plechovkové pivo je u nás totiž stále oblíbenější. Prodeje tohoto typu balení společnosti Pivovary Staropramen v roce 2014 meziročně vyrostly o 26 %.

První etapa modernizace umožnila smíchovským pivovarníkům balit nově také čtyřbalení a šestibalení plechovek, po kterých je na trhu stále větší poptávka. Tato balení výrazně zvyšují spotřebitelský komfort. Druhá fáze modernizace přinesla možnost stáčet i speciální plechovky. Ty pivovar využije především pro různé druhy nápojů, jejichž podíl se v nabízeném portfoliu stále zvyšuje. V letošním roce je ve Staropramenu využijí například k propagačním akcím na podporu Staropramen Sládkovy Limonády.

Spotřeba plechovkového piva v posledních letech pravidelně roste. Rozšiřování našeho portfolia o nové nápoje v čele s pivními mixy přineslo další navýšení poptávky po tomto typu balení a navíc jeho různých druzích. Díky právě dokončené modernizaci plechovkové linky umíme flexibilně reagovat na nové trendy,“ říká k modernizaci Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Modernizace plechovkové linky za celkem 100 milionů Kč zlepší provoz i z pohledu jeho ekologičnosti. „Modernější linka je úspornější ve spotřebě vody a páry,“ dodává Zdeněk Lux.

Za růstem spotřeby plechovek u nás stojí jak růst podílu baleného piva na českém trhu, tak jejich praktičnost. Jsou to lehké a nerozbitné obaly. Tradiční spotřebitelé i mladí dospělí jejich praktičnost stále více oceňují. Piva, pivní mixy či třeba sladová limonáda jsou tak díky těmto obalům mobilnější a odpovídají životnímu stylu spotřebitelů. Dostanou se všude tam, kde lidé žijí. Včetně víkendových výletů, akcí či cest na dovolenou.


Další, v pořadí již šestnáctá Kozlovna v České republice, byla otevřena v centru severomoravské Opavy. Manažer Plzeňského Prazdroje pro klíčové zákazníky Leopold Duda společně s moderátorem Leošem Marešem nový výčep symbolicky pokřtili. Jak jinak než půllitrem Velkopopovického Kozla.

Nová Kozlovna, značková pivnice Velkopopovického Kozla, si mezi Opavany získala ihned po otevření velkou oblibu. Prvotní obavy majitelů z nové značky piva byly rozptýleny poté, co hosté ochutnali Velkopopovického Kozla čepovaného přímo z pivních tanků. Atraktivní prostředí, tankové pivo a výtečná kuchyně, to vše naplňuje požadavky náročných hostů.

Kozel je známá značka piva a ve spojení s atraktivním a originálním prostředím přináší do Opavy něco nového, neotřelého,“ vysvětluje Jiří Zajíček, jeden z majitelů Kozlovny, své rozhodnutí využít koncept značky Velkopopovický Kozel a dodává: „Člověk se nesmí bát investovat nejen peníze, ale i energii, čas a důslednost. Nic se nesmí ošidit. Hosté to poznají. Také je potřeba neustále sledovat vývoj oboru ve světě a konfrontovat jej s českým prostředím. V případě Kozloven se to bezesporu povedlo.

Interiér opavské Kozlovny navozuje příjemnou atmosféru, která je protknuta řemeslnou dovednostní, poctivostí a solidností použitých materiálů. Velkorysému prostoru dominuje zeleně prosvětlený box s pivními tanky. Zelená barva osvětlení pak rozehrává v interiéru další zajímavé variace. Zeleně je podsvícený bar i výčep a především atraktivní nástěnná plastika kozlí siluety. Jednotlivé prvky interiéru, celkové barevné vyznění a osvětlení vzniklo ve spolupráci architekta přímo s majiteli Kozlovny. Prostory pro více než 100 hostů jsou rozděleny na kuřáckou a nekuřáckou část. Nechybí výkonná vzduchotechnika a bezpočet velkoformátových televizních obrazovek. Na léto se připravuje zahrádka přímo před restaurací.

Výčep je umístěn přímo proti vstupu, tak jak to bývalo kdysi pravidlem v tradičních hospodách. Na čepu je Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků. Ze sudů se pak čepuje Kozel Světlý a Kozel Černý. Nechybí plzeňský ležák Pilsner Urquell a prémiová značka cideru Kingswood.

Jaký způsob čepování hosté v Opavě očekávají? Na hladinku nebo s čepicí? Jiří Zajíček odpovídá: „Na míru, na správnou míru.

Hosté v nové Kozlovně oceňují nejen dobré pivo, jídlo ale třeba i kávu. Gastronomie opavské Kozlovny rozvíjí to nejlepší z české kuchyně. V nabídce nechybí například hovězí líčka na víně, rolovaný bok na šalvěji, kuřecí roláda na paprice, pomalu pečené vepřové kolínko či vídeňský řízek. Oblíbené jsou i steaky, grilované maso, ale také hamburgery. Samozřejmostí je polední menu za přijatelné ceny.

A co přeje majitel Kozlovny svým hostům? „Mým přáním je, aby v Kozlovně hosté nespěchali, v klidu si vychutnali pivo, jídlo, aby nekoukali na hodinky,“ zdůrazňuje Jiří Zajíček.


V polovině letošního května sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského libereckého úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR navrhla pivu Vratislavický Ale udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2015 v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

O titul Regionální potravina, který je zárukou místního regionálního původu, mohou soutěžit pouze výrobky s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje. Vratislavický Ale je svrchně kvašené, velmi hořké a silné pivo. Kombinací ječných a pšeničných sladů se získá 16° mladina. Po kvašení má toto pivo 7% alkoholu. Výjimečnou hořkost mu dávají původní americké odrůdy chmele.

Vratislavický Ale byl na trh poprvé uveden o vánočních svátcích. Je k dostání v pivovarské prodejně a u všech dobrých prodejců piva. Samozřejmě bude nabízen i na Slavnostech vratislavického piva 27.6.2015 v pivovaru Vratislavice.


S blížícím se létem láká značka Staropramen COOL k osvěžení prostřednictvím některého ze čtyř beermixů, které kombinují světlé výčepní pivo Staropramen a ovocnou šťávu. „BÍLÁ – VYCHLAĎ, MODRÁ – VYPIJ“ je hlavním motem letošní kampaně, se kterou se setkáte v televizi a on-line.

V dubnu letošního roku se oblíbený beermix Staropramen COOL objevil na trhu nejen s novou příchutí Bezový květ a citron, ale také v novém obalu, jehož součástí je i výrazný symbol Cold edge. Díky této speciální technologii konzumenti snadno rozpoznají, kdy má Staropramen Cool tu pravou teplotu pro to, aby osvěžení po jeho vypití bylo maximální. Jednoduše řečeno „BÍLÁ – VYCHLAĎ, MODRÁ – VYPIJ“. Právě tuto informaci získají diváci, kteří na některém z televizních kanálů Prima Group a TV Barandov uvidí nový televizní spot Staropramen Cool.

Nový spot si můžete prohlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=ATYmx3CcVys

V televizi se také objeví sponzoringové vzkazy před vybranými pořady a kampaň se stejným sloganem během následujících měsíců poběží i on-line.

Na festivalech Staropramen Cool nesmí chybět

Staropramen Cool se stejně jako v minulých letech objeví i na velkých hudebních festivalech, kde je značka Staropramen partnerem. V rámci promo letních akcí tak nebude chybět například na festivalech Rock for People, Votvírák nebo Rock for Churchill. „Léto a osvěžující nápoj s malým množstvím alkoholu, to je ideální kombinace, kterou si letos můžete užít i na hudebních festivalech. Kromě již známých příchutí beermixů Staropramen Cool můžete vyzkoušet novou příchuť Staropramen Bezový květ a citron,“ říká manažer značky Staropramen Cool David Šeberle.

Připraveny jsou i ochutnávky v obou prodejních kanálech retail a gastronomie.

Kampaň připravily kreativní agentury Young and Rubicam a Motion Media. PR servis zajišťuje agentura AC&C Public Relations.

Poprvé se osvěžující mix piva a ovocné šťávy Staropramen Cool Lemon objevil na trhu v květnu roku 2011. Z osvěžujícího nápoje s nižším obsahem alkoholu se stal hit, který vytvořil základ zcela nového segmentu trhu. V následujících letech postupně přibývaly další ovocné příchutě.

V současné době na trhu naleznete 4 příchutě - Staropramen Cool Lemon, Cool Grep, Cool Třešeň a nový Cool Bezový květ a citron. Značce Staropramen Cool se i po 4 letech daří držet pozici lídra v tomto segmentu.


Přesně měsíc před začátkem 23. ročníku Dne Kozla, tradiční slavnosti velkopopovického piva, uvařili sládci malebného středočeského pivovaru poctivou várku oblíbeného ležáku. Kozel jím odmění všechny návštěvníky, kteří se v sobotu 13. června přijdou do pivovaru pobavit. Na založení várky dohlédli obchodní sládek velkopopovického pivovaru Vojta Homolka a patron speciální várky skupina Greenhorns v čele se zpěvákem a milovníkem dobrého českého piva Janem Vyčítalem, kteří na Dni Kozla vystoupí.

Pivo známe hlavně už čepované do půllitru, takže je pro nás zajímavé být teď pro jednou při tom, když vzniká. Je hezké vidět, že tady drží tradiční řemesla i pivovarské rituály a je to myslím na Kozlovi znát. Přejeme našemu pivu pořádný říz a vyváženou chuť, prostě aby všem, co na Den Kozla dorazí, zachutnalo,“ popřál pivu úspěch Jan Vyčítal

Mimo Jana Vyčítala a Greenhorns, kteří letos slaví 50 let existence kapely, vystoupí na Dni Kozla například skupiny Buty a Mig 21, nebo písničkář Jiří Schmitzer a kromě hudebních vystoupení je pro návštěvníky jako každoročně přichystána celá řada atrakcí a překvapení. Vstup na akci bude zdarma.


Nové osvěžující pivo z Pivovaru Černá Hora nese název Witbier Blonde. Jedná se o pšeničné pivo belgického typu. Typická je kořeněná vůně se stopami pomeranče a koriandru. Jeho chuť je lehká a osvěžující, a proto se dobře hodí na nadcházející horké letní dny.

Witbier Blonde je svrchně kvašené pšeničné pivo okořeněné směsí přírodního koriandru a pomerančové kůry. Kombinace silného řízu, ovocných tónů a svěží chuti z něj dělají vysoce pitelné pivo“, popisuje základní charakteristiku nového piva Vlastimil Zedek, výrobní ředitel a sládek Pivovaru Černá Hora a dodává: „Při jeho výrobě jsme dbali na to, abychom na tuzemský trh přinesli pivo, které bude svojí neobvyklou chutí evokovat bezstarostnost prázdninových dní, snadno zažene žízeň a bude vybízet k dalšímu napití. Věřím, že se nám to povedlo.

„Witbier Blonde“ je belgická verze pšeničných piv. Zavádí nás do historie, kdy chmel představoval pouze jednu z možných variant koření. Právě v Belgii je používání dalších koření, jako například koriandru, ověřenou metodou vedoucí k osobitému a oblíbenému pivnímu stylu. Tím se zároveň liší od německých piv tohoto typu. Nejméně jedna polovina sladu piva Witbier Blonde je připravena z pšenice, a právě proto má světlou až slámovou barvu. Ve výsledku je pivo neprůhledné a zakalené. Obsahuje totiž pivovarské kvasinky, jejichž sediment lze pozorovat i na dně sklenice. „Rozhodně bych ho doporučil k lehčím pokrmům typu rybí speciality či osvěžující letní saláty,“ uzavírá Vlastimil Zedek.


Také letos se mohou turisté těšit na tradiční pochod, v pořadí již 18. Pivovarskou čtvrtku, pokud počítáme po sobě jdoucí ročníky. Pořádá ji hanušovický pivovar Holba, se kterým ji spojuje pevné pouto. Ve skutečnosti je tradiční čtvrtka totiž daleko starší a vůbec první turisty postavila na start už v roce 1973.

Kromě očekávaných kilometrů přináší letošní ročník i několik novinek. Pivovarská čtvrtka nabídne celkem 8 tras v délce 10 až 21 km. V Králíkách, odkud vedou do Hanušovic dvě nejdelší trasy, se bude nově startovat ze sportovního areálu na Moravské ulici. Už loni se počet startovacích míst rozšířil o Velké Losiny, z nichž vede 17 km túra.

„Vycházíme vstříc těm, kteří by měli problémy s dojezdem, proto rozšiřujeme startovací místa, i když je to pro nás organizačně náročnější,“ říká Lenka Krellerová z pivovaru Holba, která se na přípravě akce podílí. Trasy chystá ve spolupráci s Klubem českých turistů tak, aby byly dobře schůdné a řádně značené. „Největší zájem je o kratší nenáročné vycházky 10 a 12 km, na ty delší si troufnou většinou ti, co už mají něco nachozeno,“ doplňuje Lenka Krellerová. Zpestřením pochodu jsou programová zastavení na místech opředených pověstmi nebo zajímavou historií.

Tradiční Pivovarská čtvrtka umožňuje nejen prověřit si kondici a užít si pobyt v přírodě, ale také podívat se do pivovaru nebo pivovarského muzea. Každý startující kromě mapy získává kupon na občerstvení, slosovatelný startovací kupon a malý dárek. Losovat se bude po ukončení pochodu na nádvoří pivovaru, kde se chystá zábavné posezení s hudbou a programem. Z výčepních píp poteče Májový ležák Holba i ochucená Holba s horskými bylinami, kterou spotřebitelé pasovali na nejlepší beermix 2015.

Loni pochod absolvovalo 3700 lidí a velký zájem očekává organizátor i letos.

Již nyní je možné účast zaregistrovat on line na pivovarskactvrtka.cz a tak se vyhnout čekání na startovacích místech.

Pivovarská čtvrtka má symbolické startovné - pro dospělé 50 Kč, děti 30 Kč a senioři od 70 let mají start zdarma.

Startovací místa

Šumperk – SOU, ul. Generála Krátkého (u Kauflandu)

Králíky – ul. Moravská, naproti nádraží

Hanušovice - Pivovar Holba

Velké Losiny – brána lázeňského parku

Rozpis tras

1) Králíky – Hanušovice 21 km

Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí

nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů.

Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb –

Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

2) Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

3) Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa kolem zříceniny Nový Hrad

Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

4) Hanušovice - Hanušovice 10 km, s programem u občerstvovací stanice

Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.

5) Hanušovice - Hanušovice 12 km

Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.

6) Hanušovice - Hanušovice 16 km

Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

7) Hanušovice - Hanušovice 21 km

Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

8) Velké Losiny (brána lázeňského parku) – Hanušovice 17 km, s programem u občerstvovací stanice


«« « Strana 6 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI