Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní zážitky z Bratislavy: Salón piva má úspěch

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Pivní zážitky z Bratislavy: Salón piva má úspěch

Pivní zážitky z Bratislavy: Salón piva má úspěch

Čas je běžec dlouhým krokem, zpívá se v jedné starší písničce. A opravdu ten čas letí, nejen nám, lidem, ale i pořádaným slavnostem. Mohu tedy konstatovat, že slovenský Salón piva úspěšně vkročil do již 3. ročníku své existence. Zatímco v září roku 2014 bylo v bratislavské Staré tržnici na čepu okolo 100 druhů piv z 37 pivovarů, malých i velkých, v roce letošním bylo možno v Bratislavě postupně ochutnat již asi 300 druhů z téměř 90 pivovarů. Tentokrát výhradně malých, řemeslných - slovenských i českých (a samozřejmě nechybělo i pár hostí ze vzdálenějšího zahraničí).

Ve Staré tržnici
Ve Staré tržnici

A nejen v Bratislavě mohou pivní fajnšmekři ochutnávat, od loňského roku má Salón piva svého bratříčka i v Košicích, v hlavním městě se pak koná 2x ročně (v dubnu a v září). V roce letošním košický Salón piva proběhl hned na začátku dubna. Vzhledem k tomu, že do Košic je to přece jenom trochu z ruky, vypravila jsem se tradičně až do bližší Bratislavy. Ve dnech 13. - 15. dubna ožila opět Stará tržnice pivem. Jednotlivé pivovary byly zastoupeny osobně, nebo (zejména zahraniční) svými distributory, či v rámci některé slovenské pivotéky. Na Salónu byly tentokrát k mání i populární cidery a samozřejmě nechyběla ani pivní marmeláda Beermalade.

Fronta před vstupem
Fronta před vstupem

Partnerem akce jsou tradičně Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska a hnutí Pivobrana.

Cena jednodenní vstupenky vzrostla z původních tří na 5 €, pro zájemce byla ale přichystána vstupenka třídenní, za 10 €. V ceně vstupného je zahrnut katalog, tužka a degustační sklenice, tentokrát na stopce, od firmy Rastal. Za piva se zde platí výhradně žetony (1 ks 50 centů) a jednotlivé pivovary si sami určují cenu (obvykle 0,1 l za 1-2 žetony, 0,2 l za 2-3 žetony).

Katalog a degustační sklo
Katalog a degustační sklo

Salónu jsem se zúčastnila hned první den a mohu říci, že zájem návštěvníků o tuto akci byl obrovský. Již před 15 hodinou, kdy se Salón otevírá, se tvořila dlouhá fronta u vstupu, a i když je Stará tržnice hodně prostorná, po 18 hod. si prakticky nebylo kam sednout. Rovněž fronty u stánků jednotlivých pivovarů narůstaly. Po 19 hod. pak stánky s jídlem (umístěné venku před budovou) v drtivé většině hlásaly „vyjedeno“. Nevím, kolik návštěvníků celkem prošlo branami Salónu za 3 dny, ale jistě to bylo úctyhodné číslo.

Večer
Večer

A jaká piva bylo možno ochutnat? Především nejrůznější druhy svrchně kvašených piv, jak z pivovarů „kamenných“, tak z létajících (zde kočovných). Ležáky byly, jako obvykle, v menšině. Ochutnávku piv známých pivovarů jsme, až na malé výjimky, vynechali, zaměřili jsme se především na pivovary nově vzniklé a nám neznámé. Ochutnali jsme něco málo přes 20 piv (přiznám se, že s dobou pokročilou jsem si už přestala dělat poznámky) a jako všude jinde i zde byla piva výborná, slušná i hodná vylití (ta naštěstí v menšině).

Turák a vnuk
Turák a vnuk

Na špici v našem hodnocení (opakuji, že především z pivovarů nových) se umístily „Piešťanský pivovar “ a pivovar „Turák a vnuk “ ze Staré Turé. Piešťanská 11° Žiwel byla vyvážená a velmi dobře pitelná, ideální na letní zahnání žízně. 12° Žiwel Červená veža pak lehce karamelová a příjemně hořká. 12° Blonďák ze Staré Turé byl příjemně hořký, výborný klasický ležák, rovněž tak 12° Pšeničák neměla chybu. Zde trochu „pokulhával“ ALE 12° Ryšavec. Vynikající byl Jarní ejlík 12° z Wywaru, dále nás pak zaujala 14° Wit IPA z košického pivovaru Corvus, 11° ALE z prešovského pivovaru Mariannus, či 14° Chmel in white (White IPA) od Beervany ze Žiliny, jakož i ležák F12 z bratislavské Fabriky.

Mariannus
Mariannus

A nesmím zapomenout na Brown ALE , 13° Brunet, od kamarádů z Lucky Bastard. Ti zde čepovali svá piva osobně, stejně tak jako zástupce pivovaru Mazák. Osobně přítomni byli i zástupci nového pivovaru z Rajhradu Duck and Dog se svými, výhradně svrchně kvašenými, experimenty. Organizátoři Salónu se tentokrát pochlubili s vynikající Josefínou IPL (International Porn Lager) 15, navařenou ve spolupráci s kočovným pivovarem Hellstork v Sessleru a rovněž s pivem Happy Friday 13, navařeným ve spolupráci s bratislavským pivovarem Richtár Jakub.

Josefine
Josefine

Na opačné straně pomyslného žebříčku kvality se bezkonkurenčně umístil Karlovský pivovar Pod pralesem s pivem 11° Šibal, což byl absolutně nepitelný mok. Další piva od nich jsme již radši neriskovali. K nepovedeným pivům, námi ochutnaným, patřil ještě sv. ležák Aurum z Brontvaie (Kvačany) a 12° Svätý Mikuláš z Liptovaru (Liptovský Mikuláš). Obě to byla prázdná pva.

Ze Staré tržnice
Ze Staré tržnice

Jakou novinku pak chystají organizátoři Salónu piva v nejbližší budoucnosti? Nezopakují sice akci v Tatrách jako v roce loňském, ale (asi po vzoru „našeho“ Brna ) v rámci srpnového veletrhu Agrokomplex přivítá Salón své návštěvníky v Nitře. A nedá mi, abych neprozradila jeden „drb“, který jsem se v Bratislavě dozvěděla - ve Staré tržnici prý vznikne zanedlouho nový bratislavský pivovar.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4780x] [19. duben 2016]
[Pivní slavnosti] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

středa, 20. duben 2016
19:03

Jana

Podle zprávy ze Slovenska se Salónu zúčastnilo celkem 7000 návštěvníků.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

úterý, 19. duben 2016
14:01

Chody

Ten pivovar z Rajhradu Duck and Dog, to je opravdový pivovárek, nebo něco poletujícího?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
01:31


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 19. duben 2016
16:15

Jana

Chody:
Hoši se prezentovali jako stálý pivovar, byť prý začínali jako domovarníci. Vaří opravdu experimenty, výhradně svrchně kvašené.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Kari

úterý, 19. duben 2016
17:02

Kari

Chody: Je to pravdu stálý "bezkřídlý" pivovar s varnou, spilkou, sklepem a vším ostatním. Byli jsme tam na návštěvě na začátku dubna.


napsal(a): Kari [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI