Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PBFest - Pražský Festival Piva…

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

PBFest - Pražský Festival Piva…

PBFest - Pražský Festival Piva…

…a jeho podzimní verze ve dnech 30. listopadu a 1. prosince. Tato akce se pomalu stává jednou z prestižních pivních akcí pořádaných v naší metropoli. Tentokrát ji ale zájemci nenašli v OD Kotva, resp. v restauraci Sluneční terasa T-Anker, ale putovali trochu dál, do Prahy 9, do unikátního industriálního areálu bývalé továrny Pragovka. Její výrobky, legendární nákladní automobily, vejtřasky- Praga V3S, které se zde vyráběly do roku 1964, stojící coby pomníky hned u vstupu do areálu, nenechají návštěvníka na pochybách o vyráběném sortimentu. A jistě i mnozí pánové, prošlí ZVS, zamáčkli slzu v oku.

Vejtřasky
Vejtřasky

Celý areál nyní patří anglické firmě a vzhledem k tomu, že majitelé jsou podnikatelé a mecenáši umění z Londýna, mají snahu, aby se z části stalo nové pražské kulturní centrum s názvem Pragovka Art District. V současné době jsou tady ateliéry umělců, konají se zde výstavy, koncerty, taneční párty, aj. Tak proč ne pivní festival, když pivo patří k české kultuře.

V hale Pragovky
V hale Pragovky

Za pořadatelstvím této akce stojí majitelé výše zmiňovaného T-Ankeru. A jako v roce loňském u nich doma se bezchybně zhostili organizace i tady, byť v ne-domácích prostorách. A za sebe mohu říci, že udělali dobře, když přesunuli akci do většího. Přece jenom zájemců o kvalitní, degustační pivní akce přibývá. A Vysočany už nejsou čtvrtí, kam by noha Pražanova raději ani nevkročila.

V ceně vstupenky - 100 Kč na oba dny (chvála pro pořadatele, že vzali loňskou kritiku výše vstupného v potaz), byla degustační sklenice a průvodce festivalem s informacemi, včetně jednoho žetonu, který byl výhradním platidlem na festivalu. 1 žeton se rovnal 20 Kč a ceny piva byly odstupňovány podle množství požadovaného, případně jeho síle. Většinou jeden žeton = 0,1 l piva.

Festivalové sklo
Festivalové sklo

Akce se zúčastnilo 25 pivovarů se svými vlastními stánky, piva dalších pěti pak byla čepována na samostatných výčepech. A nesmím zapomenout nabídku pivotéky Consulting PR s nepřeberným množstvím láhvových piv z Belgie.

Festival probíhal v pátek a sobotu, každý den od 12 do 22 hodin a byl tematicky zaměřený na podzimní, zimní a vánoční piva. Slabších piv tu bylo méně, tak se i méně otrlí jedinci (jako já) museli pohroužit do víru bocků, doppelboků apod. Pivovary také nabízely možnost nákupu piva jako originálního vánočního dárku.

Nabídka belgických piv
Nabídka belgických piv

Festivalu jsem se zúčastnila v pátečních odpoledních hodinách, kdy se návštěvníci teprve začali scházet. Do večera ovšem dav pivachtivých značně zhoustl. Myslím, že sobota byla ještě „zahuštěnější“, ale to už jsem měla jiný program. Při rekapitulaci svých poznámek o vypitých pivech se dodatečně hrozím, kolik jsem těch piv ochutnala, celkem 27 vzorků, převážně ve stupňovitosti 13° a výše, ovšem, až na pár výjimek, to byla piva neobyčejně chutná a pitelná.

Písecký pojízdný výčep
Písecký pojízdný výčep

Omlouvám se, že jsem se nezastavila u stánků těch, jejichž portfolio jsem ochutnala v době poslední, či jsou stálicí na pivním trhu, to už nebylo v mých silách. Zrovna tak jsem byla opatrná u pivovarů létajících, byť na některé z nich přece jenom došlo. Jak známo, dobré zboží se chválí samo, opakovat jejich kvalitu by bylo nošením dříví do lesa (takže i k nim jde moje omluva), tak aspoň zmíním výborná, nově ochutnaná piva – 11° Haná Pale z pivovaru Z-Stage z Velké Bystřice, 13° Roggenbier i 17° Weizenbock z Trilobitu, 15° GUNK NEIPA od Zhůřáka, 13° Wittbier vánoční z Píseckého Hradebního, jakož i společný počin pivovarů Krkonošský Medvěd a Trilobit- 18° Amalthea doppelbock.

Zhůřák mezi sloupy
Zhůřák mezi sloupy

Na opačné straně stupnice pak bezkonkurenčně zvítězilo pivo 17° Vypínač Fruit Sour Double IPA z pivovaru Létající Bezdomovec, ve kterém se snad zkombinovaly všechny možné vady. Ani piva ze Cvikova, vč. jejich 14° výroční nebyla v dobré kondici. Wien ptm. 11° z létajícího pivovaru Sternberg, jehož piva jsem neznala, byla na svou kategorii zbytečně hodně hořká. Ovšem jejich 11° Berger byl solidní světlý ležák. Ze dvou piv, nabízených pivovarem Transformátor byl pak o dost lepší 12° narozeninový ležák.

Transformátor
Transformátor

Asi každý návštěvník si tu vybral to své nej. Nebylo v silách ochutnat vše, tak prosím ostatní, nechť se se svými dojmy také podělí. Díky pořadatelům za kvalitní organizaci a doufám, že neustanou v této bohulibé činnosti.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3565x] [4. prosinec 2018]
[Pivní slavnosti] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

JK

úterý, 11. prosinec 2018
12:18

JK

Předražená mizerná nabídka


napsal(a): JK [Odpovědět]

Jana

úterý, 11. prosinec 2018
22:09

Jana

JK:
Jste asi hodně zhýčkaný jedinec. Takovou nabídku byste asi těžko jinde pohledal. A je-li vám to předražené, skočte se ukojit na gambáček.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:09


posted by: Inzerce

Roman

středa, 12. prosinec 2018
18:37

Jana: Proc by mel byt pan zhy kany? Treba mu ta nabidka prisla proste slaba. To, ze piva z mini jsou v Pze predrazena, je snad vseobecne zname. Proc pana hned posilate na Gecko? Asi vam nejaka Double IPA ze tretinky za 80 penez trochu vic zvedla sebevedomi, ne?


napsal(a): Roman [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 4. prosinec 2018
22:09

jiri.kana

Piva ze Cvikova snad nejsou v dobré kondici nikdy... Resp. možná jsou v dobré kondici, ale nepovedená už původně. Škoda - v pivovarské restauraci je vidět dost peněz, ale na sládkovi zjevně šetřili.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

úterý, 4. prosinec 2018
20:53

Chody

Pro mě tam bylo dost nedostupných piv, malinko závidím...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI