Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pivovary Lobkowicz, a.s., představily nový koncept designových restaurací s názvem ŠNYT. Otevřeny byly již tři provozovny a to v Praze, Ústí nad Orlicí a v Prostějově. Hosté si mohou užít vedle zajímavého interiéru a kvalitního servisu také možnost rozšířit si své pivní obzory a ochutnat celou řadu pivních stylů z produkce skupiny Pivovary Lobkowicz.

Jak již samotný název Šnyt napovídá, jedná se o koncept, kde prim hraje pivo. A to ne ledajaké, ale jedná se o pivo řádně opečovávané, odborně načepované a v široké nabídce pivních stylů podávané. „Jedním z atributů sítě restaurací Šnyt je „Strom pivních stylů“. Díky němu je možné spotřebitele nenásilnou formou vzdělávat, aby poznával krásy pivního světa. Šíře nabídky výrobků společnosti Pivovary Lobkowicz nemá v tomto ohledu v České republice konkurenci a umožňuje tak oslovení všech milovníků pěnivého moku,“ říká Vojtěch Kleisner, manažer gastro řetězců.

V žádné ze tří restaurací nechybí na čepu vlajková loď, ležák Lobkowicz Premium. Vedle něho pak nabídku doplňují Lobkowicz Premium Nealko a tmavé pivo Merlin. Sortiment piv pak v pravidelném cyklu ozvláštní speciály z programu Cesta pivní znalců. Další sortiment piv je plně v kompetenci provozovatele. Nedílnou součástí konceptu Šnyt je vedle rozmanitosti pivních druhů i plnohodnotná kvalitní kuchyně. Důraz je přitom kladen na snoubení chutí jídel a piv.

Při řešení interiéru byl kladen důraz na jednoduchost a kvalitu provedení. Důležité je, aby se zde hosté cítili dobře. „Kvalitní servis a příjemné prostředí tak přímo vybízejí k opakovaným návštěvám ať je jejich důvodem zajít si „na jedno“, dobře se najíst, setkat se s přáteli, nebo uspořádat oslavu,“ vysvětluje Vojtěch Kleisner a dodává: „Restaurace konceptu Šnyt plánujeme postupně rozšiřovat do všech významných lokalit České republiky.


Opravdové lahůdky pro všechny pivní fajnšmekry si připravila značka Krušovice na Český pivní festival, který se od 7. do 23. května uskuteční v Praze na Letné. Návštěvníci zde mimo jiné ochutnají celou řadu naprosto unikátních speciálů. Krušovičtí (a v jednom případě velkobřezenští) sládci jich vyrobili dokonce šest, čímž potvrdili svou roli zakladatele kategorie sezónních speciálů i stávající výsadní postavení mezi velkými pivovary. Dále se představí Krušovice Desítka a Dvanáctka, obě chmelené za studena a připravené výhradně pro tento festival. Hosté festivalu se dozvědí spoustu informací o tom, jak lze snoubit (párovat) chutě jídla a piva, a budou mít možnost některé kombinace na místě vyzkoušet. Párování představí pivní sládci, kteří uspořádají i školu čepování.

S aktuálním trendem, snoubením jednotlivých druhů piva s vybranými pokrmy, přišla značka Krušovice před několika lety jako první. Chtěla tak ukázat, že pivo lze s gastronomickými specialitami dobře kombinovat a hodí se například i k sladkým dezertům. V Krušovicích proto vyškolili několik pivních sommeliérů a v tamním pivovaru pořádají speciální kurzy. Škola čepování a párování piva se uskuteční pod vedením obchodních sládků a sommeliérů společnosti HEINEKEN – Vlastimila Ševčíka, Petra Karlovského a Svatopluka Vrzaly. K degustačnímu tácku s vybranými kanapkami (s lososem, romadúrem, kávovým zrnem v čokoládě a paštikou) se budou servírovat Krušovice Dvanáctka, Krušovice Pšeničné, Krušovice Černé a Mušketýr.

Na Českém pivním festivalu se dále představí pestrá škála piv, kterou krušovičtí sládci uvařili výhradně pro tuto příležitost.

Krušovická Desítka i Dvanáctka sice patří do standardního portfolia pivovaru, nicméně speciálně u příležitosti festivalu bylo použito jejich chmelení za studena, kdy se kromě běžného chmelení další chmel přidává do tanku, v němž pivo dokvašuje při nízké teplotě. Pivo tím získá výraznou chmelovou vůni.

Pivní fajnšmekři se na festivalu dále mohou těšit na několik speciálů.

Krušovice Fifty:Fifty. Pod tímto názvem se skrývá netradiční výsledek kombinace spodního a svrchního kvašení. Toto nefiltrované, pasterizované, speciální pivo odráží charakter obou stylů. Pivo má jantarovou barvu, vyváženou karamelovou chuť a výraznou, ale příjemnou hořkost. Ve vůni se projevuje jemné banánové aroma, typické pro pšeničná piva s karamelovými a chmelovými tóny.

Krušovice Dark Chilli. Temný charakter ležáku Dark Chilli nabízí ve srovnání s jinými druhy tmavých piv zcela jedinečnou chuť. Výrazné aroma praženého sladu, podtóny kávy a čokolády jsou dokonale podrženy divokou hřejivou chutí chilli. Ležák tak v přeneseném slova smyslu pálí i hřeje.

Krušovice KRÁLOVSKÝ ALE. Speciál chmelený poměrně mladými odrůdami amerického chmele Citra & Amarillo ohromí po prvním doušku hravou chutí svěžích tropických tónů (mango, citrus, broskev). Královský ALE je pivo pšeničné, svrchně kvašené, nefiltrované a pasterizované, s mírnou hořkostí a tropickou chutí.

Krušovice SAAZ LATE Ležák. Pivo uvařené pouze z jedné odrůdy pozdního žateckého chmele SAAZ LATE, která je charakteristická jemným chmelovým aroma. Díky technologii studeného chmelení se z chmele přidaného do ležáckých tanků postupně uvolňují chmelové silice, které pivu dodávají výraznější chmelovou vůni. Nepasterizovaný ležák má krásnou zlatavou barvu.

Krušovice Královské Pšeničné. Oproti běžnému pšeničnému pivu vyniká výraznější barvou, hořkostí a plnou chutí s karamelovým nádechem. I toto pivo má díky studenému chmelení poctivou chmelovou vůni. V aroma nechybí ani typické tóny po banánech a hřebíčku. Krušovice Královské Pšeničné je speciální nefiltrované, svrchně kvašené pivo s vyšší hořkostí.

Kromě krušovických piv se bude na festivalu nabízet jeden speciál z tradičního pivovaru ve Velkém Březně, který stejně jako Královský pivovar Krušovice patří pod společnost HEINEKEN. Březňák – Originální Märzen je speciální polotmavé pivo vyšší stupňovitosti (obsah alkoholu 5,5 % v obj.), které konzumentům nabízí příjemnou intenzivní hořkost s jemnými karamelovými tóny.


Společnost Pivovary Lobkowicz Group, a.s. (dále jen PLG, nebo skupina PLG), dnes zveřejnila výroční zprávu za rok 2014 včetně auditovaných konsolidovaných účetních výkazů. Výroční zpráva je ke stažení na webu společnosti http://www.pivovary-lobkowicz-group.com/financni-vysledky-a-prezentace.

Hlavní údaje z finančních výkazů:

• Celkové výnosy skupiny dosáhly v roce 2014 1,2 miliardy Kč, o 3,7 % více než v předchozím roce.

• Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy, úroky a zdaněním) očištěný o jednorázové položky se oproti předchozímu roku zvýšil o 11,6 % na 212,3 milionu Kč.

• Provozní profitabilita Společnosti tak rostla dynamičtěji než její obrat a to zejména díky zaměření na prémiové produkty a pivní speciály s vyšší marží a stále rostoucí popularitě tzv. „craft beer“.

• Společnost rovněž výrazně zlepšila hospodaření na úrovni čistého zisku díky kapitalizaci akcionářských půjček a podstatně nižšímu úrokovému zatížení.

Zdeněk Radil, generální ředitel společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s. a předseda představenstva k výsledkům dodal: „Výsledky hospodaření za rok 2014 dokazují úspěšnost naší hlavní strategie zaměřit se na produkty s vyšší marží, jako jsou pivní speciály a prémiová piva. Trh piva v České republice je vysoce konkurenční, a proto jsme rádi, že jsme schopni zvyšovat ziskovost a dosahovat růstu i na úrovni výnosů. Naše výsledky jsou odrazem celkové strategie zaměřené na poctivou českou pivní tradici s důrazem na pestrost a nekompromisní kvalitu výrobků. Dokazují další potenciál růstu v novém segmentu tzv. craft beer, který je bez nadsázky revolucí v oblasti pivního trhu a přináší nové zážitky zejména pro naše zákazníky, kteří tyto kvality oceňují a v naše produkty vkládají svoji důvěru.

Věříme, že naše strategie bude generovat růst zisku i v budoucnu. Další potenciál budeme hledat i na trzích mimo Českou republiku prostřednictvím exportu nebo spoluprací se zahraničními partnery. Loňský rok považujeme za počátek nové éry v historii společnosti, která přichází jako naplnění mnohaletého úsilí širokého týmu odborníků a milovníků piva a po intenzivním období investování do rozvoje a modernizace společnosti. Pevně věříme v dynamický růst v tomto segmentu i v budoucnosti.


Loňská úspěšná jarní pivní novinka ZUBR Jarní speciál 13° se opět vrací do limitované nabídky pivovaru Zubr. Speciální vícestupňové nefiltrované pivo se bude čepovat od začátku května do 50 l a 30 l sudů.

Prémiové nefiltrované pivo se vyznačuje harmonickou plnou chutí, hustou bílou pěnou, typickou vůní, lahodnou hořkostí a charakteristicky zlatou barvou. „Původní receptura i tradiční postupy při vaření piva dávají jarnímu speciálu jedinečnou výjimečnost originálu, která se odráží v jeho charakteristikách,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

ZUBR Jarní speciál 13°, s obsahem alkoholu 6,0 %, je vařen z těch nejlepších surovin a v ležáckých sklepích zrál po dobu 70 dní. „Speciály pivovaru Zubr zaznamenávají tradičně velmi kladné ohlasy a jsme rádi, že ani ZUBR Jarní speciál 13° není výjimkou a můžeme ho opět našim zákazníkům nabídnout. Potvrzuje se tím současný trend rostoucí obliby vícestupňových piv s plnou a výraznou chutí. Zájem nejen o naše speciály, ale i další piva se zubrem ve znaku, ukazuje, že zákazníci dokáží ocenit piva, která jsou vařena dle poctivých receptur a za použití těch nejkvalitnějších surovin,“ uvádí Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Návštěvníci pátečního narozeninového programu pivovaru Zubr mohli ZUBR Jarní speciál 13° ochutnat již v předstihu, všichni ostatní budou mít možnost již o nadcházejícím prodlouženém víkendu ve výstavních restauračních zařízeních přerovského pivovaru a také v několika desítkách restaurací na střední a východní Moravě. Pro velký úspěch bude k dostání i ve speciálním prémiovém dvoulitrovém skleněném balení, a to přímo v pivovarské prodejně pivovaru Zubr.


Pivovar Ostravar sice není oficiálním partnerem letošního mistrovství světa, ale vzhledem k tomu, že je doma v Ostravě, kde se letošní šampionát bude konat, nemůže během největšího hokejového svátku zůstat stranou a na nápor hokejových fanoušků ve městě se pečlivě připravil.

Šampionát je pro celou Ostravu velká událost. Význam této akce si uvědomujeme i my v pivovaru Ostravar a proto se na ni pečlivě připravujeme. V průběhu mistrovství bude totiž naše pivo reprezentovat Ostravu,“ říká vrchní sládek Pivovaru Ostravar Roman Richter.

Kromě stovek hospod bude Ostravar dodávat své pivo také do fan zón ve Vítkovicích a Karolině a výjimkou nebude ani samotná ČEZ aréna. „Jsme rádi, že díky letitému partnerství s ČEZ arénou si budou moci fanoušci vychutnat originální ostravské pivo i v průběhu šampionátu. S ohledem na pravidla mistrovství bude naše pivo v ČEZ aréně servírováno do neoznačených kelímků,“ říká Roman Richter.

Pivovar Ostravar myslel i na hokejové příznivce, kteří nebudou moci sledovat hokejové dění přímo v ČEZ aréně. „Připravili jsme speciálního průvodce, ve kterém fanoušci najdou seznam hospod s TV projekcí i fan zón přímo ve městě, kde si budou moci spolu s hokejovým zážitkem vychutnat i pivo Ostravar. Protože celá naše letošní kampaň se nese v duchu „Nauč svět Ostravar“, ani v tomto případě nezapomínáme na zahraniční fanoušky a brožura je multijazyčná,“ upozorňuje Zuzana Cieciotková, manažerka značky Ostravar. Kromě výše zmíněných informací brožura obsahuje průvodce Ostravou, důležité kontakty i bližší informace k návštěvám pivovaru. Brožura bude k dispozici v tištěné podobě i na internetových stránkách pivovaru.

V době mistrovství světa Ostravar také rapidně zvýší množství pořádaných exkurzí. „Jinak to ani nejde. Od začátku roku evidujeme ze strany zahraničních fanoušků a cestovních kanceláří zvýšený zájem o návštěvu našeho pivovaru, který leží přímo v centru Ostravy. Abychom vše zvládli, přestavěli jsme v prvním čtvrtletí vstup do pivovaru a denně budeme během mistrovství organizovat 6 prohlídek,“ vysvětluje Zuzana Cieciotková..

Začátky exkurzí, při nichž se fanoušci seznámí, jak se vaří pravé ostravské pivo, jsou stanoveny na jedenáctou, třináctou a patnáctou hodinu. „Součástí exkurzí bude prohlídka našich provozů včetně naší výstavní varny i ochutnávka piva. Navíc jsme pro návštěvníky připravili limitovanou edici speciálního dárkového skla, které si část z nich od nás odveze na památku domů,“ přibližuje Zuzana Cieciotková.

Program mistrovství v Ostravě je velmi nabitý a začátek některých zápasů je stanoven již na 12.15. V té době je pochopitelně většina Ostraváků v práci. „Pro ty, kteří budou sedět za volantem svého vozu, jsme ve spolupráci se společností LED multimédia připravili na Místecké ulici spojující centrum města s ČEZ arénou jednu vychytávku. Na obří LED obrazovce nad silnicí budeme každé dvě minuty informovat o skóre v právě probíhajícím zápase v ČEZ aréně,“ prozrazuje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Jedná se o vůbec první projekt tohoto typu v České republice,“ prozrazuje obchodní ředitel společnosti LED Multimedia Martin Kašpárek. „Ostravar skvěle využil možností naší digitální technologie a poodhalil všem budoucnost venkovní reklamy.


V Holbě uvařili Májový ležák

[pátek, 24. duben 2015]

Je oslavou lásky k pivu a poprvé s ním bude možné připíjet na 1. máje. Jde o historický okamžik, protože májové pivo hanušovičtí pivovarníci uvařili vůbec poprvé ve 141 leté historii.

Náš Májový ležák nemá trumfovat silou, právě naopak. Zaujme svou fundovaně jemnou a přitom plnou chutí, jasnou zlatou barvou a pěnou, která na půllitru jen tak neuvadne. Věřím, že konzumenty dostane hned první doušek a s každým dalším si ho zamilují,“ vzkazuje sládek pivovaru Holba Luděk Reichl a poukazuje na charakteristiku májového ležáku.

Jde o světlý ležák s vyladěnou plnou chutí a vysokou pitelností- skutečný originál, který ctí tradiční výrobu piva i starou recepturu. Osobitou charakteristiku získal zejména pomalým kvašením, které bylo třeba bedlivě hlídat a průběžně regulovat, aby nedošlo k přílišnému prokvašení piva, se kterým se vytrácí chuťová plnost. Dlouhé bylo i zrání pod dobu celých 2 měsíců. Májový ležák lahodí nejen chutí, ale i krásným chmelovým aroma, které si razí cestu hustou pěnou.

Ve srovnání s běžným ležákem se na Májový spotřebovalo až o čtvrtinu sladu a třetinu chmele více a to se promítá do jeho chuti i vůně. Tentokrát jsme použili čtyři druhy sladů a čtyři druhy chmele a rozdílný je i samotný proces chmelení, Probíhal v několika fázích a poslední chmelení se uskutečnilo těsně před závěrem chmelovaru, aby se zachovalo lahodné aroma“, popisuje Luděk Reichl. Nic ale nevystihuje Májový ležák Holba lépe než jeho vznik „s láskou k pivu“.

V pivovaru už začali s jeho stáčením a z restauračních píp poteče od 1. máje. Májový ležák Holba je lákavým zpestřením nabídky a to potvrzuje i počet objednávek od hostinských. Jedná se totiž o omezenou produkci, a proto se restauracím vyplatí zásobit se včas. V nabídce bude pouze do vyprodání zásob a se sériovou výrobou tohoto ležáku zatím v Holbě nepočítají. Záměrem je naopak zachovat jeho jedinečnost a májovou symboliku.


...vzkazuje sládek pivovaru Holba Luděk Reichl všem příznivcům Ryzího piva z hor, kteří s rádi zajdou na jedno čepované. Spolu se svým týmem si tentokrát posvítil na kvalitu čepované Holby v restauracích, hospodách a barech. Těm nejlepším Holba uděluje Pečeť kvality. Jde o projekt na podporu zodpovědného přístupu k pivu od výroby až na stůl, díky kterému provozovny se správně ošetřeným pivem pozná host už podle viditelného označení na dveřích. Stále totiž platí, že sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá, a proto je zapotřebí, aby byli oba zajedno a chtěli pro pivaře to nejlepší.

Poctivě hlídáme, aby každý půllitr našeho piva odcházel z pivovaru v prvotřídní kvalitě, za kterou si stojíme. O to více nás mrzí, když host pije pivo, které svou chutí Holbu ani nepřipomíná. Víme, jak moc záleží na spolupráci hostinských a naší společné orientaci na spokojenost zákazníka,“ říká sládek Luděk Reichl a uvádí několik základních opatření, která mohou kvalitu čepovaného piva zásadně ovlivnit.

První pečeť kvality Holba udělila letos v únoru a počet oceněných provozoven se úspěšně rozrůstá.

Pivovar Holba instaluje do restaurací značkové výčepní zařízení a pravidelně školí personál každého pohostinství. Restaurace v pravidelných 30 denních intervalech navštěvují specialisté z pivovaru, aby zde provedli sanitaci. Udržuje se tím perfektní a stálá čistota zařízení, důležitá pro kvalitu čepovaného piva. Čistota je alfou i omegou nejen výčepu, ale také u skla, ve kterém se pivo hostovi podává. K jeho mytí slouží spüllboye a speciální čistící prostředky, které dodává restauracím pivovar.

Kvalitu čepovaného piva výrazně ovlivňuje také správné tlakování sudů, a proto Holba svým provozovnám doporučuje používat Biogon, tedy směs čistých plynů CO2+N2. Jde o moderní způsob čepování piva, které zabraňuje přesycení piva oxidem uhličitým, i když je sud třeba naražen déle. Další velkou předností Biogonu je zanedbatelný obsah kyslíku, který negativně ovlivňuje většinu vlastností čepovaného piva. To vše umožňuje načepovat hostům pivo v takové kvalitě, jakou oprávněně očekávají.


Holba Horské byliny je vítězem hodnocení spotřebitelů a nejlepší novinkou 2015. Hodnocení spotřebitelů potvrzuje rozhodnutí odborných degustátorů, kteří Holbu pasovali na vítěze také v letošní soutěži Zlatý pohár PIVEX.

Do spotřebitelské volby se zapojilo čtyři tisíce dotázaných, kteří potvrdili, že Holba je tou správnou volbou. I přesto, že je Holba s horskými bylinami na trhu prakticky nováčkem, má na svém kontě dvě nejlepší a rozhodující ocenění.

To, že naše ochucené pivo vítězí nejen u odborníků, ale také u spotřebitelů je pro nás obrovskou satisfakcí“, říká ředitel pivovaru Vladimír Zíka a dodává, že úspěch oblíbeného beermixu potvrzuje i poptávka. Na rostoucí prodeje reaguje pivovar rozšířením obalů, ve kterých je toto oblíbené pivo k dispozici. Od letošní sezóny bude ochucená Holba k mání nejen jako čepovaná a v lahvích, ale nově také v půllitrových plechovkách.

Oceněná Holba Horské byliny s nízkým 2,5 procentním obsahem alkoholu a ryze přírodním složením vychází z pozice značky Holba Ryzí pivo z hor.

Kombinace českého chmele, sladu, horské vody a 7 bylin dává pivní novince svěží chuť, odlišnou od ovocných piv. Mateřídouška, koriandr, máta, heřmánek, řebříček, šalvěj a tomka vonná se v pivu nepřekrývají, ale zajímavě doplňují. Tím vytvářejí příjemnou harmonii jemného aroma s tělem piva, kterou nepřebíjí umělá dochucovadla. Ochucená Holba chutná nejen pivařům a oblibu si získala u žen, stejně jako u mužů.


Již podesáté pořádá Pivovar Velké Popovice a Mikroregion Ladův kraj Putování Krajinou barona Ringhoffera. V sobotu 25. dubna se zájemci mohou vydat po čtyřech různě turisticky náročných trasách. Start je plánován na 9:30 hodin na železniční stanici Mirošovice. Nejkratší částí putování je devítikilometrová cesta k pivovaru Velké Popovice a zpět do Mirošovic přes zámek Bertcholt. Klasická turistická stezka měří dvacet kilometrů a okruhy pro cyklisty jsou dlouhé třicet a čtyřicet kilometrů.

Na účastníky čeká deset zastavení na zajímavých místech kraje, včetně mimořádných prohlídek velkopopovického pivovaru. Ty budou probíhat každou půlhodinu od 10:30 do 15 hodin. Na fanoušky poctivého Velkopopovického Kozla čeká škola čepování piva pod dohledem pivovarského odborníka, Velkopopovická Kozlovna bude mít pro návštěvníky připraveno bohaté občerstvení včetně grilovaných specialit a oblíbeného piva. Kromě toho bude v Návštěvnickém centru otevřený Kozlí obchod s originálními suvenýry. Největší atrakcí dne se pak jistě stanou dvě čerstvě narozená kůzlata. Nejmladší potomky živého maskota pivovaru, kozla Oldy, pokřtí v poledne ředitel pivovaru Petr Kofroň.

Účastníci akce si s průvodci prohlédnou prostory pivovaru a budou se moci vyfotit s místní raritou - největší dřevěnou sochou kozla na světě. „Kozel je vysoký 7,1 metru a dlouhý 7,4 metru. Nechali jsme ho vyrobit k loňským oslavám 140 let založení pivovaru, putoval po Moldávii, Gruzii, Rusku a nyní se vrátil k nám domů do Velkých Popovic,“ popisuje další lákadlo vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Eva Kršňáková.

Na dalších zastávkách jubilejního desátého Putování Krajinou Barona Ringhoffera budou moci účastníci navštívit areál hrobky rodiny Ringhofferů v Kamenici. Zámek Berchtold v Kunicích nabídne koloběžkový závod ve sjezdu a v obci Velké Popovice se uskuteční Den Země.

Pochod je pojmenován po Baronu Františku Ringhofferovi, který si zdejší kraj zamiloval, je zakladatelem velkopopovického pivovaru. V roce 1870 přikoupil ke svému kamenickému panství další državy včetně Velkých Popovic s hospodářským dvorem a začal na okraji Velkých Popovic u rybníka stavět pivovar se sladovnou. Jeho slavnostní otevření v roce 1874 se však již nedožil.

Další informace o Putování Krajinou barona Ringhoffera jsou k dispozici na webu www.kozel.cz a www.laduv-kraj.cz.


Značka Krušovice bude lední hokej podporovat i v příštích letech. Smlouvu o partnerství v těchto dnech podepsali generální ředitel společnosti HEINEKEN Erik Hamel a marketingový ředitel Petr Havlíček. Spolupráce s IIHF (Mezinárodní federací ledního hokeje) bude pokračovat do roku 2019.

Díky nové smlouvě bude značka Krušovice partnerem nadcházejících pěti šampionátů. To je přesně v souladu s naší vizí rozvíjet klíčové značky z našeho portfolia prostřednictvím dlouhodobých partnerství. Chceme tak být vždy konzistentní v tom, co děláme,“ komentoval podepsání smlouvy Petr Havlíček.

Značka Krušovice připravila pro letošní rok celou řadu aktivit souvisejících s oficiálním partnerstvím Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji, které se uskuteční už zanedlouho: od 1. do 17. května 2015 v


V pivovaru Staropramen vědí, že nízkoalkoholické pivo s ovocnou příchutí řady Staropramen Cool chutná nejlépe vychlazené. Usnadnit zákazníkům, kteří sáhnou po osvěžujícím beermixu Staropramen Cool, přemýšlení nad tím, jestli je jeho aktuální teplota ideální, nově pomůže speciální výrazný symbol Cold edge na přední straně plechovky, který mění barvu dle stupně vychlazení nápoje. Kromě toho letos řada Staropramen Cool nabídne pro letní sezonu novou příchuť.

V moderním obalu, díky kterému si konzument snadněji vybere svou oblíbenou příchuť, navíc s jasně čitelným indikátorem, který při správném vychlazení změní barvu z bílé na modrou, a pomůže tak určit ten správný okamžik pro maximální osvěžení. Takové jsou nízkoalkoholické beermixy s ovocnou příchutí Staropramen Cool pro sezonu 2015 nabízené v praktické plechovce s novým designem a symbolem Cold edge.

V beermixovém segmentu zájem zákazníků o nápoj stáčený do plechovek silně roste. V roce 2014 se v plechovkách prodalo téměř 75 % celkové produkce, zbylých téměř 25 % putovalo ke konzumentům v PET lahvích. Skleněné lahve už na trhu v tomto segmentu prakticky nenajdete. Je to dané tím, že beermixy si lidé častěji berou s sebou například na letní večírky, pikniky či k vodě, a proto dávají přednost lehkému pohodlnému obalu,“ říká David Šeberle, manažer značky Staropramen Cool.

Nová příchuť míchá bezový květ a citron

Staropramen přichází každoročně na trh s novým typem příchutě svých beermixů. Letos si tak zákazníci budou moci nově vychutnat osvěžující kombinaci příchutě bezového květu a citronu. Na trhu tak budou k dispozici celkem čtyři příchutě – Staropramen Cool Lemon, Cool Grep, Cool Třešeň a nový Cool Bezový květ a citron.

Zvažovali jsme několik možných příchutí, ale poté, co příchuť Bezový květ a citron v loňském roce uspěla u zákazníků řetězce Tesco, kde jsme jí uvedli jako limitovanou edici, rozhodli jsme se, že ji nabídneme širokému spektru našich zákazníků, díky jejichž přízni jsme v segmentu beermixů dlouhodobě leaderem českého trhu,“ uvedl David Šeberle.

Nový typ plechovek řady Staropramen Cool včetně nové příchutě bude pivovar na trh postupně zavážet v průběhu dubna.


V pátek 24. dubna oslaví pivovar Zubr 143 let od položení základního kamene pivovaru a Zubr opět zve všechny příznivce dobrého piva a zábavy, aby toto výročí oslavili společně v prostorách pivovaru. Pivovarské slavnosti budou zahájeny v 15:30 hodin a vstup je pro všechny návštěvníky zdarma. Součástí oslav je také speciální akce pro fanoušky HC ZUBR Přerov, pro které bude připraveno 17 sudů zdarma.

Druhý ročník narozeninových oslav se ponese stejně jako ten předchozí v duchu oslav symbolického zahájení pivovarské sezóny: „Na loňský ročník jsme zaznamenali velmi kladný ohlas, což nás velice těší a přejeme si, aby i letošní ročník byl pro všechny příjemným zážitkem. Vždy jsme rádi, když můžeme náš pivovar otevřít veřejnosti a společně si vychutnat jedinečnou atmosféru, kterou prostory pivovaru nabízí,“ zve na akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Navíc, prvních 143 návštěvníků, kteří protnou brány pivovaru, obdrží pivo zdarma.

Kromě hudebního programu a siláckého vystoupení, se ke slavnostem připojí také oslavy postupu hokejových Zubrů do 1. ligy. Jak ředitel pivovaru Tomáš Pluháček slíbil, daruje všem hokejovým fanouškům a hokejistům za každý rok strávený v druhé lize jeden 50 l sud piva, což znamená celkem 17 sudů zdarma, které mohou společně vypít ve speciální fan zóně. „Přerovským hokejistům se podařilo po 17 letech postoupit do 1. hokejové ligy a my bychom jim chtěli pogratulovat a společně i s fanoušky tento skvělý úspěch u nás v pivovaru oslavit,“ dodává.

Volný přístup do zóny, která otevře svoje brány v 16 hodin, budou mít všichni fanoušci, kteří budou mít na sobě cokoliv spojeného s týmem HC ZUBR Přerov – šály, dresy, trička, kšiltovky apod. Kromě piva zdarma bude pro fanoušky připravena autogramiáda hokejistů HC ZUBR Přerov a soutěž o nejlepší slogan či chorál, který spojí přerovské hokejisty s pivovarem Zubr. Nejlepší tři návrhy budou odměněny v rámci narozeninového programu.

Na oslavách narozenin samozřejmě nebude chybět vynikající pivo. Účastníci akce se mohou těšit na již tradiční „pivovod“, který v letošním roce dopraví přímo z tanků v ležáckém sklepě až na pípu jedenáctku Zubr Grand a návštěvníci ji tak budou moci ochutnat v nefiltrované a nepasterizované podobě přímo z výroby. Čepovat se budou i další piva se zubrem ve znaku.

Během odpoledne vystoupí hudební skupiny z regionu – Zvláštní zóny, Man Is: Astronaut, Bethrayer, N.S.O.S. a Stará Dobrá Ruční Práce. Svým vystoupením program zpestří Železný Zekon. Připraveny budou rovněž zábavné soutěžní akce. Během programu proběhne také slavnostní ocenění výčepních z provozoven, které v minulých měsících získaly Pečeť kvality pivovaru Zubr.


Známé „Na ptáky jsme krátký“ nemusí vždy platit, zvláště když máte nablízku zkušeného ornitologa. V sobotu 18. dubna se nabízí jedinečná příležitost vyrazit do Jeseníků na ornitologickou výpravu. Akci pořádá pivovar Holba a povede ji známý odborník Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnost ornitologické, který nejenže vás zavede do ptačí říše, ale naučí vás dokonce některé druhy ptáků poznávat. A to nejen podle vzhledu, ale i hlasu.

Sám dokáže pohledem rozeznat na 300 druhů ptáků, což jsou prakticky všichni žijící v Evropě. „Určování ptáků je výborná zábava i kousek umění, lidé se mu učí roky“ říká Zdeněk Vermouzek. „Ale na to, abychom mohli ptačí zpěv, ladnost jejich letu i všelijaké další životní projevy pozorovat a obdivovat, vůbec nemusíme být odborníky. Stačí se umět dívat a naslouchat.

Přiznává, že někdy mu pomáhá literatura, což vůbec není nic špatného, protože některé druhy se liší velmi detailně. Obvyklé jsou i proměny během vývoje nebo změny zbarvení peří v průběhu roku. Můžete se těšit na řadu zajímavostí o výskytu a chování ptáků, hnízdění nebo proč se ptáci kroužkují, jak migrují i co je nejvíce ohrožuje nebo se dovědět něco o volbě ptáka roku, o které jste dosud ani netušili. Společně se zaposloucháte do ptačího zpěvu a sami si zkusíte hlasy ptáků rozlišit.

V dubnu se ptáci připravují na hnízdění a ozývají se zpěvem prakticky po celý den. Obecně ale platí, že nejlépe je vyrazit ráno. Sraz účastníků výpravy je proto v 7.30 hodin u Pivovarské restaurace a muzea v Hanušovicích, kam se výprava vrátí po zhruba 2,5 hodinách. V případě nepříznivého počasí proběhne program v Pivovarském muzeu.

Tato akce dále rozšiřuje aktivity pivovaru Holba, zaměřené a přírodu a její ochranu. Pivovar je donátorem naučných stezek, které realizuje CHKO Jeseníky a zakladatelem projektu Holba Jeseníkům ve spolupráci s Lesy ČR.

Počet účastníků je omezen, proto je zapotřebí potvrdit účast předem emailem na muzeum@holba.cz nebo telefonicky na 724 776 384.

Po návratu můžete posedět ve stylové Pivovarské restauraci. Podle pečeti kvality na dveřích poznáte, že si tady na správně ošetřené pivo skutečně potrpí a jeho kvalita je pro výčepního zákon. Posezení u Holby Vám zpříjemní stylové prostředí a hlavně místní speciality. Součástí objektu je také Pivovarské muzeum s pivovarnickou expozicí. Pobyt si můžete dále zpříjemnit exkurzí do pivovaru, spojenou s ochutnávkou ryzího piva z hor. Exkurzi je však zapotřebí objednat si v pivovaru předem.

K zajímavým místům v okolí patří např. Velké Losiny, Ramzová s lanovkou na Šerák, vodní tvrz v Jeseníku, muzeum veteránů v Rapotíně, naučné stezky např. na Rejvíz nebo Bílá Opava i lákavé cyklotrasy s krásnými výhledy.


Novinka pro pražáky

[úterý, 7. duben 2015]

Od 1. dubna 2015 zajišťuje veškerou distribuci Královédvorského piva Tambor v Praze a jeho okolí společnost Bad Flash Beer s.r.o. prostřednictvím prodejního skladu.

Prodejní sklad je v areálu tenisových kurtů Admira Kobylisy, vstup naproti domu č.p. 39 v ulici Chaberské.

Odpovědná osoba za příjem objednávek a distribuci piva je pan Rostislav Kloubek. Objednávky lze zasílat mailem na adresy: rosta@badflash.cz, libor@badflash.cz nebo telefonicky na čísle 720 755 116.

Rozvoz piva po Praze a okolí zajišťuje firma Bad Flash Beer s.r.o v minimálním množství 150 litrů na 1 zákazníka. Menší množství pouze osobním odběrem přímo ve skladu.

Provozní doba prodejního skladu: pondělí až pátek od 9 do 15 hodin.

Případné další dotazy směřujte přímo na odpovědnou osobu prodejního skladu.


Novinky z pivovaru Melichárek

[pátek, 3. duben 2015]

Jeden z nejmenším pivovarů v České republice Pivovárek Melichárek získal prestižní ocenění na Jarní ceně českých sládků, která se konala 20.3.2015 na Zvíkově. Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a jeho prezident Jan Šuráň k akci říká: „Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu“. V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

Pivo Hanácké Bock 17% z Pivovárku Melichárek se umístilo na 2.místě v kategorii Speciální piva silná.

Pivovárek Melichárek byl založen v roce 2010 v obci Horka nad Moravou, ležící v tršické chmelové oblasti nedaleko Olomouce v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Pivovar byl vybudován na základech homebrewingu – domácím vaření piva. Začínali jsme na varničce o velikosti 60 litrů a nyní pivo vaříme ve varně o 300 litrech. Pivo kvasí v otevřených spilkách a následně zraje v ležáckých tancích. Vyrábíme pivo o 11 světových stylech – světlá, polotmavá i tmavá, spodně i svrchně kvašená (např. světlý ležák, vídeňský ležák, India Pale Ale, Bock, Rauchbier atd.) ve stupňovitosti 10% až 17%. Každý styl je vařen dle postupu výroby v místě původu. Pivo je nepasterizované a nefiltrované, bez chemických přísad a náhražek, s vysokým obsahem vitamínů a pivovarských kvasnic.

Pivovar leží přímo na Moravské cyklostezce, která spojuje Jeseníky s Jižní Moravou. Pro cyklisty, turisty a rodiny s dětmi je od května do září otevřeno v areálu pivovaru posezení s dětským koutkem, kde si návštěvníci mohou pochutnat na našem pivu a na dobrotách z udírny či grilu. Otevřeno máme od čtvrtka do neděle. Otevíráme v pátek 1.května.


V souladu s plánovanou obměnou vedení společnosti ukončil pan Otakar Binder, po dohodě s Dozorčí radou společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s. (dále jen PLG, nebo skupina PLG), své působení v pozici Komerčního ředitele. Pan Binder ukončil, po téměř sedmi letech, své působení v PLG k 31. březnu 2015. Ke stejnému datu ukončil pan Binder působení ve všech statutárních orgánech skupiny PLG.

Vzhledem k situaci na dynamicky se měnícím trhu s pivem a s cílem maximálně využít unikátních předností pivovarů a značek skupiny PLG, vzniká ve společnosti nová klíčová role Výkonného ředitele. Tuto pozici bude zastávat od 1. dubna 2015 pan Pavel Herman. Jeho cílem bude využití aktuálních příležitostí, které se skupině PLG na vysoce konkurenčním trhu s pivem nabízejí. Formulace a aplikace nové komerční strategie s výrazným zaměřením na změny a vývoj spotřebitelských zvyklostí budou základem nové etapy rozvoje skupiny PLG. Souvisejícím zadáním bude nastavení nového moderního systému řízení a vnitrofiremních procesů tak, aby skupina PLG dokázala vytěžit maximum ze svého potenciálu a dosáhla vyšší efektivnosti. Výkonný ředitel bude podřízen přímo Dozorčí radě PLG. Pan Herman byl rovněž jmenován Místopředsedou Představenstva všech společností skupiny PLG.

Pavel Herman (44) je respektovaným vrcholovým manažerem v oblasti rychloobrátkového zboží, s mezinárodními zkušenostmi z působení v Evropě i v zámoří. Dvacet let v řídících pozicích předních nadnárodních potravinářských firem (Mars, H.J.Heinz, Hero, Molson Coors) již částečně využil při své několikaměsíční externí spolupráci se skupinou PLG. Toto období dalo panu Hermanovi dobrý základ a znalost fungování skupiny PLG a přináší tak možnost, aby okamžitě začal vykonávat svou novou klíčovou pozici.

Ve funkci Generálního ředitele a Předsedy Představenstva skupiny PLG bude i nadále působit pan Zdeněk Radil. Pan Radil bude i v budoucnu zodpovědný za vyhledávání a realizaci nových strategických příležitostí pro skupinu PLG. Z pozice Generálního ředitele bude rovněž garantem kontinuity vývoje PLG. Pan Radil bude nadále zajišťovat především profesionální komunikaci celé skupiny PLG se svými akcionáři, stávajícími i potencionálními strategickými investory a finančními, regulatorními a dohledovými institucemi.

V rámci snahy o zajištění maximální akceschopnosti všech společností v rámci skupiny PLG dochází rovněž v Představenstvech zbývajících společností skupiny k nahrazení paní Evy Kropové panem Petrem Blažkem, stávajícím Finančním ředitelem skupiny PLG. Paní Kropová nově zaujme místo v Dozorčích radách společností skupiny PLG.


Gastronomickou přehlídku chutí a pivařskou událost číslo jedna zažije ve středu 1. dubna 2015 centrum Starého města v Praze. V ulici Michalská v historickém domě U Zlatého melounu se zákazníkům poprvé otevře nová česká tradiční restaurace U Zajíce, která slibuje skvělý gurmánský zážitek, ale především dobývá pražskou metropoli pravým českým pivem z Kynšperského pivovaru pocházejícího ze světově známého Západočeského lázeňského trojúhelníku. Poblíž Karlových Varů se totiž roku 1595 zrodila pivovarská legenda, která v posledních letech znovu ožívá a její věhlas se šíří jako lavina. Je tomu skutečně tak. Slavné pivo Kynšperský zajíc z Kynšperského pivovaru dnes už znají lidé nejen v České republice i v zahraničí.

A nyní pivovarský skvost budou moci ochutnat i návštěvníci staré části Prahy. „Již ve středu 1. dubna se můžete přijít ponořit do atmosféry starých tradičních českých pivnic a nechat se hýčkat kulinářskými pochoutkami, které pro vás osobně připraví šéfkuchař Jaroslav Doležal. Naše restaurace je stylová a moderní zároveň. Držíme si prvotřídní kvalitu a víme, jaké menu vám zachutná,“ slibuje jedinečný gurmánský prožitek ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Spojení kulinářské tradice tuzemské kuchyně, pravého českého piva a historického odkazu domu u Zlatého melounu dělá z nové restaurace U Zajíce prvotřídní podnik, který stojí za to navštívit. Tento barokní měšťanský dům, jehož stavební dějiny sahají až do 13. století, může mnohé vyprávět. Od roku 1828 působila v objektu Linkova taneční škola, kam docházeli čeští literáti Jan Neruda, Adolf Heyduk a další. Zde se pak v roce 1863 poprvé tančila Česká beseda. V tomto slavném období tu sídlila také půjčovna pian a hudební ateliér. Právě sem přicházeli a hráli velikánové hudebního světa - Petr Iljič Čajkovskij, Sergej Rachmaninov nebo Edvard Grieg. Jejich slavná jména jsou dodnes uchována v pamětní knize.

Při procházce starou Prahou proto nezapomeňte zavítat do nové restaurace U Zajíce. Nachází se jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Denně tudy proudí tisíce turistů, kteří chtějí poznat historii stověžaté Prahy a kochat se její krásou. Bez návštěvy domu U Zlatého melounu by však prohlídka hlavním městem nebyla úplná.

V restauraci U Zajíce vám nabídneme ochutnávku čtyř druhů Kynšperského zajíce. Pivo je vařené s použitím nejlepších surovin a jednotlivé druhy se liší v hustotě a chuti. Každý v sobě skrývá jedinečnou chuť a dotek životodárné síly. Dámy se dokonce mohou těšit na speciální medové pivo vařené podle staré receptury pocházející od šlechtické rodiny Haasů z Hasenfelsu, která Kynšperský pivovar vlastnila v letech 1840 až 1945,“ připomenul dějinnou návaznost Radek Vomočil.

Dobová restaurace U Zajíce vznikla v suterénu, v historických sklepních prostorách o rozloze 500 m2, kterým dominují velké kamenné klenby. „Budete si připadat jako ve středověké krčmě, kde se pilo a hodovalo. Také u nás zavoní staročeská pečeně a ze sudů poteče pivo s pořádným řízem,“ usmál se ředitel pivovaru.

Podrobnější informace a kontakty na jednotlivé restaurační provozy naleznete na internetových stránkách www.uzajice.com a www.pivovar-kynsperk.cz.

Restaurace U Zajíce sídlí v ulici Michalská, č. p. 432/12, Praha 1 - Staré město.


Požehnaná várka Pilsner Urquell, rozdělená symbolicky do 2015 třetinkových lahví, dnes opustila historické brány plzeňského pivovaru a míří do srdce Říma. Várka, kterou před pěti týdny požehnal plzeňský biskup Monsignore František Radkovský, bude totiž už popáté součástí vatikánských oslav velikonočních svátků. Do Vatikánu putuje společně se speciálním darem pro papeže Františka z dílny předního českého designera Bořka Šípka. Sváteční dar plzeňského pivovaru a občanů města Plzně předá papežské kurii ve Vatikánu starší obchodní sládek Václav Berka.

K příležitosti Velikonoc připravili plzeňští sládci speciální várku hořkého ležáku, jejíž suroviny požehnal místní biskup František Radkovský. Velikonoční várka piva Pilsner Urquell byla uvařena už v únoru a následně, dle tradiční plzeňské receptury, po dobu pěti týdnů zrála. Nyní putuje plzeňské pivo ve 2015 třetinkových lahvích do Vatikánu, kde zpečetí už popáté sváteční atmosféru. Velikonoční pozdrav Plzeňského Prazdroje a občanů města Plzně poslal pivovar poprvé do centra katolické církve v roce 2011 k příležitosti beatifikace Jana Pavla II.

Své místo má však plzeňské pivo ve Vatikánu už od roku 1903. „Pilsner Urquell si zakládá na dodržování tradic, a proto jsem moc rád, že se nám podařilo jednu z těch historických zdařile oživit. Pro plzeňské pivo si totiž už v roce 1903 nechal poslat z Vatikánu až do Plzně tehdejší papež Lev XIII., a to na doporučení svých lékařů. Pivo si velmi oblíbil, a proto jsme se před pěti lety rozhodli ve zvyklosti zasílání znamenitého piva do Vatikánu pokračovat,“ říká plzeňský sládek Václav Berka. „Zároveň je mi velikou ctí, že letos můžu předat kurii náš každoroční velikonoční pozdrav právě já,“ dodává Berka.

Předání velikonočního daru se v městském státě Vatikán uskuteční v úterý 31. března. Plzeňský sládek Václav Berka slavnostně odevzdá 2015 třetinkových lahví požehnaného piva k rukám asesora Mons. Petera Briana Wellse a ležák se stane jako každoročně součástí oficiálních velikonočních událostí a významných návštěv ve Vatikánu. Nejprve však musí pivo překonat vzdálenost téměř 1 300 kilometrů.

I letošní plzeňská zásilka do Říma se nese ve znamení originality. Spolu s plzeňským pivem jede do Vatikánu také designový pivní půllitr, jež pochází z dílny světoznámého českého umělce a výtvarníka Bořka Šípka. Bude věnován papeži Františku. „Už v návrhu daru jsem se snažil spojit prvky křesťanské a pivní tématiky. Pohár tak částečně symbolizuje tradiční víru, odkazuje však pojetím i k jiskrnému a čistému pivu,“ charakterizuje svoji práci Bořek Šípek. „Aby vznikl tento originál, museli jsme ve sklárnách v Novém Boru vyrobit několik kusů prototypů. Bylo potřeba doladit všechny detaily, aby byl finální výsledek co nejlepší,“ říká Šípek.

Skleněný pohár vznikal v průběhu února a března v novoborském sklářském studiu Anežka. Místní tým sklářů, který na půllitru pracoval, spolupracuje s Bořkem Šípkem už od roku 1982. Pro dokonalý tvar musela nejdříve vzniknout perfektní dřevěná forma na míru, do které pak bylo sklo vyfoukáno za pomoci sklářské píšťaly. Vlastní technologie výroby byla plně ekologická, založená pouze na manuální zručnosti a kapacitě plic sklářů.


Společnost vyvezla za hranice více než 600 tisíc hektolitrů piva. Bylo to nejvíce od začátku celosvětové ekonomické krize v roce 2009.

Především růst prodejů Staropramenu v zahraničí, Braníku v Česku a neustálé hledání nových příležitostí na trhu jsou hlavními důvody zvýšení celkových prodejů společnosti Pivovary Staropramen o 15 tisíc hektolitrů na celkových 3,16 milionů hektolitrů (bez započtení licenční výroby v zahraničí). Společnost si tak upevnila pozici druhého největšího výrobce piva u nás i pozici jednoho z největších českých exportérů. V zahraničí se dařilo Staropramenu především na Slovensku, ve Velké Británii a Německu.

Na domácím trhu stále hledáme nové příležitosti konzumace nabídkou produktových i obalových novinek. Snažíme se oživit zájem spotřebitelů o tradiční značky a čepované pivo. Posilujeme ale také naši silnou pozici v segmentu maloobchodu,“ komentuje prodejní výsledky firmy Zbyněk Kovář, generální ředitel společnosi Pivovary Staropramen. „Loňský výrazný exportní úspěch Staropramenu, především pak na vyspělých pivovarských trzích, nám potvrzuje vysokou kvalitu našich piv, sílu značky Staropramen v zahraničí i správnost zvolené strategie,“ doplňuje Kovář.

V Česku další posílení v maloobchodu a investice do gastronomie

Segment retail v Česku i loni pokračoval v růstu. Dále posiloval trend obliby spotřebitelsky pohodlných balení, tj. plechovek a PET lahví. Na tento vývoj trhu firma reagovala investicí 50 milionů korun do rozšíření plechovkové stáčecí linky v pivovaru Staropramen, která od loňska nově produkuje také multibalení. To se pozitivně projevilo na růstu prodejů plechovkových piv napříč portfoliem. Prodeje tohoto typu balení firmě meziročně vyrostly o 26 %.

Díky dalšímu růstu svou silnou pozici jedné z nejprodávanějších značek v maloobchodu u nás loni posílila značka Braník. Již každé osmé pivo prodané v Česku v obchodech je této značky.

V segmentu gastronomie došlo celkově na českém trhu ke zpomalení jeho poklesu.“Podpora gastronomie je naší velkou prioritou. Čepované pivo neodmyslytelně patří k naší pivní kultuře. Každodenně jsme v kontaktu s našimi obchodními partnery, provozovateli hospod a restaurací. Jsme jim konzultanty, přinášíme jim akce na podporu prodeje, nabízíme jim speciální edice piv,“ popisuje Zbyněk Kovář. Loni to byl silný nepasterizovaný Staropramen Výroční Granát 14,5 vařený pro Den českého piva nebo výtečná Černá Barbora z Ostravaru.

Vrcholem spolupráce Staropramenu s vybranými zákazníky z oblasti pohostinství je nově možnost provozování značkového konceptu Naše hospoda, který loni otevřel první čtyři podniky a v budoucnu do něj Staropramen plánuje zapojit desítky hospod především ve středně velkých a menších městech po celém Česku. Jde o druhý gastronomický koncept této značky, která již 15 let úspěšně provozuje síť restaurací Staropramen Potrefená husa, kterých je nyní rovných třicet.

Růst nových nápojových kategorií a posilování portfolia značek

Pozitivně se na prodejích firmy projevilo začlenění britského cideru značky Carling British Cider do nabídky společnosti, stejně jako pokračující podpora unikátního nealkoholického sladového nápoje Staropramen Sládkova Limonáda, který byl na trhu druhým rokem, a jehož prodeje meziročně vzrostly o 45 %. „Zaměřujeme se na hledání nových příležitostí konzumace i oslovování nových spotřebitelů. Spolu s podporou tradičních pivních značek jsme vytvořili silné a pestré portfolio nápojů jak pro naše zákazníky, tak spotřebitele,“ potvrdil Zbyněk Kovář. Tato slova potvrzuje nedávno oznámené rozšíření portfolia firmy o slavný mexický ležák Corona Extra.

Výrazný nárůst exportu Staropramenu

V loňském roce Staropramen posílil svou pozici mezi nejprodávanějšími značkami českých piv v zahraničí. Jeho export vzrostl o 8 %. „Překročení hranice 600 tisíc hektolitrů piva na vývoz je pro nás důležitým milníkem a motivací do budoucna,“ říká Zbyněk Kovář. Na některých trzích, jakými je Velká Británie, Švédsko či Slovensko, je smíchovské pivo dokonce nejprodávanější českou importovanou značkou.

Staropramen svou pozici ve světě posiluje také díky významnému postavení značky v portfoliu mateřské společnosti Molson Coors, která podporuje její rozšiřování na světových trzích, na kterých působí. Díky tomu mohli loni Staropramen ochutnat spotřebitelé ve 36 zemích světa.


Už tento čtvrtek 2. dubna se v Čechách i na Moravě opět zazelenají půllitry. Svátky jara, tedy Velikonoce, se budou jako každoročně slavit Zeleným pivem 13. Starobrněnští sládci ho letos uvařili už podesáté. K dispozici bude celkem 4 700 hektolitrů. Seznam veškerých restaurací v republice, kde se bude Zelené pivo čepovat, všichni zájemci mohou vyhledat na www.zelenepivo.cz.

Prvních 80 hektolitrů Zeleného piva uvařili starobrněnští sládci v roce 2006. Pivo s nezvyklou barvou k oslavě Velikonoc štamgasty okamžitě zaujalo, takže sláva unikátního zeleného speciálu už dávno překročila hranice brněnského i jihomoravského regionu a nabízí se v hospodách v celé České republice, menší množství se prodává i na Slovensku.

Letos se Zelené pivo vyrábělo v první půlce února, a to jako každoročně z kvalitní vody, nejlepšího moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele. Pivo se vařilo tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidával i bylinný výluh, který vznikl louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získalo spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulatilo a získalo svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva bylo přidání likéru. „Díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. Po celou dobu ho vaříme podle stále stejné receptury. Všichni Starobrňáci jsou na tento speciál právem hrdí. A velice nás těší, že letos oslavíme jeho desáté narozeniny. Rádi ho každoročně nabízíme našim štamgastům a velmi chutná i nám pivovarníkům,“ konstatoval sládek starobrněnského pivovaru Libor Doseděl.

Ačkoli se Zelené pivo čepuje v celé České republice a konkrétně v Brně ve stovkách hospod, skalní příznivci na něj nejraději chodí do Starobrno Pivovarské restaurace na Mendlově náměstí, která se nachází v těsné blízkosti pivovaru. Pivovarská restaurace se právě otevírá po rozsáhlé rekonstrukci, takže se desáté narozeniny budou slavit v novém interiéru a na nové terase. Jako každoročně je připraven kulturní i doprovodný program.


«« « Strana 7 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI