Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Žatci

Pivní cesty


verze pro tisk

V Žatci

V Žatci [p854][p1889]

Žatec je především spjat s chmelem a chmelařstvím obecně. Snad mohu prohlásit, že Žatecko je světoznámou chmelařskou oblastí. A chmel se pěstuje především pro výrobu piva. Každý pivař by měl alespoň jednou za život toto město pivu zaslíbené navštívit. Samozřejmě se nabízí návštěva vyhlášené Dočesné, která ale bude zřejmě letos, jako mnoho jiných akcí, pojata jinak. My jsme si naplánovali výlet do Žatce už v polovině srpna.

Chmelnice na náměstí
Chmelnice na náměstí

Cestou se nabízí návštěva pivovaru Siřem, který je plus mínus takový spíše utajený. Vládne mu muž s příznačným jménem Jan Chmel, který mi na dotaz o možnosti návštěvy odepsal: bohužel teď máme technickou odstávku, vařit začneme nejspíš v září/říjnu. Bylo to o prsa, snad nám to vyjde příště. Jedeme tedy rovnou do Žatce a protože je čas oběda, zasedáme v restauraci U Orloje , jejíž součástí je stejnojmenný pivovárek.

Restaurace U Orloje
Restaurace U Orloje

Na čepu jsou tři chrámová piva. Začínám samozřejmě desítkou, Letňák (***) je spíše sladovější pivo a pro prvotní svlažení hrdla se zdá být ideální. K jídlu pak objednávám jedenáctku Samce (***), který je profilově podobný předešlému, ale o ten pověstný stupínek plnější. Nakonec Chrámové tmavé (**), které se mi zdá ze zdejší produkce nejslabší (pivo je sladší, tmavý slad snad jen pivo obarvuje).

Samec
Samec

Další fotky z restaurace U Orloje

Když už jsme v areálu Chrámu chmele a piva, byl by hřích nenavštívit nějakou jeho atrakci. Vybíráme Chmelový maják a volíme cestu výtahem s 3D projekcí. Měli jsme ale raději volit pěší výstup. Výtah Vás totiž nevyveze úplně nahoru a ještě máte výhled jen z jedné strany majáku, což je rozhodně škoda. 3D projekce toto negativum nevyváží.

Maják
Maják

Další fotky z areálu Chrámu chmele a piva

Žatecký pivovar otevřel nedávno blízko svého areálu Muzeum pivovarnictví Žatecka, kde Vás překvapí vstupné zdarma. V horkém letním počasí zde najdete azyl na vychladnutí. Expozice je však dle mého skromného názoru odpovídající ceně. Můžete shlédnout asi tři filmy o pivovarnictví. Na panelech si přečtete něco z historie jednotlivých pivovarů Žatecka. Trošku mi chybí artefakty těchto pivovarů – lahve, tácky, deputátní známky apod.

V Muzeu pivovarnictví Žatecka
V Muzeu pivovarnictví Žatecka

Další fotky z Muzea pivovarnictví Žatecka

Cestou zpět jsou na náměstí Svobody k vidění dva historické nákladní automobily s novým logem Žateckého pivovaru, náměstí je obsazeno cateringem a za chmelničkou probíhá nějaké natáčení: Stoly hospodské zahrádky plné, výčepní logem Žatecké pivo. Za předním oknem jedné dodávky čteme: Der Zürich-Krimi. Pokračujme ale na Náměstí Prokopa Velkého, kde sídlí ještě jeden pivovar.

Vozy Žateckého pivovaru
Vozy Žateckého pivovaru

Další fotky Žateckého pivovaru

Ten má však otevřeno ve všední dny až od 16. hodin (víkendy od 14.). Zbývá nám čas ještě na návštěvu Chmelařského muzea, kde se o této rostlině a o jejím pěstování, sklizni a zpracování dozvíte mnohé, co jste možná ani netušili. Ale to už je půl páté a my můžeme vplout do pivovaru Pioneer beer na ochutnávku jejich piv.

Další fotky z Chmelařského muzea

Pioneer beer
Pioneer beer

Na čepu je čtvero druhů. Desítka SAAZ SHINE (***) je vlastně single hop se stejnojmennou novou odrůdou žateckého chmele. Pivo je osvěžující, nicméně mi chuť tohoto chmele moc nevyhovuje. Rezident 11 (****) je vlajkovou lodí ležáků z tohoto poměrně nového pivovárku a je opravdu moc dobrý. KrIPL (***1/2) je výborně pitelný india pale lager. Svrchně kvašená piva dnes zastupuje Elisa 13 (***1/2), výborná NEIPA. Celkově jsou všechna pionýrská piva svěží, bez chyb a výborně pitelná.

Rezident 11
Rezident 11

Varnu najdete v lokálu přímo naproti vstupu. Na další technologii – tanky se pak můžete kouknout z horního patra. K pivu inzerují pochoutky od malých regionálních výrobců, které ale bohužel neuvádějí :(

Varna
Varna

Další fotky z pivovaru Pioneer beer

Cestou domů se ještě stavíme v Kozojedech , kde nás ale místní desítka (*1/2) odradí od ochutnání dalších piv. Přejíždíme tedy ke Stočesům, kde ležáky 10 i 11 (**1/2) jsou +- bez problémů. Průser je ale IPA, která nechutná jako to, za co je vydávána. Navíc podávaná do ne příliš umytého ležákového skla. Celkově to nepůsobí dobře a mě to odrazuje od příštích návštěv :(

Další fotky Kozojed

Další fotky od Stočesů



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1842x] [23. srpen 2020]
[Pivní cesty] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI