Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sedmý Hrad úplně vyprodaný

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Sedmý Hrad úplně vyprodaný

Sedmý Hrad úplně vyprodaný

Festival minipivovarů na Pražském Hradě v prostorách Střelecké cesty pod letohrádkem Belveder vstoupil v letošním roce již do svého sedmého ročníku. V pátek 15. a v sobotu 16. června se na Hradě představilo 62 českých a moravských minipivovarů a dva rakouské, oba z Vídně. Jak uvedl pořadatel, Českomoravský svaz minipivovarů, akce byla kompletně vyprodána a kdo si nekoupil vstupenku předem, měl v pokročilejší době už smůlu, vstupenky došly. Jen připomínám, že místo není nafukovací a jedna z podmínek „Hradu“ je limitovaný počet návštěvníků – cca 2500 za oba dny.

Fronta před začátkem
Fronta před začátkem

Pro mě osobně je to nejlepší akce pivní sezóny a chválou nikde nešetřím, pokud se o ní zmiňuji. Proč? Protože:

  • je možnost ochutnat (oddegustovat v malých dávkách) piva průřezem celé republiky,
  • pohovořit přímo se sládky, jakož i s lidmi, okolo piva se motajícími,
  • a nemuset poslouchat kvílení podřadných kapel a rádoby zpěváků.

Prostě akce na úrovni! Nosit dříví do lesa tedy nebudu, dobré zboží se chválí samo. Proč by jinak festival přitáhl nejen tuzemce, ale i velké množství zahraničních návštěvníků. Jak uvedli pořadatelé, byli zde lidé z Belgie, Irska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

Spokojeně se tvářící prezident Svazu
Spokojeně se tvářící prezident Svazu

Jako obvykle byl pro návštěvníky u vstupu připraven katalog minipivovarů, degustační sklenice a následně neomezená degustace. Celkově se zdarma vyčepovalo přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadlo 37 degustačních dávek. Tolik statistika.

Festival jsem tradičně navštívila v pátek, ve dvou jsme ochutnali 39 vzorků piv - výborných, „poživatelných“ i „zkanalizovatelných“ (ty byly tři - viz níže). Vzhledem k velmi teplému počasí jsme se zaměřili především na slabší piva. Nemohu jmenovat všechny pivovary, co jsme ochutnali, tak alespoň ty z první a poslední kategorie. Omlouvám se všem „stálicím na pivním nebi“, že je nejmenuju, byť jejich piva považuju za vynikající, nebo dokonce, že jsem jejich piva nestačila ochutnat. Snad mi to odpustí.

Jednotné stánky
Jednotné stánky

Piva, jež se, kulantně řečeno, nepovedla, byla, bohužel již tradičně, z Karlovského pivovaru Pod pralesem (sv. 12° Diblík). Je s podivem, že za ta léta pivovar svoji produkci nevylepšil. Zatuchlina a staré kvasnice dominovaly v 11° Haltýř z pivovaru Kosíř. Deklarovaný Summer ale 11° z pivovaru Karásek a Stülpner byl všechno jiné, než uváděný druh piva. K nepříliš povedeným pivům, pak patřila i 12° světlá z Peckého pivovaru, kde se vyskytoval diacetyl v míře větší než malé.

Na opačném pólu mé stupnice se pak umístila pro mne dosud neznámá piva (bez pořadí): 13° Australský blond ale z Vimperka, 11° Siard Weizen ze Želivi, 10° Letní den - Summer ale od Mazáka a 11° Summer grissette od Nomáda. Z těch známých stálic bych alespoň zmínila 11° Summer ale z Podřipského rodinného pivovaru, 12° sv. od Supa, 12° Blond ale z Podlesí, či 3Rmut z Beer Factory, atd…

Lachout
Lachout

S čerstvě novými pivy se představil (též čerstvě nový) pivovar Cobolis, zajímavým pivem pak byla 13° Mr. Tříska ze školního pivovaru VŠCHT - Lachout, polotmavý speciál zrající v dřevěném sudu.

Zklamáním byla tentokráte piva zahraničních účastníků, vídeňských pivovarů Salm Bräu a Siebensternbräu. Jejich portfolio dobře známe přímo z opakovaných návštěv Vídně, kde jsou všechna jejich piva vynikající a jen poněkud vyšší cenové relace brání nadměrné konzumaci, ke které vybízejí. Na Hradě však dovezená piva nebyla v dobré kondici, těžko říci, zdali to bylo přepravou, či že chybička byla jinde.

Vídeňáci v Praze
Vídeňáci v Praze

Oficiálním partnerem Festivalu, byly jako vždy, Pacovské strojírny, a.s. - největší výrobce minipivovarů v Česku.


Seznam zúčastněných pivovarů:

Pivovarský dům Praha, Břevnovský klášterní pivovar Praha, Pivovarský dvůr Zvíkov, Pivovar Kozlíček, Zámecký pivovar Pikard, Štiřínský pivovar, Pivovar a restaurace U Fleků, Minipivovar U Medvídků, Šumavský pivovar Vimperk, Pivovar Urban, Pivovar Matuška, Pivovar Antoš Slaný, Želivský klášterní pivovar, Řemeslný pivovar Morava, Pivovar Herold Březnice, Bad Flash, Svatokopecký pivovar, Pivovar Zhůřák Zhůř, Akciový pivovar Letiny, Pivovar Purkmistr Černice, Pivovar Labuť Litoměřice, Staroměstský pivovar U Supa, Pivovarský dům Ostrava, Pivovar Kocour Varnsdorf, Rodinný pivovar Hendrych, Beer Factory Plzeň, Klášterní pivovar Strahov, Chmelařský institut, Pivovar Hostomice Pod Brdy, Pivovar Mazák, Jelínkova vila hotel – pivovar pivo Harrach, Karlovský pivovar Pod Pralesem, Pivovar a restaurace Faltus, Pivovar Mayzus Chotoviny, Pivovar Tišnov, První občanský pivovar v Chomutově – Karásek a Stülpner, Clock řemeslný pivovar Potštejn, Minipivovar Šnajdr, Podřipský rodinný minipivovar, Řemeslný pivovar Husar, Pivovar Uhříněves, Pecký pivovar, Sousedský pivovar Bašta, Pivovar Lachout VŠCHT, Pivovar Volt, Pivovar Ládví Cobolis, Vinohradský pivovar, Bubenečský pivovar, Pivovar HOPPYDOG, Rožnovský pivovar, Permon, Pivovar Podlesí, Pivovar Záhora, Přátelský pivovar Malešov, Pivovar Kotouč Česká Kamenice, Pivovar U tří růží, Pivovar Košíř, Pivovar Slavičín, Pivovar Nomád Děčín, Rodinný pivovar Zichovec, Zámecký pivovar Frýdlant, Pivovar Kamenice.

Rakousko – Salm Bräu, Siebensternbräu.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2826x] [20. červen 2018]
[Pivní slavnosti] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Energetik

středa, 20. červen 2018
09:49

Energetik

S výčtem a hodnocením piv souhlasím. Co byl za mě vrchol festivalu (bohužel se to pivo taky vypilo už v pátek večer) - Antoš Pineapple Berliner Weisse. Dále byl skvělý Strahov Hazy Mango, Vídeňská 10 z Kamenice a mnoho dalších piv.
Pecký pivovar byl bohužel plný diacetylu, přitom v místě jsou ta piva naprosto skvělá. Rakušáci bez komentáře, bohužel. Některé pivovary by se asi už ani zvát neměly, i když vlastně dělají ostudu sami sobě.
Jinak tradičně skvělá a pohodová akce!!!


napsal(a): Energetik [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI