Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinářská jízda do Kozla

Pivní cesty


verze pro tisk

Novinářská jízda do Kozla

Novinářská jízda do Kozla [p259]

Mnozí z vás si určitě ještě pamatují v provozu 5,5 km dlouhou železniční vlečku ze Strančic do pivovaru Velké Popovice. Kromě toho (a hlavně proto), že sloužila pro přepravní potřeby pivovaru, na Dnu Kozla po ní jezdily parní vlaky s návštěvníky této akce. Kuriozitou byl v roce 2000 vypravený vlak, plný piva, až do Mongolska. Poslední vlak po vlečce projel v roce 2005 a logistika pivovaru se přeorientovala na automobilovou dopravu.

Vlečka
Vlečka

Tehdejší majitel neměl zájem ani na provozu turistickém a vlečka chátrala. S novým majitelem Plzeňského Prazdroje se ovšem začalo blýskat na lepší časy. Nechal vlečku opravit a kromě svých vlastních potřeb na ní hodlá provozovat i vlaky turistické. A na první (nepočítám-li technickou zkušební) jízdu byli pozváni novináři. Uskutečnila se 7. června, těsně před znovuobnovenou jízdou parního vlaku na Den Kozla (9.6.).

Výhled z vlaku
Výhled z vlaku

Úvodem, který se odehrál v krásném prostředí vládního salónku Hlavního nádraží, jsme vyslechli informace zástupců Plzeňského Prazdroje, jakož i Českých drah, které budou turistické vlaky provozovat. To vše je stvrzeno memorandem, podepsaným před půl rokem oběma subjekty. A pak už jsme nasedli do historického motorového vozu M152 0002 a vyrazili směr Strančice a odtud pak úvratí na vlečku do pivovaru.

Konečná u pivovaru
Konečná u pivovaru

Bohužel, obnovená vlečka, na rozdíl od té minulé, končí před zadními vraty pivovaru a dál se musí pěšky - podél rybníka k hlavní bráně. V areálu nás vítá průvodkyně a samozřejmě kozli ve všech podobách, včetně živého „dorostu“. Prohlídku pivovaru absolvujeme pouze ve zkrácené podobě, neboť čas je prý omezen. Škoda, místo zbytečné ztráty času v Kozlovně, kam jsme byli pozvaní na oběd, za který mohla naprosto nepružná obsluha, jsme mohli alespoň v rychlosti projít celý areál. Ale možná to jsou jen mé stesky, jakožto pivního novináře.

Varna
Varna

V pivovaře jsme shlédli malé muzeum, včetně památek na rodinu Ringhofferů, nakoukli jsme na varnu a ve sklepě jsme pak dostali ochutnat místní nefiltrovaný a nepasterizovaný speciál. Byl lahůdkový, neboť jak známo - ve sklepě u komína chutná nejlíp. Než se všem načepovalo, stačila jsem ještě s pár zvědavci nahlédnout do části sklepů s tanky. Pak už náš čekal zmiňovaný oběd a zpáteční cesta domů.

Tanky
Tanky

A ta nejdůležitější informace pro veřejnost: od 1. července, o nedělích, budou zavedeny zvláštní turistické vlaky do pivovaru přímo z Hlavního nádraží. Cena zpáteční jízdenky bude 390 Kč a zahrnuje též prohlídku pivovaru a krátkou školu čepování piva. Jízdenky bude možné zakoupit on-line na www.kozel.cz a v pokladnách ČD. Kdy to bude a jaký bude jízdní řád, to v informacích nebylo.


Další fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3339x] [10. červen 2018]
[Pivní cesty] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pondělí, 18. červen 2018
20:11

Jana

ČD potvrdily, že od 1.7.2018 do 30.9.2018 se bude jezdit do Kozla každou neděli. Cenu udávají 350 Kč.Tak uvidíme, která částka bude platit. Již v brzké době bude zahájen předprodej na eshopu a ve všech pokladnách v síti ČD. Vlak bude odjíždět z
Prahy hl.n. v 10:22 a do V.Popovic přijede v 11,20 hod.Zastaví pouze ve Strančicích (10,50-10,55). Zpátky se vydá ve 14,40 a do Prahy dojede v 15,39 hod.(Strančice 15,05-15,10).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 18. červen 2018
21:11

Sekal

Jana: Tak to je vtipné, do Strančic to stojí s Openkradem 22 Kč...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
22:27


posted by: Inzerce

jiri.kana

úterý, 19. červen 2018
09:38

jiri.kana

Sekal:Holt nedotovaná turistická atrakce, ta nemá se ZDO za 22 Kč nic společného...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

PivařM

úterý, 19. červen 2018
13:21

Sekal: Pokud vím, v ceně je i vstupenka na prohlídku pivovaru...


napsal(a): PivařM [Odpovědět]

Jana

úterý, 19. červen 2018
14:58

Jana

PivařM:
Ano, vstupenka na prohlídku a též "malá škola čepování piva."Účastníci prý pak dostanou i nějaký diplom, že to absolvovali.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 19. červen 2018
20:11

Dwarf

Jana: oni tam budou čepovat pivo?!?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

úterý, 19. červen 2018
23:00

Sekal

Jana: Sorry, ale prohlídka třeba v Krušovicích stojí tuším kilo a školu čepování si můžou strčit za klobouk, tedy za předpokladu, že má Kozel stejnou pěnu jako PU, nevím, dlouho jsem to neměl.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

úterý, 19. červen 2018
20:28

Jana

Dwarf:
Budou se to učit. Jak jsem koupila, tak prodávám. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Jana

středa, 20. červen 2018
08:44

Jana

Sekal:
Prohlídka v Kozlovi stojí také kilo. A to, co jsme pili ve sklepě, pěnu mělo pěknou.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI